ANALIZE ŞI FAPTE nr. 135

Nr.43/2008 – “Agentia Patriarhiei “-sursa de scandal international o Bram Stoker are statuie in Ardeal (!??) o “Scandalul Mailat” – o inscenare propagandistica o “Eminescu -decapitat “

·

~PROVOCARE SAU INCOMPETENTA ?- Agenţia Patriarhiei provoacă un război diplomatic bisericesc

Primim de la par. Ioan Marin Malinas o inteventie documentata care pune la punct cateva aiureli vehiculate de asa-numita “agentie de presa Basilica”, infiintata de “patriarhul bogatilor ” cu scopul de a pune in circulatie viziunea proprie despre lume , viata si biserica (si, evident , de a raspunde planurilor lui). Dupa ridicolul incident care anunta ” unirea ” bisericilor romanesti din America (de fapt – inghitirea Episcopia de la ” Vatra” ) care s-a dovedit un fals interesat si scandalos , iata inca niste bizarerii produse in aceeasi maniera iresponsabila si ignoranta . Dar unde nu minte ce sa ceri ?

“Basilica”face jocurile guvernului turc ????

Nu mi-am putut închipui că Agenţia de Presă „Basilica” a Sfintei şi de Dumnezeu păzitei Patriarhii Ortodoxe Române de pe dealurile mahalalei Dâmboviţene face jocul guvernului turc, folosind cu intenţie o titulatură uzitată de acesta. Este ştiut faptul că guvernul turc îl consideră pe Patriarhul Ecumenic al CONSTANTINOPOLULUI, doar un Episcop sau „bash papaz” de Fener. Agenţia de Presă „Basilica” a prezentat comunicatul întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, din data de 12 oct. 2008, ca fiind redactat în FANAR.

Prima obiecţie pe care dorim să o prezentăm, este legată de sensul peiorativ al termenului „Fanar” în limba română.

A doua obiecţie priveşte lipsa de respect faţă de cel considerat „primus inter pares”, în dipticonul Ortodoxiei universale (=ecumenice). >>>>

Parintele Mina, cel care l-a botezat in inchisoare pe Nicolae Steinhardt, grav bolnav

Parintele arhimandrit Mina Dobzeu, cel care l-a botezat in inchisoare pe monahul Nicolae Steinhardt, se afla internat in stare grava la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, dupa ce a facut o reactie alergica la medicamentul biseptol, transmite Mediafax, preluat de Romanian Global News. Parintele arhimandrit Mina Dobzeu a fost adus la spitalul iesean in urma cu cateva zile de la Spitalul din Harlau, unde, potrivit apropiatilor sai, nu ar fi primit tratamentul corespunzator.
Astfel, in urma unei alergii la medicamentul biseptol, preotul in varsta de 87 de ani a dezvoltat rani pe tot corpul din cauza mancarimilor. Conducerea Spitalului de Boli Infectioase din Iasi sustine ca bolnavul are parte de ingrijire corespunzatoare in unitatea medicala dn Iasi.
“In cadrul pavilionului patru din spitalul nostru a fost internat parintele Mina Dobzeu, dupa ce a fost tratat la un spital din Husi si a facut o alergie severa la biseptol. Ranile lui sunt pansate tot timpul, iar in tratarea lui se foloseste un unguent pe baza de cortizon”, a declarat duminica seara Carmen Manciuc, purtator de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.
In ceea ce priveste starea de sanatate a parintelui Mina, medicul iesean a spus ca aceasta “este buna, atat cat se poate sa fie la un barbat in varsta de aproape 90 de ani”.
Parintele Mina Dobzeu s-a nascut in Basarabia si este unul din veteranii de razboi ai Armatei Romane. A fost arestat in 1948 pentru 11 luni, intrucat a protestat impotriva scoaterii invatamantului religios din programa scolara. In anul 1959 a fost din nou incarcerat la Jilava pentru ca s-a declarat impotriva decretului privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal. Tot atunci a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. >>>>

Un popor, oricare ar fi el, are dreptul a-şi legiui trebuinţele şi tranzacţiunile ce rezultă neapărat din acele trebuinţe, reciprocitatea relaţiunilor sale: într-un cuvânt: legile unui popor, drepturile sale, nu pot purcede decât din el însuşi; condiţiunea de viaţă a unei legi, garanţia stabilităţii (garanţia legitimităţii n.n.) sale e ca ea să fie un rezultat, o expresiune fidelă a trebuinţelor acelui popor; legislaţiunea trebui pusă în aplicarea celei mai înaintate idei de drept, pusă în raport cu trebuinţele poporului, astfel încât explicarea ori aplicarea drepturilor prin lege să nu contrazică spiritul acestora. Industria trebuie să fie a naţiunii aceleia şi păzită de concurenţă iar purtătorul ei, comerţul, s-o schimbe pe aur, dar aurul, punga ce hrăneşte pe industriaş şi îmbracă pe agricultor, trebuie, de asemenea, să fie în mâinile aceleiaşi naţiuni. Ştiinţele, afară de ceea ce e domeniu public, trebui să prezinte lucruri proprii naţiunii, prin care ea să fi contribuit la luminarea şi înaintarea omenirii; artele şi literatura frumoasă (beletristica n.n.) trebui să fie oglinzi de aur ale realităţii în care se mişcă poporul, o coardă nouă, originală, potrivită pentru binele cel mare al lumii.

21 .10. 2008

In campania electorala sunt cateva aspecte foarte interesante.

Este limpede ca Obama reprezinta solutia rationala si care ar ingadui o schimbare,innoire a sistemului.Cei care se opun isi arata tot mai mult adevarata fata hada.Spre exemplu.

Propunerea decenta a lui Obama de a mentine actualul nivel al impozitelor ,sau chiar a le cobora putin, pentru 95% dintre locuitori,oamenii care traiesc din “salariu”,si de a ridica cam cu 4% impozitele celor 5% care au venituri de peste $25,000.oo anual, a fost intampinata cu zbierete isterice si acuze de …socialism.

In plus se arunca formulari rasiste si se reactiveaza odiosul termen,”anti american”?!,care poate insemna orice si oricand,gen”comentariu dusmanos”.O membra a Camerei Reprezentantilor,evident isterica, a afirmat public ca si membrii Camerei si Senatului ar trebui “cercetati” pentru ,”sentimente anti americane”.Fascism curat!

Dar totusi,imi vine sa cred, bunul simt va izbandi.


22.10.2008
Am vazut pe internet cateva fotografii ale lagarului de concentrare de la Guantanamo,rusinea Statelor Unite si simbolul administratiei Bush.

Acest lagar poarta numele de “Camp Justice”,”Lagarul Dreptate”.M-a infiorat lipsa de imaginatie a tortionarilor.Pe intrarea lagarului de la Auschwitz era scris,”Arbeit macht Frei”,”munca te face liber”.Asemanarea in duh este fioroasa.

Este har…

– sa iubesti fara sa fii iubit…
– sa slujesti fara sa fii pretuit…
– sa daruiesti fara sa ti se multumeasca…
– sa te jertfesti si fara sa ti se recunoasca…
– sa ierti fara sa fii iertat…
– sa-l sustii pe cel care te-a lepadat…
– sa ramai linistit, desi esti nedreptatit…
– sa crezi desi nu vezi fata in fata…
– sa crezi desi nu esti deplin lamurit…
– sa investesti cladind fara sperante…
– sa taci pentru a nu face rau aproapelui…
– sa vorbesti de dragul adevarului…
– sa induri fara sa murmuri, fara sa cartesti….
– totul sa-ti apartina, dar tu de toate bucuros sa te lipsesti… >>>>>>

Pe 9 noiembrie 2007, Romanian Global News, citand surse din guvernul italian, anunta ca avem de-a face cu o operatiune informationala specifica serviciilor secrete si organizata de guvernul italian. Atunci nici colegii din presa si nici alti “specialisti” nu dadeau dreptate punctului nostru de vedere.
La un an de la declansarea evenimentelor un reputat sociolog italian, Marzio Barbagli, ne da dreptate. « Fostul primar al Romei si serviciile secrete au folosit cazul Mailat pentru a denigra Romania » a declarat acesta. “Mi-am dat seama ca delictele de strada nu erau o caracteristica a romanilor, ci, dimpotriva, albanezii si slavii, in general, erau, poate, mai periculosi. Dar cei din conducerea stangii, atunci la putere cu Guvernul Prodi, m-au rugat sa tac” – Marzio Barbagli
Pentru cei care aveau dubii in privinta anchetarii si intensei mediatizari a cazului Mailat, un reputat sociolog italian iese la rampa cu o teorie soc. Fostul primar al Romei si serviciile secrete au folosit cazul Mailat pentru a denigra Romania, sustine Marzio Barbagli. Cartea “Imigratie si criminalitate”, scrisa de sociologul Marzio Barbagli, a dat nastere unei dezbateri publice de amploare. Autorul isi prezinta teoria socanta despre ceea ce a urmat in Italia dupa asasinarea Giovannei Reggiani si arestarea lui Romulus Mailat, presupusul criminal. “A fost un acord intre doua parti impotriva Bucurestiului: PD-ul italian (n.r. – nou infiintatul Partid Democrat) si serviciile secrete cele mai inversunate”, declara Barbagli, citat de publicatia on-line “Inviato Speciale”, potrivit Hotnews. “De fapt, numarul romanilor printre autorii celor mai grave delicte din Peninsula nu este atat de mare precum stanga politica ne face sa credem”, mai scrie Barbagli in cartea sa, aparuta recent la editura Il Mulino.
In paginile cartii sale, sociologul aminteste si de crima din statia Tor di Quinto cand s-a dezlantuit “un val de panica morala” impotriva romanilor. Ministrul de Interne de atunci, Amato, a decis chiar anticiparea adoptarii legii cu privire la asa zisul “pachet al sigurantei publice” si atat politicienii de stanga, cat si cei de dreapta, au aratat cu degetul inspre Romania, intrata in Uniunea Europeana cu zece luni inainte. “A fost o greseala colectiva”, sustine Barbagli. Dupa asasinarea Giovannei Reggiani la Roma, explica sociologul italian pentru “Inviato Speciale”, o mare parte din nomenclatura Partidului Democrat, condusa de Walter Veltroni, nu a avut nici un scrupul sa sustina ca Romania, nou intrata in Uniunea Europeana, este principala, ba chiar unica responsabila a intensificarii sentimentului de nesiguranta a italienilor. Actiunea de denigrare a romanilor si Romaniei a continuat si in timpul campaniei electorale pentru alegerea noului primar al Romei. Atunci, candidatul PD, Francesco Rutelli, a acuzat in repetate randuri Guvernul Berlusconi de faptul ca in, 2002, a dat posibilitatea romanilor sa intre in Italia fara viza.
Despre delictele romanilor in Peninsula, sociologul scrie in volumul “Imigratie si criminalitate” ca procentajul romanilor delincventi, comparativ cu totalitatea autorilor de crime, a ramas relativ neschimbat. Mai mult, in aceeasi perioada, a crescut gradul de criminalitate in randul comunitatii de albanezi, vinovati de un numar in crestere de omucideri si raniri grave. “Albanezii au profitat doar de clima de teroare care s-a difuzat in jurul comunitatii de romani, comunitate constituita in mare parte de oameni onesti, muncitori, iar crimele comise de ei au fost trecute sub tacere”, mentioneaza Barbagli, care adauga faptul ca “in ziua de azi italienii se tem mai mult de romani, care au devenit ca o perdea de fum in ochi, si sunt mult mai indulgenti cu albanezii si marocanii”. “Mi-am dat seama ca delictele de strada nu erau o caracteristica a romanilor, ci, dimpotriva, albanezii si slavii, in general, erau, poate, mai periculosi. Dar cei din conducerea stangii, atunci la putere cu Guvernul Prodi, m-au rugat sa tac (…)”.
“Printre strainii denuntati, pe primul loc la furturi bancare sunt germanii, iar irlandezii sunt primii la furturi din ghiseele postale, urmati, la distanta, de albanezi si romani. Toti au uitat, ca, in urma cu cinci ani, a fost o schimabre legislativa care permitea romanilor intrarea in Italia fara viza – e vorba de regulementul adoptat de UE in 15 martie 2001. Atunci au intrat in Italia foarte multi romani, pentru a sedea cele trei luni permise. Apoi, 140.000 de romani si-au facut documente, beneficiind de legea Bossi-Fini. In 2007, delictele comise de romani erau la fel de multe ca si cele din anul precedent, adica in jur de 50, in timp ce se inregistra o crestere a omorurilor comise de albanezi – circa 60
, sustine Marzio Barbagli. Apelul sociologului catre clasa politica italiana este urmatorul: “este necesara o politica in masura sa faciliteze cu adevarat integrarea imigrantilor, cum ar fi un plan amplu de integrare in scoli”.
Marzio Barbagli, sociolog la Universitatea din Bologna, este primul care s-a ocupat, in mod detaliat, de tema criminalitatii in randul imigrantilor din Peninsula, impunandu-se, prin minutioasa munca de cercetare si documentare, drept unul din principalii experti in materie. Unul din cele trei subiecte principale ale cartii sale este analizarea efectelor extinderii Uniunii Europene in estul Europei la 1 ianuarie 2007, si daca este intr-adevar justificata teama pe care italienii o manifesta fata de romani si tigani.
Pentru a elimina orice fel de indoiala prezentam stirea Romanian Global News din 9 noiembrie 2007
Operatiunea “locuri de munca pentru italienii din sud”- o operatiune informationala antiromaneasca
vineri, 09 noiembrie 2007
Operatiunea informationala pusa in aplicare de guvernul italian impotriva imigrantilor romani in special, a fost programata si executata, conform surselor Romanian Global News din Italia, cu scopul de a elimina de pe piata muncii din nordul Italiei pe muncitorii romani si firmele detinute de acestia si a face loc italienilor din sud, care, inferiori ca pregatire si disciplina emigrantilor romani, nu mai sunt angajati de catre firmele italiene din nordul Peninsulei.
Chestiunea ar fi dus la cresterea somajului in sud, la miscari de protest si la adancirea decalajului dintre nordul bogat si sudul sarac, alimentand retorica separatista a nordului Peninsulei.
Guvernul de stanga din Italia a gandit operatiunea ca pe o una informationala clasica ea trebuind a fi declansata la un prim incident cu romanca care a agresat o italianca in metrou (cazul « umbrela », n.n.). La momentul respectiv insa presa nu a fost « pregatita » sa reactioneze asa cum trebuia, si evenimentul s-a desumflat.
A urmat “cazul Mailat” care a dat prilejul unei instrumentari mediatice si politice perfecte pentru punerea in aplicare a fazei doi a operatiunii, si anume impunerea decretului privind expulzarile. Pentru ca guvernele prietene ale Italiei (tot de stanga) sa nu fie luate prin surprindere, guvernul italian a anuntat guvernul spaniol despre operatiune, lucru evidentiat astazi de ziarul spaniol “ABC” in editia sa on line citata de Realitatea TV : “Madridul poarta de cateva saptamani negocieri cu Italia, pentru a se asigura ca cetatenii romani amenintati cu expulzarea de pe teritoriul italian nu vor migra in Peninsula Iberica.
Potrivit unor surse oficiale este vorba despre negocieri care au inceput inainte de “scandalul Mailat”. Totusi, guvernul spaniol a fost temperat prin explicatia ca nu este vorba de expulzari in masa, ci de expulzari individuale. »
Faptul ca o astfel de operatiune a surprins nepregatit statul roman este cu atat mai grav si denota slabul profesionalism al celor care ar fi trebuit sa avertizeze si sa paralizeze o astfel de operatiune inainte de declansarea ei.
Citeşte mai departe…

Ce bine ca cineva a deschis problema caminelor studentesti !  N-am avut privilegiul sa fac studii prin strainatate si atunci am citit cum este cu studentii de prin tari extrem de civilizate. In primul rand, in campusurile universitare nu exista camere care sa asigure cazarea TUTUROR studentilor. Din cate am citit si inteles, sunt asigurate cam 30% locuri de cazare, pentru toti anii universitari.

Pentru cei care nu apuca un loc in campus, exista solutia pensiunilor, care sunt cu gramada in centrele universitare. Cei care nu-si permit sa plateasca un loc in pensiune (nici caminul nu este gratis, ca a murit socialismul) au doua variante: gasesc un job in afara orelor de program sau pleaca acasa, deoarece facultatea nu este obligatorie. Multi au crezut ca trecerea de la socialism la capitalism inseamna pastrarea privilegiilor din socialism si capatarea a noi privilegii din capitalism. Ei bine, s-au inselat! In capitalism totul se plateste! De aia, parintii din alte tari pun bani de-o parte din momentul cand un copil se naste! Ca sa poata sa-l ajute sa faca studii! Capitalismul romanesc mai are o caracteristica speciala: rapacitatea! Din acest motiv, la noi, camerele mobilate inchiriate studentilor au preturi de Hotel Ritz! Fiindca suntem “crestini” si ne iubim aproapele! Ptiu drace!

ALEXANDRU LEITNER-MORUZZI

In 9 Octombrie a fost semnat actul de donatie pentru un fond impresionant de carti apartinand regretatului scriitor Gheorghe Tomozei , circa 1200 de volume , daruite de dna Cleopatra Lorintiu catre Biblioteca Fundatiei ” Petre Ionescu Muscel ” din Domnesti de Arges. In urma acestei donatii, biblioteca va capata numele scriitorului Gheorghe Tomozei si va putea deveni pe parcurs un centru cultural care sa mentina vie atat amintirea operei acestuia cat si valorile in care el a crezut. Gestul dnei Cleopatra Lorintiu , ea insusi o scriitoare importanta , merita amintit si urmat .

Donatia a fost sprijinita de ARP – Asociatia Romana pentru Patrimoniu. In imagine, la sediul ARP din Bucuresti – dna Cleopatra Lorintiu (donatoare)si dnii Ion C. Hiru si George Baciu , reprezentantii Fundatiei ” Petre Ionescu Muscel ” si editori ai revistei ” Petrele Doamnei “.

Sunt un specialist al culturii populare. Sunt copil de tăran. Odată cu trecerea anilor, după multă muncă am ajuns să pot privi cultura atât din interior cât şi din exterior. Toata perioada carierei ele a dedicat-o realizării Atlasului Etnografic Român. Cred că aceasta a fost una dintre marile şanse pe care mi le-a dat Dumnezeu . Imediat după ce am absolvit Universitatea, m-am apucat de lucru şi am reuşit să cunosc în acest răstimp trei generaţii cu care am trudit atât aici, în aceste birouri, dar foarte mult pe teren, căutând rădăcini ale folclorului şi tradiţiilor poporului nostru. Pentru realizarea Atlasului Etnografic Român am trudit extraordinar de mult; imaginaţi-vă că am străbătut şi cercetat aproximativ 600 de sate ale României şi am aplicat chestionarele noastre (1200 întrebări) la peste 12.000 de subiecţi. Toate acestea le-am făcut în decursul a 30 de ani. E mult, e puţin rămâne să aprecieze cei care vor veni după noi şi vor analiza ceea ce am realizat.

După sute de zile de muncă, am constatat că ceea ce am găsit pe teren nu corespunde în totalitate cu ceea ce învăţasem noi, cu teoria. Trebuie să subliniez faptul că rădăcinile noastre ca popor nu trebuie căutate la grecii din Atena, la Roma sau în Egipt ci aici, în vatra noastră strămoşească, la dacii noştri.

Tinerilor de astăzi şi urmaşilor noştri le pot spune că acum trăim o perioadă de metisaj cultural iar pentru a continua tradiţiile şi cultura acestui străvechi popor trebuie să plece întotdeauna de la fapte reale pentru a reuşi să înţeleagă eficient realitatea aşa cum am reuşit să o înţeleg eu în timpul celor 30 de ani de muncă (1970-2000) pentru realizarea Atlasului etnografic Român. Cei ce vin după noi trebuie să realizeze o arhivă consistentă a tradiţiilor poporului român, deoarece eu cred că în viitor România va fi un punct de trimitere frecventă la spaţiul istoric strămoşesc dacic, care va reconstitui vechea civilizaţie europeană. >>>>

Stau surprins şi clipesc des după ce am citit pe placa de pe un soclu cubicos : “Bram Stoker, 1847 – 1912, autorul romanului Dracula”. Iar sus, pe soclu aşezat, chiar el-însuşi în persoana, Bram Stoker de bronz sau doar vopsit lhtr-o culoare bronzulie. Falnic, In costum croiala englezeasca şi cu cravata, priveşte spre Vfrful Pietrosu Rodnei si ţinem nlîini o carte. Nu ştiu dacă e o listă de meniu de la un pub din Whitby – England, unde a stat vreo trei ani şi a clocit romanul cu Dracula sau altceva. Sincer, sunt semiaiurit şi perplexo-buimacit sa dau cu ochii peste bustul irishman-lui, adica a irlndezului, aici la Piatra Fântanele în faţa unui hotel numit Dracula chiar de pe vremea epocii de aur ! Sunt şi puţin contrariat fiindcă, In referirile anglofone despre aceasta scriere se precizează, de cei ce ştiu ce citesc şi vor să fie corecţi, că este a horror novel şi nu credeam că, pentru atîta lucru, ce dezmorţeşte plictiseala adolescenţilor sau prelungeşte insomnia pregeriatricilor, se ridica un monument în Carpaţi!!

Hotelul a fost ridicat în vremea acelui cincinal în care pe toate le-am făcut pe jumătate în patru ani şi a ieşit o clădire cocktail cu amestecături împrumutate din medieval pmă’m socialism, nepotrivindu-se unele cu altele, dar trec neobservate datorită măreţiei peisajului carpatin ce-i estompează incongruentele. A fost atunci un moment în care unii tovarăşii din conducere şi-au adus aminte ca sunt şi romani pe lingă comunişti şi Romania noastră e falnica, cu un mare potenţial turistic dar trebuie, îhtii, să prezentam bogatiile frumuseţelor carpatine şi apoi să se creeze o baza turistică adecvată. Imediat s-a îhfiinljat un Minister al Turismului, cu direcţiuni şi direcţii în fiecare judeţ (”şi a fost un lucru bun”c\xm se zice in geneza biblica, dar pe care parvenitul arogant, Adrian Nastase 1-a desfiinţat, creind în locul lui: un minister al intratului în NATO, altul al intratului în UE şi al treilea, mai mic, al intratului 1h francofonie). >>>>

De Hramul oraşului Floreşti, bustul poetului naţional a fost distrus

În noaptea de marţi spre miercuri(14-15 octombrie ) a fost vandalizat bustul lui Mihai Eminescu din Floreşti(din Basarabia n.red.). Autorităţile nu ştiu cine a făcut acest lucru, dar susţin că actul a fost unul premeditat şi ar fi vrut să strice buna dispoziţie cu care localnicii au sărbătorit Hramul oraşului. Bustul lui Eminescu din curtea liceului care îi poartă numele a fost prăvălit de pe postament, iar de la impact s-a deteriorat. Miercuri dimineaţă, Dora Sernioală, directoarea liceului, a anunţat imediat poliţia şi autorităţile locale şi cele raionale. Totodată, ea afirmă că un elev de la Liceul „Mihai Eminescu” nu ar fi făcut acest lucru. Potrivit ei, bustul ar fi fost profanat de un grup de oameni, întrucât unui singur om nu i-ar fi ajuns forţă să-l răstoarne de pe postament. Primarul Iurie Ţap susţine că actul de huliganism a fost unul premeditat, întrucât bustul se afla pe o alee din curtea şcolii şi era oarecum ferit de ochii lumii. „Sunt mai multe forţe cărora nu le convine când treburile în oraş merg bine şi când se fac lucruri frumoase iar oamenii sunt satisfăcuţi”, a declarat primarul. Contactat de TIMPUL, Cornel Moraru, ofiţer de urmărire penală, ne-a spus că pe postament sunt urme de pantof şi de sânge, iar în partea din faţă – urme de funie cu care, posibil, bustul lui Eminescu ar fi fost doborât la pământ. El a adăugat că, în prezent, poliţia nu are nici indicii şi nici bănuiţi. Singura bănuială e că cei care l-au profanat pe Eminescu au fost>>>>>>

După ce am văzut exponenţi ai castei îmbogăţiţilor arătându-şi mutrele pe la televiziuni – acum, înainte de alegeri – lucrurile sunt extrem de grave sub sloganele bombei „primenirii”, „înnoirii” sau „schimbării” clasei politice. Deja deborda parlamentul de „oameni de afaceri”. Mai pe faţă, mai prin spatele unchilor, mătuşilor, cumnaţilor, fraţilor, ca să lăsăm la urmă progeniturile, adică „beizadelele” vorba lui Nenea Iancu, pentru români este clar ce zace acum în parlament. Alegerile următoare însă vor umple parlamentul cu aleşi „şi mai şi”! „Un Mensonge Gros Comme Le Siecle”, scrierea jurnaliştilor francezi Castex Michel – Albin Michel veniţi „pe la rivuluţie” în Bucureşti, va deveni curând „Un bombe de merdre Gros Comme Le Siecle”.

Dar să lăsăm stilul pamfletar deoparte şi să facem o analiză lucidă de ce nevinovata minciună postrevoluţionară va deveni o bombă de rahat cu efect întârziat, mare cât secolul, care ne va mânca încet dar sigur toată firava noastră democraţie.

Am zis nu o dată, că într-o democraţie bine închegată sectorul de stat (guvernamental, administrativ, etc.), sectorul patronal (societăţi comerciale, bănci, etc.) şi sectorul civil (asociaţii, fundaţii, cluburi, etc.) sunt atât de clar delimitate şi de bine dezvoltate încât aceea democraţie funcţionează perfect. Am zice chiar că funcţionează în afara deciziilor politice, spre deosebire de România unde s-a indus treptat ideea că totul, dar absolut totul, depinde de clasa politică. >>>>

Să cercetăm un pic relaţia dintre consum şi producţie în statul nostru. R. Moldova importă nu doar gaze, petrol, cărbune, automobile, tractoare, sare sau lemn (pe care nu le are), ci şi majoritatea produselor alimentare. Mai toată pasta de carne pentru salamuri este importată (să ne mai întrebăm de ce sunt batjocoriţi atât producătorii autohtoni de carne, cât şi cei care o comercializează în pieţe?). Practic, toate ingredientele la aceste salamuri, inclusiv E-urile nocive, sunt de import.

În Basarabia, unde există resurse pentru producerea tuturor fructelor şi legumelor de uz intern, se importă cantităţi masive de cartofi, mălai, mere, roşii, pepeni, castraveţi, usturoi, ceapă, ardei, pătrunjel şi mărar. Ce să mai zicem de cele exotice, fără de care nici o găluşcă nu-i găluşcă: orez, lămâi, măsline, banane, portocale, piper negru, frunze de dafin etc.? În perioada sovietică, dar şi în cea interbelică, în fiece târg sau oraş din Basarabia existau nenumărate fabrici mici sau ateliere de haine şi încălţăminte care acopereau tot necesarul populaţiei de peste 3 milioane (România a lăsat la 28 iunie 1940 în Basarabia şi Bucovina, aşa cum arată academicianul Dinu Giurescu, peste 3,9 milioane de europeni civilizaţi, sătui, nealcoolizaţi, bine îmbrăcaţi şi educaţi). De ce statul lui Voronin a distrus mai toate fabricile de confecţii şi încălţăminte şi importă masiv blugi, pulovere, adidaşi (dăm numai pilda portului de masă)? Răspunsul este simplu: fiindcă interesul guvernanţilor, sprijinit masiv de cel al comercianţilor ne-producători, fură imediat banul celui alungat peste hotare. >>>>

Ultimele evenimente politico-sociale mă duc cu gândul la faptul că România este o manea. Pe o muzică de excepţie, este scoasă vocea autorului melodiei şi compilată o voce hârâită, specifică. La fel, pe un teritoriu aşa frumos şi bogat, cum este România de sub gunoaie, sunt compilate tot felul de lucruri de slabă calitate, “chinezării” şi “turcisme” ale cugetului.

Maneaua, aşa cum răsună ea de la ferestre sau din maşini mici, nu este muzica unei anumite etnii, ci o compilaţie muzicală între o melodie populară balcanică sau indiană şi o voce de o calitate mai mult decât îndoielnică. Tot aşa, cei din Uniunea Europeană, ne apreciază nu pentru ceea ce suntem noi în ultimul timp, cei ce ne grefăm tot mai greu pe teritoriul pe care ne-am născut, ci pentru ceea ce reprezintă România, ca regiune geo-strategică.

Cei ce au condus şi conduc “Vaporul lui Emil” sunt cei care dau oceanului numit Europa impresia de melodios tangaj de manea. Lupta pentru diminuarea decalajelor e declarativ-demagogică, aşa cum demagogică şi declarativă e libertatea energetică a cetăţeanului, prin subvenţionarea gigacaloriei de iarnă, fără consultarea celor îndrituiţi să o facă şi nu vor.

Duşi tot mai mult, tot mai mulţi, spre partea de jos a societăţii, ajungem la concluzia că Pământul e prea mare pentru noi, românii. Credem că e aşa mare, încât, pentru a-l cunoaşte, nu are nici un rost să-l străbaţi, neajungându-ţi viaţa nici măcar pentru a ieşi din ţară. Tineretul de azi ştie totul despre America, pe care o imită după ureche, pe după blocuri, ascultând manele, dar nu e curios să se ducă nici până la Marea Neagră. >>>>

În după-amiaza zilei de vineri, 26 septembrie 2008, în cadrul emisiunii La ordinea zilei, a Danei Grecu, de la la postul TV Antena 3 – a apărut un domn secui, Kiss Istvan, cu ochelarii puşi strâmb (cât şi sufletul lui…), şi care declara că Partidul Civic Maghiar, al cărui lider „maghiar” era domnia sa, vrea să organizeze un Referendum OFICIAL, pe 30 noiembrie 2008, în judeţele Mureş, Covasna şi Harghita – prin care să se arate întregii Românii care este voinţa etniei maghiaro-secuieşti, din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita: AUTONOMIA (şi, pentru prima oară, nu s-a mai dat “vina şi pricina”, în direct şi la oră de vârf, pe laturile administrative, culturale etc. ale unei vizate autonomii, ci s-a spus clar că ESTE VORBA DE AUTONOMIE PE CRITERII ETNICE!!! – lucru pe care, cel puţin până acum, UE nu-l agreează…(nu se ştie ce va zice “mai la vale”, această grupare de state, care nu-şi are vreo identitate mai de “dai Doamne”…).

Deci, având în vedere că 30 noiembrie 2008 este data alegerilor parlamentare, din România – alegeri care se fac CU BANII CONTRIBUABILILOR DIN TOATĂ ROMÂNIA!!! – dl de etnie secuiască, KISS ISTVAN, ar vrea, NICI MAI MULT, NICI MAI PUŢIN, ca acest Referendum, din 2008 (spre deosebire de cel “neoficial”, din 2007, când au pus “PE ŞESTACHE” tăbliţele cu “Seklerland”/Ţara Secuilor…), să fie unul oficial şi decisiv, pentru A CONFIRMA ŞI LEGIFERA (COMPLET ANTICONTITUŢIONAL!!! – dar ţi-ai găsit ca politicienii de etnie maghiară să respecte Constituţia României… – “morcovitul” de “Morko” Bella zicea, într-o zi, la emisiunea în limba maghiară că, dacă maghiarii n-au votat Constituţia României, îşi pot permite, la o adică, să n-o respecte… – uitând de orice democraţie, care zice că >>>>

Intelectualitatea basarabeană trebuie să fie ca apostolii lui Hristos, care să propovăduiască adevărul, acesta constituind principiul legăturilor care urmează şi poate să ne unească.
Ce poate să ne unească mai mult decât pericolul care ameninţă toate generaţiile care vor veni după noi?
Nu situaţia când un popor e subjugat e tristă, ci aceea când un popor vrea să fie slugă. Prin ce se deosebeşte un popor fără limbă, fără istorie, fără memorie, fără demnitate, fără credinţă – de nişte dobitoace?!/…/
Am pierdut bătălia pentru unirea cu Patria-Mamă, cel puţin deocamdată, pentru că noi am contat în această luptă grea şi inegală doar pe noi. Ca şi cum n-am fi avut alături o ţară şi un popor, din al căror context am fost smulşi. În perioada de după război, în Constituţia Germaniei Federale a fost inclusă o prevedere: „Scopul nostru este unirea pământurilor şi a naţiunii germane”, creându-se în acest sens şi un minister. România n-a procedat la fel. Şi s-a mai întâmplat ce s-a întâmplat cu noi şi din motivul că, în problema teritoriilor înstrăinate, ţara nu a elaborat o politică de durată, pentru un secol sau un deceniu, cel puţin, coerent şi continuu, cu o strategie şi o tactică adecvate.
Când se instalează un nou guvern în Palatul „Victoria”, acesta o ia mereu de la capăt, ignorând cele ce au făcut sau şi-au propus să facă guvernele anterioare.>>>>>>

Stire de presa :”Grecia va cumpara din Rusia 420 de blindate “Deci , chestia cu compatibilitatea NATO este pentru “muls” fraierii sau lingaii. Compatibilitatea trebuie sa fie respectata in domeniul transmisiunilor (frecvente, modulatie, codare) si al consumabilelor (munitie, carburanti si lubrefianti). Sunt probleme pe care orice tara cu un dram de industrie le poate rezolva, fara a fi nevoita sa cumpere “specialitati” din Elvetia sau fiare vechi la mana a doua. Grecii, daca stirea este adevarata, au facut o alegere buna. Armamentul rusesc este simplu si fiabil, fara farafastacuri electronice, inutile in cazul de fata, cand este vorba de un vehicul blindat pentru infanterie. Cred ca pretul unui ICV M1990/1 (cod NATO) este la jumatate fata de cel al proaspetei achizitii similare romaneasti (Piranha III C).

ALEXANDRU LEITNER -MORUZZI

Cred ca oricine va parcurge scrierile lui Aurel Sergiu Marinescu va intelege un lucru esential;ca el nu scrie “de dragul de a scrie” ci pentruca scrierea lui este necesara. Pana la un punct lui dar, fara indoiala, mai ales celor din jur si inca mai vartos celor care iubesc adevarul. Existenta lui Aurel Sergiu Marinescu , in sine, este o istorie fascinanta, tulburatoare si exemplara. Cred ca multa vreme el insusi a avut indoieli ca va avea prilej de a scrie (si ma gandesc la deceniile pe care le-a trecut in temnitele bolsevice). Deaceea, atunci cand a avut conditie sa scrie, a facut-o cu patima, fara ragaz, intr-un ritm care, pentru oricare altul, ar fi fost sufocant. Cred ca Aurel Sergiu Marinescu nu simtea nevoia de a scrie ci simtea obligatia de a scrie.Rezultatul, azi, in Ianuarie, 2008, este impresionant. >>>>

Că preferă bucătăria ungurească, nu ar fi bai. Dar măcar să o servească la ea acasa, nu în inima ţării sale. Căci, după cât de des se duce în Covasna să mai dezguste câte un gulaş „secuiesc”, nu ar fi de mirare ca mâine poimâine să vedem maghiarizat şi numele cârciumii de la Golden Blitz. Vorba aceea, să se simtă ca acasă!

De acu’, are şi şorţ! I l-au dat maghiarii, nu carecumva să se murdărească la felierea ţării. Când or să sară stropii de la bucate în toate părţile, iar Traiano va vedea cum e să-ţi dea tot gulaşul ăla înfulecat pe afară. Şi ca să ştie şeful statului pe care îl vor ei federalizat cum se zice pe limba lor ce dezgustă acesta cu atâta plăcere nevinovată, „secuii” i-au mai dăruit şi un alfabet. Acestea sunt cadourile de care e tare mândru Traian Băsescu după ultima lui vizită în Ardeal, Acolo, unde nu uită să-i onoreze şi pe maghiarii radicali. O publicatie veche cu titlul „Alfabetul secuilor şi Slovele cirilice” si un şorţ folosit de maghiari în ultima campanie electorală pe care scrie „Să le-o coacem împreuna!“.

Şi nu poţi să nu vezi o asemenea treabă: în vreme ce în restul ţării face vizite „oficiale”, când se duce în Covasna şi Harghita, şeful statului se declară în „vizită privată”.

Astfel, aflat la vila de protocol din Covasna, Traian Băsescu i-a primit pe primarii din Covasna, Sfântu-Gheorghe, Întorsura Buzăului, Odorheiul Secuiesc şi Toplita, dar şi pe preşedintele CJ Harghita şi cel al CJ Covasna, precum şi pe prefectul maghiar din Covasna.

Deloc surprinzător, aceştia nu au trebuit să se dea peste cap pentru a prinde o oră de audienţe la şeful statului (care nu are timp să stea de vorbă cu românii sinistraţi din zonele inundate şi le răspunde ca urmare tăios). >>>>

Suntem un popor mereu taxat.De la taxa de drumuri am trecut la taxa(acciza)pe carburant,apoi taxe marite la impozite diverse.Popor al multiplelor taxe am ajuns sa actionam aproape automat luna de luna.Avem de platit taxa de curent,apoi cea pentru apa.Vor mai fii?Taxa marita la gaz si servicii.Taxe alaturi de surioarele impozite.
La urma ne privim plini de amaraciune buzunarul si constatam ca este aproape gol.Scuturam bine de el si ne reamintim ca nu am platit taxa pentru copilul ce il avem inscris la camin.Fata cea mare imi spune ca taxa de la fondul clasei s-a dublat fata de anul trecut.O fi drept ceea ce am citit undeva:,,Daca am avut ghinionul sa ne nastem…”.Nici chiar asa.Un zimbet ne cucereste la gindul ca peste alte trei saptamini vom primi iar leafa.
Imi suna telefonul,Ionel imi cere disperat 300 de lei pina luna viitoare.Ionel,vecinul de usa, traitor si el in democratia aceasta a taxelor.
Data de 1 ianuarie 2007 aducea sperante caci ne vedeam si noi membrii in Uniunea Europeana.Au fost atitea sperante,desarte insa,,gindind ca vom fi in rindul statelor destepte.Aceasta s-a realizat doar la nivelul preturilor.In multe domenii de activitate semeni de-ai nostri traiesc fiind remunerati la limita subzistentei.Blestem ori incercare divina?Strazile scot la lumina zilei orfanii-copiii nimanui,aurolaci,fete murdare si triste,batrini fara sprijin.Fiecare traieste intr-un univers al lui,cu vise,cu zimbete,cu tristeti,cu… >>>>

_______________

~LA LIMITA FANTASTICULUI – Ana Moldovan : O poveste stranie

Am calatorit azi in judetul Alba ;este o zona frumoasa ,sate unguresti si manastiri ortodoxe . Vazand regiunea , am vrut sa fac fotografii si am oprit linga o manastire ortodoxa , de la Remetea , foarte frumoasa si interesanta , locuita de30 de maicute care se gospodaresc singure .

. Dar la un moment dat a venit spre masina mea , foarte sigura pe ea , o maicuta si mi-a spus ca vrea sa mearga in Garda , o localitate spre Campeni ,unde mergea dupa niste materiale pentru manastire ; dar noi mergeam spre Cluj, cum sa facem ?

Atunci ea mi-a spus sa o iau macar pina la drumul principal .Masina era plina , ocupata de prietenele mele,dar ele i-au facut loc si in masina am intrebat-o cum ajunge ea pina dupa Campeni pentru ca este foarte departe si vine noaptea .

Ea mi-a raspuns ca este in grija Maicii Domnului si asa cum am oprit eu , asa o sa opreasca si alta masina ; si ca eu nu am oprit intamplator acolo .

Am dus-o pina la drumul pricipal ; stia ca trebuie sa treaca la ora 18.30 un autobuz care mergea la Campeni . Cand noi am ajuns la drumul principal era 18,45 ; a coborat , mi-a multumit si mi.-a spus ca o sa se roage pentru mine.

Dupa ce am lasat-o , la 5 minute ne-am intersectat cu autobuzul care a intarziat exact ca ea sa ajunga la drum . >>>>

Multi, foarte multi oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca Tara din varii motive si sa inceapa cu eforturi si sacrificii o noua viata in conditii grele, necunoscute, sa se adapteze si sa-si croiasca o viata noua in tara unde si-au gasit adapost.

Dupa trecerea anilor insa intervine intotdeauna dorul si nostalgia locurilor si Tarii unde te-ai nascut si te-ai format, dorul de parinti, rude si prieteni, dorul si amintirile a tot ce-ai lasat in urma; pe tot parcursul vietii, aceste legaturi nu se rup niciodata.

Putini dintre noi insa reusesc sa contribuie cu ceva la imbunatatirea vietii, a conditiilor de trai din locurile de bastina.

Iata de ce este demn de luat in seama efortul depus de unul dintre conationalii nostri, doamna Maria Felicia Pusa Becker-Brindea, stabilita in comuna Bech din Marele Ducat al Luxemburgului. Dincolo de lupta pentru existenta, domnia sa a luat initiativa si si-a consacrat eforturile pentru imbunatatirea conditiilor de viata din localitatea natala, Ciutelec, (jud. Salaj), prin infiintarea unui dispensar medical care va deservi cca 880 de persoane.

Nu a fost usor si vreme de mai bine de 2 ani, doamna Pusa Becker-Brindea a insistat si intervenit la autoritatile luxemburgheze pentru acordarea unui sprijin material si financiar in acest scop; totodata a antamat si autoritatile comunei Ciutelec, pendinte de primaria Tauteu, pentru acordarea unui sediu corespunzator.

Datorita acestor eforturi, domnia sa a reusit sa sensibilizeze autoritatile, creandu-se un parteneriat intre “Antanta Societatilor” de pe langa comuna Bech din Luxemburg si primaria comunei Tauteu, pentru realizarea acestui proiect. Membrii “Antantei Societatilor” au donat suma de 20.000 de euro, bani rezultati din activitati de voluntariat, pentru dotarea dispensarului cu aparatura specifica, electrica si electronica, mobilier, si medicamente de urgenta. >>>>

06 Octombrie 2008 – Gh. Postelnicu, „Tânărul Veronel” (Ilie Mândricel)

Domnişoara Bologa Anişoara din Greci(MH) ne-a scris că a primit cărucior electric de la Doamna Fleck Maria din Köln(Germania), fiica regretatului Rolea Petre din Bârda. A citit în ,,Scrisoare pastorală” despre drama acestei tinere, care de peste 20 de ani are ambele picioare tăiate de deasupra de genunchi şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca s-o ajute. Dacă ,,scrisoarea” noastră a contribuit la uşurarea suferinţei unui om, înseamnă că merită să apară în continuare. Dumnezeu să răsplătească Doamnei Fleck Maria şi familiei sale pentru jertfa ce au făcut!

* În această perioadă am primit câteva ajutoare de la Părintele Prot. Dr. Ioan Dură(Bruxelles-Belgia) – 100 lei; Doamna Răulescu Eleonora din Bârda-100 lei; Domnul Borugă Ion din Malovăţ a mai achitat 50 lei pentru contribuţia de cult şi 50 lei pentru sinistraţi.

* Colecta pentru sinistraţi se încheie la 30 sept. În numărul viitor al ,,scrisorii” noastre vă vom prezenta situaţia. Până acum am trimis, prin protoierie, celor în nenorocire 1200 lei.

* În luna august am donat pâine credincioşilor participanţi la slujbe astfel: 24 aug.(Malovăţ): 156 pâini. Din cauza problemelor ivite la brutăria din Malovăţ, nu am putut asigura pâine în fiecare duminică şi sărbătoare. În schimb, în fiecare duminică şi sărbătoare s-au donat credincioşilor reviste primite gratuit de la Episcopia Severinului şi Strehaei. >>>>

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________