LA CHISINAU , SCRIITORUL NICOLAE DABIJA – ANCHETAT .O stire de Andrei Vartic , primita de la Rodica Elena Lupu
Pentru organizarea manifestarii populare inchinate celei de a 89-a aniversare a votarii Actului Marii Uniri de la 27 martie 1918, unde a fost lansat si volumul „Saptamana rosie” de Paul Goma, aparut la editura Anamarol, Bucuresti, care a
avut loc pe 25 martie in Sala Mare a Uniunii Scriitorilor de la Chisinau, poetul Nocolae Dabija, presedintele FDRM, fost deputat in Parlamentul de la Chisinau in doua legislaturi, membru de onoare al Academiei Romane, a fost chemat prin citatie penala la comisariatul de politie Buiucani pentru data de 27 martie, ora 8.30.
_____________________________________________________________________
REVISTE SI DOCUMENTARE editate de ARP>>>citeste aici>>>
REVISTELE ARP – Sumarul selectiv al saptamanii>>>>citeste aici >>>>
____________________________________________________________________
PREMIILE PATRIMONIULUI ROMÂNESC – EDIŢIA A IV-A: LA ÎNCEPUTUL LUNII MAI, LA BUCUREŞTI
Ediţia a IV-a a Premiilor Patrimoniului Românesc acordate de ARP începe să-şi configureze datele finale. La sfârşitul lunii martie, „nominalizările” pentru aceste premii vor fi conturate iar pregătirea reuniunii anuale ARP, care va aduna, ca de fiecare dată, „oameni ai faptei” din ţară şi străinătate, intră în etapa definitivărilor. Până la aceasta dată, au fost făcute nominalizari interesante, diverse şi „exemplare”, ceea ce arată că principiile care au constituit „conceptul ARP” au fost înţelese şi însuşite. Aşteptăm în continuare propuneri şi nominalizări la adresa arp.contact@gmail.com
________________________________________________________________________
CUVINTE DE LA ANTIPOZI
În această frumoasă zi de Primavară Românească, Dumnezeu să VĂ dăruiască cele mai frumoase buchete de flori de pe CRIŞURI şi DÂMBOVIŢA.
Iar de cele din AUSTRALIA să aveţi siguranţa că nu Vă vor lipsi.
Salutări frăţeşti şi PROFESORULUI, şi să-i comunicaţi respectul şi iubirea mea de prunc de ţăran, nu de viţă regească şi falsificatori!”
VĂ MULŢUMESC PENTRU PROMPTITUDINEA CU CARE EDITORII ARP ÎŞI ÎMPLINESC MISIUNEA VOLUNTARĂ FAŢĂ DE ACEST NEAM ROMÂNESC NEMURITOR. EU AM CRESCUT CU MĂMĂLIGĂ DAR DUMNEZEU NU M-A PRĂPĂDIT FIINDCĂ SUNT PARTE AL ACELUI ARHETIP DACIC ŞI LUPESC !”
CU DRAG
IOAN MICLAU, Australia
__________________
Pentru a trimite colaborări la revista „IOSIF VULCAN „, editată de Biblioteca „M. Eminescu”, Cringilla, Australia- ediţia on-line, realizată în colaborare cu ARP- adresa directorului acestei publicaţii, dl. Ioan Miclau, este ioan@internode.on.net
____________________________________________________________________
„GHIDUL NECESAR”
„Buletinul ARP „(anterior „Analize si Fapte „) a devenit „ghidul”, absolut necesar, cuprinderii publicaţiilor electronice care, este un fapt, au schimbat faţa culturii romîneşti în dezvoltare. (Ca simptom. La pagina „google” pentru aspecte ale culuturii româneşti citatele şi extrasele din presa electronică sunt predominante în tot ce este aspect cultural românesc actual. Sunt nespus de curios să văd cum vor reacţiona „banda”, „elita de mahala”. Asta şi considerând că sunt leneşi, fără imaginaţie şi împiedecaţi. Sunt foarte curios!).
ALEXANDRU NEMOIANU, SUA
___________________________________________________________________
„POMENIREA CELOR CE S-AU DUS „
Am comandat o cruce pentru mormântul Părintelui Dumitru Ionescu, care a trăit între anii 1848-1915 şi a păstorit în Barda în perioada 1869-1915. A fost îndemnul şi rugămintea regretatului Părinte Ioan Sfetcu, ce i-a făcut-o preotului Dvs. pe pat de moarte, ca atunci când va fi posibilitatea, să ridice bătrânului preot o cruce la căpătâi. Mereu au fost alte priorităţi, dar iată că a venit şi vremea ei. Crucea cu fotografia costă 700 lei. Va fi gata de Sfintele Paşti.
Pr. ALEXANDRU STĂNCIULESCU-BÂRDA , parohia Malovăţ, jud. Mehedinţi
____________________________________________________________________
EFECTELE TELEVIZIUNII ASUPRA MINŢII UMANE: UN SEMNAL DE ALARMĂ PRIVIND SĂNĂTATEA MENTALĂ A NOILOR GENERAŢII
În faţa pericolului pe care televiziunea şi mai nou internetul îl reprezintă pentru dezvoltarea şi funcţionarea creierului uman, o mare parte a omenirii este în ultimul timp tot mai îngrijorată. În sensul acesta, iată, la Bucureşti, în seara de joi, 15 martie, în Aula Palatului de pe Dealul Mitropoliei, a fost organizată conferinţa cu tema Efectele Televiziunii Asupra Minţii Umane.
Oamenii de ştiinţă trag în felul acesta un semnificativ semnal de alarmă privind deficientele de atenţie şi concentrare, hiperactivitatea, slăbirea capacităţilor mentale, a puterii de judecată, a imaginaţiei creative şi a motivaţiei, probleme care se află deja de câteva decenii în atenţia cercetătorilor din lumea occidentală. În ultimii ani, însă, aceste afecţiuni grave au devenit tot mai frecvente şi la tot mai mulţi copii şi tineri din România. Sindromul extinzându-se cu o repeziciune alarmantă.
Studiile şi problemele aduse în discuţie de prof. dr. Ilie Bădescu, cercetător dr. Elisabeta Negreanu, psihiatru Elena Stuparu şi prof. Cornel Ciomazga accentuează faptul că prelungirea timpului petrecut în faţa micului ecran constituie un important factor de risc pentru sănătatea mentală şi că televiziunea şi jocurile pe calculator ar putea fi incriminate pentru răspândirea fără precedent a comportamentului agresiv şi a pulsiunilor sexuale exacerbate, a infractionalităţii şi chiar a criminalităţii.
Tehnologia video în general, se demonstrează în tot mai multe studii, trebuie folosită cu mult discernământ şi pe o durată de timp cât mai scurtă. Altfel aceasta poate în primă fază diminua performanţele intelectuale şi memoria, poate conduce la insucces şcolar şi profesional şi într-un stadiu avansat la depresii sau la alte importante tulburări mentale.
Ca urmare a interesului arătat de societate, prin numărul mare de participanţi prezenţi la această conferinţă, organizatorii, Asociaţia Pentru Apărarea Familiei şi Copilului, îşi propun să realizeze în viitor astfel de evenimente şi în alte oraşe din ţară.
Pentru cei care doresc, înregistrarea audio a conferinţei se poate descărca de aici: http://www4.sendthisfile.com/d.jsp?t=bTjhjuVRejifB3L4ufTkhh3C
________________________________
Asociaţia Altermedia contact@altermedia.ro ; www.altermedia.ro
tel. (40) 722 190 685, (40) 723 011 293 fax (40) 31 815 27 80 OP 1 – CP 705, Bucureşti
Campania „Salvaţi Icoanele copiilor!”:
www.salvati-icoanele.info ; www.eurosceptic.ro ; www.creationism-stiintific.ro ; www.antiprostitutie.ro
________________________________________________________________________
O CARTE NOUĂ, DE FOLOS
Au început, în valuri, noi contribuţii la volumul al doilea din ciclul MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ LITERARĂ care va apărea în această vară cu un sumar la fel de reprezentativ ca şi cel al primului volum. Printre cele mai recente, admirabile, „depoziţii „, menţionăm pe cele semnate de Mariana Gurza, Nuşa Ilisie, Iulian Boldea, Adrian Lesenciuc , Mircea Motrici, Aurel Anghel – scriitori care exemplifică „noua geografie literară „, un relief de valori în schimbare, cuprinzând forme dintre cele mai diverse.
Aşteptăm în continuare textele autorilor români „de pretutindeni” la adresa de e-mail: arp.contact@gmail.com
________________________________________________________________________
UN COMENTARIU DESPRE „DIVANUL ŢĂRII „, PROPUNEREA LUI DIMITRIE GRAMA
Recent, scriitorul Dan Culcer a publicat în revista ” Asymetria” din Paris, un scurt comentariu despre propunerea lui Dimitrie Grama privitoare la „Divanul Tarii”, aparută în „Neamul Romanesc” din Martie 2007. Autorul consideră că acest eseu „merită” un comentariu. În primul rând fiindcă propunerea d-sale are legatură cu ceea ce eu însumi gândisem acum câţiva ani înfiinţând un grup de discuţii ce se numeşte Gospodarii (la adresa http://fr.groups.yahoo.com/group/gospodarii/)
În acest sens visam că am putea pregati o nouă elită. Nu suntem departe de proiectele lui Constantin Noica, antrenorul cultural, care nu s-au realizat fiindcă în fruntea statului român se aflau nişte inculţi inteligenţi şi individualişti. Nici acum nu s-a schimbat radical situaţia. Pentru a elimina aceste reziduuri comuniste ar trebui să punem împreună tot ce mai ramâne din energia naţională şi din proiecţiile imaginarului social, pentru a inventa un viitor realizabil şi care nu va cere din nou sacrificii peste măsura celor mulţi în folosul celor puţini.”
________________________________________________________________________
OPERA LUI BRÂNCUŞI – EVOCATĂ LA PARIS
Sunt scriitorul Ştefan Dumitrescu. Pentru că am studii despre Brancuşi şi opera lui, pentru că am o piesa de teatru Brancusi, publicată, Asociaţia Culturală Constantin Brâncuşi m-a invitat saptamana trecuta, la Paris, la Zilele Comemorative Constantin Branscusi. Vineri, 16 martie 2007, am fost la Paris. La ora 11 am asistat la un Serviciul religios la mormantul lui Brancusi de la cimitirul Montparnasse. Au oficiat Episcopul roman din Germania si cel de la Paris, si doi preoti de la Targul Jiu. Am asistat la ceremonie peste 100 de romani, oameni de cultura, din tara, si mai putini din strainatate. Cu acest prilej au vorbit mai multe fete bisericesti si oameni de cultura, printre care scriitorii Victor Craciun,
Constantin Zarnescu si subsemnatul, prilej cu care am recitat poemul @Brancusi@. De la cimitir am mers la biserica romaneasca unde s-a tinut Slujba de pomenire in memoria marelui sculptor. In tinerete, aici, Brancusi a fost paracliser si cantaret de strana. Dupa slujba o mica pomana, ca la noi, la romani. De aici am mers cu autocarul la Muzeul Atelierul lui Constantin Brancusi unde a avut loc un mic Simpozion comemorativ. Au fost prezentata cele doua reviste editate cu ocazia acestui eveniment si a fost lansata piesa mea de teatru BRANCUSI .TEATRU-ESEU pe care v-o trimit si dumneavoastra . Fie ca Domnul sa-l binecuvanteze si sa-l tina in gratia lui pe artistul Constantin Brancusi ! Fie ca Domnul sa ne ajute in tot ce facem, sa ne ajute sa facem voia Lui tot timpul !
Alaturi va trimit piesa de teatru BRANCUSI. TEATRU-ESEU, o incercare subtila si profunda de a patrunde in miezul gandirii lui Brancusi, si de a privi intreaga opera din inima operei brancusiene, ca sa spunem asa. Piesa a fost publicata, re-publicata de revista PORTAL-MAIASTRA SI DE OBSERVATORUL DIN TORONTO, FORMAT REVISTA SI FORMAT ELECTRONIC, IN NUMARUL DIN 24 MARTIE 2007, LA CAPITOLUL ANIVERSARI.PERSONALITATI.
V-as fi foarte recunoscator daca ati publica-o si dumneavoastra in publicatiile dumneavoastra, si daca ati gasi un binevoitor s-o traduca. Pentru ca piesa este intr-adevar un eseu care re-interpreteaza intr-o viziune cuprinzatoare, intreaga opera a Titanului de la Hobita.
STEFAN DUMITRESCU
________________________________________________
„UN DOMN DE MODA VECHE „
ŞTABII
Un bătrân m-a sfătuit în copilărie să stau cât mai departe de proştii ajunşi. Inclusiv de cei… ajunşi neamuri proaste. „Fiindcă ei nu put, ci miros frumos, şi asta se simte de la o poştă, că fac valuri.”
În şleahta acestei categorii sociale numeroase (vezi cuvintele Lăpuşneanului : „proşti, dar mulţi!”) sunt şi câţiva desprinşi, extraşi, urcaţi, ajunşi. Aceia-s ştabii. Ştabi proşti şi neamuri proaste.
La ei, loialitatea, patriotismul, fidelitatea sunt facultative.
Şi-n fond, ce patriotism? Acolo-i patria, unde e bine! Iubirea de România e doar un alibi. Plus că, nu-i aşa, acum avem ce iubi: o ditamai Ţara cu 27 de euro-state!
Două sunt sentimentele care-i domină pe potentaţii prostimii : ura şi frica. Şi, bineînţeles, laşitatea.
Ştabul, însă, este insul postrevoluţionar care dă altitudine democraţiei. El are şublerul democratic, etalonul numit în toate graiurile pământului : valută.
Dacă în cimitirul Eroilor Revoluţiei, militarii şi chiar preoţii au început să roşească la comemorări ale acelui decembrie de eroism gratuit şi de faimă tristă, ei, ştabii, nu cunosc schimonosirea sufletească, rănile căinţei. „Ce e un cimitir?” se-ntreabă ştabul. „Dacă i-am pune cruci, am putea zice că tot pământul e un cimitir!” Ştiţi că nu bravează? În fine, un adevăr (dur!) din gura unui ins cu sentimente umane facultative.
Pe el nu-l interesează că vinde halucinogene la pungi sau alimente depreciate : bani să iasă. Să se menţină ştab într-o lume de ştabi. Să vină apoi, (cu generozitate şi umanitarism) cu aceiaşi bani, să tămăduiască bolile pe care (tot el) ni le-a făcut cadou. Cu generozitate, umanitarism, milă, dar cu medicamente expirate!
NICOLAE ROTARU
________________________________________________________________________
LUMEA SATULUI DE AZI VAZUTA PRINTR-O PUBLICATIE NOUA ON-LINE
A aparut inca o editie on-line a unei reviste din Romania prea putin cunoscuta si ignorata nemeritat.
Publicatia bilunara ” SCRISOARE PASTORALA ” este fondata de Pr.dr.Alexandru Stanciulescu-Barda si apare in editia “pe hartie ” avand ca editor Parohia Malovat din jud.Mehedinti. Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Parohia Malovat , Mehedinti , si ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti – Romania , in cadrul unui program ARP de promovare a presei romanesti alternative , care cuprinde
numeroase periodice editate de romani de pe toate meridianele .
Pagina web a revistei este : http://malovat.wordpress.com
Adresa postala : Pr.Alexandru Stanciulescu-Barda , Parohia Malovat , jud.Mehedinti,Romania
Telefon: 0040/0724.99.80.86
_________________________________________________________________
„CULTURA NU SE FACE NUMAI PE CALEA VICTORIEI „
Marti, 27 martie curent, la Muzeul judetean din Slobozia s-au desfasurat lucrarile
unui simpozion din cadrul „Lunii presei ialomitene” ajunsa la cea de a sasea editie.
Doua teme au fost mai larg dezbatute de catre participanti:1) Mai este cultura subiect de presa? si 2) Maniera de documentare.
Reuniunea a fost salutata de primarul Gabi Ionascu. In cadrul debaterilor au mai discutat ziaristii Ion Alecu, Valere Burlacu, Ionica Ghinea, Enciu Bobarniche…
Cu acelasi prilej au fost lansate volumele „Luptator” si „Ioana” scrise de Aurel David, „In rai, prietene, totul este perfect” de Florin Ciocea, „Editoriale carcotase” de Ionica Ghinea, „Scadenta” de Valere Burlacu.
AUREL DAVID
________________________________________________________________________
„FAPTE DE AZI”
Am fost invitata la „Targul International de carte si muzica” de la Brasov care a avut loc in perioada 22/25 martie, unde am prezentat cartile editate de mine la editura ANAMAROL, printre care si cele ale domnului Paul Goma: Bonifacia, Arta refugii, Saptamana rosie.
Sunt mandra ca am avut succes si cititorii sunt interesati de o carte buna. La Chisinau cartea SAPTAMANA ROSIE, a fost lansata sambata. Am donat pentru Bibliotecile de la sate carti si vreau sa mai donez atat pentru aceste biblioteci cat si pentru cele din Basarabia. Imi spunea in urma cu doua saptamani – cand am fost la Chisinau la lansarea unei carti editata de mine, a unui jurnalist Mihai Cucereavii – domnul Dabija ca au mare nevoie copii de la scolile de acolo de carti si nu numai ei. Aceasta ma determina sa donez si pentru ei 200 de carti. Vreau sa va mai spun ca in cateva zile intra la tipar o noua antologie de poezie DRUMURILE VIETII – 17 poeti din tara si din afara iar in luna aprilie – mai voi edita Jurnalele 2004, 2005 si 2006, ale domnului Paul Goma.
RODICA ELENA LUPU
________________________________________________________________________
„ÎNSEMNĂRI DE SCRIITOR”
SĂ SIMŢI RESPIRAŢIA CELUI CARE SCRIE
Mesajul a sosit în timp ce vă scriam.Voi corecta şi vă voi trimite cu acelaeşi sentimente. Coincidenţele nu sunt întâmplătoare şi vă veţi convinge după ce veţi citi. Nu trimit păcatele vorbelor mele în stare proaspătă şi caldă (M. Sorescu). Stau să corectez şi să decantez, oare scrierea foarte corectă nu e tot o convenţie, nu e un păcat să nu simţi respiraţia celui care scrie? Am fost professor de rusă şi română. Am corectat mii de pagini, dar îmi pare rău. Sufletul copiilor se rănea cu sângele creionului sau cernelei. El îmi comunica sufletul, eu îi vedeam greşelile. Ingrată meserie. Câte greşeli nu facem? a pus vreodată Dumnezeu pixul pe noi? NE-a tras de urechi? NE-a spus să-l iubim? Semnele Lui sunt de o rară distincţie. NE Lasă să NE întemeiem, incet, cu răbdare, cu toate greşelile, dar să nu uităm în ultima clipă să-l rugăm,să-I mulţumim şi doar atât.N-are ce căuta pixul şi corectarea între noi. De aceea vă voi trimite ce am scris fără să corectez, nu din lene ci din dorinţa de a vedea cât de mult greşim când iubim noi oamenii. Când îl iubim pe Dumnezeu, abia atunci nu mai greşim, că el nu NE corectează greşelile, ci ni Le iartă. Doamne, iarta-mă dacă am luat-o razna.
AUREL ANGHEL
________________________________________________________________________
DAN FLORIAN SĂMĂRESCU, Germania :
„ÎN FUNCŢIE DE REZULTATE SE VA CONSTRUI VIITORUL „
Din nou aveti dreptate….Libertatea se capata prin cunostere…Cunoasterea presupune efort si competenta…si desigur consecventa.Cu asemenea calitati la care se pot -sau chiar trebuie-adauga rezultatele..cred ca omul are voie sa fie cel putin satisfacut,daca nu mandru,de ce face. Noi am desfiintat valoarea,am trait fara ganduri si sperante…nimeni nu poate sa ne inteleaga..daca n-a facut aceeasi experienta…ASTFEL INCAT TREZIREA LA REALITATE ESTE DUREROASA::: NUMAI NOI NE PUTEM TREZI:::iN REALITATE EXISTA GANDURI SI SPERANTE. Este oricum intarziere…si manifesta. In lumea de azi..si la noi acasa este inca lumea de ieri-dar in lumea de azi exista concurenta…eficacitate, risc, raspundere si responsabilitate, relatii complexe …si multe altele. Cum transferam la noi..relatii de acest fel…? In functie de rezultate ..se va construi viitorul. Toti spun ca Romania are ritm ridicat de crestere economica…Pierderile sunt insa imense…la care se adauga lipsa de raspundere si experienta…
CONSFATUIREA:
Voi insista…dar cu o floare nu se face primavara. Curand vin insa Floriile… Asa ca poate, poate.. Oricum,”loc de intors” nu este… Mergem inainte.
DAN FLORIAN SAMARESCU, Germania
_______________
Dl.Samarescu a initiat o „consfatuire”a romanilor de pretutindeni,proiectata pentru acest an.Pentru a-l contacta in legatura cu aceasta initiativa ,adresa de e-mail este DanSamar@gmx.de
_________________________________________
SCRISORI CATRE ARP
# Acum vreo câteva zile navigând cu motorul Google primesc vestea măgulitoare că ” Reconquista ” îmi pregăteşte un site, el ar fi isprăvit, înţeleg, în aprilie: ce ar mai urma, mă întreb, în afara celor două texte-mărturisire şi a scurtei prezentări ce mi se face, din nou prea generoasă. Cu mulţumiri, în Duminica Bunei Vestiri, al Dvs.
A.I.BRUMARU
# Pentru mine este tonifiant ca odata cu Vestea cea Buna sa mai aflu si despre pilduitoarele dvs. realizari si proiecte. Ma alatur tuturor celor care au nevoie de reusitele dvs. pentru a va dori cu sinceritate SUCCES.
GEORGE LIVIU TELEOACA
# Ma bucur foarte mult sa vad ca mereu dati nastere la noi aparitii editoriale unde oamenii care au ceva de impartasit altora isi pot publica gindurile si rindurile.
MIHAELA STINGA , Germania
# Am dat curs invitatiei Dumneavoastra si am trimis un material pe tema propusa:
„Arta ca magie” Va multumesc foarte mult! Sunt la curent cu ceea ce se publica. Am descoperit un articol scris de un fost profesor al meu, Ilie Badescu. Regasirea pe aceasta cale m-a impresionat! E un „edificiu grandios” ce „se construieste” prin publicatiile dumneavoastra! Am multi prieteni care nu stiau de ARP si acum stiu si citesc! Multumiri inca o data!
NUSA ILISIE, Spania
# Constant am „sterpelit” din publicatiile dvs materiale cu care preluati si sprijiniti obiectivele grupului Bucuresti, inclusiv din Buletinul Imobiliar, postandu-le (cu mentionarea sursei si autorului. Din pacate am cam restrans implicarea mea fiind f dezamagit de actiuni pueril promovate si lupte veleitare. Dealtfel imi pare ca numarul oamenilor seriosi a cam scazut, in consecinta. Mi-ar face placere o intalnire pentru o trecere in revista si ajutor. Eu nu dezarmez si imi continui proiectele privind marile parcuri, in prezent lucrand la o expunere care sa evidentieze distrugerile proletcultiste, continuate si azi. Daca intamplator aveti imagini sau surse cu strandurile si bazele nautice care au existat pe malurile Herastraului, v-as ramane indatorat pt ajutor. Este greu de lamurit lumea si creeat o opinie civica sanatoasa azi, intr-o perioada de incredibila incultura si egoism. De aceea apreciez eforturile dvs, care le-as dori mai mult aplicate la teme punctuale de actualitate, dupa cum ati procedat pt Obor…
DAN GHELASE, presedinte ARTRAD
# Ma onoreaza colaborarea cu dv. De aceea, va mai trimit din cele scrise de mine, in clipe de reculegere sufleteasca. Raman un sincer semanator de cuvinte ivite din lumina divina.
Prof. DUMITRU BUHAI, SUA
# Nu am cuvinte sa va multumec pentru aceste ultime daruri, dar si pentru tot ce ati facut pentru mine, cel care ma pot considera inca un necunoscut.Va trimit MARTURISIREA DE CREDINTA LITERARA a mea precum si C/V – ul meu, redactat intr-o forma oarecum, romantata.Presupun ca va trebui sa cantariti, daca aceasta marturisire a mea, va putea face parte din volumul aflat in pregatire. Fara a o considera ca sugestie, ma gandesc ca poate n-ar fi lipsit de interes ca cititorilor acestor marturisiri sa li se dea posibilitatea de avea acces sau a fi indrumati asupra accesului la operele autorilor cuprisi in acest volum colectiv
DUMITRU ANDREI
________________________________________________________________________
O PARTE DIN „NOUA GEOGRAFIE LITERARĂ „
În vara anului trecut, la Mărţişor, casa memorială a lui Tudor Arghezi a avut loc premierea celei de a V-a ediţii a concursului Amurg sentimental.
Anul 2007 în luna lui martie, ca un minunat mărţişor pentru toţi concurenţii, a apărut volumul Antologic „Vara visurilor mele” la editura Amurg sentimental.
Laureaţii sunt:
POEZIE Premiul special Gigi Stanciu / Premiul I Monica Manolachi/Premiul II Niculina Berheci /Premiul III Florina Vapor / Premiul Revistei Amurg Sentimental Gabriel Hasmaţuchi /Premiul cenaclului „Amurg sentimental” Cătălina Anca Marincaş /Menţiune / Otilia Maria Pârâială şi Gabriel Dragnea
PROZA Premiul I Oana Luiza Grosu / Premiul II Mariana Tănase /Premiul III Sandu Radu Andrei
TEATRU Premiul I Andreea Elena Dăscălescu /Premiul II Mihai Moldoveanu /Premiul III Elena Maximov
ESEU Premiul I Toma Dumitrescu /Premiul II Anastasia Dumitru /Premiul III Flueraşu Petre EPIGRAMA Premiul II Zaharia Moisescu
Mariana Tanase
________________________________________________________________________
ANUNŢ IMPORTANT PENTRU CITITORII AMERICANI
Incepand cu data de 25 Martie (Duminic a) Biserica romaneasca Sf. Ap. Petru si Pavel din New York va tine slujbele obisnuite la St. George Episcopal Church in Astoria, pe 27 Ave. cu 14 Street (langa East River)
Slujbele duminicale (Sf. Litughie) vor avea loc la ora 2:00 PM
Mijloace de transport: Metrou N si W pana la statia Astoria Boulevard, Bus Q 18, Q 102, Q 103.
Programul slujbelor din Sapt amana Sf. Patimi si de Sf. Pasti
Duminică, 2:00 PM Slujba de Florii
Luni, 8:00 PM – Denie
Marţi, 8:00 PM – Denie
Miercuri, 10:00 AM – Sf. Liturghie a Sf. Grigore Dialogul
Miercuri, 8:00 PM – Denie
Joi, 10:00 AM – Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
Joi, 8:00 PM – Denie (cele 12 Evanghelii)
Vineri, 10:00 – AM Scoaterea Sf. Aer
Vineri, 8:00 PM – Denie (Prohodul Domnului)
Sâmbătă, 10:00 – AM Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
Sâmbătă, 11:00 PM – Pregătirea pentru Slujba Învierii
Sâmbătă Miezul Nopţii – Slujba Sf. Învieri
Duminică, 2:00 PM – Vecernia Învierii
Luni, 10:00 AM – Sf. Liturghie
Toţi credincioşii care au postit şi vor să se împărtăşească se pot spovedi înainte şi după slujbele anunţate. Pentru detalii puteţi suna la Pr. Theodor Damian (917) 892-6013; (718) 626-6013.
_____________________________________________________________
IN TIMP CE SE RETROCEDEAZA CASTELE, IN ALTE PARTI SE IAU SI CIMITIRE
A vândut până şi cimitirul evreiesc!!!
Cunoscut de acum din numeroase anchete , Ioan Codău, primarul comunei Oşorhei, Bihor, are în „palmares” o nouă faptă tot cu iz penal, care se adaugă unui lung şir de alte procese, mai ales pentru faptul că a reuşit el sau alţi favorizaţi să-şi însuşească pe nedrept pământul altora. Întrebat de un grup de ziarişti, el îşi aminteşte „foarte vag” de faptul că un apropiat de al său a ajuns proprietarul unui autoservice din localitate, dar şi a terenului aferent, care aparţinea pe atunci statului. Terenul a fost revândut unui patron din Franţa. Noul patron „s-a trezit” ca în extrasul de carte funciară a devenit şi proprietar al cimitirului evreiesc de aici, situat în vecinătate.
Cine şi mai ales când a fost „urzită” această afacere? Se ştie până acum absolut sigur că primarul Codău a promis în campania electorală credincioşilor penticostali că le va da această parte de cimitir, aşa cum îşi aminteşte consilierul local Dumitru Biriş. Problema vinderii sau concesionării acestui teren nu a fost discutată vreodată în Consiliul Local, după câte îşi aminteşte acesta.
Se mai ştie că în cimitirul evreiesc din Oşorhei nu au mai fost înhumate persoane încă din anul 1945, iar cimitirul a fost supus unei degradări continuue, ca să nu-i spunem chiar profanare,mai ales în ultima perioadă, la multe cripte au rămas doar urmele, totul sub privirea Primăriei şi a altor îndrituiţi în domeniu.
Iată şi ce ne declară preşedintele Comunităţii Evreieşti Bihor, Felix Kopelman în legătură cu această situaţie. „Am discutat la Primăria Oşorhei cu o doamnă inginer, deoarece primarul Codău nu era de găsit, care mi-a spus că s-a comis o greşeală prin anii 1994 şi că aşa s-ar fi ajuns în proprietatea cuiva. Teoretic, o persoană nu poate intra în posesia unui cimitir evreiesc, doar din greşeală, eventual. Cimitirul va fi repus în posesia comunităţii. El va trebui îngrădit, îngrijit şi folosit ca loc de rugăciune”. Interlocutorul a adăugat că în cazul în care ar dori cineva să exhumeze cadavrele, acest lucru se poate face doar dacă ar fi reânhumate în Israel, făcând desigur precizări din ritul cultului.
Pentru Ilie Runtan, administratorul firmei franceze, este o mare nedumerire întregul joc, el fiind angajat la această firmă (o fabrică de mobilă) mai de curând. El ştie una şi bună: că a „descoperit” extrasul de carte funciară care le dă dreptul de proprietar şi asupra cimitirului evreiesc. Oricum, deocamdată el doarme împăcat cu gândul că nu răspunde de tulburarea linistii morţilor.
Cine şi când va descurca această situaţie pentru ca cei ce îşi dorm somul de veci în cimitirul evreiesc din localitatea Oşorhei să se odihnească în pace !?! prof. Iosif BRĂTCANU
_____________________________________________________________
ANALIZE SI FAPTE este o publicatie electronica difuzata sub forma de revista si de buletin e-mail ; un proiect independent , gratuit si non-comercial , care isi propune sa promoveze dezbaterea si circulatia libera de idei culturale , intemeiate pe competenta, pragmatism si solidaritate intelectuala . In acelasi timp , ANALIZE SI FAPTE va sta la dispozitie si va difuza gratuit-orice comunicat ne veti trimite , informatie sau scurt comentariu pe teme de interes larg (inclusiv cercetari, studii si realizari ale Dumneavoastra pe care considerati ca merita sa fie cunoscute) . Orice comentariu, punct de vedere si opinie in tematica publicata (sau in domenii apropiate) vor fi primite intotdeauna cu cel mai mare interes. Preluarea informatiilor, analizelor si comentariilor distribuite de ARP si publicarea acestora este gratuita, cu conditia mentionarii sursei ARP NEWS.
ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU Fondata 2004 Adresa postala: str. Ciprian Porumbescu nr.10, Bucuresti, cod 010652 tel. 0040/21/317.01.10 e-mail: patrimonium.ro@gmail.com Serviciul ANALIZE SI FAPTE: Redactia (corespondenta generala): arp.contact@gmail.com ANALIZE SI FAPTE apare prin grija unui comitet redactional care cuprinde peste 15 personalitati ale culturii romanesti din toata lumea. COLABORARI Colaborarea la revista on-line ANALIZE SI FAPTE este deschisa oricarei organizatii,societati si persoane care doreste sa puna in circulatie o stire considerata de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o atitudine de folos cetatenesc. * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial”, la marimea de 12 pixeli. La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite,si vor fi studiate atent,orice semnalari privind fapte,personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei.
Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica.
Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei .