ARTUR SILVESTRI comemorat la Ceahlău, sâmbătă 30 mai 2009

casa

În dimineaţa zilei de sâmbătă, Casa memorială Artur Silvestri, era  pregătită pentru ziua comemorării, iar în faţa ei se ridica, maiestuoasă, Troiţa maramureşeană înălţată in memoriam Artur Silvestri, pe un soclu de piatră.

Ceremonia a început cu slujba de sfinţire a apei, a Troiţei, apoi de pomenire a robului lui Dumnezeu Gabriel Artur, slujbă foarte impresionantă mai laes în cadtrul natural al munţilor. A fost oficită de un sobor de 5 preoţi, în frunte cu pr.  Protopop. Au vorbit apoi pr.paroh Irina Ion şi pr.prof.dr.Alexandru Bârda Stănciulescu (sosit special din Mehedinţi ), evocând personalitatea scriitorului Artur Silvestri şi arătând că este o cinste şi o bucurie pentru localitatea Ceahlău amenajarea casei memoriale Artur Silvestri.

preoti

D-na Mariana Brăescu Silvestri a mulţumit celor care au ajutat-o şi tuturor celor prezenţi: scriitori şi alţi oameni de cultură (de la Iaşi, Bucureşti, Botoşani, etc), localnici, reprezentanţi ai autorităţilor.

Am avut o mare surpriză să constat că, la sfârşit, când s-au împărţit darurile sătenilor  din Ceahlău copii, adulţi şi vârstnici s-au înghesuit în jurul rafturilor încărcate de cărţi, lăsând la o parte mâncarea! Era o scenă exact pe sufletul lui Artur Silvestri şi nădăjduiesc că, de acolo, de unde este, a văzut şi s-a bucurat.

masa pomenire

Comemorarea culturală şi masa de pomenire s-au desfăşurat în sala mare a unei pensiuni apropiate, unde au participat mai mult de 100 de persoane: d-na Mariana Brăescu împreună cu echipa ARP, preoţii, reprezentanţii instituţiilor locale, scriitori şi alţi oameni de cultură de la Bucureşti (Cleopatra Lorinţiu cu soţul, Bernard Lorinţiu, prof univ.dr.Nae Georgescu cu soţia, apoi Rodica Avram, Ioana Stuparu, Nastasia Maniu, Geo Călugăru, etc) Elena Buică, scriitoare, sosită de la Toronto, Pr Stănciulescu Bârda, din Mehedinţi, d-na Lucia Olaru Nenati, dr.în filologie si scriitoare, împreună cu soţul Dumitru Olaru, de la Botoşani, prof dr.Maria Vaida de la Cluj, şi delegaţia sosită de la Iaşi, de la Salonul Internaţional al Cărţii, Ediţia  a XVIII a , (manifestare de prestigiu organizată de Biblioteca judeţeană Gh Asachi Iaşi), etc.

D-na Cleopatra Lorinţiu şi-a lansat cartea ARTUR SILVESTRI – VOCAŢIA CĂII SINGURATICE, o exegeză a operei

cleopatra

marelui scriitor, prezentată cu multă căldură de d-na Mariana Brăescu Silvestri, cea care a iniţiat şi îngrijit editarea cărţii şi a prefaţat-o,  în stilul personal, răscolitor şi inconfundabil. A urmat apoi momentul maxim emoţional al zilei, filmul documentar ARTUR SILVESTRI PE CALEA ETERNITĂŢII, o evocare a  scriitoarei Mariana Brăescu Silvestri. Aspectele din camera de lucru , biroul scriitorului, evocarea înlăcrimată a soţiei şi, mai mult, prezenţa lui Artur Silvestri pe ecran, viu, vorbind cald, convingător, sfătos, expunându-şi ideile, însufleţind cu elanul său sala, la Premiile Patrimoniului Cultural din 2005 şi 2006, au ridicat emoţiile la pragul de sus, parcă toată atmosfera vibra, electrizată de „cerul sufletului lui Artur Silvestri”.

Câţiva scriitori, printre care Elena Buică din Canada (dovadă vie a mecenatului lui Artur Silvestri, după cum a spus),  Cezarina Adamescu (autoarea unui volum de versuri dedicat lui Artur Silvestri ce va vedea curând lumina tiparului), Lucia Olaru Nenati, Sabin Bodea, au reuşit să-şi prezinte , în câteva cuvinte, omagiul, sentimentele de adâncă preţuire pentru cel plecat.

A urmat apoi un alt moment de mare interes: instituirea şi acordarea de către d-na Mariana Brăescu Silvestri, a Premiului ARTUR SILVESTRI al Patrimoniului Cultural Românesc,  în cadrul Salonului Internaţional de Carte.

dna cu invitat

D-na Mariana Brăescu a arătat că, după o lungă chibzuinţă,  a hotărât „să împartă premiul în două” şi să ofere , în fapt, 2 premii Artur Silvestri. Apoi a înmânat Premiul Artur Silvestri pentru Patrimoniul Cultural d-lui Valentin Ciucă, reputat critic de artă, pentru volumul  Artă şi vocaţie: propilee estetice, Editura Art XXI, Iaşi, şi D-lui prof.univ.dr. Cătălin Bordeianu, pentru editareascrierilor unui mare sociolog, respectiv  Petre Andrei-Opere, Editura Princeps Edit, Iaşi. Amândoi au mărturisit, în cuvântul lor, că sunt onoraţi de premiul primit.

Au urmat aplauzele felicitările, iar cei prezenţi şi-au putut aminti imediat, gustând nemaipomenitele sărmăluţe şi fripturile pregătite de vrednica Maria Hulpaşu din Grinţieş (ajutor de nădejde al familiei Silvestri la munte), că moldovencele sunt gospodine neîntrecute în aceste bucate.

După o zi atât de plină, oaspeţii au plecat, cu autocare şi automobile, cum au venit, şi cu sufletul încărcat de preaplinul emoţional al acestei zile.

D-na Mariana Brăescu Silvestri, tot cu durere în suflet, dar şi cu liniştirea că a realizat ceea ce a promis, comemorarea soţului ei mult regretat aşa cum a promis şi cum merita Artur Silvestri, a mulţumit tuturor celor ce i-au fost alături în această foarte grea zi.

Dumnezeu să-l odihnească pe Gabriel Artur Silvestri în împărăţia sa şi sănătate să dea celor ce l-au pomenit şi-l vor pomeni, m-am rugat închinându-mă la Troiţa ce va apăra de acum înainte Casa memorială Artur Silvestri,  tot locul  din împrejurimi şi şoseaua ce duce spre Durău.

TEODORA MÎNDRU

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________