Eliza Ruse: „Ioan Slavici la aniversară“

La sfârşitul lunii februarie, la sediul Fundaţiei pentru Cultură şi Învăţământ „Ioan Slavici” a avut loc simpozionul dedicat aniversării marelui scriitor IOAN SLAVICI. Evenimentul IOAN SLAVICI LA ANIVERSARĂ, ediţia I, derulat sub egida Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş din cadrul Consiliului Judeţean Timiş a fost organizat de către Fundaţia pentru Cultură şi Învăţământ „IOAN SLAVICI” împreună cu Asociaţia Naţională „CULTUL EROILOR” din România – filiala Timiş, Despărţământul „IOACHIM MILOIA” Timişoara al Astrei, Asociaţia Culturală „CONSTANTIN BRÂNCUŞI”, Timişoara şi Societatea Culturală „PATRIMONIU” Timişoara.

Manifestarea a fost binecuvântată de către Prea Onoratul Părinte drd. Zaharia Pereş, consilier cultural al Mitropoliei Banatului.

Au fost susţinute comunicări care au evidenţiat diferite aspecte ale prozei şi activităţii istoriografice a scriitorului IOAN SLAVICI. Astfel s-a vorbit despre legătura scriitorului cu Banatul, despre aspectele inovatoare, dar şi „ratările” existente în creaţiile sale, sau despre valorile morale în binecunoscutele sale poveşti. Interesante au fost şi lucrările: Reflexii şi conexiuni poetice după Slavici, Eminescu, Slavici şi Caragiale la „Timpul”, sau Slavici în memoria afectivă. Dintre participanţi amintim profesori din mediul universitar şi preuniversitar, scriitori, jurnalişti, studenţi şi elevi.

O altă temă dezbătută a fost cea a relaţiei scriitorului cu Academia Română. Ca urmare a activităţii sale istoriografice vizând în special Documentele Hurmuzaki, din anul 1882 Slavici a fost ales membru corespondent al acestei instituţii. Acum, în mileniul III, se doreşte schimbarea acestui statut în membru deplin al Academiei, aşa cum s-a întâmplat cu majoritatea oamenilor de cultură români.

Tot cu această ocazie a fost lansat un nou număr al periodicului Demnitatea, nr.22/2011 cu un alt format şi un conţinut bogat de informaţii atât din viaţa educaţională cât şi din cea economică şi literar-culturală.

Responsabil de proiect,

ELIZA RUSE

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________