ANALIZE ŞI FAPTE nr. 71

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 29 (71) 2007 , 29 Iulie – 4 August 2007 informatii zilnice on-line – 30 Iulie

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici >>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

__________________________________________

Un gand la plecarea unui scriitor : Dumitru Pricop – mai multe detalii >>>

_________________________

EXOTICA INDONEZIE

O noua carte a renumitului scriitor , cercetator si calator Florentin Smarandache : „Exotica

Indonezie“.

Se poate descarca din situl:

http://www.gallup.unm.edu/~smarandache/Indonezia.pdf

O carte despre cultura, religiile, limbile, filozofia, viata oamenilor din arhipelagul
indonezian… medicina traditionala… gandirea orientala…

____________________________________

CARTI IN PREGATIRE

Va trimit articolul alaturat, care face parte dintr-o lucrare mai ampla- un posibil Dictionar al personalitatilor aradene la care lucrez, impreuna cu un colectiv redactional din mai multe institutii culturale aradene ! E o munca grea, dar frumoasa si am credinta ca va fi utila peste vreme! Eu am inventariat pana acum peste 500 de asemenea personalitati, figuri aradane, cum se scria atunci, in presa vremii! Am la indemana aproape toate colectiile de ziare si reviste, de la 1800 si ceva incoace, numai timp si rabdare sa fie! Cand vom aduna impreuna toate cautarile noastre, sper ca nr. lor va fi mult mare! Din acesta lista fac parte si oamenii de litere ai acestei parti de tara, piatra de hotar, cum o numea Isaia Tolan, in revista sa cu acelasi nume !

NICOLAE NICOARA-HORIA

_____________________________________
SCRISORI CATRE ARP

Am dat curs invitatiei de participare la deosebita dumneavoastra initiativa ( n.r.- volumul al doilea din ” Marturisirea de credinta literara ” ) Cred ca se cuvine sa cunoasteti temeiul, acceptand cartea care cred ca ma reprezinta, daca binevoiti a-mi indica o adresa postala de contact.

MARIAN DRUMUR

___________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

30 Iulie 2007 – „Părintele Paisie de la Sihla“, Editura Bizantină, Bucureşti, 2007 (un comentariu de Mariana Gurza)

___________________________________
# In MONITORUL IMOBILIAR

30 Iulie – Ce se vinde si ce se cumpara in luna August ?

________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 29 (71) 2007 , 29 Iulie – 4 August 2007 informatii zilnice on-line – 31 Iulie

S-A DUS LA DOMNUL , PE NEASTEPTATE , PATRIARHUL ROMANIEI , PREA FERICITUL TEOCTIST . DISPARITIA SA NASTE SEMNE DE INTREBARE IN CIUDA VARSTEI. UN DOCUMENTAR ” CIVIC MEDIA” DESCHIDE , PRIN SUGESTII CITITE PRINTRE RANDURI , O DEZBATERE CE NU SE POATE OPRI AICI . MAI MULTE DETALII LA PAGINA WEB URMATOARE : Sa implinim visul Patriarhului acum: inaltarea Catedralei Mantuirii Neamului

___________________________________________

O RUGACIUNE IMPRESIONANTA PRIMITA DE LA SCRIITORUL STEFAN DUMITRESCU

Ma asez si eu in fata Icoanei si ma rog din inima pentru Pastorul care merge la Domnul ! Doamne, binecuvantat si slavit sa fii in veci, binecuvanteaza sufletul, obosit de truda pamanteasca si de micimea omeneasca, ce a fost Pastorul acestei natii ! Doamne, primeste-l la Tine si aseaza-l in inima Ta ! Apleaca-Te asupra lui si cerceteaza-l cu Marea mila Ta si cu bunatatea Ta ingreasca. Fiebinte Te rugam Tata Ceresc si buna Maica a Domnului, aplecati-Va cu dragoste si cu durere asupra acestui neam, imprastiat si zdrobit, si pacatos, a carui incercare nu se mai termina, fierbinte Va rugam, daruit-i Pastor bun, si sfant, si cu dragoste de Tara si de neam !

Fie-Ti , Doamne, Tata ceresc mila nesfarsita de neamul acesta, fiebinte Te rugam , aduna-l, intareste-l, lumineaza-l, ca incetosat este la minte, adu-l pe calea cea dreapta, si fa din el, NEAMUL TAU ALES ! AMIN ! CI TOATE ACESTEA IMPLINEASCA-SE IN VOIA SI IN RAGOSTEA TATALUI CERESC ! HARUL DOMNULUI NOSTRU IISUS CHRISTOS SA FIE CU NOI CU TOTI ! AMIN ! SLAVA TATALUI SI FIULUI SI SfANTULUI DUH, SI ACUM SI PURUREA SI IN VECII VECILOR, AMIN !

Asculta, Doamne, ruga robului tau, Stefan, daruit de Tine, cu harul Cuvantului ! Doamne ajuta !

_________________________________

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici >>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

________________________________

VREMURI GRELE

La 16 iunie asupra satelor Bârda, Bobaiţa, Colibaşi, Crăguieşti şi mai puţin asupra Malovăţului s-a abătut o mare furtună însoţită de grindină. Aceasta a distrus în întregime recolta. Păioasele au fost amestecate cu pământul, porumbii au rămas doar nişte cioturi, însăşi coaja de pe viţa de vie a fost decojită. Iarba cu tulpina mai groasă a rezistat, dar atât a fost de bătută, încât s-a uscat în următoarele zile. Parcă a turnat cu foc peste iarbă; toată s-a uscat, încât nu mai au vitele ce mânca. Pământul s-a întărit ca piatra în următoarele zile, fiind bătut de zeci de bucăţi de grindină pe centimetru pătrat. Cei care au fost surprinşi în câmp au scăpat cu greu, dar cu urme şi cucuie, care mai persistau şi după o săptămână. În această furtună a murit fostul cântăreţ al parohiei noastre, regretatul Stănciulescu Gh. Alexandru. Dumnezeu să-l ierte! În satele menţionate s-a terminat cu orice speranţă de recoltă pe anul acesta. Mânie dumnezeiască. A doua zi după furtună am auzit pe un creştin (doar cu numele!) din Colibaşi spunând: ,, Aseară Dumnezeu a fost beat! N-a ştiut ce face!” Auzind o asemenea afirmaţie necugetată, nu am putut decât să exclam: ,,Îţi mulţumim, Doamne, că nu ne-ai bătut atât cât am fi meritat cu adevărat!”

Pr.ALEXANDRU STANCIULESCU – BARDA , parohia Malovat, Mehedinti

_________________________
SCRISORI CATRE ARP

# Va trimit, pentru rubrica „Atitudini eretice „, din revista dvs. ” EPOCA”, un material care avertizeaza asupra unei capacane teribile si neasteptate, pentru oameni… – cu atat mai teribile, cu cat este mai neasteptata… De fapt, capcana, in ultimii ani, se bazeaza si pe faptul ca omul a regresat, prin „milostivenia” conducatorilor oculti ai acestei lumi, dinspre „creatia lui Dumnezeu”, spre ceea ce bietul nebun Darwin, odinioara ( e mai bine de un veac si jumatate, de atunci…), delira: a devenit, prin degenerare spirituala, un animal fara de memorie… Asta lipseste omului, din ce in ce mai mult, pentru a se putea smulge din ghearele Satanei si a putea alerga, iarasi, in ritm normal, spre MANTUIREA sa: MEMORIA ISTORIEI…(FIE SI A CELEI CONTEMPORANE…).

ADRIAN BOTEZ

____________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

31 Iulie 2007 – ELENA FECIORU-SCÂNTEIOARĂ: „TRISTEŢI TĂMĂDUIND CUVINTE“, Editura „Macarie“, Târgovişte (un comentariu de Victor Sterom)

_____________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

Tema de astazi este :

31 Iulie 2007 COMEDIA ERORILOR : Speculaţii cu stratageme

Pagina web a buletinului on-line este:

http://monitorimobiliar.wordpress.com / apasati aici pentru lectura

______________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 29 (71) 2007 , 29 Iulie – 4 August 2007 informatii zilnice on-line – 1 August

SINGURATATEA PATRIARHULUI

Dacă ai sta să numeri în ce calităţi şi virtuţi a înotat acest uluitor ierarh ortodox român pe o perioadă istorică dintre două milenii, ai putea începe cu Credinţa curată în Dumnezeu! Nici o abatere şi nici o delăsare de la împlinirea datoriei! Mi-a spus, la ceas de taină, de mai multe ori: Voi plecaţi mereu şi mă lasaţi singur! Sunt atâtea probleme care cer rezolvare urgentă! Cum n-aş pleca şi eu ca voi, dar stau legat aici pe Dealul Patriarhiei unde bat vânturile din toate părţile! Ce ştiti voi! Apoi se rezema pe speteaza scaunului şi privirea şi-o ducea în zare, iar pleoapele îi striveau lacrimi de diamant. De fiecare dată am rămas dezarmat şi fără cuvânt de apărare! Eram în faţa unui magnific Patriarh! Aşa precum îi era şi Singuratatea!

CALINIC, Episcopul Argesului si Muscelului

Intreg articolul -in revista EPOCA >citeste aici>>

___________________________________________________________

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici >>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

_________________________________________

UN GEST ADMIRABIL

Am citit in Buletinul Arp 13-20 IV 2007 pag 1, ca mentionati „doua studii exceptionale, inedite pana azi, semnate de savantii I.C. CHITIMIA SI VIRGILIU STEFANESCU – DRAGANESTI (cel de-al doilea – despre Ulfila si scoala lui ) „, iar la sfarsitul buletinului se da adresa de mai sus pentru donatii de carti.

Deoarece Prof. Virgiliu Stefanescu-Draganesti a fost casatorit cu mama mea, intamplator mai am cateva carti din cele traduse de el si mi-ar face placere sa va donez 2-3. Sunteti interesati ? Si daca « da », unde sa vi le aduc ? Eu voiu fi la Bucuresti in 7-9 VIII si v’asi ruga sa-mi dati si ceva indicatii cum ajung la dumneavoastra.

Cu ganduri bune si urari de succes, Carmen Sabau. 22-VII-2007.

_______________________________________________________

# In revista NEAMUL ROMANESC

OPINII – Nicolae Georgescu – „Antonescu”: un substantiv comun

OBSERVATOR – Titus Filipaş: „A treia Romă?”

POLEMOS – UN EPISOD UITAT DAR CU EFECTE VII: „M-AM SĂTURAT DE ROMĂNIA” – Un eseu actual al lui Corneliu Florea, din 1999: „Scrisoare deschisă domnului Sabin Gherman din Cluj-Napoca

________________________________________________

SEMNALARI SI RECOMANDARI

Un capo d’opera!

Albumul despre istro-romani creat de CARTURARUL ERVINO CURTIS de la Trieste, album accesabil pe Internet la adresa http://picasaweb.google.it/rozzano/ISTROROMENI , este un capo d’opera!

TITUS FILIPAS , 28 iulie 2007

____________________________________________________

Ivo Andrici, Curtea blestemată (traducere şi tabel cronologic: Steva Perinaţ şi I. P. T.), Timişoara, Editura Uniunii Sârbilor din România, 2006.

În romanul Curtea Blestemată, Ivo Andrici, pornind de la antiteza fundamentală a romantismului creştin, Infern — Eden (Iad — Rai), a ajuns la veşnic-moderna problemă a „pântecelui-orizont-de-chit”, a „spaţiului îngrădit”, a „spaţiului-capcană”, problemă devenită, în ultimă instanţă, o sublimă „obsesie expresionistă, oglindită („surprinsă”) magistral în simbolul energetist al rotativului labirint ca „pol al Răului”, un diabolic labirint al planurilor glisante, „black hole”, „gaură-neagră” a lumii , mai mult ca sigur, unul dintre cei doi poli ai Priveliştii Fiinţei…

ION PACHIA TATOMIRESCU

________________________________________

SCRISORI CATRE ARP

# Am deosebita placere de a va invita sa imi fiti alaturi cu ocazia lansarii celui de al doilea volum de poezii al meu intitulat ATINGERI DIVINE. In acest email atasez invitatia mea pentru dvs si echipa editoriala impreuna cu toate urarile mele de bine si sanatate.

MARIANA EFTIMIE KABBOUT

# Am trimis alaltaieri, pe adresa postala a redactiei, cele trei carti care mi-au aparut pana acum. E o ocazie foarte buna pentru a relua prezentarea lor – pe care am facut-o, intr-un mesaj care poate s-a pierdut. Chiar Dv. mi-ati recomandat sa trimit totul din nou, fiind mai sigur asa – si ma conformez.

IOAN BOZAC

# Va trimit un grupaj de poeme din noul volum aflat în pregătire: „poruncile lui aurel pop” Cu deosebit respect

AUREL POP

Va salut de departe. Va trimit un nou eseu: „Paradisul Bucuriei”, dorindu-va sanatate si spor in munca rodnica ce o faceti pentru raspandirea culturii romanesti. Dumnezeu sa va binecuivnteze!

Prof. DUMITRU BUHAI , SUA

__________________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

01 August 2007 – FLORIN PARASCHIV: „MEDITAŢIILE UNUI SCEPTIC EUROPEAN: ESEURI CATABASICE“ (un comentariu de Adrian Botez)

______________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

Tema de astazi este :

1 August 2007 – CORECTARI – ” Seceta” sporeste ” nevoia de vile „???

Pagina web a buletinului on-line este: http://monitorimobiliar.wordpress.com / apasati aici pentru lectura

_________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 29 (71) 2007 , 29 Iulie – 4 August 2007 informatii zilnice on-line – 2 August

IMPORTANT !

DE AZI, ARP A INAUGURAT UN DOCUMENTAR ON-LINE DEDICAT PATRIARHULUI TEOCTIST. IL PUTETI CITI LA PAGINA WEB

PATRIARHUL BIBLIC >>citeste aici

______________________________________________

O precizare de la dl. Artur Silvestri

Povestea cu aspect de roman de aventuri publicata in „Romania Libera” din 2 August curent (prezentata drept cel mai enigmatic episod din viata fostului cap al Bisericii Ortodoxe) este un text cu caracter absolut fabulatoriu iar in ceea ce ma priveste ilustreaza un gen de biografie paralela cu aceea traita . Aparitia acestui tip de „literatura de ipoteza istoriografica ” ma obliga sa public mai curand decat as fi dorit o carte privitoare la ” Biserica in vreme de revolutie „, reconstituind astfel zilele de razboi tacut antiortodox din ianuarie 1990 pe care pana astazi nu le-am evocat decat sumar si rezervat.

___________________________________________________

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici >>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

______________________________________________

LAURENTIU DUMITRU: DESPRE CARTI NOI, IDEI IN MISCARE SI CONTACTE UTILE

Va informez prin prezentul newsletter ca postez de la o vreme materiale numai pe blog. Fiind up-date aproape zilnic nu am gasit potrivit a trimite mereu newsletter!

Va aduc la cunostinta ca in curand va aparea pe piata a treia mea carte, cel tarziu la inceputul lunii septembrie. Rugati-va si pentru mine sa am spor si luminare acum in pragul definitivarii materialului.

Momentan insa va recomand cu caldura o carte de exceptie de a carei editare m-am ocupat personal – „Convertirea prin literatura” – Octavian Darmanescu. Merita citita!

http://laurentiudumitru.ro/blog/2007/07/18/convertirea-prin-literatura/

http://apologet.ro/carti/convertirea/coperta-400.jpg

___________________________________________

UN GAND DE LA ANTIPOZI

# Multumesc pentru buna DVs. intrebare. Sunt si eu bine cu intreaga famile, ceea ce Va dorim si DVs. din toata inima. Mare satisfactie ne-a adus mailul de acu dimineata, cu aceasta suprafata de un hectar de adrese, avand cu totii acum acces la mapamondul sufletelor romanesti legate de ARP-Bucuresti. I-am aratat si la Floricica mea suprafata de adrese, care ne leaga acum romanimea si zice nevasta: „Mama, mama, ca trebuie sa-ti mai cumpar un calculator nou de-o sa primim mailuri de la toti acesti romani „. D-apoi Domnia Voastra Domnule SILVESTRI, care adunati de pe la fiecare cate ceva scris, cum le organizati si oranduiti spre publicare ? Munca enorma, da, sunteti un candidat de geniu la vesnicia culturii si literaturii romane, fara comentarii. Eu asa imi explic sensul traectoriei activitatilor si eforturilor

DVs. DUMNEZEU SA VA DEA PUTERE SI SANATATE, DRAG SI IUBIRE DE ACEST FRUMOS NEAM ROMANESC, SARAC DAR FRUMOS SI RENASCATOR !CU ALES RESPECT

Ioan MICLAU – AUSTRALIA.

_________________________________________

CARTI de VANZARE

Dragi prieteni, Am primit cateva carti noi, unele foarte bune, despre care m-am gandit sa Va instiintez. Trebuie sa Va marturisesc ca pe unele le am doar intr-un singur exemplar. Deci, pe cei care ii intereseaza, Va rog sa-mi comunice cat de repede posibil, ca sa i le opresc.Va precizez ca preturile NU le-am pus eu ci proprietarul lor.

Pr. Gh. Naghi

_________________________________________

1. Mircea Eliade in constiinta contemporanilor sai din Exil, Editura Criterion Publishing, f. a., 382 p. – 20 dolari

2. Mac Linscott Ricketts, Radacinile romanesti ale lui MIRCEA ELIADE. Copilaria si tineretea (1907 – 1933), Vol. I., Editura Criterion Publishing, Bucuresti, 2004, 654 p. – 25

dolari

3. Mac Linscott Ricketts, Radacinile romanesti ale lui MIRCEA ELIADE. De la Bucuresti la Lisabona (1934 – 1945), Vol. II, Editura Criterion Publishing, Bucuresti, 2004, 485 p. – 25 dolari

4. William Shakespeare, Sonete, trad. de Miron Kiropol, Editura Criterion Publishing, Bucuresti, 2006, 193 p. – 15 dolari.

5. Mihail Sturdza, Romania si sfarsitul Ruropei. Amintiri din tara pierduta, Editura Criterion Publishing, Bucuresti, 2004, 499 p. – 20 dolari.

6. Pentru o definitie a specificului romanesc. Crestomatie de Gabriel Stanescu, Editura Criterion Publishing, Bucuresti, 2006, 448 p. – 20 dolari

____________________________________________
SCRISORI CATRE ARP

# In primul rand, va multumesc pentru colaborare. As dori ca in editiile de saptamana viitoare ale publicatiilor dvs., in care veti cred ca e potrivit, a includeti si materialul urmator( nr. despre Crisan dr. Mircioiu)

DAN BRUDASCU

# SA VA DEA DOMNUL SANATATE! DOMNUL SA NE BINECUVANTEZE SI SA NE AJUTE PE TOTI !

Va multumesc pentru vestea pe care mi-ati dat-o ( n.r.- aparitia cartii ” Delirul ” in BIBLIOTECA ON-LINE Romanul „Delirul, vol II” are astfel posibilitatea sa ajunga la cat mai multe suflete si constiinte! La un numar mai mare de romani patrioti, de intelectuali patrioti ! (Intelectualii romani nepatrioti fiind foarte multi, majoritatea, din pacate) Cu siguranta ca in rastimpul acesta l-ati citit. Imi doresc foarte mult sa cunosc parerea dumneavoastra, mi-as dori mult sa stiu daca v-a emotionat, daca v-a miscat ! Il rog pe bunul Dumneyeu ca sa se gaseasca un roman patriot care sa si publice aceasta Editie a doua, prima fiind epuizata ! Mai am la dumneavoastra, o rugaminte, doua trei… Pana acum eu am cunostinta de 3 recenzii ale Romanului „Delirul, vol II”, vi le trimit pentru a le publica si pe ele, a le posta pe internet, ele fiind publicate, asa, in reviste si ziare. Poate le publicati o data cu Romanul. Multumesc. Va trimit un articol de Dictionar, in care este vorba desre mine si opere mea. Rugamintea mea ar fi sa il includeti in Dictionarul Scriitorilor romani, pe care il publicati dumneavoastra. Mai am multe lucruri frumoase sa va daruiesc ! Mulumim din inima Domnului pentru tot ! Multumindu-va inca o data pentru tot ce faceti pentru cultura romana, cu urari si rugaciuni de bine, pentru dumneavoastra, cei care lucrati la ARP, il rog pe bunul Dumnezeu sa na ajute.

Cu pretuire, al dumneavoastra,

STEFAN DUMITRESCU

_________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

02 August 2007 – ALEXANDRU GEORGE: „Simple întâmplări“ (un comentariu de Valeria Manta Tăicuţu)

______________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

2 August 2007 – ” Averea Bisericii ”

Pagina web a buletinului on-line este: http://monitorimobiliar.wordpress.com / apasati aici pentru lectura

________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 29 (71) 2007 , 29 Iulie – 4 August 2007 informatii zilnice on-line – 3 August

REVISTE ARP, NUMERE NOI – DE CITIT :

# In revista LUCEAFARUL ROMANESC >>> citeste aici >>>
# In revista NEAMUL ROMANESC >>> citeste aici >>>>
# In revista EPOCA >>> citeste aici >>>
# In revista ECOUL >>> citeste aici >>>
# In revista MONITOR CULTURAL >>> citeste aici >>>

________________________________________________

ARP – Asociatia Romana pentru Patrimoniu a publicat ieri un nou documentar on-line alcatuit pentru pomenirea Prea Fericitului Teoctist ;il puteti vedea la pagina web

http://patriarhulbiblic.wordpress.com
In acelasi timp , a initiat publicarea unui mic volum omagial dedicat lucrarii romanesti si bisericesti a Marelui Ierarh disparut . Volumul va fi publicat la jumatatea acestei luni la editura INTERMUNDUS si va fi trimis la tipar luni, 6 August.Cei care,pana atunci , doresc sa trimita texte de evocare sau de analiza a operei Patriarhului Teoctist , in orice fel doriti si la orice dimensiune, o pot face prin expeditie e-mail la adresa arp.contact@gmail.com

___________________________________

JOSNICA PROCEDURA

Am citit articolul din Romania Libera : cel mai enigmatic episod din viata fostului cap al Bisericii Ortodoxe. Josnica procedura jurnalistica. Descrierea unui patriarh BOR, chiar intre ziua decesului si ziua inmormântarii, ca pe un popa hedonist ce danseaza intre crima abjecta si Busuioaca de Bohotin, arata uitarea legilor lui Solon.

Titus Filipas

______________________________

OMAGIU

Cu puţine ore înainte de a pleca la Paris, scotocind prin sacul cu interviuri luate într-o viaţă de ziarist, am găsit pregătit pentru vreodată, când voi putea aduna la un singur loc câte personalităţi am avut şansa să cunosc şi să dialoghez cu ele, acest interviu superb luat Prea Fericitului Teoctist.Întregesc, poate, cu aceste superbe răspunsuri la grăbitele întrebări , lucrarea ziditoare a celui pe care îl plângem astăzi. Odihnească-se în linişte cu împăcarea că a făcut pentru neamul lui scară spre Cer.

Aurelia Lăpuşan

N. R. Interviul va aparea in vol. AL CINCILEA PATRIARH , gata de aparitie la ed. Intermundus

_______________________________________________________

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici >>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

______________________________________________

PREMIILE PATRIMONIULUI – sustineri si recomandari

# Apreciez propunerea marelui carturar G.I.Tohaneanu pentru premiile ARP. Dar, G.I.Tohaneanu este stilist, lingvist, nu istoric literar, cum scrieti dv. Va rog sa faceti corectura de rigoare.

ION MARIN ALMAJAN

________________________________
SCRISORI CATRE ARP

Stimati si demni, devotati ucenici ai fenomenului ARP –

Va trimit un poem care ilustreaza, cred, cel mai clar, notiunea de Neam Metafizic, notiune pe care eu am lansat-o si explicat-o teoretic, de cate ori si unde am avut prilejul…

Poezia este forma cea mai sintetica (pentru ca e revelata), prin care se poate exprima si spera a se face inteles, pana in „rarunchii” fiintei, un biet om pacatos…Poezia este, in zilele noastre de eclipsa a credintei si de dezmat al necredintei – singurul mijloc de a lupta cineva, in mod drept, pentru a dovedi ca face parte dintre Ostenii de Lumina ai lui Dumnezeu…

Cineva ma intreba, odinioara, daca poezia religioasa raspunde unor cerinte anume ale sufletului meu…etc. I-am raspuns ca eu nu scriu poezie religioasa, pentru bunul motiv ca nu exista Poezie/Poet, daca nu exista Revelatia Dumnezeiasca

Am recurs la ea, la Poezie, deci:

a- atat pentru a incerca sa vad daca Revelatia mai are efect si asupra altora, decat asupra celui care a avut-o – cat si

b-sa vad cat de mult poate, un om, sa transmita semenilor, din mesajele pe care le primeste, pe „firul rosu” divin…

ADRIAN BOTEZ

_______________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

03 August 2007 – MARIAN BARBU: „OGLINZILE DIN CHICAGO“, Editura Sitech, Craiova, 2006 (un comentariu de Ion Pachia Tatomirescu)

___________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

Pagina web a buletinului on-line este: http://monitorimobiliar.wordpress.com / apasati aici pentru lectura

______________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 29 (71) 2007 , 29 Iulie – 4 August 2007 informatii zilnice on-line – 4 August

PATRIARHUL TEOCTIST S-A DUS LA LOCUL DE ODIHNA

TREI TEXTE SCANDALOASE, DOUA PRIVIND IMPREJURARILE MORTII PATRIARHULUI TEOCTIST

O fundaţie din Cluj-Napoca cere anchetarea dr. Sinescu

Patriarhul a murit cu zile

Prigonirea lui Teoctist

Duhul malefic

Duhul malefic al articolului Cumpana Patriarhului, publicat in ziarul România libera de pe data de 2 august 2007, aminteste spiritul editorialelor presei din Belgrad controlata de Milosevici. Valurile comentariilor de aprobare la articolul din România libera erau atâta de agresiv orientate impotriva ortodocsilor, incât m- a inspaimântat. Vorbesc aici despre despre revarsarea raului in sine, pe ultimele mijloace de exprimare electronice, in celebra Agora display, o exprimare neinfrânata de vreo autoritate morala. Cine doreste repetarea tragicului fenomen iugoslav Vukovar in România? Bunul patriarh Teoctist este remarcabil mai ales pentru faptul ca a reactivat functia de loctiitor al catedrei episcopale din Cezareea Cappadociei pentru patriarhul BOR. Valorile Bisericii Orientale, aparate de aceasta functie detinuta pe vremuri de Sfintul Ierarh Vasile cel Mare, ne arata ca nu este acum prioritate nationala ridicarea Catedralei Neamului. Exista deja triste exemple. Când rusii au inaltat catedrala neamului lor la Moscova, a venit napraznic revolutia bolsevica, iar atunci când sirbii au inceput a construi catedrala neamului lor in Belgrad, Iugoslavia s -a dezmembrat in razboaie. Pe de alta parte, Bucurestiul de azi este atat de agresat de constructii, incât o noua constructie poate fi in contradictie cu valorile bisericii ortodoxe. Cel putin aceasta este perceptia mea asupra Catedralei Neamului. Eu consider ca orice bisericuta ortodoxa cu slujba tinuta in limba româna frumoasa este o catedrala a neamului nostru.

TITUS FILIPAS

_______________________________
CUVINTE- DOCUMENT

Multe cuvinte s-au spus la plecarea Patriarhului Teoctist. Voi ţine minte pe cele ale unei rude, un bătrân din satul natal, m-a impresionat până la lacrimi: „Venea pe la noi, NE ştia pe nume şi vorbea cu noi. Mamei mele îi zicea ţaţă Victorie.„Sunt cuvinte document şi monument de vorbire românească.Cuvinte ce declanşeasă arhetipul unor sentimente străvechi.Oameni simpli, săraci, exprimând bucuria, durerea şi mândria amestecate într-o rostire ce nu se poate uita.Omul Mare care a fost Patriarhul Teoctist a intrat în memoria colectivă ca toţi cei care au coagulat un neam dincolo de cuvinte.

AUREL ANGHEL

________________________________

CE MAI PREGATESC SCRIITORII

M-am reintors din Gibraltar, unde am fost destul de ocupat de data asta si nu am reusit sa scriu decit o singura nuvela scurta; „Magul”, dar de care sunt destul de multumit, deoarece in buna parte este autobiografic. Ma odihnesc putin si apoi i-l trimit. Nu stiu daca merita, dar am continuat , in speranta ca o parte din lectura sa fie inteleasa din perspectiva uman- filozofica, perspectiva pe care eu am avut-o in vedere atunci cind am scris. Sunt mai multe fragmente. In curind voi trimite mai multe episoade, dar trebuie sa le scriu in computer, ele fiind scrise de mina doar.

DIMITRIE GRAMA

_____________________________________________________

VOR AJUNGE SA NE SCOATA DIN NEAMUL BOSIMANILOR

Nu m-as fi bagat si in scandalul cu „cumanirile” dlui istoric Neagu Djuvara – dar „povestile cumanesti” au inceput „sa prinda” printre unii dintre „istoricii”-dascali, din scoli… Ceea ce este, zic eu – grav! Si, atunci, chit ca nu-s specialist istoric, incerc sa-mi spun parerea ca… sa zicem, „simplu cetatean”… Fost elev… Un pic de bun-simt n-ar strica istoricilor profesionisti… Chiar cred domniile lor ca ne pot manevra, pe toti, cum vor – ca toti suntem idioti?! – si ca ne pot inventa ca stramosi…ce/pe cine? Vor ajunge sa ne scoata din neamul bosimanilor, ori din neamul sobolanilor… – si profesorii de scoala vor preda, cuminti/disciplinati, sa nu-si piarda, Doamne fereste, posturile (bietele lor posturi…)… : „Dragi elevi, precum spune dl istoric Neagu Djuvara, voi/dvs. sunteti, acum in desertul Kalahari…si va numiti bosimani…! Iar acum, precum s-a schimbat Programa de Istorie, sunteti sobolani de magazie!” Aplauze sincer-admirative… de fiecare data…

ADRIAN BOTEZ

_____________________________

ASTAZI AU APARUT NUMERE NOI DIN REVISTELE EDITATE DE ARP :

# In revista NEAMUL ROMANESC >>> citeste aici >>>

# In revista LUCEAFARUL ROMANESC >>> citeste aici >>>

# In revista O CARTE PE ZI >>> citeste aici >>>

# In revista EPOCA >>> citeste aici >>>

# In revista ECOUL >>> citeste aici >>>

# In revista MONITOR CULTURAL >>> citeste aici >>>

sumarul lor in revista ANALIZE SI FAPTE de DUMINICA

_______________________________________________

RECOMANDARE DE LA VLADIMIR BULAT , Chisinau

Cum iubea Kogalniceanu monastirile!

http://manastiri-basarabene.over-blog.com

______________________________________________

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici

>>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

___________________________________________________

SCHIMBATU-S-A CLIMA ?

In conformitate cu angajamentele luate prin Comunicatul din data de 11 februarie 2007 CAMERA de COMERT IMOBILIAR din ROMANIA organizeaza dezbaterea publica on -line pe sit-ul Camerei la sectiunea http://cameraimobiliara.blogspot.com/2007/03/directia-eco.html pe subiectele „Schimbatu-s-a clima ?” si Frica de…o carte.

„Se schimbă clima? Această întrebare nu se pune de ieri sau de azi, ci de secole. Însuşi Ştefan Hepites, cel care a înfiinţat primul Serviciu Român de Meteorologie, analiza într-o lucrare de referinţă „Schimbatu-s-a clima?”,1898 modul în care fenomenele atmosferice ieşite din comun, excepţiile de la regulă, se oglindesc în atitudinea populaţiei”.

Mai multe detalii -in EPOCA de azi citeste aici >>>

________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

04 August 2007 – OVIDIU SUCIU: „AMURG“, Editura „Dacia“, Cluj Napoca, 2007 (un comentariu de Aurel Pop)

______________________________________________

# In revista MONITOR IMOBILIAR

3 August 2007 – Unde se va construi , cu adevarat , ” catedrala Mantuirii Neamului „?

TrackBack Identifier URI

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________