CALENDAR – Deniile din Saptamâna Patimilor

Deniile din saptamâna ultima a Postului Mare sunt slujbele care se savârsesc seara la ora 18.00. Aceste slujbe încep din seara Floriilor, pâna vineri seara, inclusiv.
Prin caracterul si continutul lor, deniile sunt unicate în cultul divin ortodox. Etimologic vorbind, cuvântul „denii” este de origine slava si înseamna zilnice, de la care a derivat „denie” ce se traduce ca priveghere sau slujba nocturna. Mai precis, denia este slujba utreniei sau „de dimineata” care se savârseste seara, in ajun. Denia se deosebeste de priveghere, care înseamna tot slujba de seara, prin faptul ca se refera numai la utrenia savârsita seara. Scopul acestor rânduieli bisericesti este ca prin post, rugaciune, cântare, citirea Sfintei Scripturi, meditatie si pocainta sa ne dezgolim de toata rautatea si sa ne umplem prezenta iubitoare a lui Hristos.
Zilele de luni, marti si miercuri din Saptamâna Mare sunt pregatitoare pentru orice credincios în vederea întelegerii sensului venirii lui Hristos în lume, patimilor si mortii sale, anume acela de a birui pacatul si moartea prin jertfa de Sine. În aceste zile, la denii se citesc pilde despre împaratia cerurilor, texte despre pocainta si, mai ales, despre adevarata iubire pentru Dumnezeu si pentru aproapele. Miercuri este ziua în care Iuda L-a vândut pe Iisus fariserilor, pe 30 de arginti.
>>din revista VIATA CRESTINA(SUA) , editor Pr. Constantin Alecse

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________