Dublă lansare de carte în familia Văran: Valentina Becart (Văran) şi Valentin Văran (Valysan)

[Text prezentat joi, 21 mai 2009, ora 17:00, la lansarea volumelor „Antologie de poezie şi comentarii coperta ZECE FELURI DE SINGURATATE– poeme, poeţi contemporani, comentarii becartiene” de Valentina Becart (Văran) (Valéry Bécart) şi „Zece feluri de singurătate” de Valentin Văran (valysan), lansare ce a avut loc la Cercul Militar Iaşi].
Cele două volume lansate astăzi sunt rezultatul muncii a doi autori, o muncă deloc uşoară, dar, sperăm, încununată de succes. Fireşte, succes nu înseamnă lauri sau premii în bani, succes înseamnă că poemele din cuprinsul cărţilor au ajuns la destinaţie, adică la sufletul cititorului.
Înainte ca autorii să fi început titanica lor muncă – intelectuală, nu fizică (fiziceşte, ei nu sunt nişte uriaşi!) – alţi autori, şi mă refer la cei cuprinşi în antologia care fără ei nu ar fi apărut, au trudit pentru a transpune liric, artistic sau cum doriţi să spunem, sentimentele lor şi dorinţa de a le împărtăşi apoi cititorilor.coperta antologie
Valentina Bécart nu este la prima „abatere”, are deja în palmares încă trei volume de poezie: „Fata sihastră”, cu poeme de o gingăşie adolescentină, „Clipe arse” – unde, citind, am descoperit o adolescentă matură, dar încă adolescentă – şi „Două lacrimi de cer”, volum care, la vremea apariţiei editoriale, prezenta o poetă deja formată, care, având ca ustensile poetice marile sale pasiuni: dragostea de oameni şi de viaţă precum şi filosofia, lansează pe cerul Poeziei mici entităţi astrale.
*
O idee strălucită, de a prezenta, într-un mod original, creaţii ale confraţilor întru poezie şi comentate în manieră „becartiană”. Valentina Bécart, ea însăşi un astru pe cerul Poeziei, a convocat muzele prietenilor la o masă rotundă, împărtăşind apoi impresiile sale. Aparent, totul ar fi cât se poate de simplu: o selecţie de poezii ale unor prieteni şi comentarii pentru fiecare, dar dacă facem o analiză, numai a comentariilor ce însoţesc fiecare poezie, constatăm că a fost nevoie de o muncă titanică pentru realizarea acestui volum.
Citind câteva dintre poeziile alese – nu le numesc, pentru a nu păcătui faţă de prietenii pe care i-aş putea omite din cauza spaţiului limitat, dar şi dintr-o eventuală neatenţie –, am fost surprins (şi chiar emoţionat) de comentariile autoarei volumului, comentarii care, luate separat, sunt poezie în adevăratul sens al cuvântului.
*
Ce ar mai fi de adăugat: mulţi dintre poeţii prezenţi în filele acestei cărţi sunt şi prietenii mei, pe care am impresia că i-am redescoperit, dar pe lângă ei sunt şi prieteni noi, pe care îi voi citi cu aceeaşi plăcere cu care îi citesc pe cei „cu vechime”.
AUREL OANCEA
22 mai 2009

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________