Anca Sîrghie: „Aniversarea lui Mihai Eminescu la New York“

Împlinirea a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu este sărbătorită la Consulatul General al României din New York  în 16 ianuarie 2010 din iniţiativa scriitorului pr. prof. Theodor Damian, preşedintele Institutului  de Teologie Ortodoxă şi Spiritualitate, printr-un simpozion intrat de aproape două decenii în tradiţia culturală a comunităţii românilor de peste ocean ca cel mai amplu eveniment cultural academic din Statele Unite ale Americii. Simpozionul din acest an aniversar are ca temă generală Receptarea lui Eminescu în cultura română în trecut şi astăzi. Vor conferenţia distinşi cercetători şi cadre didactice prestigioase ale domeniului precum profesorii Theodor Damian şi Doru Tsaganea de la Metropolitan College din New York, Anca Sîrghie de la Universitatea “Alma Mater” Sibiu, România, Tudor Spătaru de la Columbia University, USA, criticul şi istoricul literar M.N.Rusu, Valentina Ciaprazi de la LaGuardia Comunity College din New York, dr. Napoleon Săvescu, directorul revistei “Dacia Magazin” şi preşedintele Asociaţiei “Dacia Revival International Society” din New York. Lor li se alătură ing. Cristian Pascu, preşedintele Societăţii „Dorul”, activă în comunitatea românilor newyorkezi din  anul 1903.

Partea artistică a programului, într-o manifestare culturală patronată de Excelenţa Sa Pietro Luciano Pavoni, Consulul General al României la New York, se compune dintr-un recital din lirica poetului aniversat şi un altul din creaţia membrilor Cenaclului literar „M. Eminescu” din marea metropolă americană. Artişti newyorkezi precum Lia Lungu, ziaristă şi iubitoare a cântecului românesc, poeţi ca Valentina Ciaprazi, Alex Amalia Călin, Ion Burcin, Th. Damian, clarinetistul Constantin Apostol şi solista Emilia Alexandrescu, alături de care vor evolua Cristian Aldea -Teodorovici, organizatorul Festivalului de muzică “Două inimi  gemene”şi Nicolae Jelescu, directorul Teatrului de poezie din Chişinău, ultimii doi  sosiţi din Republica Moldova, vor interpreta vocal şi instrumental piese pe texte eminesciene. Din expoziţia de carte românească recent apărută participanţii culeg informaţii utile de documentare literară.

În cea de-a doua zi a evenimentului, la Capela “Sf. Petru şi Pavel” din New York se oficiază o slujbă religioasă de pomenire a marelui poet şi publicist român. Din triumviratul personalităţilor pomenite cu acest prilej vor mai face parte Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală, cărturar de vrednică amintire, şi poetul Grigore Vieru, la un an de la trecerea sa în lumea drepţilor.Acolo sunt invitată să prezint tema Motive creştine în opera lui Mihai Eminescu.

Surpriza pe care mi-au pregătit-o organizatorii manifestării însă, nu a fost faptul că la această ediţie eram singurul specialist şi membru al Uniunii Scriitorilor din România invitat din ţară, ci că în reuniunea din 15 ianuarie a.c. la Cenaclul “Mihai Eminescu”din New York eram oaspetele lor de onoare, drept care trei membri de frunte ai cenaclului, anume poetul prof. Th Damian, prof. Valentina Ciaprazi, criticul şi istoricul literar M.N.Rusu, au prezentat ultimele mele cărţi apărute în ţară, unele realizate în colaborare, aşa cum este volumul Limba şi literatura română-Scrierea argumentativă. Scrierea reflexivă, Scrierea imaginativă, Editura Gabriel, 2009, un bun instrument de lucru cu elevii conceput împreună cu prof. dr. Ada Stuparu de la Craiova.  A fost menţionată şi revista la care activez ca redactor şef „Lumina slovei scrise”, publicaţie academică anuală ajunsă acum la al 7-lea volum, care se va lansa în curând la Universitatea “Alma Mater” Sibiu.

Rigoarea ştiinţifică a comunicărilor selectate pentru sesiunea simpozionului şi emoţia trăirii patriotice, atât de intense la conaţionalii noşti din diaspora, dau manifestării newyorkeze, susţinute de invitaţi din America, România şi din Republica Moldova, o notă de unicitate între aniversările organizate spre cinstirea poeziei naţionale pe diferite meridiane ale lumii la început de an 2010.

Conf. Univ. Dr. ANCA SÎRGHIE, Universitatea “Alma Mater” Sibiu

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________