ANALIZE ŞI FAPTE nr. 40

Decembrie 2006

ICOANE CU SUFLET

Am aflat, prin intermediul presei electronice despre subiectul atat de controversat al icoanelor in scoli, subiect care divizeaza in mod ingrijorator ginta vorbitorilor de limba romana din lumea intreaga. Subiect extrem de delicat…Cate religii atatea ideologii si cati enoriasi, tot atatea pareri. Ce sa facem? De partea cui ne asezam, de partea unei Europe care s-a si conturat laica, sau de partea pastrarii traditiilor noastre crestin-ortodoxe? Care este calea justa, cea care nu risca sa compromita linistea interna si intrarea Romaniei in Europa? Ce spune linia trasata de Consiliul european? Cata pondere are crestinismul in Europa noua si care este directia spre care tind majoritatea statelor care alcatuiesc acest nou grupaj al tarilor europene? Nu este un secret pentru nimeni faptul ca Europa nu s-a cristalizat pe o axa culturalo-religioasa. Centrul ei de cristalizare a fost o cauza eminamente economica, cea sociala zbatandu-se inca sa iasa din starea larvara.

Scoaterea icoanelor din scoli? Care icoane? In anii 1990, erau portretele lui Ceausescu, iar inainte erau cele ale lui Dej, Marx, Engels si Lenin. Eu atat am cunoscut in viata mea de elev sau de student. Cu toate acestea, credinta nu mi-a scos-o nimeni din suflet si nici icoanele din casa, iar la gat purtam mereu o cruciulita, pe care o ascundeam, fiindca era interzisa la vedere. Dar acest lucru nu m-a impiedicat sa am prieteni romani atei, evrei, polonezi si unguri. Cand veneau in casa mea, nu se mirau si nici nu se simteau jigniti de icoanele de pe perete, sau de crucea de la gat.

Asadar am aflat simultan ca, dupa 1990, icoanele fusesera reintroduse in scoli si ca exista acum propunerea ca ele sa fie scoase afara. “Cine le-a introdus in scoli si cine vrea acuma sa le scoata de acolo?” – iata ce m-am intrebat imediat dupa aflarea vestii.

Din presa electronica aflu ca acele icoane care sunt puse sub acuzare, le-au adus parintii si copiii. Daca asa stau lucrurile si nimeni nu le-a impus cu forta, ar trebui sa se tina seama de opinia donatorilor, dar si de aceea a beneficiarilor acestor obiecte de cult, prin anchete, chestionare, sau – de ce nu? – un referendum organizat cel putin la nivel de scoala, daca nu la nivel national.

In acelasi timp consider ca icoana are o mare importana in modelarea sufletului tinerilor de pe bancile scolii, doar daca este dublata, in procesul educational, de “icoana vie” a dascalului care este luat ca model. Iata ce are o importanta covarsitoare. Elevii au nevoie de icoane cu suflet, doar pe acelea le vor urma, pe celelalte, le vor privi doar sau le vor ignora poate. Un suflet insuficient format nu vede dincolo de icoana. Cand insa acel suflet va fi pregatit, va cauta singur icoana, sursa si invataturile si o va intelege, o va iubi si o va urma.

Asa s-ar pune probleama pentru romanul din afara, care a pierdut contactul cu tara si care traieste doar in mod virtual in Romania, neputand cunoaste exact realitatea, decat prin intermediul stirilor din presa.

Dar daca ne punem in pielea romanului care traieste intr-o Romanie cu traditie ortodoxa, din care religia a fost extirpata de regimul comunist, atunci problema trebuie privita altfel. Eliminarea icoanelor din scoli este un precedent pentru completa laicizare a invatamantului, fara drept de alternativa (in Belgia, exista scoli catolice alaturi de cele de stat, cu profil laic).

Grija celui care a propus scoaterea icoanelor din scoli, ar trebui sa fie nu inlaturarea lor, ci dublarea acestor simboluri stramosesti cu “icoane cu suflet“, cultivarea calitatii acestor modele vii, care vor forma sufletele oamenilor de maine. Sadoveanu, supranumit “Ceahlaul prozei romanesti”, face portretul de neuitat al invatatorului sau, pe care il zugraveste ca pe un “dascal-apostol”, care i-a semanat in suflet “atata credinta si atata foc!” (Domnu Trandafir). Dascalul este semanatorul care are datoria sfanta sa puna in sufletele copiilor “credinta si foc”, acele lucruri durabile ce le vor fi sprijin de-a lungul intregii lor vieti. Se regaseste oare profesorul iconoclast in acest portret al dascalului-apostol? Cu siguranta, nu!

Dar acei “Domni Trandafiri” care fara indoiala, sunt in numar mare in scolile romanesti, sa isi impuna vointa! In acest chip se va evita poate o copie a greselilor occidentului, unde elevii isi batjocoresc dascalii in scoli, isi ucid colegii, lumea se mira o secunda si apoi merge mai departe. “Ei si?!” Lumea s-a regrupat deja pe noul vapor Europa si priveste in larg, neluand seama nici la norii care stau sa cada si sa tulbure calea, nici la faptul ca vasul scartaie si inainteaza cu greu prin nisip, sperand sa ajunga pe apa. Dar va stii el sa “umble pe apa”? Pe Hristos l-au aruncat din barca, sperand sa-l innece. Mergem inainte! Dar cum?

In goana dupa favorurile prezentului, grabiti sa intre in Europa oricum, fie si “pe branci”, romanii ar putea inclina balanta intr-o directie nefasta. In acest sens, declaratia comuna a Papei Benedict XVI si a Patriarhului Bartholomeu I al Constantinopolului, – care s-au intalnit pe 30 noiembrie a.c., de ziua Sfantului Andrei, protectorul Romaniei – acest document cu o mare valoare ecumenica, este fara echivoc si poate servi drept sursa de inspiratie in gasirea unui raspuns la intrebarea care framanta astazi pe romani “ce facum cu icoanele din scoli?”. Iata un extras semnificativ:

“En Europe, tout en demeurant ouverts aux autres religions et à leur contribution à la culture, nous devons unir nos efforts pour préserver les racines, les traditions et les valeurs chrétiennes pour assurer le respect de l’histoire, ainsi que pour contribuer à la culture de la future Europe, à la qualité des relations humaines à tous les niveaux.“

(“In Europa, ramanand deschisi celorlalte religii si contributiei lor la cultura, trebuie sa ne unim fortele pentru pastrarea radacinilor, traditiilor si valorilor crestine pentru a asigura pe de o parte respectul istoriei, iar pe de alta parte pentru a contribui la cultura viitoarei Europe, a calitatii relatiilor umane la toate nivelurile”).

Citatul de mai sus, reaminteste de testamentul unui mare om politic, Robert Schumann, considerat Tatal Europei (titlu acordat de primul Parlament european). El a lasat un testament pe care putini il mai iau astazi in seama, din pacate. Este vorba despre cartea sa “Pour l’Europe” (1963), care se adreseaza tinerei generatii prin texte care pot servi drept model in definirea reperelor noii culturi si democratii europene. R. Schumannn atrage atentia absolutei necesitati a unei Europe “reconciliate, unite si puternice”, bazata pe fraternitate crestina. “Democratia nu se improvizeaza; Europei i-a trebuit peste un mileniu de cristianism pentru a o slefui. (…) Democratia va fi crestina sau ea nu va fi deloc. O democratie anti-crestina va fi o caricatura care va cadea in tiranie sau in anarhie”. Prin aceste fraze, dar mai ales in fraza urmatoare, cu valoare profetica, acest mare politician vizionar ne previne asupra pericolului unei Europe din care sunt inlaturate valorile crestine:

“Acest ansamblu (…) nu va putea si nu va trebui sa ramana o intreprindere economica si tehnica: ii trebuie un suflet, constiinta afinitatilor istorice si a responsabilitatilor prezente si viitoare, ii trebuie o vointa politica in slujba aceluias ideal uman”.

ANTONIA ILIESCU, Belgia

e-mail: antonia.ioana@gmail.com

______________

EVOLUTIA SITUATIEI DIN “RAZBOIUL ICOANELOR” POATE FI URMARITA LA ACESTE

ADRESE:

http://www.civicmedia.ro, http://www.salvati-icoanele.info si

http://ro.altermedia.info

______________

NOUTATI INCURAJATOARE

# “REACTIA MASSELOR” Asa-zisa decizie a CNCD, un organism parazitar creat special impotriva identitatii nationale, care s-a straduit, impotriva evidentei, sa elimine icoanele din scolile romanesti, a fost respinsa de Ministerul roman al Invatamantului, a carui hotarare este clara: icoanele raman in scoli daca asa decid “comunitatile locale”; atragem atentia ca, inainte de aceasta data, mai multe Primarii decisesera sa nu urmeze aceasta posibila interdictie, urmand prevederile legii care le dadea aceste competente. In acest caz,”massele” s-au mobilizat iar “gandul bun” a venit de acolo de unde vin de obicei, adica “de la Neam”.

# O STIRE DE LA “ALTERMEDIA”: Legea Cultelor a fost adoptata acum in Camera Deputatilor. Mai ramane doar promulgarea de catre presedinte ca sa intre in vigoare. Art. 13 a ramas in forma dorita de noi, adica “In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.”

SCRISOAREA NOASTRA DESCHISA, ANTERIOARA ADOPTARII LEGII, UNDE FIGUREAZA SI SUSTINEREA ARP:

http://www.comunicatedepresa.ro/index.php?comunicatid=MjExNjQ

______________

ATITUDINI

PENTRU ACEASTA ROMANIE SCRIU…

Nu sunt in masura sa judec opera filozofica a lui Liiceanu (medaliat acum de presedentie), deoarece pina recent acest individ a fost un anonim in cercurile mele de cultura. Singura lucrare pe care am citit-o de el este o “carte-interviu” cu Cioran. Lucrarea este slaba atit din punct de vedere filozofic cit si literar. Am citit interviuri mult mai interesante pe care jurnalisti germani sau francezi le-au luat lui Emil Cioran. As fi curios sa citesc acest mare filozof roman sa vad daca nu, ca si Patapievici, este o simpla masina de copiat. Basescu este un tip limitat si ratacit in adevaratele labirinte culturale, dar ca toti oamenii, orbiti de putere temporara si dubioasa, crede ca poate compensa prostia cu medalii. Cred ca in curind va medalia si pe noul numit ministru al agriculturii, “istoric, filozof si ziarist renumit”. Care la virsta de 35 de ani are si cunostiintele si experienta necesara sa coordoneze o bransa romaneasca milenara….

Concluzia logica pe care orisicine poate sa o traga analizind componenta guvernului si virfurile politice este evidenta, nu-i asa? O fundamentala lipsa de raspundere si angajare civica a intelectualilor, si in general al maselor, a contribuit la abandonarea Romaniei in mainile unor aventurieri corupti, a unor venetici rauvoitori, care cu satisfactie vor distrugerea si anihilarea “romanismului”, cum si in mainile unor naivi incompetenti, care in naivitatea lor prosteasca contribuie la ruinarea istoriei si a poporului roman. Acesti oameni, de obicei romani get-beget foarte ambitiosi, dar din pacate naivi si creduli, vor fi folositi in diverse actiuni cu scopuri murdare si atunci cind nu mai sunt de folos sau se “trezesc” la o alta realitate, sau vor fi inlocuiti, fara nici un fel de remuscare, cu altii ca ei. Acest cerc vicios, acest perpetuum mobile al indecentei, pare acum fara de sfirsit, dar eu sunt convins ca nu este. Imi aduc aminte de conversatiile avute cu parintii mei, care, de prin 1973 au putut sa vina sa ma viziteze in Suedia si care cu toate ca ar fi putut cere azil in Suedia, nu au facut-o niciodata. Si eu si sora mea, deci ambii lor copii, traiam in Suedia si in primavara anului 1989 am incercat cu toata energia sa-i facem pe parinti sa ramana cu noi in Vest pentru intotdeauna. Nu vedeam, eu si sora mea, un sfirsit al dinastiei comunist-ceausiste in Romania, dar parintii mei erau convinsi de contrariul, tatal meu chiar a prezis caderea lui Ceausescu pina la sfirsitul anului 1989. Se prea poate ca a fost o coincidenta, dar cuvintele lui raman adevarate: “un sistem bazat pe minciuna si teroare nu poate supravietui. Eu am sa fiu martor la caderea comunismului in Romania”. Din pacate, atunci cind a murit, la 93 de ani, in 2002, a murit deceptionat de “Noua Romanie”, o Romanie care inca odata i-a tradat asteptarile. Si eu, la fel ca tatal meu, cred ca va veni un timp cind Romania va fi intr-adevar libera si condusa de oameni integri, de romani adevarati cu dragoste fata de glie si de popor. O Romanie care sa fie mindra de istoria, traditiile si de poporul ei crestin. O Romanie pe care o vom putea lua cu noi in inima si cuvint fara sa ne fie rusine. Pentru aceasta Romanie scriu, in aceasta Romanie vreau sa mor si daca nu va fi asa pina atunci, aceasta Romanie doresc sa o predau ca stafeta morala copiilor mei. Utopic sau nu, este de datoria mea sa cred si sa duc acest crez mai departe.

Dr. DIMITRIE GRAMA, Danemarca

e-mail: antegrama@uglenet.dk

______________________________________________________________________

SCRISOARE DE DEZNADEJDE

Am primit, si publicam in acest numar, un apel de la “romanii timoceni” care, lipsiti de biserica si de drepturi in locurile unde i-a lasat Dumnezeu, sunt acum parasiti si de “Statul Roman” care, fiind “muma” pentru cele mai diverse grupuri “elitiste” de pierde-vara parazitari se dovedeste a fi “ciuma” pentru romanii in suferinta si in nevoie. Apelul este impresionant. Imediat, fondatorul ARP a trimis acest mesaj catre intelectualii romani lucizi si hotarati,primind,in scurta vreme, si raspunsuri si propuneri. Aceasta tema deschide o dezbatere, ce va trebui urmata de initiative concrete, privind obiectivele stapanirii si legitimitatea ei.

___________________________________________________

SAVEZ VLAHA SRBIJE -FEDERAŢIA RUMÂNILOR DIN SÂRBIE

COMUNICAT PUBLIC 12.12.2006

Federaţia Rumânilor din Sârbia ca o importantă organizaţie a românilor organizaţi şi a câtorva grupe (Asociaţia pentru cultură a Rumânilor din Sârbie de nord este „Ariadnae Filum”, Forumul pentru cultură a Rumânilor, Asociaţia pentru cultură a Rumânilor din Sârbie “Români Ortodoxi”,” Asociaţia pentru păstrarea şi dezvoltarea limbii, culturii şi religiei a rumânilor din regiunea Valea Moravei, Centrul etnic de colaborare şi Partia democrată a Rumânilor din Sârbia), după aproape doi ani de existenţă, timp în care a deschis şase cancelarii în Sârbia (Bor, Negotin, Cucevo, Ciupria, Bolievaţ şi Cladova), a dotat cancelaria Asociţiei pentru cultură a Rumânilor din Sârbie “Români Ortodoxi”, a deschis producţia Timoc press (dotat cu studiou şi montaj), cu cancelarii în Negotin de peste 130 metri pătraţi, nu mai este în situaţia de a funcţiona, din motive financiare. Prin urmare, datoria de până la sfârşitul anului 2006 pentru chirie, încălzire, curent electric, telefoane, materiale pentru cancelarii, salariile, arenda pentru termenul de televiziune, toate depăşesc suma de 15.000 euro.
Trebuie să mulţumim DEPARTAMENTULUI PENTRU RELAŢILE CU ROMÂNI DE PRETUTINDENI, pentru resursele pe care le-am primit în anul 2005, ca în 2006 să cumpărăm echipament pentru deschiderea cancelariilor şi a producţiei. Nu înţelegem decizia aceluiaşi DEPARTAMENT, de a nu ne susţine în activităţile pe care le-am începtut în 2006, această decizie ne-a fost comunicată în ziua de 11 decembrie 2006.
Cu părere de rău vă anunţăm că Federaţia Rumânilor din Sârbia îşi va închide cancelariile şi v-a înceta PROGRAMUL EXPERIMENTAL Timoc press, cel mai târziu pe 25 decembrie 2006.
De astăzi nimic nu va mai fi la fel, ne este limpede că Federaţia Rumânilor din Sârbia nu are sprijin în instituţia statului Român, din acest motiv suntem nevoiţi să cerem ajutor de la alte state romanofone.

Federaţia Rumânilor din Sârbie,director Duşan Pârvulovici

În anexa corespondenţei Federaţiei Rumânilor din Sârbia şi reprezentantului Departamentului pentru relaţiile cu români de pretutindeni.

________________

23.11.2006

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE

Ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan UNGUREANU
DEPARTAMENTUL PENTRU RELAŢILE CU ROMÂNI DE PRETUTINDENI
Secretar de Stat, Mihai GHEORGHIU

Stimaţi domni,
Vă scriu această scrisoare cu speranţa că veţi înţelege situaţia în care se află Federaţia Rumânilor din Sârbia şi eu personal.
Prin urmare încurajaţi de primul an de activitate a Federaţiei Rumânilor din Sârbia şi aprobarea proiectului ( TRANSPARENŢA) din partea Departamentului, am pus la dispoziţie echipamentul necesar pentru deschiderea cancelariilor în mai multe locuri unde sunt comunităţile noastre naţionale. Am asigurat de altfel şi minimul necesar de echipament pentru a înregistra activităţile organizaţiilor rumâne şi a câtorva din Estul Sârbiei (diverse festivaluri, adunări, tribune, vizitele noastre în afară şi invers, etc.). Am prezentat zece emisiuni montate la câteva emisiuni cu termine închiriate.
Când am scris proiectul (TRANSPARENŢA ÎN PASTRAREA IDENTITĂŢII NAŢIONALE, CULTURALE, DE LIMBĂ ŞI RELIGIOASĂ), am avut în vedere continuitatea proiectului de anul trecut şi speranţa că măcar o bună parte a proiectului orientată spre (PRODUCŢIE), va fi aprobată de Departament. Am avut în vedere formarea Consiliului Naţional şi obligaţia statului Sârb faţă de Consiliul Naţional, respectiv faţă de adunarea noastră naţională. Nu vom intra însă în detalii de ce Consiliul Naţional nu este înregistrat, iar din această cauză nu a primit buget, concluzia fiind că am rămas fără mijloace financiare planificate şi din partea statului Sârb, până în ziua de azi.
Federaţia Rumânilor din Sârbia a concurat şi la Consiliul Naţional al Românilor din Novi Sad cu un proiect, care din păcate nu a fost aprobat. Ne ştiind că va ajunge sfâşitul lunii noiembrie, fără mijloace financiare asigurate pe baza concurării proiectelor şi a bugetului de la statul Sârb, Federaţia Rumânilor din Sârbia în luna septembrie a acestui an, a ridicat credit şi împrumut, şi a început o parte a proiectului orientată spre (PRODUCŢIA), PROGRAMULUI EXPERIMENTAL de 180 ore la Samostalna (Independentă) televizia din Negotin, cu un minim echipament al studioului TV şi a agenţiei de presă ON LINE.
Mijloacele financiare asigurate prin credit şi împrumut, nu sunt suficiente pentru terminarea PROGRAMULUI EXPERIMENTAL, referitor la închirierea terminului pentru televiziune, salarii pentru personal şi alte bunuri de consum. Problema este cum vom menţine clădirea de cancelarii a Federaţiei Rumânilor din Sârbia a sediului din Negotin şi încă în cinci oraşe unde sun cancelarii active.
Cu părere de rău, constat că până la asigurarea cu mijloace financiare, trebuie închise toate cancelariile Federaţiei Rumânilor din Sârbia şi a producţiei TIMOC PRESS.
Cu respect,
Federaţia Rumânilor din Sârbia, director Duşan Pârvulovici
04.10.2006
__________________________
29.07.2006
SCRISOARE DESCHISA

Federaţia rumânilor din Sârbie (FRS) este o organizaţie relativă tănără,şi care a reuşit în primul an de la înfiinţare ca o organizaţie umbrelă în comunitatea rumânilor să aplice şi se realizeze un proiect mare şi strategic.Proiectul se numea “TRANSPARENŢĂ”.
Realmente cu toate că a fost aplicat în luna iulie, numai o lună înainte de aplicare am primit formularul de aplicare de la finansier şi noua nici pănă în zilele de astăzi nu ne este clar de ce contactele dintre noi şi financier au fost “ping-pong “ În primul rand am fost înştiinţaţi de angajaţi de la DRRP (finansier) că şi dacă în proiect am prezentat activităţiile pe care le am desfaşurat de la începutul anului, putem să aplicăm activităţile numai pentru ultime şase luni ale anului 2005.Şi dacă această schimbare nu ne a convenit noi am acceptato şi am aplicat proiectul. Propunerea bugetului pentru proiectul“TRANSPARENŢĂ” care a avut trei direcţii sa ridicat la suma de 111.590 €. Dupa toate sa ajuns la acord şi sa semnat contractul dintre DRRP (finansier) şi FRS , dar când am primit contractul la verificare în luna septembrie, ne a fost spus că el va dura numai patru luni (septembrie-decembrie 2005). Contractul a fost semnat,activităţile parţial se realizează şi datoriile a le FRS cresc.Totuşi acel proiect semnat în practic nu a însemnat nimic pentru că nu a fost aprobat. Abia pe 18.noiembrie se semnează din ambele părţi contractul de finanţare între DPRP (finansier) şi FRS pe numai doua luni (noiembrie-decembrie 2005) suma sa ridicat 50.270 € (1 € = 3,8 RON, 50.270 € x 3,8 RON = 191.026 RON). Dar de aicia încep tratativele cu financiarul despre realizarea finansiilor pe fragmente şi deja intrăm în luna decembrie 2005 unde noi din FRS tragem concluzia că este inposibil conform legi retroactiv să realizăm unele fragmente prevazute din proiect şi din această cauză micşorăm suma de bani la 36.000 €. Abia pe 27.decembrie pe faxul FRS ajunge stirea (de la bancă) că bani au ajuns la bancă şi cu mare efort am reuşit pe 28.decebrie să intrăm în posesia lor,dar cu o cifră noua 31.130 € (1 € = 3,8 RON, 31.130 € x 3,8 RON = 118.294 RON). Noi în luna februarie am trimis raportul despre realizarea preoiectului şi în raport am menţionat despre calatoria ciudată de la aplicarea proiectului până la sosirea banilolr, cu o constatare că “cineva” a încercat prin toate mijloacele să ne facă să renunţam la realizearea proiectului “TRANSPARENŢA”
O situaţie identică avuto şi Ariadnae Filum în realizarea proiectului “Pastram limba si cultura”.
Anul acestea într-o manieră ciudată,abia în luna mai am primit informaţii că putem să aplicăm proiectele în formularele puţin modificte.FRS în data de 26.iunie 2006 aplică proiectul care are ca scop continuarea celor doua proiecte ale FRS şi AF din 2005,sub titlu “TRANSPARENŢA ÎN PASTRAREA IDENTITĂŢII NAŢIONALE, CULTURALE, DE LIMBĂ ŞI RELIGIOASĂ” cu patru direcţii de desfăşurare a proiectului. Având în vedere toate obstacole pe care le am avut credem că am demonstrat că tot ce am planificat în 2005 am realizat,deasemena am început şi cu activităţiile,proiectele în 2006,ne-au vizitat finansieri în perioada 09.şi 10. aprilie vizitănd doua cancelarii şi sediu FRS.Din pacate noi în continuare aşteptăm raspunsul de la DPRP,am încercat de mai multe ori să intram în contact cu persoanele care sunt responsabile pentru proiect la DRRP dar am reuşit numai odată şi din cauza asta noi ne am adresat în scris în data de 12.iulie 2006. pentru să ni se spune care este destinul proiectului,dar până în zilele de astăzi nu am primit nici un raspuns.
Noi nu putem să spunem că slujbele ale DRRP nu fac nimic,recent am gasit că pe siteului MAE este tabela organizaţiilor care au fost ajutate financiar de MAE (DRRP). De exemplu FRS dupa ei au primit 274.094 RON şi daca luam în calcul cursul valutar 1 € = 3,8 RON, iese 274.094 RON / 3,8 RON = 72.130 €.
FRS poate dovedi prin documente sale că am primit 31.130 €, dar pe siteului MAE scrie 274.094 RON / 3,8 RON = 72.130 €.Cu aceaşi problemă se confruntă şi Ariadnae Filum.
Punem urmatoarele întrebări:
1. Care este destinul proiectului FRS pentru anul 2006?
2. De ce sa ieşit în public cu suma de finansare pentru FRS şi Ariadnae Filum în 2005 care nu este adevarată?
3. Ce se va lua în legatură cu diferenţa de bani pe care FRS şi AF a primit, respectiv aratată de DRRP?
4. Vom afla numele persoanei care a facut această greşală?
5. Va putea reprezententul DRRP dovedoi când,cum şi la care a dat suma de bani care aste pomenită pe siteul MAE?
6. Ne întrebăm dacă există şi la alţi acastă nepotrivire în sumele care au fost aprobate de finansierul şi care au fost primate de organizaţii?
7. Ne întrebăm dacă opinia publică din România poate să presupună ce abuz sa facut în Serbia împotriva FRS şi AF şi ce campanie se face împotriva acestor organizaţii din cauza diferenţei care apare pe siteului MAE?

Federaţia Rumânilor din Sârbia, director Duşan Pârvulovici

_________________________________________
12.07.2006

DEPARTAMENTUL PENTRU RELAŢILE CU ROMÂNI DE PRETUTINDENI
Anca Corfu- secretar III

Va rugam să ne confirmati dacă propunerea de proiect “TRANSPARENŢA ÎN PASTRAREA IDENTITĂŢII NAŢIONALE, CULTURALE, DE LIMBĂ ŞI RELIGIOASĂ”a ajuns la dumneavoastră si dacă a fost luată în dezbatere.
Dacă aveti anumite observatii în legătură cu proiectul sau posibitatea de a ne sugera ceea ce am putea corecta la acest proiect,
vă rugăm să ni le trimiteti la adresa de e-mail: office@timoc.org
Vă reamintim că propunerea noastră de proiect v-a fost trimisă în data de 26.iunie 2006 prin intermediul postei si prin e-mail si că abia în data de 10.iulie 2006 am primit confirmarea de primire a proiectului din partea dvs.
Cu respect,
Federaţia Rumânilor din Sârbia, director Duşan Pârvulovici

_______________

“STATUL IRESPONSABIL” SE DEZLANTUIE

Astazi dupa-amiaza am primit din Timoc un comunicat dramatic, ce ne arata ca atitudinea stapanirii de la Bucuresti fata de soarta “romanitatii” nu este consecinta unor erori intamplatoare ci parte dintr-un proiect clar de “abandon istoric” a tuturor romanilor ce sunt asezati in afara Romaniei; randul “romanilor din Romania” va veni ceva mai tarziu. V-as ruga sa cititi comunicatul anexat. El ne arata o situatie ce trebuie facuta cunoscuta prin toate mijloacele, putine, de care dispunem dar, in acelasi timp, ne da si temei sa nu mai nadajduim nimic de la aceste instrumente ale Marelui Inselator. In acelasi timp, socotesc ca devine obligatoriu ca indata ce vom pasi in noul an sa ne mobilizam pentru a lamuri detaliile, foarte bine ascunse, privitoare la felul cum se cheltuieste “banul smuls de la Romania saraca” impotriva intereselor ei. In aceasta materie, orice punct de vedere realist poate fi de folos.

ARTUR SILVESTRI

e-mail: artur.silvestri.contact@gmail.com

___________________

CINE SUNT “TIMOCENII?”

Despre romanii timoceni, vlahi din Serbia, iata cateva detalii dintr-o recapitulare facuta de Pr. Boian Aleksandrovic, preotul din Malainita, unde singura biserica unde se slujeste in romaneste, este amenintata de autoritati:

“Noi suntem aici cu mult inainte-de imparatul Traian si facem parte din populatia romanizata a anticei provincii Tribalia. Marele invatat Petre Tutea ne-a numit „proto-romani”. Din vremea Bizantului si apoi a turcilor, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, inflorirea vietii culturale si bisericesti a romanilor din Timoc s-a facut cu sprijinul si daniile domnilor, romani, care au construit aici biserici si manastiri. Incepand cu 1833, Imperiul Otoman a lasat administrarea teritoriilor in care locuiau romanii timoceni in seama sarbilor. De indata, li s-au luat toate drepturile. Sub presiunea Bisericii Ortodoxe Sarbe, romanii s-au prefacut in sarbi. Limba romana a fost interzisa, scolile au fost desfiintate, preotii romani au fost alungati si inlocuiti cu sarbi. In 1918, in timpul Conferintei de la Paris, profesorul si filosoful nostru, Atanasie Popovici, a condus o delegatie din Timoc si a cerut marilor puteri unirea timocenilor cu Romania Mare. Nu au fost ascultati, iar deznationalizarea a continuat in forta, pe tot parcursul secolului al XX-lea. Nici in ziua de azi, situata nu s-a schimbat prea mult. Daca Federatia noastra gaseste la Belgrad o oarecare intelegere si dialog, la Bor nu ne asculta nimeni. Sparg geamurile asociatiilor romanesti si scriu pe pereti „Mars din Serbia!” sau „Moarte, romanilor”. Bineinteles, politia nu-i gaseste niciodata pe faptuitori. Dar noi suntem aici dintotdeauna, iar: Serbia este patria noastra. Intoleranta unor cercuri nationaliste este inspaimantatoarei dar autoritatile locale inchid. Suntem fara scoli, iar unica biserica de la Malainita, construita in 2004, vor s-o darame. Imediat dupa tragicul an 1833, cand episcopul sarb Melentie Vuici a impus o decizie conform careia copiilor romani li s-au putut da numai numele sarbesti care existau pe o hartie atarnata pe usa bisericii. Astazi, avem, in sat situatia in care o femeie se numeste Gherghina, dar in acte personale si in biserica este Gorgia. Om care e cunoscut in sat ca Milos Traila, in documente se cheama Milos Crstici; Dumitru este Dimitrie, Craciun este Craciunovic, Blaga este Blagoievic si asa mai departe.

Prima diferenta dintre timoceni si banateni este ca timocenii sunt mult mai multi la numar, si asta stie toata lumea, chiar daca oficial nu se recunoaste, acest lucrul. Pe de alta parte, banatenii se bucura de multe drepturi in fapt, pe cand noi, doar pe hartie. Dintr-o experienta dramatica de 172 de ani, noi am inteles ca in Serbia, un bun roman, apreciat de autoritati, este doar acela care zice ca e sarb si nu cata drepturile pe care le are dupa lege. Dupa ultimul recensamant din 2001, ar mai fi 45.000. In realitate, sunt mult mai multi, dar lumea e fricoasa, nu-ndrazneste sa-si declare adevarata nationalitate, in cele 134 de comune cu populatie compact romaneasca si cele 20 de orase cu populatie mixta, este imposibil sa fie atat de putini etnici romani. Sunt batrane care nu stiu, sarbeste, dar; se declara sarboaice cand le intreaba cineva in mod „oficial”. Ele nu fac deosebirea dintre nationalitate si cetatenie.”

___________________________

OPINII DESPRE ATITUDINEA SCANDALOASA A STAPANIRII DE LA BUCURESTI:

RUSINE !

Vestea despre modul rusinos, de fapt criminal, in care “ocupatia” de la Bucuresti trateaza pe Romanii din Timoc si imprejurimi, m-a durut peste masura. Acei Romani, descendenti de luptatori anti-otomani, un grup cultural nespus de interesant, “Olteni” peste Dunare, au suferit poate mai mult decat toti Romanii din afara hotarelor politice ale Romaniei. Lor le-a fost interzis sa isi foloseasca pana si numele. Dupa cate stiu in vremea lui Tito si mai apoi li se spunea “gornice” adica “munteni”. Nu aveau voie sa aiba macar carte romaneasca. Dar si aici “mana cu gheara” se vede lucrand. Ocupatia de la Bucuresti are bani sa tipareasca neghiobiile lui Mircea Mihaies despre Leonard Cohen si alte asemenea dar nu si sa ajute pe Timoceni. Dar sa nu ne tulburam, nu este departe ceasul cand iarasi se va vedea, “dupa fapta si rasplata”.

ALEXANDRU NEMOIANU, SUA

e-mail: alexandru.nemoianu@gmail.com

_______________________

Alaturat, punctul de vedere al dlui prof. univ. dr. Dan Brudascu, fost parlamentar.

NICI UN STAT DIN LUME NU PROCEDEAZA ATAT DE IRESPONSABIL

Pot sa declar ca pentru mine o asemenea atitudine a autoritatilor romane nu reprezinta o noutate sau o surpriza. Ca secretar al Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, in legislatura precedenta, am putut constata ca, in general, guvernantii romani, datorita unei optici curioase, dar si a unei lasitati criminale, raman indiferenti ffata de procesele de deznationalizare a romanilor din afara granitelor. Invocand, inexact si grobian, lipsa banilor, saracia tarii, ei aloca, in schimb, anual, zeci si sute de miliarde de lei pentru organizatii iredentiste si revizioniste gen UDMR, poate pentru a submina institutiile statului si a realiza si in interiorul tarii acest proces de

deznationalizare pentru romanii din teritoriile judetelor Mures, Covasna si Harghita. Niciodata, nici un guvern de dupa 1990 nu a considerat util acordarea de facilitati organizatiilor minoritare pe baza de reciprocitate cu cele obtinute de minoritatea romanilor din Ucraina, Ungaria, fosta Jugoslavie, Bulgaria, Grecia etc. La noi acei minoritari se bucura nu de drepturi, ci de privilegii, iar romanii din tarile respective sunt lasati sa moara ca entitate nationala. Nici un stat din lume nu procedeaza atat de iresponsabil. Marturie stau programele substantiale inclusiv ale unor state ca Germania, Franta sau Italia, in ideea sustinerii si promovarii limbii si culturii, a patrimoniului cultural al acestora in Romania. Ungaria, o tara cu resurse mult mai sarace ca Romania, cheltuieste circa 10% din buget pentru ungurii din tarile vecine. E drept ca, in acest caz, banii sunt folositi inclusiv pentru actiuni de spionaj sau de subminare, economica si social/politica, a tarilor in cauza. Noi nu suntem, in schimb, capabili de astfel de gesturi. Poate pentru ca din acei bani nu se poate fura. Asa cum se intampla cu banii alocati in tara pentru diverse programe. E trist, dar e si criminal un asemenea comportament. Am promovat, ca deputat, cateva propuneri legislative proprii in sprijinul romanilor din afara tarii. Nici unul, din pacate, nu a fost acceptat de guvernul PSD/UDMR. Cred ca in locul guvernantilor, ar trebui initiate actiuni in sprijinul romanilor de catre organimele neguvernamentale, de asociatii, ligi si fundatii. Altfel, curand, vom constata pierderea ireparabila pe care o va constitui disparitia romanilor din statele din jurul tarii.

DAN BRUDASCU

_______________

CEI CARE CONDUC ROMANIA SE SPALA PE MAINI

Mesajul Federatiei rumanilor din Serbia este un strigat care se alatura celorlalte strigate venite in ultimii 16 ani de la rumanii din Timoc, lasati de izbeliste de toti guvernantii care s-au perindat la conducerea tarii. Organizatii de tot felul, personaje chemate si mai adesea nechemate organizeaza anual congrese ale romanilor de pretutindeni, in fond, cel mai adesea, niste subterfugii de a cheltui pentru uzul propriu niste sume azvarlite cu lehamite din partea guvernului. Si in felul acesta cei ce conduc Romania se spala pe maini zicand ca au rezolvat spinoasa problema a fratilor nostri traitori in tarilor din jurul nostru: Serbia, Bulgaria, Ucraina , Republica Moldova.Timocenii sunt probabil, alaturi de bucovinenii din Ucraina cei mai oropsiti. Nu sunt recunoscuti de statul in interiorul caruia coexista, nu au scoli, biserici, etc. Daca noi nu mai stim cate genoflexiuni sa facem in fata Patriarhiei sarbesti, de ani buni acesta nu recunoaste episcopia romana de la Varset si implicit dreptul vlahilor, al rumanilor din Timoc de a avea bisericilor lor dupa pravila stramoseasca, de a invata in limba romana. Vizite ale presedintilor Romaniei in Serbia, Bulgaria, Ucraina au fost destule, ca si ale altor oficialitati. Nu inteleg de ce nu s-a pus transat problema reglementandu-se aceste lucruri elementare intre state vecine existente in Europa, nu in alte parti ale lumii?! Este la fel de adevarat ca guvernele romansti din 90 incoace nu s-au preocuat de nevoile romanilor din afara granitelor tarii. Dar, ma intreb, de ce s-au preocupat aceste guverne? In afara acumularii de avere, ce-I mana pe ei in lupta?, vorba lui Eminescu.Oricat de catastrofic as parea unora, am sentimentul ca in cei 16 ani Romania a fost devalizata sistematic, cu buna stiinta, de tagma jefuitorilor interni dar si de a celor din afara tarii. Intram in Comunitatea Europeana cu imaginea taranului lui Bancila, zdrentarosi, umili, gata sa executam orice ni s-ar cere. Ma rog de Dumnezul stramosilor nostri sa ne trezeasca din somnul cel de moarte in care ne-am cufundat de buna voie si in care ne complacem sa nu fim.

ION MARIN ALMAJAN

e-mail: ion.marin.almajan@gmail.com

_______________

LACOMIE DUPA BANUL PUBLIC

Nu stiu cat este rea-vointa (dar totusi este), dar mai mult este prostie, demagogie, lacomie dupa banul public si fondurile europene. N-ati vazut ca in raportarile MAE fondurile de ajutor apareau duble fata de cele primite efectiv, adica exact cat ar fi trebuit? Prolet-cultism, activism, nu credinta in Dumnezeu si iubire de aproape exprimate prin atentie, sprijin, solidaritate, repere nationale!

DAN GHELASE. Presedinte ARTRAD

e-mail: dan@ghelase.com

____________________________________

CAMPANII PENTRU MARILE SIMBOLURI

ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU a initiat, in Saptamana Mare, pregatirea documentatiei pentru unul din gesturile cel mai puternic incarcate de simbol national: INFIINTAREA EPISCOPIEI DE CEAHLAU. In sprijinul acestei idei, toti cei ce isi fac din memoria colectiva un mod de a intelege lumea, sunt rugati sa ne trimita gandurile lor despre aceasta initiativa si despre insemnatatea Ceahlaului in istoria romanilor.

Asteptam, in continuare, opiniile si sustinerile Dvs, la adresa de e-mail: arp.contact@gmail.com

Nu ezitati: si aceasta, ca si alte initiative cetatenesti, are nevoie de sustinere colectiva.

____________________________________

OPINII

ICOANELE, ZIUA NATIONALA, POPIMEA SI MOLESEALA NATIONALA!

“Poti fi patriot de zeci de ori, potrivit tarii in care iti desfasori activitatea, poti face armata si te jertfii tarii care ti-a dat cetatenia, dar nu poti fi nationalist decat o singura data in viata, in tara in care te-ai nascut!”

Petre Tutea

De ceva timp sunt consternat de afluxul de discutii sterile, absente si fara rezultat al “aflatorilor in treaba” de pe forumuri, mass-media si alte medii, despre problema icoanelor, tarzie si laxa oarecum, precum si despre raspunsul anemic dat de cei care ar trebui sa dea un flux special discutiilor si manifestarilor, taranesti (in sens manelisto-cooperatist) din ultima vreme. Acum doua zile am asistat la un kitsch de talk show pe B1 TV cu un asa- zis profesor (un professor din Noua generatie post-decembrista) ce profeseaza la un liceu de tractoristi manelizant (si rog “elita” diasporei sa se abtina deoarece aproape toata a plecat la dusuri calde si mancare pe banda rulanta si nu mai stiu, ori cat ar zice, despre tragedia de aici!) care vine la Tv uri de cartier condusi de pastori adventisti (nu a fi nimic rusinos daca acestia si-ar pastra credinta lor, asa cum este, decent si la locul lor) care le publica din cartile lor unsuroase si aculturale. Fratilor, v-ati tampit cu totii? Nu vedeti ca e plin de venin? Bine, ca pentru cei inteligenti e jalnic. Dar nu cu el am ce am, deoarece el este deja sortit pierii, anatemei Sinodului 7 Ecumenic, prin incultura, limbaj, apartenenta, rautate, etc….ci am ce am cu cei care ar trebui sa raspunda si nu stiu cum si ce, deoarece, iarasi, au traista sufletului goala, sau plina numai de verzisori. In afara de domnul Pavelescu, jurist (nu de putine ori, in cazuri limita, Dumnezeu, a rusinat teologii cu laicii) care ar fi meritat sa fie hirotonit in preot si nu zic asta pentru niscaiva politichie, ci pentru constatarea dreptatii pe care o vede, in felul lui, in rest toti cei prezenti, inclusiv tanarul parinte Negoita (cunocut de-a binelea de al meu) s-a vazut tracasat, cumintzel si putin pregatit. Iarta-ma, parinte, dar nu ai cum sa faci fata in haita aceasta de lupi, decat daca gandesti ca lupii. Ai fost prea retras, necombativ si cuminte. Nebunii vor lua Imparatia lui Dumnezeu si nu cumintii si caldiceii, imi pare “rau” ca Hristos are dreptate si nu noi, oamenii. Ce sa-i faci, suntem produsul anilor din spate!ai raspuns partial bine, parinte, deoarece la acuzele domnului Adventist, zis crestin ortodocs, Moise (mai degraba Iuda) asupra preotimii care numai “ia si nu da” – parca Sf Cruce ar avea numai o dimensiune, o orizontala” (in parte adevarat) a zambit feciorelnic, precum ii era figura, si a tacut. Tacere vinovata! La fel si observatia despre rolul sau scopul icoanelor in scoala, parintelul nostru a zis ca icoanele sunt si cu scop cultural si nu neaparat cultic, jalnica, falsa, compromisa fraza! La fel si despre acordul majoritatii, a scolii, a consiliului de administratie al scolii. Dar cea mai penibila faza a fost cand “Prigonitorul cu plici” (Silviu Prigoana cel sters si fara harisme) a spus ca el nu poate face dragoste (sex) intr-o camera “tapetata” cu icoane….la aceasta mancofonie crasa, parintelul a rosit si a ras in barba-I fara de barba. Probabil era o angoasa mai veche, seminarista ,nerezolvata prin rugaciune si citit. Pai, bine domnilor, exista pause de timp si spatiu in creatia lui Dumnezeu? Exista cumva un loc sau un gest pe care Dumnezeu sa nu-l stie? Institutia sfanta a casatoriei- binecuvantata atunci- este o imensa gluma, nu? NU! Biserica nu se roaga pentru buna intelegere trupeasca si sufleteasca? Pentru cine reuseste, rugaciunea trebuie sa fie prezenta oriunde, oricand, neexistand un gol undeva, suspendat. Dar ce-ar vrea Prigonitorul de carton sa faca “treaba aia” intr-o camera garnisita cu poze cu femei goale? Probababil ca el si cei ce se rusineaza diavoleste la facutu’ dragostei de fata cu icoanele asa fac, deoarece nu inteleg sau nu au bincuvantare pentru acest act sublim si sfant. Mai comenteaza si dandy-ul moderator ca stie el ,i-a spus cineva (probabil tot un sarlatan de popa, nu preot!)ca trebuie sa intoarca icoana cand face “treaba aia”, va vine sa credeti? Cu astia defilam…dar Biserica unde este? Pe strazile prafuite ale Buzaului au defilat doar cei de la Partidul lui Felix (Voiculescu), si cativa trecatori si babute de cartier…..atat! Unde este “marsul tacerii” preotimii? Au treaba probabil pe santier, sau sa spovedeasca gloata….rusine daca numai la atata se rezuma! Pacat! De manelizant au fost si injuraturile “mioritice” ale Baciului Becali, care se viseaza si este mintit cu regularitate de apropiati ca un veritabil viitor dictator de carton. Cum oare credeti voi ca intamplator acest impostor de carton, Moise, a aparut la Buzau? Cum credeti ca Buzaul, in articolele mele a fost infierat si laudat pe masura de mine? Pai numai aici, unde s-au intors singurii munti din Europa se poate produce ceva autentic, fenomenal, in minus sau in plus…? Cum se poate veni cu asa argumente deselate, lenese, amarate chiar? Cum de nu au iesit preotii din Buzau in pelerinaj cu moastele sfinte? – aveau datoria morala-sau macar laicii, si nu numai Partidul…..acelui conducator conservator, comunist? Cum de Grecia, Tara Ortodoxa, mai mult decat Romania, a iesit cu ierarhii cu opinci la inaintare si ei nu au tacut? Postdecembristul nu a observat decat pe IPS Bartolomeu (departe de mine sa –L protejez, nici nu ar avea nevoie de cuvantul meu!) Si ce mai pui ca este tara membra UE inaintea Romaniei (in alt loc tot Tutea, “Romanul absolut zicea: “Internationalismul este laptele batut al comunismului!”)! HEI, CE FEL DE POST TINETI VOI CRESTINILOR? VA SIMTITI IMPLINITI, SAU VA E FRICA INCA, FRICA FIIND O RELATIE DETERIORATA CU DUMNEZEU…..?! Eu, unul, nu m-as mai impartasi in postul asta…asa de chestie! M-as simti vinovat! Cum poate trimite astfel de oameni, pseudogladiatori, sa lupte cu leii? Sa ne fie rusine, si noua si celor care observa si nu fac nimic……! Deci, acest Moise face lucru adventistilor (stiu sigur!!!), asa cum toate razboaiele au substrat religios, Apocalipsa nu minte, nu? Trebuie sa se implineasca!!! Aceasta campanie nu este decat un nou episod la atacul antihristic UE! Nu e asa, sa indrazneasca cineva sa ma contrazica, daca il tine braiele! Armaghedonul se apropie, deci sa fim circumspecti si inteligenti! Doamne ajuta-ne!

Acelasi pentru cei care ma stiu,

Oricine pentru altii,

Pr. IULIAN GAVRILUTA

e-mail: gavriluta_iulian@yahoo.com

___________________________

“CULTURA NU SE FACE NUMAI PE CALEA VICTORIEI”

CARTILE “ROMANILOR UITATI”

Ma bucura faptul ca a fost apreciata colectia de carte “Romanii uitati” initiata si coordonata de mine in cadrul Fundatiei Scrisul Romanesc din Craiova. Initial, am intentionat sa includ in “Romanii uitati” pe conationalii nostri din Siberia si Asia, de la Locurile Sfinte (populatia besa), dar am constatat cu amaraciune ca Tara i-a uitat pe romanii din nordul Bucovinei, Basarabia. Valea Timocului (sarbesc si bulgaresc), Voievodina, pe romanii sud-dunareni. Pentru cunoasterea lor am editat carti semnate de Grigore Vieru, N. Dabija, Mihai Cimpoi, Vasile Tarateanu, am reeditat cartile semnate de Th. Capidan, Ioan Maiorescu. G. Valsan, Ioan Nenitescu etc. Speram sa nu fie cazul sa includem in colectia „Romanii uitati” pe romanii din Romania. Precizand ca toate aceste carti le distribuim gratuit comunitatii romanesti din jurul Romaniei si pentru aceasta activitate nu suntem retribuiti, primind doar subventii pentru tiparirea unora de la Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul Educatiei si Cercetarii.

TUDOR NEDELCEA, presedintele ”Fundatiei Scrisul Romanesc”

___________________________

FAPTE DIN ZIUA DE AZI

Astazi se deschide la Muzeul Judetean din Buzau “Colectia de arta romaneasca Marieta si Bucur Chiriac”, reprezentand cea mai importanta donatie privata in materie culturala facuta catre Statul Roman dupa 1990. Despre aceasta danie, un gest rar, “Analize si Fapte” a scris de mai multe ori, ARP fiind in mod constant asistentul donatorilor in fata autoritatilor ce au primit colectia. Adaugam acum si cateva ganduri legate de acest eveniment.

DIALOGUL CULORILOR

Intri in muzeul creat de colectia de arta memorabila donata Buzaului de familia Marieta si Chiriac Bucur ca intr-un univers magic. E o iluminare a unei intregi epoci de artisti, reconstituita intr-o incinta cu ritmuri si raporturi cromatice. Ar putea deveni un reper a ceea ce am fost sau am putea fi, un popor cu multe genii artistice, o poarta spre trecut, revarsata poetic in prezent prin sincronia culorilor. O poarta creata de aceasta colectie de o viata a unor iubitori de arta, cum este familia Bucur. Oricine intra in acest muzeu realizeaza acel dialog, care explodeaza in lumina creatoare a fiecarui pictor prezent in expozitie. Si ai impresia ca acea conversatie dintre culori sau tablouri e asemanatoare aceleia dintr-o biblioteca, despre care ne avertizeaza Umberto Eco: “Adesea cartile vorbesc despre alte carti… e ca si cum ar vorbi intre ele. La lumina gandului acesta, biblioteca mi s-a parut locul unui indelungat si secular murmur”. Acelasi murmur, inchizand in lacrima sa un secol, il simtim in aceasta colectie unica de arta. Sa pasim cu smerenie in acest sanctuar si sa-I binecuvantam pe aceia care o viata s-au daruit artei, colectionand pentru noi si viitorime. “Muzeul este o scoala de istorie a gustului”, spunea Nicolae Iorga. Fiecare tablou are luminile sale solare ce ne incarca energetic. Colectia acestui muzeu e o ecuatie, ce asteapta sa fie descifrata de fiecare vizitator.

ELISABETA IOSIF

e-mail: iosifelis@yahoo.com

_______________

“ROMANI IN GERMANIA”

Recent, ARP a facut o donatie de peste 100 de carti si publicatii catre Universitatile din Jena si Leipzig, prin bunavointa dlui Octavian Mihaescu, scriitor roman din Germania, unul din romanii admirabili care “vorbeste putin si fae mult”. Iata cateva stiri primite de la el.

__________________

DEZVOLTAM DIALOGUL ROMANO-GERMAN

Acum legalizam ONG-ul nostru, care este axat pe dialog intercultural romano-german, arta si cultura. Sarcina mea este sa leg punti romano-germane, provizoriu ma semnez Presedintele acestui ONG. In conceptul nostru, nu cautam cantitate (membri) ci calitate, fiecare membru urmeaza ocupa de un segment de activitate, fara de care nu are rost deveni a fi inclus ca membru. Presedentia (conducerea, pentru reprezentativitate) va reveni D-nei Krause sau Dl Roland Erb. Din partea romana cautam personalitati reprezentative cu care sa punem la punct programele si sa demaram dialogul intercultural romano-german. Donatia de carti urmeaza a fi predata bibliotecilor Universitatilor Leipzig si Jena (sectia romanistica), respectiv Doamnei Sabine Krause, Wolfang Dahmen, Roland Erb, in cadrul dialogului intercultural roman-german. Dupa predare veti primi o scrisoare de confirmare-multumire din partea Univ (oficiala), astfel demaram,consolidam conceptul nostru in care ne-am angajat.

OCTAVIAN MIHAESCU, Germania

________

O PETITIE PENTRU SALVAREA PARCURILOR NATIONALE, DISTRUSE CU DRUJBA SI CU PUSCA:

Petitia poate fi semnata online la adresa:

http://www.panda.org/ro/get_involved/petition/index.cfm;

– Ad-printurile, spoturile TV, spoturile radio si bannerele campaniei

online pot fi descarcate la adresa:

http://www.panda.org/ro/get_involved/vorbeste/index.cfm;

– Campania “Salvati Parcurile Nationale din Romania!” este sustinuta

de Coalitia ONG Natura 2000 – http://www.natura2000.ro

________________________

CE FEL DE ROMANIE PREZINTA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN?

Aceasta era intrebarea pe care o puneam in numerele anterioare, exemplificand cu remarcabile invarteli de grup ce caracterizeaza activitatea acestei structuri parazitare alimentata de la buget. Revenim acum cu mai multe referinte privitoare la modul cum se intareste “notorietatea de carton” a anumitor membri ai “elitei de mahala” (termenul este al lui Alexandru Nemoianu) prin cheltuirea nechibzuita a banilor contribuabilului roman.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=8206&art=21327&cHash=e1930e2142

http://72.14.221.104/search?q=cache:r75pbJ2nIjMJ:www.cronicaromana.ro/index.php%3Fart%3D62352+radu+portocala+patapievici+plesu&hl=ro&ct=clnk&cd=2

http://72.14.221.104/search?q=cache:aNgxHQouBCcJ:www.ziua.net/display.php%3Fdata%3D2006-12-06%26id%3D212309%26ziua%3Dea015c84891d89c34828f25b76a01104+RADU+PORTOCALA+PATAPIEVICI&hl=ro&ct=clnk&cd=2

http://72.14.221.104/search?q=cache:YhCl_Pi9Y7YJ:www.ziua.net/display.php%3Fdata%3D2006-12-06%26id%3D212310%26ziua%3Dea015c84891d89c34828f25b76a01104+RADU+PORTOCALA+PATAPIEVICI&hl=ro&ct=clnk&cd=1

Opinii pe aceasta tema puteti trimite la adresa: analizesifapte@gmail.com

_____________________

ADMIRABILE “CUVINTE DE SUFLET” INAINTE DE CRACIUN IN REVISTA COTIDIANA

EDITATA DE PR. CONSTANTIN ALECSE DIN SUA

http://biserica.org

_____________________

PUNCTE DE VEDERE

GLOBALIZAREA STATULUI

Popoarele au trait de-a lungul timpului preponderent in imperii multinationale. Asa ca acum nu-i de mirare ca statul national, care a dominat scena politica si economica in ultimi 150 de ani, este atacat pe doua fronturi si pierde mereu teren. Pe de o parte sunt fortele economiei de piata fara granite, iar pe de alta parte delegarea unor atributii ale statului national clasic la organisme supranationale.

Aparitia statului modern era indisolubil legata de caracterul parazitar al imperiilor traditionale, de lupta impotriva colonialismului. Demararea acumularii primitive de capital, modernizarea era mult mai eficienta in granite nationale clar definite. Cazul Romaniei este cat se poate de concludent. Din 1859 pana in 1989 romanii au incercat diferite strategii de acumulare primitiva de capital, de modernizare. Dupa terminarea razboiului rece, globalizarea face ravagii in Balcani. Bucurestiul nu stie ce sa mai faca pentru a delega mai totul la UE si NATO, care se straduiesc sa refaca Sfantul Imperiu Roman pentru ca europenii sa se bucure de binefacerile globalizarii, stiintei si tehnicii, de drepturile omului, asa cum le definesc crestinii occidentali.

Piata mondiala apare prin disparitia practica a distantelor si mai ales a deosebirilor in procesul de productie. Deja 500 de firme produc jumatate din productia mondiala. Globalizarea genereaza probleme comune, legate de capital, comert, drepturile omului, mediu, care nu mai pot fi rezolvate in granitele, in cadrul stramt al vechilor natiuni. Ele cer, ca si fortele care le-au creat, o rezolvare globala.

Slabirea statului national, in trecut cu granite militarizate, cere cu necesitate ca la nivel international sa apara institutii care sa rezolve problemele care le genereaza “ceas de ceas, zi de zi … si in proportie de masa” capitalismul fara granite.

Balcanii au fost marul discordiei in razboaie mondiale, in cel rece. De aici va pornii probabil si impulsul unei noi Europe crestine fara Cortina de Fier care-i desparte inca pe crestinii occidentale de cei orientali. La Belgrad a fost reluat dialogul intre Biserici. Patriarhia Moscovei constanta: “Evenimentele actuale din lumea crestina arata apropierea ce exista intre abordarile Bisericilor Catolice si Ortodoxa, in numeroase probleme, iar dialogul teologic poate servi ca temelie pentru interactiunea intre ele.”

Realizarea unui consens spiritual intre Moscova si Roma, intre ortodocsi si occidentali, pune bazele depasirii granitelor confesionale, statale si creari unui spatiu economic, cultural, crestin, cu toate conditiile ca europenii sa poata trai in libertate si sa se bucure de dreptate si pace. Globalizarea statelor UE va cucerii lumea?

Prof. dr. VIOREL ROMAN, consilier academic la Universitatea din Bremen, Germania

e-mail: roman@uni-breme.de

____________________________________________

REFLECTII

Cuvantul este metafora si s-a nascut ca metafora

Metaforizarea conceptului de rau (apa curgatoare) cu cele peste zece sensuri ale sale a declansat programarea procesorului mental al vorbirii, procesor a carui functie se exprima prin GRAMATICA UNIVERSALA A LIMBILOR fiind de o simplitate extrema pentru a se invoca dificultati de abordare. Inainte de a fi problema lui Teleoaca ea este, de la Platon la Chiomsky, o problema stiintifica a lumii intregi.

GEORGE LIVIU TELEOACA

e-mail: liviuteleoaca@yahoo.com

____________________________________________

CITITI “FOAIA ROMANEASCA”,

REVISTA ROMANILOR DIN UNGARIA

http://www.foaia.hu/web/indei.php

_____________________________________________________________

O REMARCABILA PUBLICATIE DE CULTURA CRESTINA

SUSTINUTA DE UN EMINENT ERUDIT:

http://www.danwaniek.com/indei.html

_____________________________________

ANUNT IMPORTANT!

CARTI ROMANESTI, GRATUITE, IN TOATA LUMEA

Incepand cu data de 1 Iulie 2006, ARP a infiintat serviciul de distributie electronica de carte INTERMUNDUS MESAGER.

Prin acesta, se vor putea comanda la adresa de e-mail: intermundus.mesager@gmail.com carti aparute la editurile Carpathia Press, Kogaion Editions si Intermundus, patronate de ARP si de ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA .

Deocamdata, pe lista cartilor disponibile se gasesc circa 100 de titluri; pana acum, exceptand cartile trimise recent de dl. Radu Mihai Crisan, nu am mai primit de la nici un autor carti care sa fie daruite prin acest sistem. Acest serviciu (inclusiv volumele) este GRATUIT .

Volumele sunt disponibile in format PDF si vor fi transmise prin e-mail celor interesati.

Lista volumelor disponibile se poate consulta direct la adresa:

http://cartealadistanta.blogspot.com

Odata alese cartile ce intereseaza, solicitati-le prin e-mail la adresa serviciului CARTEA LA DISTANTA, creat de ARP, scriind la intermundus.mesager@gmail.com

__________________

IN ANUMITE CAZURI, DONATIILE SE FAC SI IN FORMA “TIPARITA PE HARTIE”. CU OCAZIA CRACIUNULUI, ARP A DARUIT PESTE 3000 DE VOLUME EXPEDIATE PRIN POSTA, CATRE SCOLI, PAROHII, BIBLIOTECI RURALE, GRUPURI DE INTELECTUALI DIN TARA SI DIN STRAINATATE, MANASTIRI ETC.

Alaturam o scrisoare primita in tema “monografiilor locale”, pornind de la o carticica publicata de Ioan N. Mailat:

___________

Confirm pe aceasta cale primirea cartii “Draganesti de Vlasca” a d-lui Ioan Mailat in format hartie, prin posta. Daca aveti cateva date despre autor sau alte carti scrise de domnia sa, asa dori sa cunosc mai multe.

Va multumesc,

GRUIA MIHAIL

__________________________________

“SA NU II IERTI, DOAMNE!”

ANALIZE SI FAPTE a publicat in numerele precedente interventii pe teme esentiale, cum ar fi retrocedarile si improprietaririle nesabuite ce se intreprind acum in Romania; schimonosirea si degradarea galopanta a orasului Bucuresti; furtul averii rezultate din Mostenirea Gojdu etc. Revenim aici cu puncte de vedere noi privind unele din aceste teme .

Orice comentarii si opinii sunt, in continuare, binevenite, la adresa: arp.contact@gmail.com

___________________________

“ROSIA MONTANA” SCADENTA E APROAPE

Numai pana la 20 Decembrie 2006 se mai pot trimite contestatii si proteste cetatenesti privitoare la “Scandalul Rosia Montana”. Primim, si difuzam si noi, acest apel de la inimosul jurnalist Laurentiu Fulga (e-mail: expostar@gmail.com), directorul revistei “Spirit Romanesc” din Australia, care indeamna la continuarea actiunii de contestare:

______________________________

OPRITI DEZASTRUL DE LA ROSIA MONTANA!

Accesati link-ul Camerei Deputatilor – Sondaj Rosia Montana

http://www.cdep.ro/informatii_publice/forum.dispSub?catid=2

si votati IMPOTRIVA proiectului minier desfasurat in Apuseni.

NU VA LASATI AMAGITI DE VORBELE PREFACUTE ALE UNOR FALSI INVESTITORI! UNICUL LOR SCOP ESTE BOGATIA DIN MUNTII APUSENI:

Ø 300 TONE AUR !

Ø 1600 TONE ARGINT !

VOR LASA IN SCHIMB:

Ø UN PEISAJ MUTILAT PE VECIE !

Ø 4 MUNTI RASI DE PE FATA PAMANTULUI !

Ø IAZUL CU CIANURA !

NU LASA PE ALTII SA DECIDA VIITORUL TAU!

TRIMITETI MAI DEPARTE!

______________

ALTE DETALII DESPRE ROSIA MONTANA, CITITI AICI:

http://www.infonews.ro/article55229.html

__________________________________________________________

UN EPILOG ASTEPTAT: “SE VINDE CASTELUL BRAN”

Retrocedat prin “mecanismul combinatiilor oculte” de la Bucuresti, pentru care va exista curand o nota de plata, Castelul Bran s-a pus deja in vanzare. Costa 25 de milioane de Euro. Mai multe detalii aici: http://www.infonews.ro/article55586.html

_____________________________________________

SCRIITORUL GH. SCHWARTZ DESPRE “PEGRA RETROCEDARILOR”

http://www.revista22.ro/html/index.php?art=3273&nr=2006-12-01

_____________________________________________

OPINII DESPRE SITUATIA “BUCURESTIULUI ASEDIAT”

# Singura solutie pentru a preveni distrugerea traditiei in Bucuresti este trimiterea de proteste la ziarele europene si americane, la Parlamentul European, lui Barroso direct, la Tribunalul International al Drepturilor Omului, bine ticluite, in limbile curente in circulatie international, engleza in primul rand, franceza, germana si eventual spaniola. Protestele sa fie semnate de oameni de cultura, politicieni romani, romani cunoscuti in lume, si sa se trimita aceastea peste tot. Numai prin grupuri yahoo sau altele nu se reztolva nimica, fiindca pe acesti indivizi de teapa lui Videanu, Basescu si altii pur si simplu ii doare undeva de oameni, de proteste. Ei sunt crescuti in perioada comunisto-securista a sobolanilor comunisti dinainte de 89, sunt colaboratori ai fostului regim comunist unde nimeni nu avea dreptate decat ei si asa este mintea lor bolnava formata, sa faca numai ce vor ei, sa nu tina seama de nimeni. Numai asa se poate face ceva si asta din Romania si nu de cei de aici din afara Romaniei. Bineinteles ca multi romani de vaza din afara Romaniei trebuie sa ia parte prin semnaturile lor, dar actiunea sa porneasca din tara.

GEORGE GANE, Germania

# Nu cred ca speranta a disparut. Nu vom permite agresiunea fostului activist PCR din Videle impotriva Pietii Revolutiei, chiar de-ar fi sa ne dam foc acolo, in semn de protest. Eu sunt ziarist si nu ma las. Am scris si voi mai scrie, cititi in http://www.formula-as.ro la rubrica Spectator. Sa va spun o poveste adevarata: la Gheorghiu Dej a venit intr-o buna zi a anului 1950 un trimis al lui Stalin. Uitandu-se pe fereastra (biroul lui Dej se afla in palatul fostului CC), rusul a observat Biserica Cretulescu si a zis: “Cum se impaca aceasta cladire cu ideologia comunista? De ce n-o demolati?” La care Gheorghiu Dej, comunist, a raspuns scurt: “Face parte din istoria poporului roman. N-o putem demola, oamenii ar suferi inutil. Dv. de ce nu demolati bisericile din Piata Rosie?” Morala: nici macar cel care a trimis la Canal floarea intelighentiei romanesti n-a indraznit sa se atinga de Piata Palatului Regal (azi Piata Revolutiei). Nu abandonati lupta. Nu ne va putea invinge cel numit “Papushelul de primar”. Cu toate ca, in infirmitatea lui intelectuala, se viseaza un nou Pache Protopopescu.

ION LONGIN POPESCU

e-mail: ionlonginpopescu@yahoo.com

_______________________

Despre dezastrul urbanistic din Bucuresti, supus asaltului demolatorilor “de scoala noua”:

http://www.romaniamea.ro

_______________________________________________

Un interviu fulminant despre distrugerile din Bucuresti si situatia din Romania, acordat de Dr. Artur Silvestri revistei “Wall Street”:

http://www.wall-street.ro/articol/Interviuri/19373/Bucurestii-o-vietate-handicapata-de-hotie-avand-numai-un-sfert-de-plaman

________________________

“NU SUNTEM SINGURI”

In curand va fi disponibil volumul colectiv “Patriarhul Ardelean”, dedicat operei si personalitatii lui Raoul Sorban. Volumul cuprinde aproape 30 de eseuri, evocari si studii care formeaza un adevarat “documentar de epoca”, de fapt o prima treapta spre viitoare cercetari monografice. Initiat si finantat de fondatorul ARP, acest volum va fi disponibil dupa data de 10 Ianuarie. Publicam aici cateva din opiniile catorva din semnatarii acestei “depozitii colective”.

_______________

# Coperta este reusita. Atrage ochiul cititorului. Sunt convins ca si continutul il va interesa si va fi impresionat de lucruri care nu le-a cunoscut si care din nefericire i-au fost ascunse de noua democratie si inteligenta a guvernantilor, parlamentarilor si mass media bucuresteana. Doresc cartii succes si celor care au contribuit la ea multumiri.

CORNELIU FLOREA, Canada

# M-ati scos din toate incalcitele mele activitati editoriale, care imi consuma timpul total. Ca sa-mi faceti o mare bucurie. Coperta este foarte inspirata, iar cartea va deveni un minunat dar de Craciun insotind amintirile noastre frumoase despre marele Om care a fost Raoul Sorban. Ati facut un lucru deosebit care va ramane in constiinta oamenilor de bine.Sa va tina Dumnezeu numai la fapte bune!

AURELIA LAPUSAN

# Am primit detaliile privind sumarul si aspectul cartii dedicate lui Raoul Sorban; nimic de comentat, jos cu palaria, exceptionala coperta ce poarta imaginea marelui suflet plecat la ceruri, a acestui ardelean devotat sufleteste, pana la moarte, fiintei neamului romanesc”. Doamne ajuta ! Dumnezeu sa Va dea putere si iubire in tot ceea ce faceti, iar mie personal bucuria neintrerupta de a putea fi/sta alaturi de de D-Voastra.

IOAN MICLAU, Australia

_________________________________________

ALTERMEDIA

“Publicatia electronica Altermedia difuzeaza saptamanal, in rubrica intitulata “Cultura vietii”, stiri, informatii, articole, analize, interviuri si eseuri tratand, din perspectiva pro-vita ortodoxa, teme precum: casatoria si casnicia, educatia sexuala, conceptia si sarcina, educarea copiilor, avortul, clonarea si ingineria genetica, eutanasia, eugenia si multe altele. Rubrica este realizata in colaborare cu Asociatia “Provita Media” si cu Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti” Bucuresti si se difuzeaza in fiecare miercuri.

Pentru a accesa arhiva rubricii dati click aici:

http://ro.altermedia.info/news/cultura-vietii

___________________________________________________

O STIRE IMPORTANTA

# Aseara am vazut la televizor interviul cardinalului sub a carui jurisdictie se afla Biserica “Sfantul Pavel” din Roma care a spus despre epocala descoperire a Mormantului Sf. Pavel. M-am indoit de cele ce am auzit aseara fiind vorba de o asa mare descoperire. Voiam sa verific de dimineata. Dar a doua zi, cand am deschis computerul, deja scriitorul Horia Ion Groza a verificat stirea confirmandu-o si anuntandu-ma. Anul trecut – in Octombrie 2005 – numai PARTICELE din Sfintele moaste ale Sfantului Apostol Pavel au fost aduse la Iasi, spre inchinare.

Pr. GHEORGHE NAGHI, SUA

___________________________________________________

Puteti citi articole interesante in excelenta publicatie fondata si ingrijita la Paris de scriitorul Dan Culcer:

“Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie”

http://www.asymetria.org/index.php

___________________________________________________

Revista “Renasterea” Nr. 3 (ingrijita si condusa de neobositul Octavian Mihaescu din Germania o gasiti aici:

http://europacrestina.zweipage.de

_________________________________________________________

LECTURI NECESARE:

http://www.cultura-romana.com, http://www.antonia-dinsuflet.be, http://www.agonia.ro,

http://www.oglindaliterara.ro, http://romania.co.nz/ro, http://www.curierulconservator.com

________________________________________________________

“CUGET ROMANESC”

Am remarcat si altadata admirabilele carti de zidire sufleteasca publicate de scriitorul, teologul si istoricul Alexandru Stanciulescu-Barda. Pentru a contacta pe autor sau pentru a comanda carti aparute la editura “Cuget Romanesc”, adresa postala este simpla: Pr. Alexandru Stanciulescu-Barda, Parohia Malovat, jud. Mehedinti, Romania.

_____________________________________________________________

LECTURI FUNDAMENTALE:

http://www.altermedia.ro, http://www.voceabasarabiei.com, http://www.gid-romania.com,

http://www.dacia.org, http://www.rgnpress.ro, http://www.observatorul.com,

http://www.clipa.com, http://www.enciclopedia-dacica.ro

____________________________

SCRISORI CATRE ARP

# Marturisesc intreaga satisfactia pe care am simtit-o, citind eseul despre “Generatia expirata”, de Corneliu Florea si il felicit pe autor.

Ion Marin Almajan

# Excelent Buletinul ARP nr.39/2006 la care ma bucur ca am contribuit si constat ca sunt comentat in legatura cu interesul national si statul roman, de aceea as fi recunoscator daca ati publica in ARP, nr.40 articolul “Globalizarea statului”; el a fost deja publicat in NATIUNEA, nr. 378 (843) din Bucuresti, 25-31 oct. 2005, in GAIUL MARAMUESULUI, nr. 5058, Baia Mare, marti 7 noiembrie 2007 si in MAGAZIN, nr. 10, Timisoara, oct. 2006, in aceasa ultima publicatie sub titlul inspirat dat de editori “Statul national atacat pe doua fronturi”.

Viorel Roman, Germania

# Cu multa bucurie primesc ale Dvs corespondente. Va multumesc. Cu mare atentie va citesc articolele publicate si indemnurile de a ne regasi virtutile ce ne caracterizeaza neamul.

Constantin Rosu Pucu, Noua Zeelanda

# FRUMOS! Bine ca exista si asa ceva…. Deci organizam intalnirea intre romani! Nu-i asa?

Multe ganduri bune si multumiri… Si SARBATORI FERICITE !

Dan Florian Samarescu, Germania

______________________

LA INCHIDEREA EDITIEI

In numarul de Craciun 2006 al revistei “Analize si Fapte”, care va aparea in data de 22 Decembrie, vom face tuturor cititorilor nostri o surpriza indelung pregatita si cateva cadouri de Sarbatoare. Urmariti, deci, si cititi ANALIZE SI FAPTE, nr. 41, din 22 Decembrie 2006. Si nu veti regreta!

TrackBack Identifier URI

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________