Ioana Stuparu: Bookfest, 2010. Lansare de carte Artur Silvestri

La Salonul Internaţional de Carte, Rompress, la Cafeneaua România Liberă, în zi de 12 Cireşar, spre seară, a avut loc un moment de “neuitare” dedicat lui Artur Silvestri – critic literar, prozator, istoric, filozof al culturii – prin lansarea volumelor Revolta fondului neconsumat – cazul Zaharia Stancu şi Radiografia spiritului creol – cazul Miron Radu Paraschivescu.

Felul de a gândi al regretatului Artur Silvestri, de a simţi ca pe o datorie aşezarea la lumină, spre bine-cuvântare, spre bine-pomenire, spre neuitare a unor fapte, locuri sau nume, îmi întăresc şi de această dată convingerea că omul vine pe pământ cu o misiune stabilită la Înalt Nivel Divin.

Urmărit de sentimentul nedrept al aşternerii uitării o dată cu trecerea timpului, considerând “uitarea ca pe un blestem”, Artur Silvestri, atât cât i s-a permis şederea pe pământ, a căutat să salveze de la “moarte definitivă” unele nume şi fapte. Astfel a scris şi cele două volume intitulate: Revolta fondului neconsumat – cazul Zaharia Stancu şi Radiografia spiritului creol – cazul Miron Radu Paraschivescu.

Ca şi alte cărţi publicate sub semnătura cărturarului Artur Silvestri, şi acestea au fost reeditate sub îngrijirea doamnei Mariana Brăescu Silvestri. Iată, aşadar, că acelaşi sentiment are şi domnia-sa, de a salva de la “moarte definitivă”, numele şi faptele soţului ei scriitorul Artur Silvestri, iar prin el alte şi alte nume. Cele câteva pagini din volumul Radiografia spiritului creol – cazul Miron Radu Paraschivescu, citite de doamna Mariana Brăescu Silvestri, au pus în valoare încă o dată, talentul de prozator al autorului, dar şi împrejurările în care au fost scrise.

Invitată  să ia cuvântul, criticul literar Ana Dobre, cunoscătoare a operei lui Artur Silvestri, dar şi una dintre persoanele apropiate acestuia, în discursul său a pornit de la aceeaşi sintagmă arturiană: “moartea definitivă”, evidenţiind asidua preocupare a regretatului cărturar pentru neuitare, din care cauză au rezultat numeroasele scrieri. “Artur avea cultul locului căruia îi aparţine”, a adăugat scriitoarea Ana Dobre.

În cuvântul său, doamna Teodora Mîndru, realizatoarea cărţilor scrise de Artur Silvestri şi despre Artur Silvestri, de asemenea cunoscătoare a operei acestuia, a vorbit cu sensibilitate şi la obiect, detaliind cazul Zaharia Stancu şi Miron Radu Paraschivescu, evidenţiind totodată calitatea de critic literar, istoric, filozof şi prozator a lui Artur Silvestri.

“Artur Silvestri a fost un deschizător de drumuri, un mântuitor al simbolisticii” – a adăugat scriitorul şi criticul literar Cristian Neagu.

Alături de cele două cărţi lansate la Bookfest 2010, la standul special amenajat, dedicat lui Artur Silvestri s-au aflat numeroase titluri, reeditate şi lansate cu alte ocazii. Cărţile au fost dăruite, ca de fiecare dată, aşa cum îi stătea în obicei cărturarului Artur Silvestri.

IOANA  STUPARU

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________