ANALIZE ŞI FAPTE nr. 47

an II, nr. 5 (47), 2007

DESCHIDEREA EDITIEI

S-a semnat in aceste zile protocolul prin care ARP urmeaza sa co-editeze ,incepand din aceasta luna , inca alte cinci publicatii on-line (din Romania , SUA si Australia ) reprezentand versiunea electronica a unor reviste ” pe hartie „ale romanilor de pretutindeni . In acest fel ,impreuna cu cele 15 publicatii culturale on-line editate la jumatatea lunii februarie , ARP va administra un total de 20 de reviste culturale on-line ,ceea ce reprezinta o activitate editoriala cu caracter de unicat . Re – amintim ca ,incepand din data de 10 Februarie,la cele 12 reviste editate acum se vor mai adauga inca 3.

________________________________________________________________


UN MOD MIRACULOS

Noi traim azi o comprimare si o concluzie.Lucruri rele care s-au tot intamplat de vreo doua sute cincizeci de ani s-au concentrat si distilat in oroarea pe care o traim.

De fapt este o concluzie logica.

De peste un sfert de mileniu crestinismul a incetat sa mai fie luat in seama,mai bine zis trait,de catre structurile de decizie.Aparente si inertie s-au mai pastrat dar acuma au disparut.In Italia , unul dintre lucrurile cele mai dureroase era goliciunea enormelor basilici , raceala lor mormantala , senzatia de decor.

Nu am indoiala ca , intr-o emulatie a raului , Europa a reusit sa se aseze fara rival pe locul intai si va fi si prima care va primi rasplata necrutatoare . Poate fi la mijloc si caracterul german care in setea lui de ordine lumeasca sfarseste prin a se autodistruge .

Experienta noastra istorica,modul miraculos in care am supravietuit necontaminati prin toate catastrofele ce ne-au bantuit,de la Imperiul Roman la dezmatul „europei unite”,este garantia supravietuirii noastre in viitor.Iata ca „modelul existential romanesc” nu numai ca ne va ajuta pe noi sa trecem prin rau dar se poate impune ca „model” al existentei de dupa „europa unita”.
ALEXANDRU NEMOIANU
e-mail:
alexandru.nemoianu@gmail.com

______________________________________________________________________________________

BULDOZERUL DOMNULUI ZUB

Imediat după 23 august 1944, internaţionaliştii dirijaţi sinergic de la Washington şi Moscova au început să aplice României proceduri tipice ‘războiului din cea de a patra generaţie’, –4GWProcedures–, specific orientate împotriva fundamentelor culturii unei ţări. Iar după 1989, războiul 4G purtat împotriva României a înregistrat un succes paroxistic. Astfel Raportul Tismăneanu, citit de Traian Băsescu în Casa Poporului, este doar o nouă fază din acest război. „Muşamaua lu’ Vadim”, care încerca stângaci să obtureze „lumina” iradiată de Traian Băsescu „vorbind naţiunii” de la rostrum parlamentar, nu a avut vreun efect. Aceasta datorită ralierii noilor „tovarăşi de drum” la războiul 4G împotriva României. Mă stupefiază să constat pe lista semnatarilor Raportului Tismăneanu şi prezenţa unui Senior extrem de onorabil, ce îşi construise o solidă şi veritabilă reputaţie de luptător anticomunist până la acel moment. Mă refer la profesorul ieşean Alexandru Zub. „Instituţia Alexandru Zub” era infinit mai credibilă decât instituţia prezidenţială a României ! Sigur, domnul Alexandru Zub are scuza că biochimia vârstei avansate deteriorează ‚cablajele creierului’ (aceasta este traducerea mea pentru „brain wiring”, am găsit cu motorul Google aproximativ 68 700 de citări pentru sintagma „brain wiring” pe data de 8 februarie 2007), legitatea biochimică este doar o consecinţă dramatică a „legii entropiei” pe care o acceptăm cu toţii.

Raportul Tismăneanu condamnă în mod expres protocronismul. Acum, sînt de acord şi eu cu aprecierea că dacă nu ar fi existat la noi epoca fanariotă, protocronismul nu ar fi apărut, nu era necesar ca el să apară. Dar epoca fanariotă a venit peste noi atunci când Occidentul Europei beneficia de Epoca Luminilor. Îi contrazic vehement pe iluştrii universitari români care au semnat Raportul Tismăneanu: Atâta vreme cât incorporează o epistemologie auto- critică, protocronismul românesc este un „rău necesar”. În istoria românilor interpretarea duratelor lungi contează enorm, ştim acest lucru din textele lui Miron Costin şi Fernand Braudel. Iar protocronismul românesc încearcă doar să construiască o primă punte peste un hiatus cultural imens, o construcţie extrem de fragilă, admit şi eu aceasta. Alte neamuri şi popoare, ce au avut tot timpul material şi toată substanţa financiară să evolueze cultural într- un timp când noi eram sprijiniţi numai pe Isihasm, –care contează pentru noi tot atât de mult cât o întreagă Epocă a Luminilor! –, încearcă să fure mârşav din identitatea noastră, pe care noi acum doar o bănuim.

Literatura străromână face parte din acest tezaur identitar al nostru. În recenta mea documentare pentru a scrie articolul „Actualitatea lui Ioan Cassian”, am constatat că există încercări de a şterge pentru totdeauna din istorie-CITITI CONTINUAREA IN „BOABE DE GRAU” la pagina web http://boabedegrau.wordpress.com

Prof.dr.TITUS FILIPAS

_____________________________________________________

RASPUNS UNEI INTREBARI

Un cititor ne trimite aceste intrebari carora,poate,ar trebui sa le raspundem mai pe larg :

____________________________________

Nu inteleg de ce popularizati „ineptii”ca aceea ca Marele Rege Carol I..care a facut Romania…Regat.. si i-a redat independenta…ar fi folosit…niste tablite dacice. Atunci LEUL avea acoperire in aur….
De ce atata dusmanie contra singurei institutii care ar putea salva Romania?

___________________________________

Raspunsul este urmatorul : Nu popularizam „ineptii” , publicam puncte de vedere care pot fi analizate si combatute ,daca exista argumente.Ii invitam pe toti cei ce au alte pareri sa si le expuna intr-o maniera organizata ,trimitand opinii la adresa arp.contact@gmail.com ,ca si pana acum.

______________________________________________________

 

ROMANI PENTRU ROMANI!

http://www.pentruromani.ro este un nou portal, dedicat dialogului romanilor din jurul Romaniei cu cei din tara. Asociatia AvangArt din Timisoara lanseaza cu entuziasm domeniul, sub conceptul: romanii posteaza, romanii administreaza, romanii viziteaza!Aceasta inseamna ca portalul trebuie vizitat frecvent de catre utilizatori, deoarece este actualizat frecvent de catre administratori, pe masura frecventei contributiilor romanilor (in sistemul „youtube” sau al enciclopediei pe internet Wikipedia). Administratorii nu furnizeaza continut; cei importanti sunt romanii – din vecini si din Romania.AvangArt propune acest portal interactiunii romanilor din tara cu cei din jurul ei si reciproc: prea putin cei din tara stiu ce fac romanii din jurul ei – pe cand romanii din jur stiu mai multe despre „tara mama”.Initiativa este vizibila romanilor de pretutindeni dar se adreseaza specific romanilor din jurul Romaniei – care nu sunt emigratie / diaspora – acestia fiind incurajati si prin acest mod sa stranga legaturile cu cei din tara.Portalul este inedit deoarece pana acum nu exista pe internet un domeniu destinat strict romanilor din spatiul originar, aflat in 6 tari / alfabetic: Bulgaria, Moldova, Romania, Serbia, Ucraina, Ungaria. Extremismele de orice fel sunt excluse.Multiplicati aceasta adresa, www.pentruromani.ro, da-ti-o celor potential interesati!

Continutul se modifica pe masura actualizarilor (responsabilitatea este a autorilor), asadar se impune vizitarea repetata a domeniului – pentru noutati.
Paginile sunt create de romani, pentru romani; AvangArt doar administreaza dialogul, asa ca utilizatorii acestui nou instrument sunt asteptati cu contributii. Multumim.

CONTACT Asociatia AvangArt Str. Mitropolit Varlaam, nr. 18 Timisoara 300593

romani@pentruromani.ro

www.pentruromani.ro

 

______________________________________________________


ANUNT IMPORTANT

În zilele 24 şi 25 la martie la Wiener Neustadt, in Austria , se va organiza preselecţie pentru concursul „Moştenitorii şi Muguri de Tezaur”.

La aceasta preselecţie se pot înscrie tineri din toate tarile.

Vârste de înscriere: 6 – 12 ani pentru concursul Mugur de tezaur, respectiv 16 – 25 de ani pentru concursul Mostenitorii.

Înscrieri şi informaţii la numerele de telefon 00436643419664 şi 0040724966522 precum si la adresa de de web www.unirea.org . Persoană de contact Ioan Godja.

Organizatori: Asociaţia Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA Wiener Neustadt în parteneriat cu Televiziunea Romînă şi Radio Cluj.

Realizator: Marioara Murărescu

___________________________________

O EXPOZITIE DESPRE ISTRO-ROMANI LA TRIESTE ,IN ITALIA

Va Comunic ca azi am primit din partea Orasului Trieste ,Italia,unde domiciliez, stirea despre faptul ca municipalitatea mi-a acordat
Sala Espositiva di Palazzo Costanzi de la jumatatea lunii Iunie la inceputul lunii Iulie. In acest interval se va organiza expozitia europeana despre Istro-romani preconizata de mine si de organizatia noastra .In curand voi avea mai multe detalii privitoare la data si programul manifestarilor .

ERVINO CURTIS , Trieste,Italia

______________________________________________________________
Anton Lixandroiu ,o legenda a romanilor din toata lumea, s-a intors recent,definitiv, in Romania.Revista” Neamul Romanesc” publica in aceasta saptamana cateva consemnari privitoare la defaimarile impotriva romanilor aparute in presa straina .Iata un citat semnificativ :
Deformari si defaimari ? Enumăr câteva: în România trăiesc 3 milioane de maghiari şi 3 milioane de ţigani, iar ansamblul minorităţilor naţionale depăşeşte 40% din populaţie. Cu alte cuvinte, numai 60% din populaţia României sunt români! Armata Română a împuşcat şi aruncat de vii în foc zeci de mii de evrei din nordul Transilvaniei, în timp ce guvernul român condus de Antonescu a trimis la Auschwitz 200.000 de evrei din Transilvania.
Declaratia generalului american Wesley Clark, potrivit căreia „Tratatul de la Trianon a fost o mare greşeală si ar trebui revizuit”.
Harta publicată de
National Geographic, în care se arată că în Transilvania se vorbeşte o singură limbă: maghiara.
Harta revistei
Arborele Lumii, care ne înfăţişează „Ungaria Mare”, întinsă de Ia Tisa până la Dunăre, la Marea Neagră şi la Nistru.
Aberaţiile ramolitului G. Prouty, colonel din al doilea război mondial, care a văzut, cică, prizonierii americani venind din România, fiecare cu piciorul tăiat din genunchi de către barbarii de români, după un obicei ce vine de la Dracula. În realitate, se ştie că piloţii americani doborâţi de germani la Ploieşti au fost ţinuţi la Timişul de Sus ca nişte boieri, trăind mai bine decât ofiţerii din armata română.
Cititi intreg articolul in NEAMUL ROMANESC ,la pagina web:

http://neamulromanesc.wordpress.com
In acelasi numar nou, intre alte contributii importante,gasiti articole semnate de Napoleon Savescu , Petru Rezus ( „deznationalizarile din Bucovina ” ) , o evocare tulburatoare a lui Raoul Sorban semnata de Dorin Suciu.

__________________________________________________________________________________
O PUBLICATIE INTERNATIONALA

Niram Art este o revista dedicata artei, fondata de pictorul roman stabilit in Spania Romeo Niram. Apare în 4 limbi, printre care şi in româna şi ce îsi propune o privire singulară asupra lumii artei cu intenţia de a deschide dezbaterea culturală şi de a topi barierele dintre limbi, ţări şi naţionalităţi, urmând cuvintele lui Constantin Brâncuşi: „în artă nu există străini.” Obiectivul revistei este acela de a apropia artişti şi galerii din întreaga lume, cu precădere din România, Spania şi Portugalia, dorind să aducă la cunoştinţa galeriilor în care este distribuită talentele româneşti, de a crea legaturi, prin facilitarea accesului la informaţie, între galerii şi pictori.

Se distribuie in Spania.Se poate citi online.http://romeoniram.mosaicglobe.com/

______________________________________________________________

UN GAND BUN, DE LA UN CITITOR CU SENTIMENTUL CONTINUITATII

Cinste celor care nu l-a uitat pe marele Mitropolit Antonie, ultimul mitropolit al Ardealului. Daca detineti conferinte sau predici sau casete video postatile pe internet,doresc sa le am si eu.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace iar noua sa ne lumineze mintile si sa urmam invataturile Inaltului Antonie. Amin

______________________________________________________________

O FOTOGRAFIE DIN BIBLIOTECA

La poza din biblioteca mea, sub tabloul lui Eminescu am pus un ceas ornamental si o cruce crestina ortodoxa.Crucea era si este si azi un simbol al credintei crestine romane, ceasul(timpul), vesniciaacestui neam romanesc, astea se intrunesc in geniul lui Eimnescu, asa mi le imaginam eu acum vr-o zece ani. Dar, inca nu auzisem de canonizarea poetului. Asta ma sperie !

Ce-or fi avand unii cu trecerea lui Eminescu, prin canonizari ? Nu cumva sa auzim ulterior de pretentii la inmormantari ? Sa-i imparta moastele, in loc sa-i imparta geniul literar, opera sa, limba noastra romaneasca ce o reprezinta, versurile sale de neegalat. Cred ca este momentul ca insasi noi credinciosii sa ne rugam si pentru iertarea pacatelor preotilor nostrii. Asa cum vorbea domnia sa, dr.Dimitrie Grama, directorul Revistei „Neamul Romanesc”, afirmand ca se simte in sinea sa, destul de cu frica in fata lui Dumnezeu, decat multi preoti, ce vorbesc despre trecerea lui Eminescu printre Sfinti, cand poetul insusi vorbea despre acea „preotime desfranata” a vremii sale. Deci Crucea, si Timpul(ceasul) de sub tabloul lui Mihai Eminescu, din biblioteca „Mihai Eminescu” din Australia, isi mentin realul simbol ce l-am explicat mai sus prin viziunea mea, si nici cum de canonizare”. Eu nu-mi schimb simtamintele dupa toate aiurelile unora !” Poza cu interiorul bibliotecii, este o realitate, un peisaj in care imi petrec si eu zilele vietii, cat o vrea Dumnezeu.

IOAN MICLAU , Australia

_______________________________________________________________

IN REVISTELE EDITATE DE ARP , PUNCTE DE VEDERE INCENDIARE , NOI, „ERETICE „,PE CARE NU LE PUTETI CITI DECAT IN PUBLICATIILE NOASTRE . IATA CATEVA :
_____________________________________________________________

NOUA ARHIVA ROMANEASCA din aceasta saptamana publica un document tulburator , de acum cateva sute de ani: O PROFETIE SCRISA DESPRE SFARSITUL ROMANIEI .Iata un fragment tulburator :

Oamenii se vor vinde între ei, vor fi tăieri de sabie între fraţi pentru putere şi ranguri pământeşti.

Moldova va fi ruptă şi împărţită după bunul gust al puterii de la Răsărit, prin sfaturi mârşave şi ticăloase.

La vremea din urmă, o fiară roşie cu multe capete va înghiţI întreaga Europă creştină, iar oamenii se vor sălbătici mai rău ca fiarele.

Oamenii se vor înrăi şi vor strica obiceiurile pământului, înmulţindu-se între ei ca dobitoacelefără nici o ruşine, lepădând Sfânta Taină creştină a nunţii.

Vor defăima obiceiurile creştinesti, dedându-se la tot felul de obiceiuri străine, iar păgânii se vor amesteca cu sângele creştinesc. Mare urgie va fi atunci.

Domnii pământului vor fi oamenii vânduţi satanei, care nu vor mai purta grija poporului drept-credincios.

Puteti citi intregul document in revista ” NOUA ARHIVA ROMANEASCA ”
http://arhivaromaneasca.wordpress.com

Si tot aici ,inca u n articol , exceptional de bine documentat, al eruditului istoric Gh.C.Nistoroiu , (urmand sugestiile cercetatorului Dumitru Manolache,evocate si de noi intr-un numar anterior) ,incepe sa rastoarne miturile istoriografice si socheaza prin concluziile lui care deschid interpretari noi .

DOCUMENTELE IGNORATE INCEP SA APARA SI SA FACA LUMINA ! A CONSTRUIT CAROL I CASTELUL PELES DIN ” AURUL DACILOR ” GASIT SI TOPIT?

______________________________________________________________________________________

In aceasta saptamana, LUCEAFARUL ROMANESC reia un excelent articol despre ” Mircea Cartarescu si ciobanul ” semnat de Corneliu Florea , admirabilul scriitor de atitudine din Canada.Un fragment semnificativ din acest eseu :

Zbor la 11.000 de metri, afara la inaltimea asta este -56C , inlauntru ni se serveste „vegetarian pasta” si un vin prost si cu portia. Renunt, pun mina pe creion si ma apuc de cartea celui de-al partulea boier al mintii. (pe ceilaltii, trei boieri i-am devorat pe sarite fiindca imi dadeau indigestii, plus, am dreptul sa aleg numai ce-mi place,sunt liber)
Cartea de 135 de grame, incepe cu o marturisire „aveam tampitul obicei de a vorbi in citate” (ceilalti trei boieri ai mintii il au si acum) iar la pagina urmatoare aflam: „am ramas acelasi jerk””

Puteti citi intregul articol in revista ” LUCEAFARUL ROMANESC ”
http://luceafarul.wordpress.com
In acest numar, de asemenea, o nuvela de antologie – a marelui prozator Ion Marin Almajan . Tot in acest numar nou cititi si cateva splendide contributii semnate de Grigore Arbore, faimos carturar de insemnatate europeana (care scrie despre „Patologia fanfaronadei ” ) ,Francis Dessart ,celebrul filosof belgian al culturii ,care scrie despre prozatorul C.V. Gheorghiu , o proza -eminenta- alui Dimitrie Grama din viitoarea carte ” Cotidianul mistic „, pagini memorialistice tulburatoare de Alexandru Nemoianu , Artur Silvestri ( o cronica literara la o carte de Antonia Iliescu ) etc.

___________________________________________________________________

Episcopul de Harghita si Covasna, PS I oan Salajan denunta iresponsabilitatea Statului roman in cuvinte impresionante ,culese si trimise de Laurentiu Fulga,neobositul mare jurnalist roman din Sydney :

„Cata lume stie de rezervele uriase de uraniu care se afla in nordul Harghitei? Pierzand controlul asupra
” Insulei Serpilor” din Carpati, statul pierde controlul si asupra acestor zacaminte, ca si asupra uriaselor rezerve de apa de aici. Sa nu uitam ca din cele doua judete izvorasc Muresul, Oltul si Trotusul, plus nenumarate izvoare de ape minerale. Romania nu importa la ora actuala apa minerala datorita acestui spatiu binecuvantat de Dumnezeu.
Imaginati-va ce se intampla daca aceste resurse nu mai sunt romanesti ..Pe romani nu-i intreaba nimeni nimic, n-au cui se plange, sunt ca niste deportati in Siberia. ..

Intregul articol -in MONITOR CULTURAL
http://monitorcultural.wordpress.com

Alte articole ,in acest numar,semnate de Aurelia Satcau ,energica scriitoare romanca din Australia , Alexandru Nemoianu si Ioan Miclau (despre „afacerea Gojdu ” ), par.Alexandru Stanciulescu-Barda despre ” Omul dracului” etc.

Si tot aici, o tema incendiara : FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN HARGHITA ŞI COVASNA SE ADRESEAZA ACELUIASI ORGANISM BIZAR CARE A DECIS SCOATEREA ICOANELOR DIN SCOLI : CE REZULTAT VA OBTINE ?

Intregul articol -in MONITOR CULTURAL
http://monitorcultural.wordpress.com

____________________________________________________________________

Revista EPOCA SE IMPUNE

prin articole , insemnari si stiri alternative,care arata ” agenda autentica ” a romanilor , nu fumigenele lansate necontenit de Stapanire.In numarul din aceasta saptamana,multe articole interesante,dintre care mentionam serialul lui Viorel Roman ” Cum se traieste in Germania ? „, „Cerebralizarea dupa Iorgulescu ” de Corneliu Florea, un reportaj din Belfast semnat de Dimitrie Grama, rubrica lui Nicolae Rotaru si inca multe alte articole si stiri din America ( de la Gh.Naghi),din Australia( de la Laurentiu Fulga ) etc.

EPOCA se poate citi la pagina web

http://revistaepoca.wordpress.com

____________________________________________________________________
EXISTA O TRADITIE KOMINTERNISTA ASTAZI ? DA , INCEP SA APARA DOCUMENTELE
In curand, un dosar incendiar despre „Scandalul protocronismului ” in vechiul regim si reproducerea faimosului articol de denunt al caidului Gogu Radulescu ,aparut in anulo 1988 in revista” Romania Literara”,o anticipatie perfecta a concluziilor instalate azi ca dogma de catre noii kominternisti ” cu bodyguard la poarta”.
Mistificarile desgustatoare,care fac din noi un popor de ignoranti care trebuie sa fie „civilizati”prin aculturatie si viol istoric ,sunt analizate si dezvaluite in publicatia noastra, lansata recent :
” CAIETE DE PROTOCRONISM ROMANESC ”
unde puteti citi ce insemneaza in realitatate ideea culturala satanizata de asa-zisul „Raport Tismaneanu ”
la pagina web :
http://protocronism.wordpress.com

___________________________________________________________________

” TANARUL SCRIITOR ” DEVINE UN PROIECT DE SUCCES
Am inaugurat – la ziua de aniversara a lui Eminescu – o noua publicatie pe care o daruim gratuit tuturor Romanilor ,oriunde se gasesc pe planeta . Este revista TANARUL SCRIITOR , dedicata tuturor celor care , la varsta tanara, se ostenesc sa aduca alte ” cuvinte potrivite ” in limba noastra .Intre alte semnaturi remarcabile din acest numar ,notam aici pe acelea ale lui Ionut Tene, Adina Ungur , Monica Ilas, Loredana A. Stirbu , Octavian Mihaescu , Felix Nicolau , Ileana Stanka Vicic , Petre Fluerasu etc. Ii puteti citi -pe ei si pe multi altii – la pagina web :
http://tanarulscriitor.wordpress.com

_________________________________________________________________

Continua ,cu exactitate de metronom ,aparitia cotidiana de comentarii despre carti contemporane -in revista O CARTE PE ZI ,un unicat in climatul de monopol de opinie de azi . Zilnic aflati despre o carte interesanta la pagina web :

http://ocartepezi.wordpress.com
______________________________________________________________________

Numar nou si in revista DACOROMANICA ,dedicata studiilor despre scriitorii straromani,din asa-zisul „mileniu mut”.Acum cititi un eseu de Titus Filipas (despre”actualitatea lui Ioan Cassian”) , o indrumare a lui Dan Culcer privind editiile din ” Biblia „gotica a episcopului Ulfila ( sec.IV d.Hr) si doua studii inedite apartinand regretatilor savanti I.C.Chitimia si Virgiliu Stefanescu-Draganesti ,ambele de o mare valoare stiintifica.

In DACO-ROMANICA cititi , de fapt, despre cum se ascunde in mod voit istoria noastra veche , dispretuita de „savanti ” care si-au facut cariera la curtea cate unui rege din Africa ; intre altele ,sunt accesibile si studiile clasice ale initiatorilor acestei „idei culturale eretice”, marii savanti Ioan G.Coman si Nestor Vornicescu.
pagina web:
http://dacoromanica.wordpress.com
______________________________________________________________________

LEPRA DISTRUGERII ORGANIZATE SE INTINDE PESTE TOT

PIATRA-NEAMT -UN ORAS STAPANIT DE NEO-FEUDALI

Primim de la Piatra -Neamt un apel disperat din partea unor cetateni revoltati de proiectele megalomanice ale Primarului feudal care va afecta tot Centrul Istoric al orasului care este pretul unor constructii ridicate in folosul noii oligarhii.Oamenii privesc inspaimantati cum totul se strica iar maniera sfidatoare ,dar cu efect organizat perfect,in care actioneaza stapanirea locala ii inmarmureste . Caci „in provincie” mecanismele „bunului-plac”institutionalizat sunt incomparabil mai puternice si mai trufase decat in Bucuresti.Ei cer ajutorul celor ce au acelasi fel de ingrijorari si cheama la solidaritate.Cititi aici despre grozaviile imaginate de un alt mogul al invartelilor banoase si ganditi-va ca „unirea face puterea”:

Intreaga situatie – in noul numar al revistei BOABE DE GRAU din aceasta saptamana :
BOABE DE GRAU – REVISTA PATRIMONIULUI IN PERICOL !
.Rand pe rand sunt examinate si documentate nenumarate situatii de distrugere a traditiei , memoriei si mediului pe care Romania le suporta azi sub asaltul unei invazii de „neam-prostenie ” aproape halucinanta . Mai multe,cu detalii scandaloase,la pagina web :
http://boabedegrau.wordpress.com

______________________________________________________________________

O insemnare de Artur Silvestri,despre volumul ” Patibularul Patapievici” , de Corneliu Florea,,de unde citam :
Câteodată, însă, Răul trebuie definit şi, dacă are identitate, arătat acolo unde se găseşte. Iată din ce motiv această carte există acum, în acest fel. Este, până la urmă, un episod colateral prin tema însăşi, atât de nesemnificativă când se priveşte de la înălţimea istoriei noastre, încât va trebui cândva să se întrebuinţeze un ochean măritor spre a o întrevedea. Căci într-un mâine al valorilor clarificate se va observa că o astfel de examinare este, de fapt, o hermeneutică despre neant.

Intregul articol ( si altele ) – in revista ” FLOAREA DARURILOR”
http://floareadarurilor.wordpress.com
Tot acolo -alte articole despre carti pe care autorul ciclului ” Memoria ca un concert baroc ” le-a ingrijit si le-a daruit unor autori de azi .
____________________________________________________________
DEZVALUIRI SENZATIONALE : ” EMINESCU-UN PERSECUTAT POLITIC „

Aceasta este opinia expusa de prof.dr. Nicolae Georgescu,cel mai important eminescolog in viata , in cateva din cartile sale care au surprins si au schimbat in multe puncte perspectivele anterioare. O recapitulare a acestei tematici este oricand bine-venita si,astfel,MONITOR CULTURAL publica in cateva numere succesive o reconstituire senzationala a unui episod de biografie eminesciana , alcatuit de cunoscutul istoric literar.
„MONITOR CULTURAL” mai publica un eseu al cunoscutului carturar de faima europeana GRIGORE ARBORE (din Italia),despre decaderea cotidianelor , un text inedit -scris in 1990 – al eseistului si scriitorului , de mare cuprindere intelectuala,TRAIAN FILIP ,dedicat monopolului ideologic si „epurarilor politice ” , cateva insemnari de prof . dr. VIOREL ROMAN despre revizuirea ideii de colonialism si o excelenta analiza – semnata de admirabilul filosof al culturii TITUS FILIPAS – despre originile ” miturilor hungariste ” . * In numarul anterior din ianuarie , accesibil si el , puteti gasi un articol incendiar semnat de CONSTANTIN MUSTATA – ” DUPA COLT , CIOCLII ” despre felul cum este batjocorita memoria marelui carturar RAOUL SORBAN , un eseu de prof.dr. FRANCIS DESSART , autorul celebrei carti „RECONQUISTA ” , o analiza de DIMITRIE GRAMA despre „raportul Tismaneanu ” , doua opinii critice asupra „aniversarii triumfale a .. ocupatiei romane ” acum 1900 de ani -semnate de dr.NAPOLEON SAVESCU si dr . AURORA PETAN , un splendid articol de CORNELIU FLOREA despre respectul fata de natura in societatile asezate ( spre deosebire de masacrul iresponsabil de la noi ) si doua excelente eseuri polemice semnate de ION COJA si DORIN SUCIU (care ne vorbeste despre „FRATIA MINCIUNII ).
Toate acestea-si altele – in „MONITOR CULTURAL”
http://monitorcultural.wordpress.com

____________________________________________________________

 

APEL CATRE ROMANI :

SA FACEM DIN ACEST AN – ” ANUL CARTII PENTRU SATE ” !

In cursul anului 2004 , un grup cetatenesc a luat initiativa de a fonda ASOCIATIA „ BIBLIOTECI PENTRU SATE ” cu sprijinul deosebit de semnificativ acordat de mai multi scriitori si oameni de afaceri din Bucuresti. Este prima oara cand, in Romania, cineva se intereseaza, in mod organizat, de completarea fondului de carte din bibliotecile rurale, aflate intr-o situatie dezastruoasa.

Raspunsul s-a produs cu o uimitoare repeziciune ,fiind o dovada ca nu am gresit atunci cand am luat aceasta hotarare .In foarte putin timp, s-au primit numeroase scrisori, toate impresionante, care ar merita citite si care ne arata o realitate ce depaseste cu mult cele mai pesimiste banuieli .Majoritatea contin solicitari de carte scolara, clasici, „carti de scoala”, inclusiv pentru clase gimnaziale sau, pur si simplu, „carti de citit”. Noi am daruit ,in acesti ani , cantitati mari de reviste si publicatii dar cererea ramane in continuare imensa , donatorii sunt inca putin iar capacitatea de a primi , depozita si transporta este depasita .

De aceea ne-am gandit ca,alaturi de ceea ce facem zilnic ,prin efort particular si prin voluntariat , sa indemnam pe toti cei ce au bunavointa si o carte pe care o pot darui ,sa nu ezite sa o faca. Daca exista posibilitatea de a ajuta cu o donatie de carte directa catre Bibliotecile de tara, nu ezitati sa o faceti . Daca aveti acasa sau la rude carti pe care nu le mai folositi ori intalniti cunostinte care doresc sa ajute prin donatii de carte aceste biblioteci aflate in necaz, nu ezitati! Si nu uitati ca nu departe de orasul unde locuiti sau in locurile unde calatoriti cu treburi sau pentru odihna,sunt biblioteci de scoala si de comuna care se afla in suferinta si asteapta sa inlocuiti ,cu fapta voastra buna,ceea ce Stapanirea de la noi nu poate , nu stie sau nu vrea sa faca pentru cei ce traiesc aici si inca viseaza in limba romana . Daruiti ,cu mainile Dumneavoastra , o carte pentru cei ce si-o doresc.Ganditi-va ca undeva, in aceasta tara, un copil are nevoie de lumina cartii, pe care nu o are.

Cititi mai multe despre bibliotecile in suferinta pe situl organizatiei,la pagina web : http://bibliotecipentrusate.wordpress.com

Pentru indrumari- adresati-va Asociatiei ” BIBLIOTECI PENTRU SATE ” , la e-mail : bibliotecipentrusate@gmail.com

_______________________________

LA INCHIDEREA EDITIEI

Aparut ,la initiativa si in cadrul ARP , noul CENTRU DE STUDII ETNO-ISTORICE este sustinut inca din momentul lansarii cu un entuziasm previzibil. „Centrul” isi va incepe activitatea in luna aprilie, odata cu Congresul ARP ,care va fi dedicat in acest an „miscarii monografiilor locale ” . Inscrieri si opinii privitoare la aceasta tema puteti trimite la adresa: monografii.locale@gmail.com

Dintre adeziunile recente , desprindem una : emotionanta :

VOI SUSTINE ACEST DEMERS
Ma bucur ca ideea sustinuta si de mine a monografiilor localitatilor tarii a prins contur.Mi se pare si mai importanta ideea punerii in valoare a patrimoniului unei localitati sau a unei zone prin prezenta locului de nastere sau a existentei oazei de creatie evocatoare a personalitatilor ce le-au marcat.Ma gandesc la casele memoriale,ce includ si memoria
culturala a locului sau epocii respective.Un concept de la care am pornit in secolul trecut si mi l-am amintit rasfoind zilele acestea o carte a mea,aparuta la sfarsitul anului 1985,cand multe case memoriale sau case-muzeu erau amenintate cu demolarea.Era un strigat de aparare in acest volum” CASE CU FERESTRE LUMINATE”un semnal pentru pastrarea unui patrimoniu inestimabil.E si mai trist ca acest patrimoniu e demult uitat si nefolosit in zilele noastre.Daca
doriti, va pot pune la dispozitie volumul,cu insemne ale culturii,tezaur al unor secole trecute,marcand
memoria Bucurestiului,Iasului,Valeniului de Munte,Rasinariului,Ruginoasei,Mircestiului,Siriei si lista poate continua.Sunt micromonografii cu insemne culturale ce includ intelepciune.Si vorba lui Dimitrie Cantemir”Cine in lume este atat de intelept,caruia alta intelepciune sa nu-i trebuiasca”? Ideea unor carti cu monografii locale e
salutara si ea,contribuind la fixarea specificului cultural,cu patrimoniul regiunii in care se gaseste,in contextul integrarii.Sunt multi profesori,intelectuali ai satelor care au depus o asemenea stradanie.O Consfatuire Nationala ar aduna aceste comori.Va voi sustine in acest demers.

ELISABETA IOSIF

e-mail:iosifelis@yahoo.com

_____________________________________________________________

DOCUMENTARELE ” ARP ” – UN DAR CATRE ROMANII DIN TOATA LUMEA

CUVINTE DE LA MARI CARTURARI AI ROMANILOR :
Odata cu inceputul anului ,ARP (Asociatia Romana pentru Patrimoniu ) a deschis trei noi programe accesibile tuturor romanilor care isi pastreaza radacina,demnitatea si respectul pentru Faptele Mari.Programul „EFIGII” prezinta opera si „cuvintele pentru urmasi”ale unor mari carturari din istoria noastra recenta.Le puteti citi la adresele:
http://antonieplamadeala.wordpress.com
http://nestorvornicescu.wordpress.com
http://zoedumitrescubusulenga.wordpress.com
http://raoulsorban.wordpress.com
http://titsimedrea.wordpress.com

Al doilea program se refera la ” SCRIITORI ROMANI DE AZI ” si va fi dedicat unor opere si autori mai putin cunoscuti in climatul de „monopol ideologic ” instalat in Romania de azi .Primele „portrete”(caci vor fi mai multe,cu timpul) pot fi citite acum la adresele :
http://alexandrunemoianu.wordpress.com
http://dimitriegrama.wordpress.com
http://corneliuflorea.wordpress.com
http://ionmarinalmajan.wordpress.com
http://ioanmiclau.wordpress.com

Al treilea program face cunoscute „Fapte Mari”ale unor oameni despre care nu se vorbeste la nivelul meritului,in climatul de depravare sociala din Romania,”Tara Vipurilor fara rost”.Cel dintai „model si exemplu”este al sotilor Marieta si Bucur Chiriac,care au daruit recent Statului Roman importanta lor Colectie de arta romaneasca in valoare de multe zeci de miliarde.Puteti afla mai multe despre aceasta la adresa : http://bucurchiriac.wordpress.com

_____________________________________________________________

IMPORTANT!
Numerele anterioare din ANALIZE SI FAPTE se pot citi la adresa :
https://analizesifapte.wordpress.com

TrackBack Identifier URI

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________