~N.D. Rusu: „O româncă din Luxemburg care nu îşi uită ţara“

Multi, foarte multi oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca Tara din varii motive si sa inceapa cu eforturi si sacrificii o noua viata in conditii grele, necunoscute, sa se adapteze si sa-si croiasca o viata noua in tara unde si-au gasit adapost.

Dupa trecerea anilor insa intervine intotdeauna dorul si nostalgia locurilor si Tarii unde te-ai nascut si te-ai format, dorul de parinti, rude si prieteni, dorul si amintirile a tot ce-ai lasat in urma; pe tot parcursul vietii, aceste legaturi nu se rup niciodata.

Putini dintre noi insa reusesc sa contribuie cu ceva la imbunatatirea vietii, a conditiilor de trai din locurile de bastina.

Iata de ce este demn de luat in seama efortul depus de unul dintre conationalii nostri, doamna Maria Felicia Pusa Becker-Brindea, stabilita in comuna Bech din Marele Ducat al Luxemburgului. Dincolo de lupta pentru existenta, domnia sa a luat initiativa si si-a consacrat eforturile pentru imbunatatirea conditiilor de viata din localitatea natala, Ciutelec, (jud. Salaj), prin infiintarea unui dispensar medical care va deservi cca 880 de persoane.

Nu a fost usor si vreme de mai bine de 2 ani, doamna Pusa Becker-Brindea a insistat si intervenit la autoritatile luxemburgheze pentru acordarea unui sprijin material si financiar in acest scop; totodata a antamat si autoritatile comunei Ciutelec, pendinte de primaria Tauteu, pentru acordarea unui sediu corespunzator.

Datorita acestor eforturi, domnia sa a reusit sa sensibilizeze autoritatile, creandu-se un parteneriat intre „Antanta Societatilor” de pe langa comuna Bech din Luxemburg si primaria comunei Tauteu, pentru realizarea acestui proiect. Membrii „Antantei Societatilor” au donat suma de 20.000 de euro, bani rezultati din activitati de voluntariat, pentru dotarea dispensarului cu aparatura specifica, electrica si electronica, mobilier, si medicamente de urgenta. >>>>

2 comentarii

 1. Stimate Domnule Rusu,
  tin sa va multumesc pentru aprecierile facute în materialul dumneavoastra in ce priveste actul de ordine caritativa din satul meu natal Ciutelec, jud. Bihor.De asemenea adresez multumirile mele revistei care a acceptat publicarea lui, dorindu-i viata lunga si la cat mai mult cititori!

  Cu drag, stima si respect
  Pusa Becker-Brindea – membra CMR
  Marele Ducat de Luxemburg

 2. Felicitari pentru D-na Brindea,

  O tara destul de mare in Europa cu destula populatie, nu e capabila sa aiba un stat.
  Caci un stat trebuie sa asigure sanatatea cetattenilor sai. Un popor neajutorat de Dumnezeu, prada risului Europei vestice. Romanii apar ca cersetori, hoti si slugi in Europa de Vest. Un popor nedemn de existenta libera. Pentru ca e incapabil.
  In anii 1965 -1974, Romania, confrom statisticilor vestice se afla printre primele in Europa in ceea ce priveste caliatea asistentei medicale.
  Atunci trebuie trecut din nou la Comunism ! Mai bine decit colonie vestica si sluga.
  Aduce-ti soarecii in fata justitiei sau gonitii in canale pentru deratizare.
  Caci au distrus Romania.

  Cu stima
  ing. Ioan Mugioiu
  Langenthal
  Elvetia
  18 Octombrie 2008


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
 • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

  ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
 • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

  UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________