Asociaţia Culturală Româno-Indiană (RICA) şi Muzeul Naţional Tehnic (MNT) organizează miercuri 17 iunie 2009 simpozionul “Inventivitate şi tradiţie. Spiritul tehnic românesc şi indian”, cu intenţia programatică de a iniţia crearea unei noi paradigme culturale româno-indiene prin:
– aducerea în conştiinţa publică a spiritualităţii tehnice a celor două culturi, care să întregească indianistica tradiţională;
– valorificarea experienţei culturale a „inginerilor” la un loc cu experienţa tehnică a „umaniştilor”, spre un tablou integral şi de perspectivă al interferenţelor româno-indiene, semnificative la scară „indo-europeană” şi globală;
– vtilizarea oportunităţilor de realizare a unor proiecte cultural-tehnice, schimburi de idei, specialişti, bursieri.
Începând din 1993, RICA a lansat dezbateri culturale având în centru personalităţi româneşti – Mihai Eminescu, Constantin Brâncuşi, Lucian Blaga – şi indiene – Walmiki, Tulsidas, Tagore etc. Ministerul indian al Culturii ne-a sugerat şi prezentarea religiilor indiene. Acum, Şcoala indianistică românească, având pe frontispiciu numele lui Eminescu şi Eliade, se extinde şi îşi completează orizontul cu abordarea multidisciplinară a mesajelor ştiinţei şi tehnicii, de la rădăcinile lor din scripturile antice la apocalipsa tehnologică din prezent. Tradiţionala “percepţie fabuloasă”, timp de 18 secole, a Indiei (Ch. Le Goff), ca şi cvasiinadaptarea la ameninţările realităţii tehnice globale se pot comuta, simplu, într-un concept româno-indian, liber de ideologiile “indo-europene”, ca şi de panindianismul la modă.
Fără a recurge la ingeinerii acustice prin care cuvintele să ni se audă în viitor, putem, totuşi, spera că, odată cu sunetul clar rearticulat în comunicările participanţilor, spiritualitatea tehnică româno-indiană ni se va revela benefic fiecăruia, cu îndemn de a o aprofunda în continuare.
Lasă un comentariu
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns