ANALIZE ŞI FAPTE nr. 55

an II , nr.13 ( 55 ) / 5 -12 Aprilie 2007

 

Ediţia a IV-a a Premiilor Patrimoniului Românesc acordate de ARP începe să-şi configureze datele finale. La sfârşitul lunii aprilie “nominalizările” pentru aceste premii vor fi conturate iar pregătirea reuniunii anuale ARP, care va aduna, ca de fiecare dată, “oameni ai faptei” din ţară şi străinătate, intră în etapa definitivărilor. Până la aceasta dată, au fost făcute nominalizari interesante, diverse şi “exemplare”, ceea ce arată că principiile care au constituit “conceptul ARP ” au fost înţelese şi însuşite. Aşteptăm în continuare propuneri şi nominalizări la adresa arp.contact@gmail.com

Pana acum s-au primit numeroase propuneri , dintre care retinem cateva :

– Grupul Civic BUCURESTI , fondatorului acestuia, Cristian Savu,Canada-pentru atitudinea cetateneasca exemplara in apararea patrimoniului traditional al orasului Bucuresti

-MIRCEA POPA , Cluj – Napoca , istoric literar
-PAR.IOANICHIE BALAN – carturar bisericesc , autor al unor carti fundamentale ,intre care ” Pateric Romanesc “
-PAR.ADRIAN FAGETEANU-carturar bisericesc
-AURELIA LAPUSAN , istoric al culturii , autor a numeroase ” monografii locale “
-SIMION DANILA – carturar , traducator al editiei complete de opere ” Fr.Nietsche “
-GH.TOHANEANU- istoric literar
-REVISTA”FAMILIA”-VLADIMIROVAC – publicatie importanta a romanilor din Serbia
-NICETO BLASQUEZ- important carturar spaniol,autor al unei carti despre Raoul Sorban
-CORNELIU D.POP – istoric, autor al unui volum fundamental despre “retrocedarile de patrimoniu catre cultele maghiare “
-DUMITRU MANOLACHE-istoric , cercetator ,autor la unor volume importante despre legendele”andreiane” si despre “tablitele de la Sinaia “
-prof.dr.PETRE CIOBANU-in memoriam-pentru monografia comunei Cupca, Bucovina
-DAN PURIC,artist mimograf
-EUGENIA VODA – realizator de televiziune, producator

– Vlad Protopopescu -istoric ,cercetator al stravechimii
– Titus Filipas – filosof al culturii , autor al unui important volum despre “modelul Simion Dascalul”in cultura romana
– Nae Antonescu- istoric literar
– Gheorghe Seitan – carturar,etnolog ,autor de studii de etnoistorie

________________________________
Se afla in tipar si vor aparea imediat dupa Sfintele Pasti, inca trei carti editate si finantate de ARP ; ele vor fi publicate de editura “Carpathia Press”,una din editurile asociatiei.Ele sunt :
“SPOVEDANIA UNUI COLECTIONAR DE ARTA “, de Bucur Chiriac , creatorul importantei colectii de arta romaneasca daruite la sfarsitul anului trecut catre Municipiul Buzau (cu asistenta si participarea ARP ) , “BOABE DE LACRIMI”-o editie din scrierile jurnalistului Vasile Plavan , din Bucovina inceputului de secol XX(editie ingrijita de Mariana Gurza) , si “PRIVIRE SUB COROANA”, de Gh.C.Nistoroiu , o analiza privitoare la fenomenul retrocedarilor care a devenit epidemic si irational in anii recenti , in Romania .Ele vor fi disponibile inclusiv prin serviciul ARP – “Cartea la distanta” in a doua jumatate a acestei luni .

__________________________________
Alaturi de
ANTOLOGIA DE NUVELE, care a devenit publica si se poate citi la pagina web http://antologiadenuvele.wordpress.com , ARP pregateste si o alta antologie on-line de literatura romana contemporana , intitulata NOUL ORFEU .Aceasta va intra in serviciu in a doua jumatate a lunii aprilie .Cei ce doresc sa propuna creatii pentru aceasta antologie ne pot scrie , si trimite texte , la adresa de e-mail: arp.contact@gmail.com Despre aceasta antologie-cateva precizari-mai jos-ale initiatorului ei.
_____________________________________________________________________________________________________________________–

Noul Orfeu ” este o antologie de poezie romaneasca de azi care isi propune sa cuprinda toate vocile ; dar ,de buna seama ,nu toti autorii . Prin ” voci ” inteleg deopotriva timbrul si tonul ca si felul cum ” se intoneaza ” si , in cele din urma , “ecourile” lasate , ce se aud mai slab ori mai puternic peste timpul neiertator care vine peste noi .Acesta va fi un document de epoca literara dar , poate , si un inventar de valori daca nu ” realizate ” macar posibile : o ipoteza si o epura de creatie determinata de timp ,un extract si o recapitulare de materie concentrata .
Ca orice alta antologie , ” NOUL ORFEU ” ar trebui sa contina creatia ne-caduca , efectul “clipei faste ” , lamura unei creatii . Aceasta va fi si nazuinta sau , mai bine spus , obiectivul de capatai oricat de greu ar fi sa se gaseasca zacamantul aurifer din straturile adanci si extinse unde se cauta metalul pretios .Si, de fapt,oricat de putin probabil va fi ca ,parand a se afla, acesta este chiar ceea ce da impresia ca este.Fiindca , in fond, cata valoare insemneaza o creatie aceasta numai Dumnezeu o stie .

ARTUR SILVESTRI
____________________________
_________________________________________________________________________________________

 

 

CATEVA GANDURI DESPRE REVISTELE ARP de la Dimitrie Grama , Danemarca
Aceste reviste exista si ofera o variatie de expresie cu toate ca se poate observa o legatura si mai ales un tel comun si anume acela de a da posibilitatea fiecarui om care considera ca are ceva de spus, sa spuna! Nu este vorba de razboi, este vorba de completare. In timp , se va vedea daca toate aceste reviste vor fi necesare sau daca unele cu subiect mai apropiat pot fi reduse prin contopire. Ce alte planuri doresc oamenii sa cunoasca prealabil creatiei artistice sau documentare? Daca imi dati timp, ma voi gindi la un veritabil plan cincinal! Asa, ca sa se linisteasca lumea! Sa nu umble speriati de titlurile revistelor si aceste sperieturi sa-i inhibe .

__________________________________________________________________________________________________________________
“CULTURA NU SE FACE NUMAI PE CALEA VICTORIEI “
Ma bucur sa va fac parte la un eveniment pe care si noi l -am avut azi, in aceasta minunata zi de Bunavestire.Azi grupul nostru s-a intalnit din nou la o frumoasa sezatoare. Am serbat evenimetele rotunde ale lunii Martie: – 155 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu – expozitie de carti si fotografii , o mica prelegere – 50 de ani de la moartea alui Constantin Brancusi – carti si fotografii , imagimi filmate cu opere ale maestrului de la Targu Jiu si New York. – 90 de ani de la nastrea lui Dinu Lipatti – un frumos concert de vioara si pian.-Evenimente importante canadiene ale luni Martie : prelegere, carti si reviste, o expozitie ( pliante ) din istoria Canadei .Avand invitati si basarabeni , un moment special a fost dedicat Unirii Basarabiei cu Romania – prelegere , expozitie de carte , fotografii si documente din vreme ( copii ) recitari de poezii dupa Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Nicolae Dabija , pe un fond muzical ( CD ) cu Ionel si Doina Teodorovici. Colaboratori ai revistei noastre s-au prezentat patru carti recent aparute. Oaspeti – si 12 ofiteri ai armatei Romane care fac o pregatire militara intr-un oras de langa Toronto . A urmat o bogata masa de post . Nitel obositi, dar bucurosi ca am mai petrecut o zi frumoasa romano-canadiana .

DUMITRU P.POPESCU ,director ” Observator ” , Toronto , Canada
__________________________________________________________________________________________________________________

VIITORUL ESTE GENEROS CU NOI DAR TREBUIE SA-L AJUTAM
Cu un timp in urma,dl.Dan Florian Samarescu din Germania a luat initiativa organizarii unei Consfatuiri a romanilor de pretutindeni.Asupra acestei teme revine in declaratia de mai jos.
___________________
In ROMANIA lucrurile nu merg cum se cuvine…si populatia traieste greu si nelinistit.Viitorul poate..este generos cu noi..dar se cuvine ca noi sa-l ajutam.Si sa recuperem pierderile.Usor nu pare.
Comisia Europeana a apreciat initiativa organizarii CONSFATUIRII ROMANILOR dar se misca toate ..aproape pe loc…sa nu zic “ca racul”. Daca nu facem eforturile necesare pentru organizarea unei intalniri in care sa dezbatem “ce si cum” este mai bine…ramanem,ca si pana acum,la “cheremul”unor neaveniti…cu o structura viciata si batem pasul pe loc.In ziare aici se scrie ca romanii n-au reusit autocuratirea structurilor… Cum putem sa aparem in alta lumina ..cu situatia actuala?
Asa incat…sa facem CONSFATUIREA,sa analizam treburile cu responsabilitate si propunem solutii ,daca dorim sa fie mai bine.
DAN FLORIAN SAMARESCU , Germania
Contact e-mail:DanSamar@gmx.de
________________________________

INTERIOR CU OBIECTE ESENTIALE

Ne scrie de la Antipozi scriitorul Ioan Miclau, venerabilul fondator al Bibliotecii romanesti din Cringilla si editorul revistei “Iosif Vulcan ” ;scrisoarea este insotita de fotografii minunate despre ” extractul de romanitate” creat acolo prin mana poetului si carturarului admirabil care este .Revista “Iosif Vulcan ” editia on-line o puteti citi la pagina web http://revistaiosifvulcan.wordpress.com

In aceasta poza este biblioteca mea privata “Mihai Eminescu” din orasul Wollongong, N.S.W. Consista in aproximativ trei mii de carti.
Am unele destul de valoroase prin vechime, in general din istoria artei universale, desigur si a celei romanesti, precum si poeti clasici romani, publicati in lume, etc.
In interiorul bibliotecii am poza lui Eminescu, ceasul(timpul) si sfanta Cruce pe care si-a dus-o ca un Hristos ISUS. Statuia alba de pe raft este Gh.Sincai, corifeul Scolii Ardelene. Iar in tabloul din rama, sunt eu si nevasta Florica impreuna cu cele doua nepoate.

Pentru a trimite colaborări la revista “IOSIF VULCAN “, editată de Biblioteca “M. Eminescu”, Cringilla, Australia- ediţia on-line, realizată în colaborare cu ARP- adresa directorului acestei publicaţii, dl. Ioan Miclau, este ioan@internode.on.net
_________________________________________
Corneliu Florea explica “scrisoarea catre editor”,trimisa acum putina vreme si publicata in revista “Luceafarul Romanesc”

SA SE STIE, SA SE INTELEAGA

ca e usor sa fii numai scriitor in viata, cind de mic incepi sa spui poezii la serbari, sa scrii poezii de la pubertate, sa stai pe la cenacle literare, sa faci cea mai usoara facultate: cea a limbii materne (in 4 ani !! ce de timp irosit !!) dupa care sa semnezi proza roza neutra si sa ti se asigure un loc de scriitor omologat in uniune …

CORNELIU FLOREA ,Canada
____________________________________________________________

“UN DOMN DE MODA VECHE “
RAFALE

Sunt un ţăran născut într-un teritoriu vremelnic cedat (de olteni, muntenilor!), feciorul unor ţărani săraci care n-au mai apucat să-şi redobândească bruma de pământ, conform legii fondului, cum se exprima un argeşan de-al meu, mulţumindu-se cu cel de sub coastă, din curtea cimitirului.Cu această origine socială (sănătoasă) m-am urbanizat, m-am şcolit şi, de câte ori revin în Glâmbocata natală (de unde am plecat tu şi m-am întors dumneavoastră), sunt asaltat de consăteni, de ţăranii mei europeni, cum ar veni: “Ajută-ne, că nu mai e detrăit! Ştim că poţi fiindcă te-am văzut în poze cu marii mahări de la putere…” “Mi-a furat vaca din izlaz!”. “Nu ne-au dat titlulpentru pământul din Ţârleasca!”. “Rilă, puşcăriaşul de pe Valea Seacă, taie pădurea pe ras, în cârdăşie cu primarul, poliţistul şi pădurarul şi-o cară pe Curmătură, şi-o vinde fără frică, fără ruşine, fără să fie oprit de autorităţi, fiindcă le dă dreptul, aşa cum singur se laudă”. “Mi-a dat afară fata din serviciu, de la Ciolceşti”, “Nu cunoşti un doctor bun?, Sor’mea din Bântău e bolnavă”. “Popa nu vrea să-mi dea loc de veci în Călugăriţa, dacă nu mă înscriu în nu ştiu ce partid!”, “Ajută-ne cu ăla micu, al lui văru-tu din Cotu Malului, să intre în poliţie!”, “Mi-a spart casa şi mi-a furat lâna Jongleru din Feţeni”. “Ne-au speriat vulpile venite din Valea Voinii!”, “A ieşit ţiţei în puţuri, la Baloteasca!”, “Cum să ajungă naşu-tău din Coada Vacii în audienţă la Preşedinte?”, “M-a păcălit cu dolari falşi unul din Fundăţeanca”, “Mi-au necinstit fata nişte ţigani din Moara Mocanului”.

Şi asemenea întrebări – rafale de neputinţă şi ură – îmi zdrenţuie auzul ori de câte ori merg la ţară; eu, ditamai Cineva la Bucureşti (cum mă cred sătenii) ascult, ridic din umeri neputincios şi fug (gest de laşitate?!) înapoi, în Capitală unde câinii vagabonzi din Colentina mea brunetă umblă în haite, dar tot fără covrigi în coadă. Pun mâna pe plaivaz ori pe tastatură şi pac, la…Războiul! Ei şi?
NICOLAE ROTARU

_____________________________________________________________

ION MARIN ALMAJAN ne trimite un eseu despre Ortodoxie ,care va aparea in “Luceafarul Romanesc” in ziua de Pasti.

Iata textul despre care v-am scris acum cateva minute.Primiti-l va rog ca pe o declaratie de dragoste fata de spiritul ce a stat si , sper , mai sta la temelia neamului romanesc si ca pe un semn de dispret fata de cei ca Roman, hulitorii Ortodoxiei.

I.M.A.
_____________________________________________________________

NUMAR NOU,FOARTE INTERESANT,SI IN”NOUA ARHIVA ROMANEASCA” , LA PAGINA WEB http://arhivaromaneasca.wordpress.com

INTRE ALTELE- RESTITUIRI PRIVIND OPERA UITATA A DOI MARI ROMANI, SCRIITORUL PAUL LAHOVARY,TRAITOR IN SUEDIA, SI CARTURARUL SERBAN C.ANDRONESCU ,DIN AMERICA.
_____________________________________________
DOUA NOUTATI IMPORTANTE ! # DE LUNI , 2 APRILIE 2007 , PUTETI CITI ZILNIC TEXTE NOI IN MAJORITATEA REVISTELOR EDITATE DE ARP. # A APARUT “BIBLIOTECA ON-LINE ” – ARP ,GRATUITA , PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI

Din Duminica Floriilor 2007 , ARP-Asociatia Romana pentru Patrimoniu deschide un nou program constand in initierea unor ” biblioteci portative ” gratuite , continand carti care , fiind asezate in rafturile virtuale ale Internetului , pot fi deschise si citite in orice punct al globului unde se vorbeste romaneste ; aceasta initiativa continua firavele donatii , executate in mod primitiv , inca de la jumatatea anului trecut . In momentul initial ,acum , vom avea disponibil numai un numar redus de volume (circa 0 suta ) dar nadajduim sa adaugam cu timpul atatea cate va fi posibil . Ceea ce oferim -si le puteti lua de indata , fara a plati nimic – sunt cartile editate de ARP , la editurile asociate ; si inca nici acestea toate. Au existat autori care , desi au beneficiat de serviciile noastre nu doar redactionale , editoriale si promotionale dar si de plata integrala a costurilor de editare (caci editurile ARP nu vand cartile editate ci le doneaza si plateste din buzunare private toate serviciile ce conduc la aparitia unei carti ) nu au dorit sa le ofere , prin acest gest de buna-voire , celor ce isi doresc carti si au nevoie de ele . In schimb , altii , deocamdata putini , au socotit de folos sa daruiasca cate o carte , doua , in format “imaterial ” si sunt prezenti aici sau in viitoarele “biblioteci on-line ” pe care le pregatim pentru aceasta primavara , anuntand formarea lor , si ziua de deschidere , atunci cand veti putea patrunde ” printre rafturi “. Gandul ca am facut si de data aceasta ceva de folos ne incurajeaza ,insa, sa continuam iar cei ce veti primi darul nostru si doriti sa ne scrieti o puteti face la adresa de e-mail : cartealadistanta@gmail.com
LA PAGINA WEB http://bibliotecaonline.wordpress.com , gasiti BIBLIOTECA GRATUITA ARP

_________________________________
DONATII PENTRU BIBLIOTECA ON-LINE

# Va felicit sincer pentru initiativa de a realiza o Biblioteca On-Line patronata de ARP, oferita gratuit Valahilor / Dacoromanilor de pretutindeni. Pentru aceasta miraculoasa Biblioteca, tot gratuit, pentru “cresterea Limbii Pelasgo-Thraco-Dace / Valahe (Dacoromane)”, pentru “a Patriei cinstire”, la attach, va ofer doua volume de versuri: “Ultimele poeme hadronice” (din 2002) si antologia-mi de autor, cu care mi-am sarbatorit cea de-a LX-a-mi inghiocelire, pe 16 februarie 2007, “Despre fructul curcubeului” / “On the Fruit of the Rainbow” (dupa cum mentionam si in autograful catre Dvs., prilej cu care s-a nascut si verbul a inghiceli; bilingva trimisu-v-o-am in urma cu cateva saptamani si prin posta clasica, in penultimul e-mail rugandu-va a-mi confirma primirea) … Daca nu este cu suparare, eu va mai pot oferi si alte lucrari: “Generatia resurectiei poetice” (496 pagini A-4; Ed. Augusta, 2005), “Dacia / Dacoromania lui Regalian” (98 pagini A-5; Aethicus, 1998), “Dictionar estetico-literar, lingvistic, religios, de teoria comunicatiei…” ( 504 pagini A-5; Ed. Aethicus, 2003) etc. Sa invit si pe d-na Gabriela Pachia, sotia mea, sa ofere Bibliotecii Dvs. On-Line antologia-i bilingva, romana-engleza, “Arte poetice”, I (170 de pagini A-4; Ed. Aethicus, 2003), reunind scriitorii: G. Cosbuc, Arghezi, Blaga, Ion Milos, P. Stoica, Nichita Stanescu, Anghel Dumbraveanu, Grigore Vieru, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Marius Robescu, Vasile Tarateanu, Ion Pachia Tatomirescu s. a. ?
ION PACHIA TATOMIRESCU ,Timisoara

# Va trimit atasat o carte din 2004 care, din motive financiare, am tiparit- o pe cont propriu in doar cateva zeci de exemplare. Daca considerati potrivit, m/ar bucura sa o introduceti in acest sistem. Poate ca cineva va gasi ceva folositor. Cu stima, multumire si dorinta de colaborare,

Diacon DANIEL GLIGORE ,Curtea de Arges

# Felicitari si multumesc ca ma tineti la curent cu ceea ce vreti sa faceti si pentru ca m-ati publicat si pe mine
va trimit si cartea Vreau o alta lume .De fapt va trimit toate cele cinci volume de poezii pe care le-am publicat pentru a fi
descarcate gratuit de cine vrea;
prime le doua sunt la Editura Muzeului Literaturii Romane si celelalte trei – la editura Anamarol.
VICTORITA DUTU (ILINCA NATHANAEL)
______________________
Cartile anuntate mai sus se pot gasi -si descarca gratuit-in BIBLIOTECA ON-LINE.De la autor la cititor , la pagina web http://bibliotecaonline2.wordpress.com
___________________________
CATEVA SCRISORI DESPRE”BIBLIOTECA ON-LINE “

# Multumesc mult pentru mesaj. Sper sa-mi fie de mare folos ,pentru ca nu locuiesc in tara,sunt pensionara si am timp pentru a citi. Cu stima, Serbana Kiss

# Va felicit pentru ceea ce faceti si Dumnezeu sa va rasplateasca generozitatea si bunatatea.
Gabi Curteanu

# Buna ziua .Am zarit ceva despre C VIRGIL GHEORGHIU respectiv numele unui roman numit “ochiul american “.
“.Ma intereseaza orice roman de C.V. Gheorghiu si “Memoriile ” Mitropolit Gurie Grosu. Exista de descarcat gratuit pe www.angelfire.com/carti si Ard malurile Nistrului si altele Va multumesc si va urez sarbatori fericite
Preot Ioan
________________________________________________________________
UN ECOU LA INITIATIVELE ” ALTERMEDIA ” SI “PROVITA”,FACUTE CUNOSCUTE SI IN REVISTA ” EPOCA”
la pagina web
http://revistaepoca.wordpress.com

Am citit acum pe Yahoo news, (inca este pe Yahoo news) despre initiativa politicienilor Polonezi de a proteja viitorul Poloniei, prin un efort de populare a tarii lor cu viitoarea generatie de polonezi. Ar trebui sa o faca si Romanii, sa se ingrijeasca despre viitoarea generatie de Romani, pentru ca in ultimii 16 ani, au fost facute 18 milioane de avorturi de catre Romance in Romania, si populatia Romaniei a scazut. Poate daca dumneavoastra scrieti ceva despre aceasta, va avea un efect, si dati exemplul Polonezilor din articol, ca sa stie lumea ca nu sintem singurii care facem asta, mai sint si altii mai fruntasi in initiativa asta. Daca trebuie marite ajutoarele financiare catre familii pentru cresterea copiilor, sa se faca. Asta e sugestia mea.
SEBASTIAN MIHAI
_____________________________
PANSEURI

# Stau. Gândesc lin si uniform. Dar câteodatã creierul mi-e întepat puternic de o idee cu vârf ascutit si, cu sau fãrã voia mea, iese, îmi ia mâna, mi-o pune pe hârtie si apoi poposeste, odihnitã, multumitã, asteptând.

# Pentru matematician, Dumnezeu este o axiomã, pentru fizician, El este o stare, pentru filozof Dumnezeu este o mare enigmã, pentru artist El este sursã de inspiratie, pentru bisericã El este sursa, iar pentru omul credincios, Dumnezeu este.
# Adâncimea este singura dimensiune a sufletului.
# La om, cele mai mari înãltimi ale sufletului sunt în adâncuri
# Iubirea mea s-a nãscut undeva la limita dintre suflet si cer, asa încât mã întreb: cine iubeste acum în mine, eu sau Dumnezeu?

ANTONIA ILIESCU , Belgia
__________________________________________
O UNIVERSITATE PRIVATA ARE NEVOIE DE AJUTOR
Cine o poate face , ar fi bine sa nu ezite.
_______________
Am senzaţia, de multe ori, că mă lupt cu morile de vânt. Am reuşit cu facultatea pe care o conduc să institui masterate, să avem conducere de doctorate pe limba română şi pe literatură. Dar marele meu vis este să fac o facultate de litere în Cetatea Râmnicului, de unde sunt eu. Am deja 4 secţii autorizate (română- franceză, română-engleză, franceză-engleză şi română –istorie, aceasta din urmă în lichidare, în noua orientare a învăţământului) şi am peste 400 de studenţi (copii extraordinari). Mă lupt pentru spaţii mai adecvate; nu am găsit decât un profesor bun de literatura română, dar mai caut (nu vreau să fac în prima fază cu cei de la Piteşti, ci să găsesc oameni din Vâlcea). Am băgat personal foarte mulţi bani în bibliotecă. Trebuie să mă lupt pentru că, deşi am dosare de autorizare, nu-i pot acredita dacă nu am toate astea. Sunt sigur că într-un fel sau altul voi reuşi. În acest sens vă trimit un strigăt de ajutor. Mă refer mai ales, la cărţi.
STEFAN GAITANARU ,Pitesti
contact
e-mail:stefan_gaitanaru@yahoo.com
________________
LUMINA CARTILOR PENTRU COPIII DE LA SAT

Vă trimit un text, a apărut în revista Helis de la Slobozia.M-a impresionat această cărţulie a unei bibliotecare de la sat. De acolo trebuie să înceapă re naşterea noastră în toate sensurile.Henric al IV lea spunea că atunci va fi Franţa bogată când in oala fiecărui ţăran va fierbe o găină pe săptămână .Atunci va in România ce AR trebui să fie când în fiecare sat va fi o biliotecară să citească,să scrie măcar o carte şi să îndemne şi pe alţii să citească.

AUREL ANGHEL , Buzau
____________
APELUL “SA FACEM DIN ANUL 2007 – ANUL CARTII PENTRU SATE !” ,LANSAT DE ABS – “ASOCIATIA BIBLIOTECI PENTRU SATE ” -la pagina web
http://bibliotecipentrusate.wordpress.com

__________________________________________

“FAPTE DE AZI”

# Abia m-am intors de la Moscova, plin de medalii, premii si diplome. Am reprezentat cu cinste si demnitate Universitatea mea, Iasul si Romania.
prof. Ion Sandu

N.R. Despre realizarile dlui prof.Ion Sandu vom scrie foarte curand in revistele editate de ARP __________________________

# Cenaclul ” Mihai Eminescu “-New York – activitati recente

Vineri 15 Dec. s-a lansat volumul Macedonia istorica de Dima Lascu si Georgeta Lascu. Au vorbit: M.N. Rusu, Napoleon Savescu, Theodor Damian, autorii, precum si, dintre participanti, Mariana Terra, Grigore Sandul, Constantin Tennyson, Ioan Suteu si Constanta Sandul (micro-recital artistic).

Vineri 19 Ianuarie 2007, seara literara a cenaclului nostru a fost dedicata poetului Virgil Ciuca, debutant in cenaclu, care a citit din versurile sale ce urmeaza sa apara publicate in volum. Au vorbit: Theodor Damian, Al. Marandici, C-tin Tennyson, Valentina Ciaprazi, autorul.

Pe data de 26 Ianuarie, in cadrul intalnirilor de vineri, a fost lansat volumul de proza Timpul care ne ramane al scriitoarei Monica Corleanca, din Columbus, Ohio. Au vorbit: Theodor Damian, M.N. Rusu, Mihaela Albu, Doru Tsaganea, Valentina Ciaprazi, Valeriu Moldoveanu, autoarea.

Urmatoarea intalnire de cenaclu s-a tinut pe 2 Februarie. Invitatul serii a fost Prof. Dr. Nicolae Petre Vranceanu, caruia i-a fost lansat volumul de versuri Metafizica formelor. Au vorbit Mihaela Albu, M.N. Rusu, Doru Tsaganea, Valentina Ciaprazi, autorul.

Vineri 23 Februarie, in cadrul cenaclului „Mihai Eminescu” din New York a fost lansat volumul de poezii Catharsis de Mihaela Albu (traducere in limba engleza de Anca Rosu). Au vorbit Theodor Damian, M.N. Rusu, Timotei Ursu, Valentina Ciaprazi, Alex Marandici, Teofil Roll, autoarea.contact e-mail:damianth@gmail.com
_____________________________________________

“ÎNSEMNĂRI DE SCRIITOR”

Am trimis o varianta noua a unui articol publicat in Agero si Asymetria. Am amintit acolo si revista “Studii culturale” fondata de Nicolae Manolescu. Este o aluzie la faptul ca proiectul nu a functionat, am banuit asta de la inceput, era clar ca Nicolae Manolescu nu avea capacitatea sa conduca asemenea revista. Echipa redactionala era compusa din adulatori ai lui Zigu Ornea.

TITUS FILIPAS ,Craiova
N.R. Eseul poate fi citit la pagina web
http://monitorcultural.wordpress.com
______________________________

Multumesc pentru cuvintele de Buna-Vestire. Toata lauda pentru munca uriasa. Ritmul meu de lucru a mai incetinit. Atasez un articol despre protocronism, aparut si- Arges, pentru batalia anti-Tismaneanu. Este despre Edgar Papu. Cu cele mai bune ganduri, TH.CODREANU , Husi
______________________________

Multumesc! Ma plec in fata frumoaselor cuvinte… Si va voi mai trimite si alte “ravase” din volumele tiparite.
CEZAR A. MIHALACHE
___________________________________________
Va trimit un text despre poezia religioasa scrisa in inchisori , extrem de restrans fata de subiectul de care ma ocup pe larg intr-o alta lucrare a mea si un scurt medalion Nichifor Crainic cu gandul ca ar putea sa fie binevenite in aceasta saptamana deosebita pentru orice crestin ortodox.As putea sa continui cu inca patru medalioane , Radu Gyr, Andrei Ciurunga, Zorica Latcu -Teodosia si vineri , Inalt Prea Sf. Sa Bartolomeu asta daca considerati ca ele pot intra pe grila uneia dintre numeroasele Domniei Voastre publicatii .
GH.C.NISTOROIU
____________________________________________
Multumesc din suflet pentru Antologia de Nuvele
MELANIA CUC ,Bistrita
______________________________

Îmbucurându-mă şi minunându-mă pentru cele ce orânduiti întru mai binele spiritului naţional şi creştin, dau de ştire că luna lui Mărţişor mi-e fastă (atunci, la un veac după Luceafăr, mi-am făcut şi eu intrarea în lumea asta”!), şi că, văzând proiectul cu antologia de…novele, m-am gândit că s-ar nimeri (şi tematic, şi-n spiritual vremii!) să candidez şi eu la un loc pe lista, cu convingera că textul “Mucenicii” n-ar dăuna ochilor şi minţii celor ce s-ar învrednici la cea mai de folos zăbavă. În aşteptarea mai binelui pentru toţi, mă rog de sănătatea şi puterea Domniilor Voastre! Cu prieteşug solidar,

NICOLAE ROTARU
_____________________________

Vin in intimpinarea dumneavoastra abia acum cu citeva texte, mai exact doua povestiri si “trei schite la construirea unui roman” pentru ca dumneavoastra sa le puteti gasi rostul asa cum se cuvine. Imi pare inca o data rau pentru incomunicabilitatea creata de pina acum, mai exact fracturata, dar sper sa ma pot aseza pe viitor mai bine, reusind a-mi petrece mai mult timp in spatiul textelor mele, mai mult timp in spatelele scrisului care acum cel putin mi-e imposibil. Va multumesc inca odata pentru fiecare invitatie cu care m-ati onorat pina acum, si sper sa va pot trimite din ce in ce mai des atit texte cit si ginduri de bine. In ceea ce ar privii datele mele biografice, ele sunt destul de subtiri, dupa cum urmeaza: m-am nascut in 25.11.1972, Braila, am urmat cursuri de filozofie si teologie intre ‘92-’98, Bucuresti, nu am publicat pina acum absolut nimic sub forma de volum, pentru ca nu am trimis nimic inca, decit textele trimise la revistele Respiro si Agero. In continuare ma pot declara un scriitor fervent al prozei scurte, povestiri, nuvele, jurnal.
DAN TANISLAV
_____________________________________

SCRISORI CATRE ARP
Ne faceti o surpriza extrem de placuta. Ce idee frumoasa! Ma bucur foarte mult ca ne scrieti. Ma bucura fiecare mesaj pe care il primesc de la dumnevoastra. Ce imi doresc foarte mult ete timp.Timp sa citesc si sa scriu, din nefericire nu prea am parte de asta. Locul de munca imi absoarbe o gramada de energie si timp, de aceea este atit de important ca imi scrieti.
LOREDANA A. STIRBU ,Satu-Mare
_______________________________________

Multumesc pentru ajutorul dat cu adresa de net a revistei Helis, dar si pentru prezentarea cartii lui anghel depre mine. sunt si eu f. ocupat, dar am reusit sa trimit cateva poezii mai noi, nu din ultima carte.
GHEORGHE DOBRE ,Slobozia
____________________________________________________________________
O CARTE NOUĂ, DE FOLOS

Au început, în valuri, noi contribuţii la volumul al doilea din ciclul MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ LITERARĂ care va apărea în această vară cu un sumar la fel de reprezentativ ca şi cel al primului volum. Printre cele mai recente, admirabile, “depoziţii “, menţionăm pe cele semnate de Mariana Gurza, Nuşa Ilisie, Iulian Boldea, Adrian Lesenciuc , Mircea Motrici, Aurel Anghel – scriitori care exemplifică “noua geografie literară “, un relief de valori în schimbare, cuprinzând forme dintre cele mai diverse.
Aşteptăm în continuare textele autorilor români “de pretutindeni” la adresa de e-mail:
arp.contact@gmail.com
_______________________________________________________________________

LUMEA SATULUI DE AZI VAZUTA PRINTR-O PUBLICATIE NOUA ON-LINE

A aparut inca o editie on-line a unei reviste din Romania prea putin cunoscuta si ignorata nemeritat.
Publicatia bilunara ” SCRISOARE PASTORALA ” este fondata de Pr.dr.Alexandru Stanciulescu-Barda si apare in editia “pe hartie ” avand ca editor Parohia Malovat din jud.Mehedinti. Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Parohia Malovat , Mehedinti , si ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti – Romania , in cadrul unui program ARP de promovare a presei romanesti alternative , care cuprinde
numeroase periodice editate de romani de pe toate meridianele .

Pagina web a revistei este : http://malovat.wordpress.com
Adresa postala : Pr.Alexandru Stanciulescu-Barda , Parohia Malovat , jud.Mehedinti,Romania
Telefon: 0040/0724.99.80.86

___________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE este o publicatie electronica difuzata sub forma de revista si de buletin e-mail ; un proiect independent , gratuit si non-comercial , care isi propune sa promoveze dezbaterea si circulatia libera de idei culturale , intemeiate pe competenta, pragmatism si solidaritate intelectuala . In acelasi timp , ANALIZE SI FAPTE va sta la dispozitie si va difuza gratuit-orice comunicat ne veti trimite , informatie sau scurt comentariu pe teme de interes larg (inclusiv cercetari, studii si realizari ale Dumneavoastra pe care considerati ca merita sa fie cunoscute) . Orice comentariu, punct de vedere si opinie in tematica publicata (sau in domenii apropiate) vor fi primite intotdeauna cu cel mai mare interes. Preluarea informatiilor, analizelor si comentariilor distribuite de ARP si publicarea acestora este gratuita, cu conditia mentionarii sursei ARP NEWS.

ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU Fondata 2004 Adresa postala: str. Ciprian Porumbescu nr.10, Bucuresti, cod 010652 tel. 0040/21/317.01.10 e-mail: patrimonium.ro@gmail.com Serviciul ANALIZE SI FAPTE: Redactia (corespondenta generala): arp.contact@gmail.com ANALIZE SI FAPTE apare prin grija unui comitet redactional care cuprinde peste 15 personalitati ale culturii romanesti din toata lumea. COLABORARI Colaborarea la revista on-line ANALIZE SI FAPTE este deschisa oricarei organizatii,societati si persoane care doreste sa puna in circulatie o stire considerata de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o atitudine de folos cetatenesc. * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere “Arial”, la marimea de 12 pixeli. La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite,si vor fi studiate atent,orice semnalari privind fapte,personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei.
Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica.
Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei .

TrackBack Identifier URI

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________