~ VA INGHITI B.O.R. SI „BISERICA AMERICANA ” DE LA „VATRA” ? Alexandru Nemoianu aduce argumente contrare.

Insistenta „managerului Daniel ” de a inghiti si Biserica Romaneasca din America ( de fapt lichidand-o ) se dovedeste mai complicata decat si-a imaginat patriarhul bogatilor ;pe langa argumente tehnice , unele de netrecut, exista si argumente istorice , precum sunt si cele din eseul lui Alexandru Nemoianu publicat aici . Alexandru Nemoianu este un cunoscut istoric care traieste in SUA -detalii despre autor>>aici>>
MINORITATEA CRUCII

„Intrati prin poarta cea stramta ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire si multi sunt cei care apuca pe ea”(Matei 7,13). Aceste cuvinte din Sfanta Evanghelie ne avertizeaza limpede despre un mare pericol ce pandeste lumea istorica: confuzia intre „majoritate” si Adevar. Intre aceste doua stari nu exista legatura sau decurgere cauzala. Opinia majoritatii ,cel mai adesea ,este determinata de catre moda ,subordonarea fata de caile cele mai hedoniste ale lumii , si de catre „putere”,”stapanire” ,ale carei voi nicicand nu au avut sau au legatura cu Adevarul . Atat „moda” cat si „stapanirile” au fost si au ramas in stare adversa , antitetica ,Adevarului . Intotdeauna .
Aceasta realitate poate fi exemplificata in fel si chip si o singura ilustrare poate fi suficienta.
In aceasta vreme se discuta despre situatia Ortodocsilor Romani -Americani si se contempla o eventuala unire canonica sub Patriarhia Romana .Nu este rostul acestor randuri de a discuta daca aceasta initiativa este „buna” sau „rea”. Personal cred ca ea este impotriva logicii istoriei Romanilor-Americani . Oricum , se ofera ca argument „pentru”o eventuala unire, situatia Mitropoliei Ortodoxe Antiohiene din America , faptul ca ea se afla in relatie canonica fata de Biserica Antiohiana . Comparatia si argumentul sunt false. Ortodocsii Antiohieni sunt o minoritate care , direct si indirect , este persecutata . Loialitatea lor sta fata de Credinta lor si nu fata de o putere statala.
Patriarhia Ortodoxa Romana este Biserica de Stat si ea a fost si a ramas intr-o relatie subordonata si foarte adesea slugarnica fata de statul roman.O subordonare a Ortodocsilor Romani-Americani fata de Patriarhia Ortodoxa Romana ar insemna si o subordonare fata de statul roman . Acest lucru nu poate fi pozitiv.

Exemplul oferit dovedeste cat de periculoasa este confuzia dintre „adevar” si parerea „majoritatii”. Si inca ceva. Sa nu uitam niciodata ca nu a existat vreodata „minoritate” ca cea in care s-a aflat Fiul lui Dumnezeu pe Cruce .”Minoritatea” Crucii ar trebui sa ne fie ideal suprem.

Un comentariu

 1. Ca Biserica Ortodoxa (pamanteasca) e curva statului (indiferent de numele concubinului), e stiut si chiar evident. Dar unitatea in credinta a ortodocsilor de peste ocean cu fratii crestini de pe aici nu are de a face cu asta.
  Vorbim cumva de o unire „canonica”? Adica putinii credinciosi ortodocsi din America ar fi in necanonicitate? Intrebam si eu…
  Si o idee pentru ai nostri, unde s-ar afla: in traditia Bisericii comunitatea isi alege sacerdotul; nu mai primiti „numiri” si o sa fie bine!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
 • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

  ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
 • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

  UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________