~”Teofil Herineanu , un mare ierarh „

Am avut bucuria de a-l cunoaste personal, la inceputul anilor ‘90, pe I.P.S. Teofil Herineanu si pot afirma ca am fost impresionat de personalitatea lui exceptionala de ierarh si carturar. Am fost, de asemenea, ca realizator de emisiuni radio si TV la Studioul regional din Cluj-Napoca al TVR, la instalarea, ca episcop de Maramureş şi Sătmar, a P.S. Justinian Chira. Evenimentul a avut loc în chiar Catedrala revendicată insistent – şi pe alocuri chiar violent – de credincioşii greco-catolici din zonă. Înalţii ierarhi ai B.O.R. care au asistat la instalare au fost nevoiţi să traverseze, cu greu, prin mulţimea ce bloca intrarea în sfântul lăcaş. IPS Teofil era destul de suferind, dar a suportat cu demnitate înghesuiala, îmbrâncirile, dar şi cuvintele grele adresate de unii din protestatari. Deloc deranjat de situatie, dupa ce, în sârşit, a intrat, el i-a binecuvântat pe cei de afară, inclusiv pe cei care îl împinseseră sau îi adresaseră cuvinte nepotrivite.
Cred că IPS Teofil a fost un om de echilibru. Cei care l+au cunoscut mai îndeaproape relatau, la dispariţia sa, că la începutul activităţii de episcop în capitala Ardealului, el a întins o mână de ajutor şi multor preoţi greco-catolici trecuţi, forţat, la Ortodoxie. Pe unii dintre ei şi i-a făcut consilieri şi colaboratori apropiaţi.
La începutul anilor ‘90, când, în special în spaţiul Transilvaniei, au apărut şi s-au intensificat confruntările dintre credincioşii celor două strane ale Bisericii Naţionale, când s-au proferat acuzaţii nu o dată injurioase, IPS Teofil a dovedit înţelepciune şi tact, neîncurajând riposte pe măsură şi promovând înţelegerea, iubirea şi respectul creştinesc.
De aceea, cred eu, IPS Teofil rămâne un reper luminos în istoria eparhiei ortodoxe a Clujului.
Dr. Dan BRUDAŞCU

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________