ANALIZE ŞI FAPTE nr. 114

~Nr.22/2008 – Va fi caterisit Mitropolitul Nicolae Corneanu ? o Re-apare “primul manelist al tarii “o Cine este ideologul dezastrului din Bucuresti ? o Noua lege electorala a federalizat Romania ” de facto”

~AVEM O TARA OLIGOCRATA PRIN LEGE !- Prof. dr. Nicolae Georgescu: ” Sfertodemocraţie , sfertodemocraţi “

Practic, noi trăim, astăzi, în… teoria „Europei lui 51 %”. Asta înseamnă cam aşa : deciziile se iau cu majoritatea de voturi dintre cei care votează. Pentru ca operaţiunea de votare să fie luată în seamă, trebuie să se prezinte la vot cel puţin 51 % dintre cei înscrişi pe liste. Calculul minimal ne arată că, de fapt, numai un sfert din populaţia cu drept de vot decide, impune, conduce. Rămân pe dinafară trei sferturi din această massă electorală – şi nu sunt incluşi în calcul persoanele care nu drept de vot, adică tinerii şi – atenţie, vă rog – imigranţii. Revin. Din – să spunem – 2 milioane de indivizi care constituie un grup, au drept de vot cam l milion. Dintre aceştia se prezintă efectiv la urne o jumătate de milion, restul fiind „absenteişti” – iar din această jumătate de milion , 250.001 câştigă şi decid, adică … 51%. Un sfert impune legea – în numele democraţiei, desigur – care poate fi numită, matematic vorbind, „sfertodemocraţie”. Sunt puţini, iar pe limba filosofiei, adică elineşte, puţin se zice „oligos”, cuvânt din care s-a format oligarhie dar din care se poate forma şi>>>>>>>

~N.N Tomoniu: Final de campanie: „Băse“ ne-a cântat maneaua cu securitatea“

Prezent deliberat la evenimentul de lansare a colecţiei „Mărturie şi Document”, semnată de Constantin Ticu Dumitrescu, Traian Băsescu a ţinut să ne cânte şi marea lui manea electorală cu un refren arhicunoscut: „Structurile de putere ale fostului stat comunist nu mai funcţionează, astăzi”.

Păi statul român, astăzi , nu mai funcţionează deloc , căpitane! Sub bagheta matale de prim manelist al ţării, dacă te uiţi în manualul de Istorie a Românilor de clasa VIII-a, istoria noastră se opreşte în anul 1945. Restul, a fost scos din programă pentru „descongestionarea materiei”. Literatura română nu mai există nici ea! Eminescu, Creangă şi Caragiale au fost aruncaţi la coş, elevii trebuind să înveţe de-acum înainte marile cuvântări ale comisarului european Jonathan Scheele, Raportul Tismaneanu şi intoxicările noii „Europe Libere” reactivată şi completată cu literaţi contemporani iluştri ai noii securităţi, care a aburcat actuala ta clasă politică în vârful puterii. >>>>

~INTREBARI SOCANTE : Va fi caterisit Mitropolitul Nicolae Corneanu ? Va deveni cardinal catolic ? Este un razboi mocnit si intre ” ecumenistii “BOR ?

Recentul episod , totusi previzibil , care a avut ca protagonist pe Mitropolitul Nicolae Corneanu pare sa treaca destul de repede in uitarea unei prese ignorante desi mai mult ca sigur ca gravitatea acestui moment va avea ecouri si va produce efecte . Desi – in stilul caracteristic – speakerul BOR , un preot destul de putin abil pentru vremurile confuze de astazi , a pronuntat cateva fraze oarecari anuntand o “analiza” in sedinta proxima de Sinod , totusi comentariile exista si sunt unele foarte virulente dar documentate. Caci practic intr-o situatie precum aceea de acum (cand un episcop ortodox s-a impartasit impreuna cu catolicii si sub conducerea nuntiului apostolic de la Bucuresti ) singurul deznodamant posibil ar trebui sa fie caterisirea (atata vreme cat practicantul a devenit un apostat ). Cu toate acestea , unele comentarii nu s-au rezumat la incheieri de natura canonica si au inaintat in a emite supozitii in privinta unor noi desfasurari de politica bisericeasca , punand razmerita mitropolitului de la Timisoara in seama unor recente disensiuni profunde cu detinatatorul scaunului patriarhal de la Bucuresti . In aceasta materie , ar putea exista cateva ipoteze , deocamdata fara o sustinere in documente necontestabile . Existand un litigiu intre Daniel Ciobotea si Nicolae Corneanu , acesta s-ar putea datora planului pe care actualul patriarh l-ar avea pentru inlaturarea celui ce l-a sprijinit in mod hotarator inca de dinainte de 1989 si scoaterea acestuia la pensie (cum se preconizeaza cu majoritatea ierarhilor varstnici si influenti ); astfel , Daniel Ciobotea ar capata un argument care atarna greu in scoaterea din joc a celor 9 batrani ce ii incurca socotelile . Dar aceasta ar mai insemna si ca Daniel Ciobotea insusi s-a emancipat de sub tutela profesorului sau timisorean care , simtind primejdia, a decis sa atace direct pe patriarh creind o criza fara precedent la noi in aproape o jumatate de secol.

Altii sunt insa de parere ca intreaga istorie ar fi efectul unei intelegeri produse intre cele doua personaje “ecumeniste” in scopul realizarii unui test social (insotit de studierea capacitatii de reactie a Bisericii in fata unei situatii ultimative si a iminentzei trecerii la catolicism prind decizie “colectiva” ) sau chiar a provocarii unei crize cu caracter de soc care ar putea aduce urmari rapide si greu de intrevazut . Putini sunt cei care considera ca scandalul impartasirii cu catolicii ar reprezenta o intelegere directa a Mitropolitului Nicolae Corneanu cu Vaticanul in ideea trecerii intregii eparhii la catolicism (desi sunt evocate anumite rumori de pe la inceputul anilor 90 care priveau aceste proiecte si chiar o anumita autonomie administrativa a Banatului inceputa pe taram confesional ). In orice caz, mai toate comentariile converg catre o intrebare practica (pe langa supozitiile privind felul cum se va incheia acest scandal care nu poate ramane acoperit la nesfarsit ): va deveni Nicolae Corneanu -patriarh greco-catolic ori cardinal romano-catolic? Sau , cumva , pana la toamna crizele preconizate in Biserica Ortodoxa vor avea desfasurari pe care nici o minte lucida nu le poate incuraja ?

~Pr. Mihai Andrei Aldea: „Apostazia Mitropolitului Nicolae Corneanu“

Păstorul cel bun îşi pune viaţa pentru oile sale. Iar cel plătit, care nu este păstor adevărat, şi nu îl doare inima de oi, când vede lupul venind, lasă oile şi fuge, iar lupul răpeşte şi risipeşte oile. Dar pe lângă păstorul cel bun şi năimitul la turmă se mai găseşte şi lupul în haină de păstor. Sfântul Apostol Pavel îşi avertiza fiii duhovniceşti că vor intra între ei lupi îngrozitori ce vor rupe din turmă, şi că dintre ei, chiar, se vor ridica asemenea (ne)oameni. Dar prin ce spun Sfintele Scripturi că lucrează şi se cunosc aceşti lupi răpitori? Prin aceea că vor grăi învăţături răstălmăcite, ca să ducă în înşelare pe creştini. Deci, prin cuvântul Scripturii – care este absolut pentru orice creştin – vedem că lupi îngrozitori sunt numiţi cei care învaţă poporul creştin o aşa-zisă învăţătură a lui Hristos care de fapt e răstălmăcire. Şi ce trebuie să facă păstorul cel bun când vede aceşti lupi? Dacă fuge, este năimit şi nu păstor. Dacă se alătură lor, este fie lup ca şi ei, fie şacalul ce urmează lupii. Dacă este păstor adevărat, luptă pentru a-şi apăra oile, chiar cu preţul vieţii. Nu este uşor, dar nici nu este altă cale, dacă vrei să te numeri cu păstorii cei buni…. >>>>

~DECIZIA OCULTA -Noua lege electorala a federalizat Romania ” de facto”

De mai multe zile , circula prin posta electronica un document care , parand a fi o simpla corespondenta de camapanie electorala , contine si un element bizar prin  intrebuintarea  notiunii de ” guvernator “  pentru functia de Presedinte al Consiliului judetean .  Eroarea , caci inca  e de crezut ca este numai o eroare , poate fi , insa , si  o utilizare voit gresita a formularisticii administrative in ideea de a obisnui “prostimea” cu asemenea dregatorii  care  vor putea deveni oficiale” cand va fi sa fie “.  In orice caz , modificarea legii electorale intr-o maniera foarte putin inteligibila (caci ce alt sens ar avea a alege o capetenie de judet prin vot direct si nominal , in genul alegerii pentru presedinte ? ) poate fi socotita un pas practic important in operatiunea de federalizare a tarii care , altfel, ar fi putut fi realizata numai prin schimbarea Constitutiei ( o alta obsesie a actualei Stapaniri ) si de buna seama ca ar fi batut la ochi .  Rezulta ca , dupa 15 iunie curent , vom avea si cnezi , voievozi si un fel de principate ; iar de la acestea pana la Dieta autonoma nu va mai fi decat un singur pas , inca unul .

~Cine este ideologul dezastrului din Bucuresti ? – un articol incendiar din ” Monitor Imobiliar”

Deslegarea misterului ce a transformat Bucurestii intr-un oras blestemat si fara identitate unde aproape ca nu se mai poate locui , s-a produs in modul cel mai neasteptat cu putinta catre sfarsitul lunii mai 2008 , cand , la un post de televiziune unde se simte ca acasa , o fosta capetenie de primarie ( care , cum spun acolitii “, s-a ridicat mai sus “) si-a formulat conceptia despre “dezvoltarea urbana ” intr-o maniera lipsita de fereala desi cam tot ceea ce a dezvaluit acum se cunostea prea bine din efectele catastrofale ce le-a produs . Acum nu mai incape , insa , nici o indoiala privitoare la origina raului . Daca aceste indrumari (emise, in fond, de un personaj cu calibru cultural marunt si care , pe deasupra , mai este si notoriu pentru elogiul succesului social rezultat din stiinta aproximativa de carte ) ar fi apartinut unui particular oarecare (ceeace , la drept vorbind, oricare din mai-marii lumii a fost sau va deveni ) , ele ar fi trebuit ignorate caci nu merita in sine un tratament special ; dar cum provin , din pacate , de la un personagiu ce s-a aflat la butoane (si inca mai este , cat o mai fi ) examenul lor trebuie facut neaparat . In orisice caz , “teoriile” (sa le zicem asa, cu o , totusi, maxima ingaduinta ) socheaza mai ales printr-o nota sfidatoare si omniscienta care se intalneste mai rar pana si la noi unde toti necioplitii cu bani si inscaunati in pozitii de porunceala se cred obligati sa-si dea cu parerea insistand a o impune ca model unic indiferent cat de aiuristica ar fi ( asa cum si este in acest episod , din pacate tipic ) . Iata , deci, ce declara , fara nici cea mai mica retinere , ideologul dezastrului care , in loc sa-si reprime concluziile impulsive , si le vehiculeaza in maniera aroganta , proprie categoriei de guralivi sterili careia ii apartine. Intai , de toate , el se pronunta categoric ” împotriva falsei nostalgii a Bucureştiului interbelic”>>>>continuarea aici >>>

~AFACERI ALE GULERELOR ALBE : “Simpozioane pentru romanii de pretutindeni”

Intre “afacerile gulerelor albe ” care insemneaza plimbari pe banii publici , aranjamente in tari straine si , probabil, si comisioane la contractarea de servicii dintre cele mai scumpe (caci personajele nu platesc nimic din buzunar ci doar profita ) , cele care au legatura cu ” romanii de pretutindeni” sunt nu foarte banoase dar in orice caz placute . Dar si inutile . Iata o situatie tipica din perioada recenta . Cei care cunosc pe pielea lor  combinatiile nesfarsite ce se produc in acest domeniu mai stiu , evident, si inca multe alte detalii (intre care finantarile dirijate si sprijinul pe baza de troc sunt numai cateva ).

Forumul Comunitatii Romanesti din Italia s-a desfasurat la Milano, in perioada 24-25 mai. Cazarea si conferintele au avut loc intr-un hotel de cinci stele, iar conditiile generale au fost excelente. In ciuda eforturilor gazdelor, efectul acestei intalniri este neglijabil, fara rezultate concrete si fara concluzii -precizeaza recent “Romanian Global News”, care continua comentariul astfel : Din bugetul Ministerului Afacerilor Externe s-au cheltuit 40.000 de euro doar pentru a fi ascultate timp de doua zile discursuri sterile, arhicunoscute si fara finalitate. Multi dintre reprezentantii asociatiilor romanesti prezente si-au manifestat deschis dezamagirea fata de lipsa de transparenta si subiectivitatea cu care au fost alesi vorbitorii.
Banii contribuabilului roman aruncati cu nonsalanta pe apa sambetei, intr-o actiune mai mult electorala, ce urma sa mimeze interesul MAE si Guvernului pentru importanta comunitate romaneasca din Italia, ar fi putut fi indreptati catre comunitatile romanesti din Timoc sau Sudul Basarabiei, acolo unde « prietenii » nostri sarbi sau ucrainieni fac tot ce se poate ca acei romani sa dispara. Cu cei 40.000 de euro aruncati pe apa sambetei, se putea face o biserica sau o scoala care putea sa dureze 100 de ani si in care romanii din Serbia sau Ucraina ar fi putut sa se simta romani, iar limba romana sa fie ascultata sau invatata.
Inca o data Secretarul de stat Mihai Gheorghiu, si cei care-l mana de la spate, au demonstrat ca merg paralel cu interesul national si ca pentru ei banul public este doar un bun motiv de sejur in Italia.

~Elena Buică-Pickering(Canada): „Parvenirea-i boală grea“

Boala asta veche ca si omul, cu cele doua fete ale ridicolului ei, te face, ba sa razi, ba sa plangi. E un foarte bun izvor de inspiratie pentru scriitorii cu pana ascutita sau plina de umor. O intalnim adeseori si o gustam cu satisfactie, stand de cealalta parte a baricadei, ca si cand, este de la sine inteles, ca pe noi nu ne atinge. Il admiram si astazi pe Grigore Alexandrescu pentru ca ne descreteste fruntile prezentandu-ne “un bou ca toti boii”, ajuns printr-un noroc intr-o pozitie inalta. Vizitat de nepot, “al doamnei vaci fiu”, parvenitul bou, pune slujitorii sa-l alunge, subliniind ca nu are asemenea rude. “Coana Chirita” a lui Vasile Alecsandri, unul din cele mai izbutite personaje comice, intruchipare a micii burghezii cu aere de nobili, ne starneste rasul sanatos. Atinge culmea stralucirea comediilor lui Caragiale cu o multime de personaje stapanite de parvenitism. >>>>

~MARI ROMANI DIN SERBIA – Lucian Marina: „Au trecut în eternitate“

În mai puţin de o săptămână, comunitatea românească de la noi a rămas fără trei personalităţi care au lăsat amprente adânci în viaţa ştiinţifică a românilor din Serbia şi anume atât în domeniul limbii, respectiv a învăţământului, cât şi al istoriei şi culturii române în genere.

Duminică, 11 mai 2008, la Novi Sad a încetat din viaţă Lucreţia Raichici, născută Rakić, de origine din România, în anii cincizeci ai secolului trecut, profesor la Şcoala generală ,,Olga Petrov-Radišić” şi la Şcoala Normală din Vârşeţ. La Institutul pentru Manuale din Novi Sad a lucrat ca redactor şi autor de manuale în limba română. A fost membru fondator al Societăţii de Limba Română din Voivodina în cadrul căreia a activat fără abnegaţie şi a susţinut numeroase comunicări din domeniul limbii şi în genere a învăţământului în limba română în Voivodina. Funeraliile celei care a fost Lucreţia Raichici au avut loc marţi, 12 mai 2008. >>>>

~Viorel Roman , Germania : “Homosexualii si Biserica ”

Publicam aici un articol din 2004 al cunoscutului istoric german Viorel Roman, profesor la Universitatea din Bremen. Reluarea periodica a discutiilor privitoare la homosexualitate (in sine -o metoda de hartuire sociala ) trebuie tratata cu atentie si alimentata cu puncte de vedere consistente .

Ambasadorul SUA la Bucuresti era homosexual. Si-a prezentat public partenerul. Modelul de viata a reprezentantului SUA era un model de urmat? Protestantii sunt crestini, dar nu au Biserica, ci case de rugaciuni, temple, si spre deosebire de Bisericile surori, inclina sa aprobe casatorii intre homosexuali. Roma e impotriva. Intr-o simpla “Nota” cu titlul “Consideratii despre initiativele de recunoastere oficiala a casatoriei intre homosexuali”, Biserica catolica apeleaza la parlamentarii din lumea crestina de un miliard de credinciosi sa respinga punerea pe picior de egalitate a casatoriei dintre barbat si femeie cu cea dintre homosexuali. “A acorda votul unei legi atit de daunatoare bunului mers al societatii, este un act inmoral deosebit de grav.” Sentinta Congregatiei condusa de cardinalul german Ratzinger, ilustreza teama papei Ioan Paul II ca normele Bisericii nu i se acorda suficienta consideratie si ca urmare intrega societate intra in deriva. In unele state a avut deja o astfel de miscare morala si politica, fara ca societatea sa fie constienta de importanta deraparii. Nu este numai vorba de avantajele de loc neglijabile – de la impozite, adoptie si pina la pensie – pe care le au homosexualii casatoritii. Vaticanul cere ca>>(2004)>>

~Aurel Z. Coja: „Despre naţionalism – punctul de vedere al unui biolog“

„Naţiunea este o plantă naturală”
Oamenii nu trăiesc într-o omenire abstractă, ci în comunităţi concrete – familie, trib, clan, naţiune.Suntem dotaţi natural pentru a alcătui naţiuni, la fel cum alcătuim familii. Justificarea biologică există în ambele cazuri. Mai mulţi biologi evoluţionişti (darvinişti) şi nu numai, au evidenţiat acest lucru. Evoluţia sub formă de grup a dat multe dureri de cap gânditorilor de stânga, prin definiţie internaţionalişti, pentru că de la grup la naţiune drumul este direct.Se vorbeşte în biologia contemporană de un ADN egoist (e chiar titlul unei cărţi serioase) şi de gena egoistă – altă carte bună. Avem dreptul să vorbim de grupul egoist, adică de egoismul naţiunii, adică de naţionalism, ca despre un dat natural. Naţionalismul este absolut natural. Cine neagă dreptul la existenţă al naţionalismului comite un act contra naturii. Naţiunea reprezintă o zestre de gene care se cer conservate, apărate şi răspândite – ca toate genele. Răspândirea propriilor gene este un imperativ individual, iar răspândirea genelor asemănătoare este un imperativ al grupului. >>>>>

~SCANDALUL “MUZEUL SATULUI ” -Este Sorin Oprescu prizonierul unei mafii internationale ? Denunturi si clarificari

Saptamana trecuta a aparut intr-un ziar cu dependenta precisa un denunt care sustinea ca Sorin Oprescu ar fi prizonierul unei mafii imobiliare internationale si ca unelteste sa distruga Muzeul Satului in scopul unei ” dezvoltari de cartiere de lux ” . Asemenea manevre sunt insotite de obicei de raspandirea zvonului prin mesagerie on-line si prin publicarea lui pe site-uri si pe bloguri create ad-hoc de echipele stabilite pentru propaganda gri si pentru intoxicare ; ceea ce s-a intamplat pana azi in maniera arhi-cunoscuta la Bucuresti . Din pacate pentru organizatorii denuntului , totul se dovedeste o fabulatie facuta cu un amatorism uluitor . Intregul mecanism este dezvaluit intr-un articol palpitant din MONITOR IMOBILIAR unde se arata convingator si sistemul de creare a confuziei care au stat la origina acestui episod tipic electoral. Intregul documentar -aici :

27 Mai 2008 – Un scandal de un ridicol  irezistibil : “sase blocuri de 40 de etaje in Herastrau, in locul Muzeului Satului ”(??!)

~VREMURI DE PERSECUTIE – Par. Justin Parvu :”Dosarele care au apărut acum vădesc limpede că ele reprezintă o lovitură directă numai în Ortodoxie”

“Dosarele care au apărut acum vădesc limpede că ele reprezintă o lovitură directă numai în Ortodoxie. Dosare au toţi, toate confesiunile şi toate religiile din ţara noastră, nu a rămas nici una neatinsă. Dar aş întreba şi eu: cu cât este mai mare şi mai încărcat un dosar al lui Ţurcanu, un dosar al lui Nikolski, sau al lui Teoharie Georgescu, al Anei Pauker, al tuturor corifeilor comunismului-ateist, în comparaţie cu un dosar al unui ierarh al nostru? Aş vrea să văd câte orori, câte crime, câte trădări au avut unii la activul lor şi câte au avut alţii. Dacă am compara toate faptele acestea, am afla adevărul. Nu fac apologia şi nici nu iau apărarea omului cu răspundere morală şi spirituală, ierarhul ortodox, dar o analiză corectă se cuvine făcută, pentru că am fost martorul multor întâmplări cumplite, în cei 16 ani petrecuţi în temniţele de la Aiud şi din alte locuri. M-am confruntat cu această avalanşă de compromisuri şi de trădări ale multor creştini şi ale altor oameni care au făcut politică.

Dar privesc cu mai multă durere aceste momente grele în care Biserica noastră este umilită şi degradată. Cred că Biserica noastră acum se află într-o ispită mult mai grea decât altele de pe alte coordonate geografice. Se pare că noi am fost obligaţi să facem greşeli în istorie. >>>>>

~NOII BOLSEVICI – Cartarescu soseste si el , cu grabire !


În numărul de vineri, 23 mai al “Evenimentului Zilei”, dl. Mircea Cărtărescu se arată indignat de “marşul pentru familie şi normalitate” organizat, în contrasens cu GayFest 2008, de câteva asociaţii creştine. Acceptând parada gay dar iritat de marşul ortodocşilor, domnul Cărtărescu identifică manifestanţii pentru familie şi normalitate cu “grupurile de cetăţeni indignaţi gata oricând să-i aplaude pe mineri şi pe toţi ceilalţi locuitori paşnici şi normali ai ţării”. Asocierea făcută de Cărtărescu e samavolnică, de vreme ce organizaţiile care au organizat acest marş au în rândul membrilor şi susţinătorilor lor oameni care au susţinut Piaţa Universităţii. Minerii au fost aduşi în Piaţa Universităţii nu de conservatorii creştini, care erau în Piaţa Universităţii şi în Liga Studenţilor, ci de stânga liber-cugetătoare, care susţine acum revendicările mişcării gay. CITITI in continuare >aici>>>

~FALSUL PRIN SONDAJE – Alexandru Nemoianu(SUA) : Pacalirea unei populatii docile si conditionate

DESPRE “SONDAJE “

Ele sunt cai prin care „puterea” isi proiecteaza poruncile asupra unei populatii docile si conditionate. Dar asta in locurile unde „noua ordine” s-a impus. In Romania, inca, nu s-a impus si oricum oamenii nu cred de fel in aceste metode si asta arata tenacitatea si taria materialului de baza din care sunt facuti Romanii. Mai mult. „Puterea”, in Romania, mimeaza, se preface. „Metodele” sistemului „noii ordini” cauta sa fie „smecherit”. Deci folosesc mijloacele incomplet si cu intentia de a insela pe locuitori dar si pe „jupanii” din afara. In plus in momentul de fata este o stare schizoida, vorbesc cu mai multe voci.Deci efectiv aceste “sondaje ” nu inseamna nimic. Daca nu vor putea fura fizic urnele nu au cum sa impuna rezultatele preconizate.

* Aici genul asta de jocuri nu mai este bagat in seama. Modus operandi este de a obtine sondaje exacte, de a surprinde spaimele „poporului” si de a gasi, cat mai rapid, modalitatea de a „pacali”, de a da un raspuns populist, evident mincinos. Dar este vorba si de o diferenta de psihologie nationala. Romanii sunt greu de „pacalit”, „astia” mereu voiesc o satisfactie rapida, „linistire” superficiala, voiesc sa auda „totul este OK”. Dar asta este o poveste mai lunga.)

~CE INVATAM DIN FOTBAL ?Prof.dr.Ion Coja are concluzii socante !

Practic, toată omenirea s-a uitat la meciul de fotbal dintre cele două echipe englezeşti ajunse să-şi dispute finala Cupei Campionilor. Un plus de atracţie – locul finalei: Moscova. Desfăşurarea meciului a avut o structură extrem de …literară, adică s-a produs pe parcursul acestei finale o succesiune de momente şi situaţii care păreau posibile, în înlănţuirea lor, numai în imaginaţia unui scriitor. „E prea de tot!”, am fi zis, dacă ni s-ar fi prezentat un film în care am fi asistat la atâtea coincidenţe, perfect neverosimile într-un film, dar pe care văzându-le că se petrec în realitatea cea mai realitate, adică la TV, în văzul simultan a 2-3 miliarde de spectatori, de martori, nu mai avem ce spune. Nu este ficţiune, ci purul adevăr.

Cum rămâne cu coincidenţele? În disputa dintre evoluţionişti şi creaţionişti, adică în disputa dintre atei şi drept credincioşi, argumentul cel mai puternic este argumentul coincidenţelor: dacă vrei să explici apariţia vieţii şi a omului prin jocul aleatoriu al condiţiilor naturale, trebuie să accepţi acţiunea conjugată a unui lanţ de coincidenţe matematic imposibil să se producă. Repet, nu e vorba de o singură coincidenţă, ci de un lanţ aproape nesfârşit de coincidenţe. >>>>

~ATITUDINI IN RASPAR – Ion Marin Almăjan: „Cum poate fi oprit tăvălugul globalizării?“

Mai ieri-alaltăieri, crainica postului de televiziune Pro Tv se întreaba, cu disperare, ce se întâmplă cu tineretul român că a ajuns în faza anormală, aberantă, să ucidă şi să violeze copii de trei-cinci ani, de ce se sinucid băieţei şi fetiţe a căror preocupare caracteristica vârstei ar trebui să fie jocul, iar eu vin şi completez întrebarea: de ce taţii îşi ucid copiii şi nevestele, de ce mamele fac acelaşi lucru, de ce fiii îşi violează şi îşi ucid bunicele etc.?

„ Căci proiectul a ceea ce se cheamă globalizare, scria regretata Profesoară şi marele om de cultură Zoe Dimitrescu Buşulenga, se întemeiază nu pe valorile nobile ale culturii tradiţionale, care începeau cu religia şi filosofia, ci pe valorile utilitare ale civilizaţiei care sporesc egoismul până la ultime consecinţe atât în gândire cât şi în acţiune. Cultura pe care încearcă sa o edifice „făcătorii” globalizării se sprijină tocmai pe aceste valori ale vieţii practice şi e departe de ceea ce susţin ei a fi, adică o sinteză a culturilor naţionale, în realitate ignorate cu totul şi menite pieirii…” Aş cita întreg acest excelent eseu, în fapt un testament al aceleia care a fost una din marile conştiinţe ale românilor. >>>>

~EXISTA , TOTUSI, O CONSPIRATIE – Adrian Botez : Parada “gay”-lor

Niciodată parcă, până azi, la „parada gay-lor”, din după-amiaza zilei de 24 mai 2008 („Ediţia a V-a”…!!!…Satana, editat pentru a V-a oară, în „tipografiile” globaliste…), n-a fost mai sfidător de evidentă trădarea guvernanţilor faţă de cei guvernaţi, în România „modernizată” – guvernanţi pripăşiţi pe la posturile lor decizionale NU PRIN VOT DEMOCRATIC, ci prin comandamente ale Guvernului Mondial (vă rugăm să nu vă mai obosiţi să afirmaţi că „fantasmează”, cei care vorbesc despre „complot mondial, împotriva României”: curioşii, poliţiştii, sereiştii etc. – toţi zăvozii/”copoii” puterii… vorba lui Grigore Alexandrescu…n-au decât să ne facă o vizită …de curtoazie, se-nţelege…pentru a le arăta noi tonele de dovezi-documente, pe care le deţinem, despre acest complot ABSOLUT REAL ŞI ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE CATASTROFICĂ, PENTRU TERRA…). >>>>

~EPOCA ALEGERILOR – Douazeci de articole esentiale inainte de a te decide ce vei alege

·

o ~VIN ALEGERILE-CE NE ASTEAPTA? Cezar Adonis Mihalache: Actiunea „Celularul”

· INCEPE CAMPANIA ELECTORALA – Ion Coja: “Cum sa ne organizam, din punct de vedere legislativ si tehnic, impotriva furtului electoral?”

· SCANDALUL REDOBANDIRILOR – Partea leului a revenit recuperatorului, nu revendicatorului -un comentariu AMOS NEWS de Victor Nitelea

· ~NODUL GORDIAN – Un comentariu de Alexandru Leitner-Moruzzi: N-ar fi mai bine ca sa ne manifestam romanismul încetand acuzele?

o

~UN INTERVIU INCENDIAR- Mircea Micu :”Toţi miniştrii culturii de la Plesu la Iorgulescu (actualul), n-au făcut altceva decât să-şi cultive prieteniile de gaşcă sau interesele politice şi să cheltuie banii publici în proiecte aiuristice“

Interviu realizat de Angela Baciu- Moise

« Sunt un romantic incurabil, un singuratic… »« Urasc politica, sunt…un nationalist luminat si tenace… » « …am constiinta exacta a valorii mele literare… »

D-le Mircea Micu, va multumesc foarte mult ca ati acceptat acest interviu.

Si eu va multumesc.

D_le Mircea Micu, va rog sa imi spuneti, cum ati inceput sa scrieti ? Ce anume v-a determinat? A avut dreptate Heidegger sa afirme ca « logosul ramane in esenta lui obscur ? »

: Prin l950, pare-mi-se, am inceput sa scriu poezii de esenta romantica sub influenta coplesitoare a EMINESCULUI pe care-l stiam din scoarta in scoarta, citit din chiar asa zisa editie Princeps a lui MAIORESCU.

Pozam intr-un adolescent nefericit caruia ii murise iubita si o deplangeam in lungi tirade versificate. Apoi, indemnat de profesorul de romana D-ul Alexandru CRISAN (acelasi care-i fusese dascal si ex_regelui MIHAI!), am trimis la ziarul local din Arad o poezie despre…alegerile de deputati. A fost publicata, am luat o suma impresionsanta drept onorariu si am devenit…poet oficial,ca sa zic asa, la numai 16 ani…>>>>>

~Cora Saurer Chioreanu(Elvetia): „Programul şi programa light. O dilemă şcolărească de tip socratic“

Pledoarie pentru o şcoală lungă, bună şi serioasă

Chiar dacă societatea ne vrea pro-activi şi reactivi ad libitum, nu putem ajunge la aceste performanţe dacă nu avem în spate o şcoală lungă, bună şi serioasă. Recent discutam despre ceea Ce înseamnă a fi elev într-o şcoală elveţiană, acum revin, în urma declaraţiilor citite în presa românească, asupra conţinutului nu numai a formei, a unui sistem de învăţare, după modelul lui…. Peştaloţiu ( cu capul, cu mâna şi cu inima, semnele ilustrului pedagog elveţian Pestalozzi din sec. XIX).

In lumea iaurturilor degresate şi a produselor light ni s-ar părea politic corect să acordăm tînărului consumator şi o programă şcolară light, cu un număr de participări la ore uşurat şi uşurător pentru el, deasemeni. Dieteticienii în culmea cercetărilor lor gustativ – slăbitoare, revin de cîteva ori pe an şi ne amintesc că poate ar fi mai bine să regustăm din ceea ce e plin de de toate, cîte un pic, cumpătat şi la ore fixe. >>>>

ARTICOL DIN “MONITOR CULTURAL” -ALTE ARTICOLE DE SAPTAMANA ACEASTA :

~NODUL GORDIAN – Revine la rampa noua politie politica sub forma denumita “Coalitia pentru o Guvernare Curata”

Un comentariu de Alexandru Leitner-Moruzzi :

Stim cu totii ca exista candidati “patati”, cu voie sau fara de voie. Si asteptam de ani de zile ca “organili” sa-si faca datoria si sa spuna clar: asta a furat, asta e nevinovat. Asteptam ca Legea sa faca trierea si nu foanfa de la EvZ sau Directia “Coalitia pentru o Guvernare Curata” a noii politii politice. Fiindca nu sunt credibile! Atat timp cat de pe liste lipsesc Berceanu, Blaga, Stolojan, Videanu si alti “feti frumosi” ai PDL, numai pentru ca “organili” sunt in subordinea lui Zeus, eu nu pot avea incredere in lista Poroaicei.
Vrem democratie? D-aia adevarata si nu simulacrul in care prin democratie intelegem ca putem face orice “vrea muschii nostrii”? Atunci, intai trebuie sa dispara “nevoia” asa ziselor Coalitii si lumea sa cunoasca exact cine sunt cei propusi pe liste. Din “gura” organelor abilitate si nu pe surse sau pe servetele scrise la Golden Blitz. >>>>

~Geo Saizescu: Premiile festivalului “Hyperion”

S-a încheiat Festivalul Internaţional de Teatru şi Film Studenţesc „Hyperion 2008” organizat de Institutul European de Cultură pentru Comunicare şi Educaţie. La Festival au participat spectacole ale unor facultăţi de teatru din România, şi Bulgaria. Juriul internaţional a stabilit următorul palmares:Cel mai bun spectacol: Helena, de la Universitatea „Hyperion”; Premiul special al juriului, ex aequo:Căsătoria (Universitatea „Hyperion”) şi Platonov (UNATC); Premiul pentru rol principal feminin, ex aequo: Alexandra Fasola (Platonov) şi Tecla Tudor ( Helena) ; Premiul pentru rol principal masculin, ex aequo- Alexandru Bogdan (Femei…femei…, Universitatea „Hyperion”) şi Adrian Nicolae (Platonov); Premiul pentru rol secundar feminin,ex aequo- Meda Victor (Helena, Lumea întreagă e o scenă ) şi Andreea Grama (Casa Bernardei Alba , Universitatea „Spiru Haret”) ; Premiul pentru rol secundar masculin, ex aequo-Alexandru Creţulescu (Helena) şi Şerban Gomoi ( Platonov). >>>>

~Alexandru Stanciulescu-Barda :”Mai bine preferăm să ne uităm la nu ştiu ce tâmpenie de doi bani transmisă de un post de televiziune, decât să admirăm creaţia lui Dumnezeu!”

Primăvara şi-a intrat deplin în drepturile ei. Iarna a fost învinsă. Speranţele încep să renască la fiecare. Din păcate, mai există multă neîncredere, teamă, îndoială. Vedem bine că au înflorit pomii, că peste câteva săptămâni trebuie cosită lucerna, că în grădini au răsărit zarzavaturile şi, totuşi, ne temem de îngheţ, ne temem de secetă, ca să nu mai vorbim de potoape, de grindină, de inundaţii şi alte nenorociri. Rămân atâtea locuri nemuncite, fiindcă ne e teamă de eşec, de pagubă. Ne lipsesc posibilităţile economice, e drept, dar ne lipseşte şi speranţa în Dumnezeu. Mulţi dintre noi nu avem convingerea fermă că la cârma lumii este un navigator atotputernic, care ştie totul şi pentru care nimic nu e cu neputinţă. Ne comportăm de cele mai multe ori parcă am fi ai nimănui, copii orfani, fără busolă, fără perspective. >>>>

~ULTRASCURTE – O rubrica de scriitorul Nicolae Rotaru : ” Presa de adunatura “

De la o vreme, profitându-se de libertatea cuvântului (nu a presei), văd adesea, cu prilejul întâlnirilor diferiţilor oficiali cu jurnaliştii, şi mulţi reprezentanţi tot mai anonimi şi mai anodini ai breslei celor ce fac din cuvânt glonţ ucigaş sau pansament tămăduitor. Se prezintă (buboşi, băloşi, blugişti, bolborositori, bolovănoşi, bolnăvicioşi, banali, beţi etc.) la întâlnirea cu… bossul, pornesc sculele magnetico-înregistratoare (cum să scrii aşa iute, aşa concret fără reportofon sau MP3?), fumează (chiar şi în ziua internaţională a intredicţiei duhănitului!), beau şi mănâncă (delicatesuri protocolare decontabile pe banii contribuabilului) şi trag concluzii la care apoi au acces toţi bieţii (creduli) cititori. Dar, de cele mai multe ori, ziariştii pârâţi (născuţi şi atestaţi – de cine?) peste noapte (e vorba de marea noapte numită momentul decembrie 1989, în care nici acum nu s-a luminat de ziuă!) rămân-doar participarea, hlizeala telegenică, întrebarea tăioasă şi incomodă adresată cui trebuie şi consumul (gratuit) al aperitivelor agrementate cu cafea, udate cu pepsi şi stinse cu whisky. >>>>

~Cezarina Adamescu: „Stela şi Luchi Temelie – două stele fără apus“

ICOANĂ FULGERATĂ DE UN HOHOT DE VIAŢĂ

LUCIAN TEMELIE : IN MEMORIAM Una din cele mai dragi cărţi ale puţin frumoasei mele copilării se intitula : „A murit Luchi” şi era semnată de distinsa scriitoare Otilia Cazimir, cea care, şi anul acesta, ca de fiecare dată, ne anunţă cu aceeaşi candoare că „Baba iarna intră-n sat”. Era un fel de nostalgie durută foarte, după copilăria, vai, sfârşită înainte de a începe, în graba nesăbuită de a deveni tineri, şi apoi, îngrozitori de maturi şi, în sfârşit, bătrâni înţelepţi sau mai puţin înţelepţi, de vreme ce lăsăm să ni se prefire printre degete, inefabilul fiecărei vârste. Astfel că, la incredibila veste, dată de o împătimită a teatrului că „A murit Luchi Temelie”, mi s-a prăbuşit peste creştet, un întreg univers clădit cu iubire migăloasă şi devotată, timp de peste 35 de ani, încă de pe când îi eram elevă la Secţia Actorie a Şcolii de Artă, între anii 1972-1974, iar apoi, în cei peste 20 de ani în care am evoluat pe scenă sub regia acestui reputat actor >>>>

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________