Ioan Miclău: Profesorul Univ. Dr. Alexandru Husar a trecut la cele veşnice!

Microsoft Word - Doc22.docIndurerata veste ne-a sosit de la nasaudeana , totodata rudenia Profesorului, doamna Livia Iancu Rus, locuitoare in orasul Sydney, Australia. Chemat la telefon, aud vocea Liviei, dar de asta data patrunsa de o amara durere, din care presimtii a fi vorba de o veste nu prea fericita! Asa a fost!

A decedat profesorul universitar dr. Alexandru Husar, la Iasi, pe data de  17 Mai, 2009,  orele 9.30. Inmormantarea va avea loc pe data de 20 Mai, la orle 11 dimineta, la Iasi.

Nascut in zona Nasaudului, localitatea Ilva Mica, la anii 1920, Al.Husar avea sa devina licentiat al Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti, Doctor in filosofie.  Istoric, literat, critic de arte, estetician. A lucrat la Facultatea de Istorie si Filosofie din Cluj-Napoca. Din 1960-1961 preda estetica la Universitatea din Iasi. Om de o aleasa eruditie s-a ridicat prin studiu inchinandu-si viata neincetat studiului.

Il interesa problemele fundamentale ale artei, problemele mari ale Istoriei  neamului, ganditorii de seama ai culturii noastre romane din al caror zbucium si lupta, scrieri si cercetari, idei si practice, Al. Husar redescoperea  nu numai stravechimea dar si frumusetea culturii noastre romanesti in continua emancipare.

Deci era de la sine inteles, si de asteptat ca personalitatea sa sa strabata in spatiul culturii universale, ideile si gandirile sale asezate in numeroase carti de specialitate sa ajunga, iata, pana in indepartata Australie.

Opera sa este pe cat de valoroasa pe atat de vasta prin tematicile ce-l atrag. Prodigios si nu mai putin ambitios in a gasi adevarul, Profesorul iesean  zamislit in spatiul nasaudean a lui Cosbuc, isi punea intrebari de fond, la care apoi raspundea pe baza de studii si cercetare, cu multa elucidare si limpezime. La un moment dat, profesorul, istoricul, esteticianul, filosoful, scriitorul, criticul, poetul Al.Husar are viziunea intelegerii ca si acest Neam romanesc, precum zicea Balcescu, are o misiune istorica! Astfel in cartea sa “Avem o misiune” autorul ne dezvaluie urmatoarele:

“Nu o data, cu gandul la inteleapta vorba a lui Iorga “un popor care-si cunoaste trecutul vas ti sa-si construiasca un viitor luminos” – am avut in vedere, intr-un ceas de cumpana al istoriei sale, in fond gandul de a reda unui popor frant increderea in sine… O natiune necunoscandu-si menirea se condamna pe sine sau, cum spunea Pepini,”o natiune care nu are o constiinta a misiunii sale e sortita pieirii”…

Privind problema in fond, noi una stim: chiar daca n-are o misiune, un popor demn si-o asuma”. (avem o misiune / Al.Husar – Bucuresti, 2004, Ed.Redactiei Publicatiilor pentru Strainatate)

Ceea ce se poate numi o adevarata capodopera, este cartea sa “Traditii Nationale”, publicata la Editura CRONICA – Iasi, 2001. Citind cartea vom descoperi felul in care filosoful si esteticianul Al.Husar face elucidarea  fenomenelor social-istorice romanesti in evolutia lor. Sesizand parca prophetic sentimente ale unui atent publicist, autorul formuleaza o intrebare pe masura evenimentelor: “A intrat oare estetica intr-un con de umbra dupa 1989?” apoi continua: “estetica nu mai este astazi o moda filosofica!”. In acest context,  textul cartii aduce spre intelegere  argumentatii ce dovedesc perspicacitatea gandirii  analitice a lui Al.Husar.

Plecarea  eruditului carturar si dascal in lumea umbrelor, inseamna o pierdere mare din valorosul patrimoniu al culturii, al filosofiei si esteticii artelor in general.

A vorbi despre intinderea operei acestui luminat nasaudean, copil de tarani, ajuns la o asa lumina  pe care ne-o lasa noua azi  sa o ducem mai departe , ma simt  indatorat a aminti cateva din titlurile de carti ale sale, pe care  le am la biblioteca “Mihai Eminescu”-Australia, prin bunavointa aceleeasi doamne – Livia Iancu Rus. Aceste  carti ne da sentimentul ca prof. univ.dr.Alexandru Husar ramane vesnic viu, vorbindu-ne prin cartile sale, amintindu-ne continuu despre misiunea istorica ce o avem pentru ingrijirea fiintei si culturii neamului!”

Despre prezenta acestor carti daruite am scris la vremea respectiva si in filele Revistei de arta si cultura“Iosif Vulcan” –Australia, spre a fi cunoscute cititorilor de aici. Bucuria mea de atunci  capata  azi o oarecare  ameliorare sufleteasca, stiind ca de fapt Profesorul nasaudean de la Iasi, stia despre munca mea literara, stia ca mi s-au daruit carti ale dansului, deci ne cunosteam cum s-ar zice fara sa ne fi intalnit, doar din scrierile noastre! Personal a confirmat placerea sa despre aceste realitati! Privesc acum si  intind mana spre cartile asezate in raft, precum asi intinde mana spre Autorul acestora, acum, cand la etatea de 89 ani se indrepta spre ceruri spre a se aseza la Sanul lui Hristos IIsus, alaturi de cei ai neamului sau romanesc!

Citesc parca invelit in minunea acestei vieti trecatoare, titlurile: Dincolo de ruine, Intoarcerea la literatura(Printre casici), Ars longa-Probleme fundamentale ale artei, Metapoetica, Izvoarele artei, Irenikon-versuri,  Ideea Europeana,  Lectiile istoriei(O, tempora II), Anti-Gog, Periplu prin memorie(O, tempora I),  Cetati de pe Nistru, Miorita, Intoarcerea la literatura(Aplicatii), Poeme de odinioara, Eminesciana-Pro-Eminescu”.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACEA SI IUBIREA SA!

IOAN MICLAU – AUSTRALIA

20.05.2009

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________