Deniile din saptamâna ultima a Postului Mare sunt slujbele care se savârsesc seara la ora 18.00. Aceste slujbe încep din seara Floriilor, pâna vineri seara, inclusiv.
Prin caracterul si continutul lor, deniile sunt unicate în cultul divin ortodox. Etimologic vorbind, cuvântul „denii” este de origine slava si înseamna zilnice, de la care a derivat „denie” ce se traduce ca priveghere sau slujba nocturna. Mai precis, denia este slujba utreniei sau „de dimineata” care se savârseste seara, in ajun. Denia se deosebeste de priveghere, care înseamna tot slujba de seara, prin faptul ca se refera numai la utrenia savârsita seara. Scopul acestor rânduieli bisericesti este ca prin post, rugaciune, cântare, citirea Sfintei Scripturi, meditatie si pocainta sa ne dezgolim de toata rautatea si sa ne umplem prezenta iubitoare a lui Hristos.
Zilele de luni, marti si miercuri din Saptamâna Mare sunt pregatitoare pentru orice credincios în vederea întelegerii sensului venirii lui Hristos în lume, patimilor si mortii sale, anume acela de a birui pacatul si moartea prin jertfa de Sine. În aceste zile, la denii se citesc pilde despre împaratia cerurilor, texte despre pocainta si, mai ales, despre adevarata iubire pentru Dumnezeu si pentru aproapele. Miercuri este ziua în care Iuda L-a vândut pe Iisus fariserilor, pe 30 de arginti.>>din revista VIATA CRESTINA(SUA) , editor Pr. Constantin Alecse
Lasă un comentariu
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns