Al X-lea CONGRES INTERNAŢIONAL DE DACOLOGIE „Eminescu -2009”

Organizat de Fundaţia Dacia Revival International (cu sediul la New York), Congresul dedicat lui Eminescu la, 120 de ani de la nedreapta lui moarte, congresul s-a desfăşurat în perioada 15-16iunie 2009 la Bucureşti, în impozantele săli ale Cercului Militar.

Preşedintele Fundaţiei, dl.dr.Napoleon Săvescu a deschis lucrările Congresului printr-o retrospectivă asupra Congreselor anterioare,  prezentând temele abordate, dar şi acţiunile practice, de recuperare şi promovare a valorilor şi simbolurilor geto-dacice.

premii 1A urmat omagierea personalităţilor culturale şi istorice implicate în mişcarea dacologă care au plecat către veşnicie în ultimul an, respectiv: prof dr. Artur Silvestri, prof.univ.dr. Nicolae Ţicleanu, prof.univ.dr.Iosif Constantin Drăgan, apoi comemorarea naşterii prof.Vasile Carabiş. A fost o „pomenire a părinţilor patriei”, cum ar fi spus Artur Silvestri, onorantă pentru toţi, organizatori, participanţi şi pentru cei comemoraţi, pomenire încheiată printr-un moment de pioasă reculegere.

Congresul a continuat cu  mesajul d-lui George Constantin Păunescu, Filmul documentar Luceafărul , apoi cu dezbaterile propriu-zise, în plen şi în partea a doua a Congresului, pe secţiuni. Temele abordate au tratat subiecte din domeniul dacologiei, (descoperiri, interpretări noi ale informaţiilor cunoscute, etc) sau au avut în vedere personalitatea, contribuţia lui Eminescu, mai ales ca jurnalist la afirmarea valorilor naţionale, dar şi împrejurările şi cauzele adevărate ale morţii acestuia în 15 iunie 1889.

(Veţi găsi în următoarele zile materialele prezentate la congres în publicaţiile arp Dacologica, Neamul românesc, Luceafarul românesc)

alte premiiARTUR SILVESTRI OMAGIAT LA al X-lea CONGRES INTERNATIONL DE DACOLOGIE

Dl.Gh Şeitan, distins cercetător, istoric şi jurnalist, a vorbit, din partea organizatorilor Congresului, despre personalitatea culturală complexă, enciclopedică, Artur Silvestri. În alocuţiunea sa omagială, Gh.Şeitan a subliniat consecvenţa concepţiei protocroniste a lui Artur Silvestri, contribuţia sa la descoperirea şi promovarea valorilor strămoşilor noştri daci.. citiţi aici textul complet al alocuţiunii omagiale>>>>

D-na Teodora Mîndru, în calitate de rudă şi de editor coordonator a vorbit despre mult regretatul Artur Silvestri din partea familiei.  Mulţumind organizatorilor şi tuturor participanţilor la Congres pentru momentul omagial, Teodora Mîndru a spus că ” Artur ar fi trebuit să fie prezent în mijlocul dvs, al atâtor specialişti  valoroşi, dintre care mulţi laureaţi ai Premiilor Patrimoniului Naţional”. Pentru Artur Silvestri, care a apărat toată viaţa valorile getice, patrimoniul naţional, fără nici un fel de folos personal, protocronismul a fost nu numai o concepţie însuşită, ci o valoare internalizată, trăită până la sacrificiu. Pe cât era mai recunoscut ca personalitate valoroasă, de frunte, om ales, pe atât Artur Silvestri se străduia să facă mai mult pentru cultura românească, pentru patrimoniul naţional, pentru semeni, convertind astfel concepţia getică a sacrificiului celui mai bun pentru poporul său.

Arhetipul calugarilor scitiCa şi prof.univ.dr. Nicolae Ţicleanu (predecesorul omagiat),  Artur Silvestri iubea Ceahlaul şi îl considera Kogaionul,”muntele sfânt al românilor”, la poalele căruia voia să se retragă să scrie. Acum însă, în acel loc, doar o troiţă maramureşeană şi Casa memorială Artur Silvestri vorbesc despre marele cărturar, trecut în rândul „părinţilor patriei”, pe care ne-a învăţat să-i pomenim cu recunoştinţă. Fiindcăuitarea, spunea el, este moartea definitivă” Cât îl vom pomeni pe Artur Silvestri, va fi viu în mijlocul nostru.

Dl dr.Napoleon Săvescu, Preşedintele Fundaţiei Dacia Revival International, a concluzionat : „Artur Silvestri a făcut enorm de mult pentru cultura românească, iar cei care l-au cunoscut şi au lucrat cu el se pot considera fericiţi”.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________