MIRCEA MICU (1937-2010)
„Unul din singuraticii si cei mai dragi oameni ai vietii mele este poetul, prozatorul, ironistul si, mai presus de toate acestea, omul Mircea Micu. Dupa parerea mea natanga de vis, de noapte, de cosmar fericit, el este clontul varat in realul vietii mele din viata petrecuta a lui Eminescu, a lui Slavici si a lui Caragiale… De stau si sunt linistit, pe toate varfurile cu zapezi le numesc Mircea“. (Nichita Stanescu)
Mircea Micu s-a nascut pe 31 ianuarie 1937, la Varsand, judetul Arad. Poet si prozator, este profesor suplinitor la Scoala de surdomuti din Siria, timp de un deceniu, pana in 1967 si redactor la postul de radio aradean. Functionar la Fondul Literar si la Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, va conduce dupa 1989 “Viata Capitalei”, fiind si inspector sef la Directia de Cultura din Primaria bucuresteana. Intre 2002 si 2004 este director al cotidianului “Cronica Romana”. Debuteaza in anii ’50 in “Scrisul banatean”, iar in volum in 1962 cu lirica pentru copii – “Izvorul”. Este colaborator si redactor la mai multe publicatii: Arges, Flacara, Urzica, Moftul Roman iar in ultimii ani conduce revista “Literatorul”. Universul literar al lui Mircea Micu este un fericit amestec de poezie traditionalista (Vanatoarea de seara, Poeme pentru mama), parodica (Dracul verde, Cititi-le ziua), memorialistica (Intamplari cu scriitori, Intamplari vesele cu scriitori tristi) si romane in linia ardeleneasca (Patima, Umbra).
http://mirceamicu.wordpress.com/
Acest document de istorie literară recentă face parte din Programul RECONQUISTA, iniţiat şi coordonat de Artur Silvestri; el cuprinde documentare esenţiale despre activitatea şi opera unor scriitori, atişti şi cărturari importanţi din România din preajma anului 2000. Programul are drept obiectiv crearea unei viziuni alternative faţă de „imaginea oficială” (în cele mai multe cazuri afectată de erori, prejudecăţi şi perspective ideologice „monopoliste”), propunându-şi să producă material istoriografic cu caracter de completare, „supliment” şi „punct de vedere“ diferit. În cadrul acestui program vor fi publicate documentare on-line despre personalităţi prea puţin sau deloc „mediatizate” şi despre „prezenţe culturale” ignorate voit sau supuse unui tratament constant ostil dar a căror operă şi activitate merită cunoscute şi apreciate.
Lasă un comentariu
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns