~CONTINENTUL GALBEN – Ion Marin : La chinezi, nimic nu este întâmplător

La chinezi, nimic nu este întâmplător. Beijingul este capitala recordurilor, nu doar în privinţa sporturilor olimpice, iar meciul mileniului ce se joacă acolo are doi competitori: China – Restul lumii. Se vede şi după numărul medaliilor, judecând strict în plan competiţional, dar de fapt e vorba de mult mai mult, de o confruntare strategică. „Rasa” chineză a îmbrăcat tricoul galben, surclasând Statele Unite, Europa şi Rusia, nu doar la Beijing 2008, nu doar la Olimpiadă, ci „pe tot terenul”. Ţara cu un profit comercial anual de 300 de miliarde de dolari – cât bugetul militar american – se pregăteşte să defileze în faţa întregii lumi de pe poziţii de învingător fără adversar.

Miliardul de chinezi, cum spunem adesea – trecând la „şi alţii” cei încă vreo trei sute de milioane ce reprezintă totuşi, mai mult decât populaţia SUA – a declanşat focul de artificii al victoriei. Pe care, în dorinţa de a-l minimaliza, unii l-au redus la un simplu joc pe calculator. Este şi oarece butaforie şi oarecare potenkianism în ce se întâmplă în China, dar, în esenţă, e vorba de o demonstraţie de forţă herculeană (halterofilele chinezoaice par şi ele inventate pe calculator) şi de o dorinţă de revanşă, de asemenea mitică, nu întâmplător dragonul, templele şi dinastiile făcând corp comun cu cercurile olimpice.
La Beijing, în aceste zile, China îşi asumă oficial titlul de port-drapel al lumii. Tot ce ne putem dori este să-şi onoreze această postură doar de pe teren propriu.
>>>intreg articolul aici >>>>>

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________