În după-amiaza zilei de vineri 24 aprilie 2009, aşa cum era anunţat în Agenda on-line a Centrului Cultural al M.A.I. (adresa: http://www.c-cultural.ro), în sala Marin Preda, a avut loc lansarea volumelor: Printre crini şi albe turnuri (poezii) de Florica Gh. Ceapoiu, Ed. Arefeana şi Zarafisme (epigrame şi catrene) de George Zarafu, apărut la Fundaţia culturală LIBRA, organizator Mihai Abrudan.
Moderatorul acţiunii a fost prof. Geo Călugăru, asistat de cei doi autori şi de prof. Ion C. Ştefan. În această calitate, domnul prof. Geo Călugăru, cu generozitatea care-l caracteriează, a realizat ample expuneri, prezentând pe rând cele două volume, cu referiri interesante atât la cei doi autori, cât şi la creaţiile domniilor lor, susţinute de numeroase citate.
Volumul Printre crini şi albe turnuri este cea de-a patra carte de autor a poetei Florica Gh. Ceapoiu, apărută de curând la Ed. Arefeana, al cărui director, domnul prof. Ion C. Ştefan şi-a exprimat convingerea că: între cei mai înzestraţi poeţi români, Florica Gh. Ceapoiu va reuşi nu doar să se ridice, să se integreze, ci şi să se impună şi să reziste, dincolo de timpul nefavorabil şi de conjuncturile întâmplătoare, deoarece poeziile sale ne încântă şi ne conving.
Prozatoarea Ioana Stuparu, realizatoarea acestor fotografii, a dat citire ultimei sale cronici literare, care a fost publicată în revista Oglinda literară, nr. 87, martie 2009, referitoare la cartea Printre crini şi albe turnuri a Floricăi Ceapoiu, arătând că: poeta îşi îmbogăţeşte poemele cu salbe de metafore şi le înnobilează cu delicateţea florilor, cu adierea vântului, cu zbuciumul mării, cu firul de mătase tors de anotimpuri.
Scriitoarea Cornelia Atanasiu, cunoscută autoare de poeme haiku, haiga şi haibun, care cu alt prilej a menţionat în mod deosebit potenţialul unor versuri ale Floricăi Ceapoiu, care ar putea fi luate ca monovers, în condiţiile în care este încă vie dezbaterea pro-contra poem românesc într-un vers faţă de micropoemul japonez, constată cu bucurie că în volumul Printre crini şi albe turnuri întâlneşte un capitol de monostihuri, intitulat Pajişti de lumină, care relevă capacitatea de sinteză şi de concentrare a ideilor creatorului, în timp ce poeta şi eseista Monica Mureşan îşi notează propriile observaţii referitoare la aceasă carte.
Poetul şi prozatorul George Peagu, pentru a pune în evidenţă maniera de creaţie şi alcătuirea melodică a versului Floricăi Ceapoiu, dar şi pentru a reliefa înălţimea de gândire şi de expresie de care dă dovadă, a citit trioletul La margine de timp: La margine de timp puţin⁄ E clipa un duşman temut.∕ Cât vezi cu ochii largu-i plin∕ Cu dinţi feroce, de rechin∕ Şi-n noaptea negrului marin∕ Când ţărmul e de nevăzut,∕ La margine de timp puţin,∕ E clipa un duşman temut.
Invitată de prof. Ion C. Ştefan, Florica Gh. Ceapoiu a prezentat două sonete din volumul discutat: O, suflet slab, de biet stihuitor,∕ Îţi voi aduce mai aproape zarea!⁄ De vei simţi natura ei de dor,∕∕ Precum ecoul, să-i urmezi chemarea!∕ Ştiindu-te al humii-ambasador,∕ Vezi, Sfânta Vineri ţi-o veghea cântarea! (Mereu scriind) şi V-am strâns la pieptul meu târziu în noapte∕ Sau sub cupola marelui azur∕ Şi-am adunat puzderie de fapte∕∕ Când mi-am rotit vederea împrejur.⁄ Ca pentru nemurire să fiţi apte⁄ V-am dăruit şi sufletu-mi, vă jur. (Voi, albe file!).
Poeta Maria Niculescu, cea care a îndemnat-o să scrie poezie şi a invitat-o să participe la şedinţele Cenaclurilor literare Perpessicius şi Ioan Tecşa, prietenă de mai bine de treizeci de ani a familiei Ceapoiu, a subliniat cu satisfacţie drumul ascendent urmat de colega sa, de la debutul literar, din anul 2003, şi până în prezent.
În încheiere, renumiţii epigramişti George Zarafu şi Gheorghe Grosu au susţinut un veritabil duel epigramatic, spre încântarea numerosului public.
FLORIA TUDORAŞCU
Lasă un comentariu
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns