ANALIZE ŞI FAPTE este o publicaţie electronică difuzată sub formă de revistă şi de buletin e-mail; un proiect independent, gratuit şi non-comercial, care îşi propune să promoveze dezbaterea şi circulaţia liberă de idei culturale, întemeiate pe competenţă, pragmatism şi solidaritate intelectuală. În acelaşi timp, ANALIZE ŞI FAPTE va sta la dispoziţie şi va difuza gratuit - orice comunicat ne veţi trimite, informaţie sau scurt comentariu pe teme de interes larg (inclusiv cercetări, studii şi realizări ale Dumneavoastră pe care consideraţi că merită să fie cunoscute). Orice comentariu, punct de vedere şi opinie în tematica publicată (sau în domenii apropiate) vor fi primite întotdeauna cu cel mai mare interes. Preluarea informaţiilor, analizelor şi comentariilor distribuite de ARP şi publicarea acestora este gratuită, cu condiţia menţionării sursei ARP NEWS.
_______________________________
ARP - ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU PATRIMONIU Fondată 2004 Adresa poştala: str. Ciprian Porumbescu nr. 10, Bucureşti, cod 010652 tel. 0040/21/317.01.10 e-mail: patrimonium.ro@gmail.com Serviciul ANALIZE ŞI FAPTE: Redacţia (corespondenţă generală): arp.contact@gmail.com ANALIZE ŞI FAPTE apare prin grija unui comitet redacţional care cuprinde peste 15 personalităţi ale culturii româneşti din toată lumea.
_______________________________
_______________________________
COLABORĂRI: Colaborarea la revista on-line ANALIZE ŞI FAPTE este deschisă oricărei organizaţii, societăţi şi persoane care doreşte să pună în circulaţie o ştire considerată de interes larg ori doreşte să facă mai cunoscută o opinie sau o atitudine de folos cetăţenesc. * Expediţia textelor se poate face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com * Textele trebuie să fie expediate în programul MS Word, în ataşament la mesajul dvs., redactate cu diacritice româneşti, cu caractere „Arial“, la mărimea de 12 pixeli. La aceeaşi adresă poate fi trimisă orice corespondenţă destinată membrilor redacţiei şi orice opinie privitoare la materialul apărut sau dorit. Sunt binevenite, şi vor fi studiate atent, orice semnalări privind fapte, personalităţi şi situaţii mai puţin mediatizate, privind tematica de precădere a revistei. Publicaţia fiind alcătuită prin voluntariat, colaborarea este onorifică. Responsabilitatea asupra fiecărui text publicat aparţine autorului conform reglementarilor internaţionale asupra acestui subiect. Opinia autorilor găzduiţi nu este întotdeauna şi opinia redacţiei .
________________________
Revista „ANALIZE ŞI FAPTE“ numără între colaboratorii ei nume importante ale culturii româneşti de azi, scriitori, istorici, sociologi, jurnalişti, teologi, promotori culturali din România şi Basarabia, Franţa, Germania, Australia, Belgia, Danemarca, SUA, Italia, Spania, Brazilia, Canada, Suedia, Serbia, Olanda, Anglia, Slovenia, Ungaria etc.
Am avut bucuria de a-l cunoaste personal, la inceputul anilor ’90, pe I.P.S. Teofil Herineanu si pot afirma ca am fost impresionat de personalitatea lui exceptionala de ierarh si carturar. Am fost, de asemenea, ca realizator de emisiuni radio si TV la Studioul regional din Cluj-Napoca al TVR, la instalarea, ca episcop de Maramureş şi Sătmar, a P.S. Justinian Chira. Evenimentul a avut loc în chiar Catedrala revendicată insistent – şi pe alocuri chiar violent – de credincioşii greco-catolici din zonă. Înalţii ierarhi ai B.O.R. care au asistat la instalare au fost nevoiţi să traverseze, cu greu, prin mulţimea ce bloca intrarea în sfântul lăcaş. IPS Teofil era destul de suferind, dar a suportat cu demnitate înghesuiala, îmbrâncirile, dar şi cuvintele grele adresate de unii din protestatari. Deloc deranjat de situatie, dupa ce, în sârşit, a intrat, el i-a binecuvântat pe cei de afară, inclusiv pe cei care îl împinseseră sau îi adresaseră cuvinte nepotrivite.
Cred că IPS Teofil a fost un om de echilibru. Cei care l+au cunoscut mai îndeaproape relatau, la dispariţia sa, că la începutul activităţii de episcop în capitala Ardealului, el a întins o mână de ajutor şi multor preoţi greco-catolici trecuţi, forţat, la Ortodoxie. Pe unii dintre ei şi i-a făcut consilieri şi colaboratori apropiaţi.
La începutul anilor ’90, când, în special în spaţiul Transilvaniei, au apărut şi s-au intensificat confruntările dintre credincioşii celor două strane ale Bisericii Naţionale, când s-au proferat acuzaţii nu o dată injurioase, IPS Teofil a dovedit înţelepciune şi tact, neîncurajând riposte pe măsură şi promovând înţelegerea, iubirea şi respectul creştinesc.
De aceea, cred eu, IPS Teofil rămâne un reper luminos în istoria eparhiei ortodoxe a Clujului.
Dr. Dan BRUDAŞCU