ANALIZE ŞI FAPTE nr. 67

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 25 (67) 2007 , 1 Iulie – 7 Iulie 2007 informatii zilnice on-line – 2 Iulie , Sf. voevod Stefan cel Mare si Sfant

DE CITIT – numere noi in revistele editate de ARP >>click aici

” ROMANIA CARE NU DOARME „

IATA CATEVA DIN SCRISORILE COLABORATORILOR SI REDACTORILOR NOSTRI , ARATAND FAPTE SI GANDURI DIN ZIUA DE IERI : ROMANIA NU STA PE LOC CACI EXISTA O ” ROMANIA TAINICA „

# Dan Ghelase, militant pentru valorile traditiei bucurestene, ne trimite un scurt film despre ” Scandalul Pietii Obor”, o alta afacere desgustatoare a stapanirii de azi.

______________________________________________________________

Iata un film facut de studenti UNATC care, ca si cei de la Arhitectura cu „Case care plang”, sprijina lupta pt traditiile Bucurestilor:

http://www.youtube.com/watch?v=o2oWWmpsDOk
___________________________________
DESPRE „SATUL PASTORAL”, ” MOSNENI” SI ” NEDEIE ”

Primim de la prof. N. N. Tomoniu numeroase stiri despre ceea ce intreprind oamenii din regiunea Tismanei si socotim de folos sa fie cunoscute in cercuri cat mai largi fiindca azi ” Fundatia Tismana ” -poate sa devina un model de actiune romaneasca .

Am avut câteva zile infernale, cu multiple acţiuni care nu mi-au lasat nici un spatiu de manevra pentru a ma ocupa de corespondenta si hobbyuri. Consecvent si in spiritul firii ” celor din batrani ” , am împlinit fapte bune care vor ramane in anonimat, cum bine spunea mosul si vor beneficia de ele oameni pe care numai „Dumnezeu îi stie”.

Astazi ziua a fost mai plina ca oricand, am parcurs de dimineata „pe carari de munte”, cand cu motoreta, cand pe jos, multi km facand tuturor zonelor protejate şi punctelor turistice nenumarate fotografii in vederea implinirii strategiei de dezvoltare a Tismanei la care suntem si noi, Fundatia Tismana, implicati.

Apoi la amiaza, aveam o intalnire cu IPS Teofan, mitropolitul Olteniei pe care mi-o aranjase sambata parintele Vasile, secretarul parintelui mitropolit.

Inca din octombrie trecut hotarâsem sa editam o carte cu cercetarile mele legate de viata Sf Nicodim iar in a doua parte, sa inseram si biografia sfantului scrisa de Stefan Ieromonahul avand in vedere ca ea n-a mai fost editata de pe la 1835.

Din nefericire IPS Teofan pleca azi dimineata de la Sf Manastire, subit si cu durere in suflet, fiind anuntat de moartea tatalui sau.

Am discutat cu d-l Resceanu care se ocupa concret de postul de radio Logos si tiparituri ; el mi-a spus ca are in proiect cartea pe care eu i-am dat-o in format digital in octombrie. Apoi am parasit Sf Manastire si am plecat intr-un sat alaturat pentru o reuniune comuna a fundatiei si asociatiei de mosneni care detine muntele Nedeia de langa Jiul de Vest. Tismana are teritoriu mare care merge pana in Parcul National Retezat iar noi suntem initiatorii unui nou tip de turism, „turismul pastoral” organizat.

Am schitat si proiectul pentru participarea la concursul lansat recent de TVR1 dupa ce am mai avut o participare cu televiziunea obtinand titlul „Topesti, sat european” pe care va invit sa o cititi pe CD-urile trimise sau sa vizionati filmul realizat de TVR. Am optat in proiect pentru brandul pe care-l avem deja castigat, artizanatul, costumele populare si covoarele de la Tismana, fiind cunoscute in intrega lume.

Va scriu toate astea pentru a va face o idee despre „anonimele fapte bune” in care sunt impilcat aproape zilnic ramanadu-mi putin timp pentru hobbyuri ca scrisul.

Cu toate astea, tot zilnic, viata iti ofera o puzderie de fapte care te indeamna ultimativ a scrie, a lua atitudine, pana nu se alege praful, daca nu s-a ales deja! Asa ca vom mai colabora, inima nu ne lasa sa trecem nepasatori cu vederea la ceea ce se intampla si ni se intampla.
N.N. TOMONIU , Tismana

____________________________________________________________
” IN UNIVERSUL MEMORIEI ”

Acum doua ore am revenit la Bistrita, de la un Simposion organizat de Nicolae Baciut , la Lapusna . A fost pe teme de spiritualitate si de cultura bisericeasca. Am scris repede un material si vi\l trimit si dumneavoastra cu toate gandurile mele bune.

Nu stiu daca stiti, acolo este castelul de vanatoare a lui Carol al doilea si langa el, peste cascada, este manastirea cu bisericuta veche de lemn, stramutata din sat.

Este la circa 5o km de la Reghin, in Masivul Calimani.

MELANIA CUC

_________
Reportajul trimis de scriitoare a aparut astazi in MONITORUL CULTURAL pagina web

http://monitorcultural.wordpress.com

____________________________________________________________

GANDURI DE CALATORIE LA INCEPUT DE IULIE

Nu stiu daca sunt in stare sa va scriu tot ce simt.Daca as fi putut sa va transmit ceea ce sufletul meu a vibrat prin tinuturi salajene, altfel v-as scrie.

Voi incerca sa descarc maine pozele .Am fost impresionata de monumentul de la Ip, bineinteles neglijat.Voi veni cu amanunte.

M-a surprins taranul obisnuit cu vechea unealta, coasa.Mi-a trezit amintiri, gandindu-ma la tata.

Daca ar fi trait Nicolae Grigorescu, probabil in vremea noastra ar fi pictat „carul cu vaci”.Am pozat fenomenul…Viata taranului roman, interesanta si surprinzatoare intr-o perioada in care tehnologoia este alta….

O surpriza neasteptata a fost Biserica SF.Nicolae ROMITA.O poveste care merita sa fie cunoscuta.Preotul, „intamplator”, consatean cu sotul.Vestigiile romane, povestea locului, m-au facut sa ma pierd in acel loc.

Orice drum merita pentru a gusta din frumusetea naturii. Oboseala trece, amintirile insa asternute pe suflet se vor pastra.

MARIANA GURZA

____________________________________________________________

O INVITATIEDE LA ANNE -MARIE BEJLIU LA O LANSARE DE CARTE

Vã invit cu drag la a doua lansare a volumului de poeme „Cerul ascuns in noi” ,care va avea loc

la CLUJ, pe data de 7 IULIE 2007, la orele 11:00, in incinta Librariei DIVERTA UNIVERSITATII. Adresa: STRADA UNIVERSITATII,NR.1 Volumul va fi prezentat de Dna. RODICA ELENA LUPU , Dna. MARIANA ENACHE , Dl. HORIA MUNTENUS.

Anuntul lansarii este prezent si la urmatoarea adresa:

http://groups.msn.com/RomaniangroupInPerthWestAustralia/annmarspage.msnw?action=get_message&mview=0&ID_Message=9148

__________________________________________________________

AZI , ALTE NOUTATI

# In revista O CARTE PE ZI

2 Iulie 2007 – ANA-MARIA CORNILĂ: „REVERII CRITICE” ( comentariu de Adrian Botez)

# In MONITORUL IMOBILIAR

2 Iulie 2007 – ZILE SI BANI – Ce se vinde si ce se cumpara in luna Iulie ?

________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 25 (67) 2007 , 1 Iulie – 7 Iulie 2007 informatii zilnice on-line – 3 Iulie

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici

>>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

___________________________________________________________________

CATEVA DIN CELE MAI „TARI” TEXTE RECENTE

” DEMOCRATIA ” ELITEI – Un eseu de George Mirea

DEZVĂLUIRI INCENDIARE – „ Cine l-a ucis pe Mitropolitul Nestor Vornicescu?” – o evocare de pr. prof. Alexandru Stănciulescu-Bârda

JURNAL DE IDEI – Alexandru Nemoianu: „Pactul cu diavolul”

POLEMICI NECESARE – Prof. N. N. Tomoniu : ” Un prim comentariu la cartea d-lui Neagu Djuvara – „Thocomerius – Negru Vodă”

DEZVALUIRI INCENDIARE : A EXISTAT ÎNAINTE DE ‘ 90 O GRUPARE REFORMISTĂ ÎN „INTERIOR” ŞI ÎN „EXTERIOR”? Un punct de vedere de Şerban Andronescu – „Semne de întrebare”

DOCUMENTE IGNORATE – Ioan Mugioiu , Elveţia: „O armată va exista întotdeauna…” (2000)

ACTUALITATEA ÎN RĂSPĂR – Theodor Codreanu: „Alte aberaţii despre Eminescu”

DEZVĂLUIRI INCENDIARE – Şerban Andronescu : A fost Ioan Petru Culianu „discipolul lui Mircea Eliade”?

ROMANII DIN BALCANI – Adrian Botez: „La ce ni-s buni aromânii…!?

____________________________________________________________________

„Tineti-va de popor ca sa nu rataciti ! ” Simion Barnutiu

Aparitia revistei „Floare de latinitate, Anul IV nr. 2(15) 2007”, facilitata de catre Uniunea -Fundatia „Augusta” din Timisoara, este un eveniment in sine ca si prin „simbol”: aceasta este o revista de cultura si spiritualitate romaneasca editata de Consiliul Minoritatii Nationale Romane din Serbia – Novi Sad. Pe prima coperta , Biserica „Sf.Nicolae” din comuna Densus ridicata in secolele X-XIII, Sf.Manastire Putna, si placutele de lut ars descoperite la Tartaria, pe Mures datate 5200 i.Chr.

O carte mai bine zis care te frapeaza citind pe coperta „NU UITA CA ESTI ROMAN…”. Imagini romanesti de pe Valea Timocului, un „drum lung”prin istoria neamului, amintindu-ne ca in acest an se comemoreaza „trecerea a 19 secole, 1900 de ani) de la sfarsitul razboaielor daco-romane, in cadrul Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor in Lume. M-as opri insa asupra unui moto, ce prefateaza cartea. „NATIUNILE SUNT PIETRELE DE TEMELIE ALE OMENIRII, IAR EXISTENTA LOR ESTE UN FAPT ESENTIAL PENTRU IMPLINIREA UMANA’ Un temei pentru a felicita grupul redactional pentru acesta aparitie si pe redactorul ei sef , scriitorul Vasile Barbu.
MARIANA GURZA

____________________________________________________________________________
CHESTIUNI DE METODA JURNALISTICA

Sunt perfect de acord cu „insirarea” notelor de subsol, la sfarsitul textului – cu „numerotatie de la 1 la cat o fi”! E, realmente, o solutie – si, avand in vedere ca aceasta solutie salveaza extrem de multe idei, care completeaza si lamuresc (ba chiar aduc o lumina noua asupra..!) solul(ui), voi indrazni:

a-sa va trimit un text pe care revista de hartie a domnului Marius Tupan, „Luceafarul”(cu tot respectul pentru ceea ce a fost candva, numita revista…), a avut neprofesionalismul sa mi-l publice doar pe jumatate (etern invocata lipsa de spatiu…dar nerespectandu-si macar acel „va urma”…!!! – n-ar fi prima data, si nici eu prima victima!… – dar NICI MACAR NOTELE DE SUBSOL NU LE-A RESPECTAT!!!) :”Violenta metafizica si Crucea, in romanele lui Liviu Rebreanu” – la care

b-voi adauga un (cred eu) interesant studiu hermeneutic, asupra unui text putin cunoscut (poemul ” Fachir”), dintr-un poet coplesitor, dar aproape uitat!!!, chiar de con-urbanii sai adjudeni… – e vorba de genialul poet si actorul cutremurator, Emil Botta ! – studiul se intituleaza „Complicitatea eurilor, in complotul transcenderii:”Fachir”, de Emil Botta”.

ADRIAN BOTEZ

________________________________________________________________

# In revista EPOCA

„GÂNDURI DE DEPARTE” – Alexandru Nemoianu: ”Congresul” Episcopiei de la “Vatra”

__________________________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

03 Iulie 2007 – VICTOR CIUTAC: „EXILAŢI ÎN UMILINŢĂ“, Chişinău, 2006 (comentariu de Valeria Manta Taicuţu)

_______________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

3 Iulie 2007 – PATOLOGIA PROPRIETATII IMOBILIARE -„Investitor“ şi „patron“

______________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 25 (67) 2007 , 1-7 Iulie 2007 informatii zilnice on-line – 4 Iulie

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici >>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

O VESTE INCANTATA

Chiar astazi mi-a aparut inca un volum: „VOIEVOZI” AI ROMANIEI. In carte descriu intalnirile mele directe cu sefii de stat ai Romaniei – Regele Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu, intermediarul Nicolae Vacaroiu.

AUREL DAVID

________________________________________________________________________

„CAND S-A FOLOSIT CUVANTUL ” EUROPA” PENTRU A DESEMNA CONTINENTUL” ?

M-am uitat pe http://arhivaromaneasca.wordpress.com/ sunt niste articole bune acolo.Este acolo si un document

DOCUMENT DOMNESC

Descoperit de Paul de Alep într-un sipet al lui Duma Negru despre vremurile din urmă ale Moldovei, de la mitropolitul Varlaam

cu paragraful

– La vremea din urmă, o fiară roşie cu multe capete va înghiţI întreaga Europă creştină, iar oamenii se vor sălbătici mai rău ca fiarele. L-am trimis unor prieteni si unul zice ca pe vremea lui Paul de Alep nu se vorbea de Europa. I-am trimis o harta „Evropa” de pe la 1650 cam din aceiasi perioada cu venirea lui Paul de Alep. Zicea ca-i facuta mai tarziu. Apoi i-am trimis si harta cu Tratatul de la Verdun din 843. Paragraful, „L’Europe occidentale, integree a l’Empire romain, forme pour la premiere fois un ensemble politique, culturel et economique coherent.” din LE MAXIDICO, La langue & les noms propres, Edition de la Connaissance, 1997, paginile 1331-1332.

Probabil s-a clarificat dar intrebarea ramâne!

Cuvantul e preluat din mitologia greaca si exista demult… In 1610 Galileo Galilei da satelitului lui Jupiter numele Europa… Paul de Alep a facut calatoria in Europa intre 1652-1659… Conceptul noii Europe e altceva…

Dar…Dar când s-o fi folosit pentru prima data cuvântul Europa pentru a desemna continentul Europa? Asta nu mai tin minte! Sa caut prin bibliotecă, dar n-am timp.

N.N. Tomoniu

_______________________________________________________________

CATEVA DIN CELE MAI ” TARI ” TEXTE RECENTE

CĂRŢI PUŢIN CUNOSCUTE – Manifestul Revoluţiei Naţionale (1935)

O CARTE INCENDIARĂ: „Marele atentat al Apusului papal împotriva poporului român”

VREMURI UITATE, CHIPURI IGNORATE – Alexandru Nemoianu : „Doftorul” din Mehadia

DOCUMENTE CONTEMPORANE SENZAŢIONALE – Gheorghe Olteanu: „Redobândirea hegemoniei maghiare” (I)

„LUMEA VĂZUTĂ DE LA TISMANA”: Economia propagandistică – o rubrică de N.N.Tomoniu

„PARADIGMA ZILEI” – EXISTĂ UN MODEL AL „IMPERIULUI” ? – Titus Filipaş: „Raritate şi Lebensraum”

DEZVĂLUIRI – Nicolae Georgescu : „Eminescu – un persecutat politic”

UN SCANDAL CE NU TREBUIE IGNORAT ! Opinii de Adrian Botez : „Alternativitatea… morţii spirituale!!!”

JURNAL DE IDEI – Alexandru Nemoianu: „Ce cred”

OBSERVATOR – Titus Filipas : ” Teoreme despre oligarhi ”

RECITIRI – Constantin Frosin: „Eliade văzut de pairii săi”

ATITUDINI – ” Detractorii lui Eminescu” ,un eseu de Adrian Dinu Rachieru

_____________________________________________________________________

IN BISTRITA , MEMORIA CULTURALA ESTE VALORIFICATA

Cetatenii organizeaza un sir de manifestari evocate aici :

Trag nadejde ca va fi ceva deosebit, fiindca am fost ajutati de imaginatie si, cine stie, de dorinta vechilor locuitori ai cetatii noastre,care vor sa nu fie dat uitarii ce au realizat ei.Si ce au realizat : o Biserica Evanghelica, construita in sec.XV-XVI , cu cel mai inalt turn de piatra dintre bisericile din Transilvania ( 75 m); o biserica franciscana, chiar mai veche decat cea pomenita; un centru istoric, creionat in forma pe care o are acum chiar in secolul XV ! La loc de cinste, in capul strazii centrale ( Pietonala,acum ! ) sta Casa Ion Zidarul, facuta inainte de anul 1500,aflata,pentru scurt timp chiar si in proprietatea domnitorului moldav Petru Rares, ( doar suntem la doi pasi de Cetatea Ciceului, cea a Raresoaiei !). Si multe altele !

Si,daca imi permiteti, in cea Biserica Evanghelica se afla o Orga,veche de peste doua secole,construita de renumitul Johannes Prause si care pana de curand canta( suna ) nemaipomenit si care acum trebuie reparata, restaurata chiar ! Ne-am gandit ” sa punem istoria la treaba !” si,cu ocazia acestor Serbari ale Bistritei Medievale sa colectam fonduri sa demaram reparatia ei ! …Si multe altele se vor intampla in aceste zile si acesta este doar inceputul „medievalului” bistritean , care anul viitor va va astepta ! Desigur, de la aceasta editie va vom trimite fotografii,sau le vom posta pe site-ul www.ascrim.ro .

FLORIN SASARMAN

___________________________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

04 Iulie 2007 – PERSIDA RUGU: „SCRISORI DIN SINGURĂTATE“, Editura Etnograf, Cluj-Napoca(comentariu de Al.Florin Tene )

_____________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

4 Iulie 2007 – MODELUL ROMANESC : „proprietate prin specula sau prin noroc”

_______________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 25 (67) 2007 , 1 Iulie – 7 Iulie 2007 informatii zilnice on-line – 5 Iulie

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici

>>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

____________________________________________________________________

PREMIILE ARP – PROPUNERI SI SUSTINERI

Sustin nominalizarea lui TITUS FILIPAS – filosof al culturii , autor al unui important volum despre „modelul Simion Dascalul”in cultura romana din care am publicat in revista Asymetria prima versiune integrala.Cu salutari cordiale , Dan Culcer

____________________________________________________________________________

ECOURI
Cutremuratoare povestea iubitorului de neam NESTOR VORNICESCU, spusa de pr. Stanciulescu -Barda in ” Noua Arhiva Romaneasca”.Citind mai atent, am simtit cum sangele pulseaza, perii mi se ridicasera pe maini.O amintire si o traire pe care am simtit-o si eu, cam in aceleasi perioade.Am inceput sa-l indragesc mai mult, chiar daca plecarea lui pasagera a lasat un gol in cultura romaneasca.Intalnirea cu cei dragi si carora le-a dus dorul, poate i-au adus linistea.Dumnezeu sa-l odihneasca in gradina Sa !

MARIANA GURZA

_____________________________________________________________________________
Va multumesc pentru rubrica din revista „Epoca”.Pana la ceva mai bun – fie si…Atitudini eretice…Eu sunt(sau ma consider…) „eretic” numai fata de „conceptiile”si „tehnicile” politice (extrem de suspecte!!!) ale lumii asa-zis moderne – IN NICI UN CAZ FATA DE PORUNCILE LUI DUMNEZEU!!! Un biet pacatos fiind, le calc, aceste dumnezeiesti porunci, fara a-mi da seama, zi de zi – dar imi cer iertare Parintelui Ceresc, de fiecare data cand constientizez distanta dintre ceea ce trebuia sa fac…- si ceea ce am facut, sau a rezultat…

…A ti se considera epistola ca avand ceva de interes public (deci, de ajutor spiritual public!) nu poate fi decat extrem de magulitor! Si, in primul rand, simti ca scrisul tau nu e doar…grafomanie!!!
ADRIAN BOTEZ

___________________________________________________________________________________

SCRISORI CATRE ARP

# Am primit mesajul dv., invitatia pe care mi-o faceti de a scrie o marturisire care sa fie inclusa intr-un volum colectiv ma onoreaza.Veti avea ,,spovedania” mea,pana cel mult, 3o iulie,a.c.Am inteles si cealalta parte a mesajului.Fac tot ce pot pentru a-l transmite mai departe.

Gheorghe Seitan

__________________________________________________________________________

# „Tarotul umbrelor”, autoare Simona Anomis, grafica Mihaela Stinga a aparut la Cluj in primavara anului trecut in tiraj de 3000 de exemplare care s-au vindut deja. Daca va intereseaza o reeditare va stam la dispozitie cu detalii.

Mihaela Stinga

__________________________________________________________

ARTICOLE ” TARI ” IN REVISTA” BOABE DE GRAU „

Dan Ghelase: „Ca să lupţi pentru Bucureşti este necesar să ai repere, ataşament şi metodă

NU ASTEPTA! IMPLICĂ-TE! ŢARA ESTE A TA, NU „A LOR” – „Statul slab şi consecinţele sale. Studiu de caz: Roşia Montană”

ISTORIA RECENTA ESTE ISTORIA DISTRUGERILOR CONTINUE – Un protest necunoscut din anul 2000

JURNAL DE DISTRUGERI SCRIS DE CETATENI

IPOTEZE – Artur Silvestri : ” O soluţie pentru Bucureşti: comerţul cu istorie”

Titus Filipaş: „2001, Odiseea ambientală”

„OBORUL ” in viziunea Frontului Negustoresc

Castelele si cetatile feudale din feudale din Ardeal în distrugere continua

Ultimul Strajer al Capitalei a disparut !

JAFUL SISTEMATIC , CARDASIA ” SPECIALISTILOR” CU BANDITII

JURNAL DE IDEI – Alexandru Nemoianu, SUA : ” Însemnări despre Bucureşti „

” Studiu de caz „- ce devine o cladire industriala veche in Bucurestii de azi ?

______________________________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

05 Iulie 2007 – ION BALA: „VISE DIN CELĂLALT SOMN“, Editura Solstiţiu, 2005( comentariu de Aurel Pop)

________________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

5 Iulie 2007 – PATOLOGIA PROPRIETATII IMOBILIARE: Miliardar „la pensie“

_______________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 25 (67) 2007 , 1 Iulie – 7 Iulie 2007 informatii zilnice on-line – 6 Iulie

NUMERE NOI, CU TEXTE EXTREM DE INTERESANTE în publicaţiile editate de ARP

# revista NEAMUL ROMANESC >>> citeste aici >>>>

# revista LUCEAFARUL ROMANESC >>> citeste aici >>>

# revista EPOCA >>> citeste aici >>>

# revista ECOUL >>> citeste aici >>>

# revista MONITOR CULTURAL >>> citeste aici >>>

____________________________________________________________

„RANI DESCHISE” – NU MAI E TIMP DE PIERDUT !

Va retrimit un text, sub un nume/titlu mai alarmant – pentru ca, REALMENTE, ce se intampla cu patrimoniul national, printr-o neglijenta criminala, TREBUIE sa fie extrem de alarmant:

„BATJOCORIREA PATRIMONIULUI NATIONAL! – pelerinaj intr-o rana deschisa: Bucovina romaneasca, azi…”

Dvs., cu Asociatia Romaneasca pentru Patrimoniu, SUNTETI CEL MAI IN MASURA sa apreciati cele marturisite de mine(ca fiu al Bucovinei!), cu privire la cele ce se petrec cu patrimoniul national din Bucovina de Sud (partea romaneasca a Bucovinei a inceput sa fie stearsa de istorie, CHIAR DE CATRE GUVERNELE ROMANIEI!!! – aproape la egalitate cu sarmana Bucovina de Nord, „administrata” – a se citi: „aneantizata”! – de ucrainieni… – cei care scot cu buldozerele si azvarl pe apa Ceremusului, oasele stramosilor nostri, din morminte…). Romanii, care se uita cu indiferenta (sau:nici nu se mai uita…) la cum dispar picturile de pe peretii manastirilor bucovinene(Ministerul Culturii si al Cultelor, postrevolutionar, se dezintereseaza aproape total de restaurarea frescelor bucovinene! – eu stiu mai bine, ca „tiranul” Ceausescu, despre care s-a tot/se tot bate/batut moneda ca a fost ateu – si de-o fi fost, cu atat mai demn de pretuire a fost gestul sau: a trecut pe la manastirile Bucovinei de cel putin 20 de ori, si, de fiecare data, a dispus sa se dea bani pentru restaurari!!! – albastrul de Voronet a ramas, sub Ceausescu, ALBASTRU, verdele de Manastirea Humorului a ramas VERDE…etc. etc.etc. – acum, trei pereti din patru, la majoritatea manastirilor, sunt stersi total!!! – pe mine nu ma intereseaza din ce ratiuni a dat bani, manastirilor, Ceausescu:rezultatul a fost benefic pentru Neamul Romanesc? – DA!!! – ASTA CONTEAZA, IN DEFINITIV!!! – iar cei ce-s crestini numai cu gura, azi – si privesc cinic cum se sterg frescele, sunt mult mai vinovati decat „tiranul”…, tocmai ei devin tiranii distrugatori de Neam: aneantizarea istoriei si SPIRITUALIRTATII romanesti, prin aneantizarea PATRIMONIULUI NATIONAL!!! ), romanii, care se uita cu indiferenta(sau nici nu se mai uita…) cum infloresc coloniile de sectanti (straini), in locurile sfant-ortodoxe, in fata chiliilor sihastriilor… – vor plati, in fata lui Dumnezeu (ca alta instanta, o instanta terestra, se vede ca nu mai exista…) – aproape la fel, sau chiar la fel precum criminalii: nu stiu pe ce carte de legi si pe ce articole si paragrafe judeca/va judeca Dumnezeu din Ceruri – dar, dupa legea cuvantata a oamenilor, de pe Pamant – nepasatorii de SFANT PATRIMONIU (dintre noi, „simplii cetateni”…) intra la articolul/paragraful de complicitate la crima, sau chiar la asociere la crima!!! Iar cei care au raspunderea DIRECTA a prezervarii PATRIMONIULUI si se fac ca ploua… – intra, direct, la CRIMA CONTRA SFANTULUI DUH AL NEAMULUI!!!

ADRIAN BOTEZ

____________________________________________________

” POMENIRE „

Joi, 14 Iunie, am participat ,la Turnu Severin , la un simpozion dedicat regretatului Profesor Constantin Negreanu, cunoscut cercetător al proverbelor româneşti în ţară şi străinătate, cu prilejul împlinirii a şapte ani de la plecarea lui spre cele veşnice. Simpozionul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţen şi de Şcoala ,,Constantin Negreanu” din Tr. Severin. Simpozionul s-a ţinut în sala mare a Teatrului şi la el a participat un număr mare de severineni de toate vârstele şi categoriile sociale.Am făcut parte din prezidiu şi am evocat personalitatea şi opera marelui dispărut în cuvântarea ce am ţinut-o, Constantin Negreanu fiindu-i printre marii prieteni ce i-a avut în viaţă. Dumnezeu să te ierte, dom’ Costel!

Pr. Alexandru Stanciulescu-Barda

_____________________________________________________________

SCRISORI CATRE ARP

# Trebuie sa revizui si siturile din calculator pentru a reface CD-ul cu manastirea ca sa vi-l trimit. Le am arhivat din greseala pe un DVD si nu mai stiu ordinea, ca sa se potriveasca link-urile. In orice caz acolo vor fi toate variantele de biografie a Sf. Nicodim care le-am avut la dispozitie inclusiv cartea lui Stefan Ieromonahul, primul biograf al sfantului pe care o gasiti si acum la http://tismana.afcn.ro

N.N.Tomoniu

________________________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

06 Iulie 2007 – ALEXANDRU DUMITRU: „DE VORBĂ CU MINE ŞI CU VALEA JIULUI“ (comentariu de Miron Ţic)

_________________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

6 Iulie 2007 – Merita sa cumperi o casa in Grecia ?

Pagina web a buletinului on-line este: http://monitorimobiliar.wordpress.com / apasati aici pentru lectura

_______________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr . 25 (67) 2007 , 1 Iulie – 7 Iulie 2007 informatii zilnice on-line – 7

Iulie

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI – apăsaţi aici

>>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

________________________________________________________________________________________

ALTE PROPUNERI SI SUSTINERI PENTRU „PREMIILE PATRIMONIULUI ROMANESC”
# Am participat la mai multe festivitati de premiere, care m-au impresionat prin faptul ca ati reusit sa identificati oameni valorosi ai natiei romane din toata lumea si nu i-ati uitat nici pe cei trecuti in etenitate. Sunt sigur ca si anul acesta aveti o lista lunga cu scriitori merituosi, la care eu as adauga un nume: Elena Armenescu care este membra a Uniunii Scriitorilor. este prezenta si in revistele dumneavoastra on-line, cunoscuta si apreciata si peste hotare.

Dr Doc MIRCEA CIUHRII

___________________________________________________________________________

# Ma bucur sincer de oradeanul meu Iosif Popa, mai ales pentru „Premiul de Excelenta” ARP, pe care il merita din plin. Mi-a trimis articolul „Un „Oscar” al afacerilor mondiale pentru romanul Calin Raita”, pe care l-am indreptat spre revista „Iosif Vulcan”. M-a bucurat enorm venirea inspre mine a lui Iosif, fiindca avusesem ocazia sa ne cunoastem;revenirea lui ma bucura, la fel si cu Malinas.

IOAN MICLAU , Australia

__________________________________________________________________________
Mult- asteptata reuniune anuala ARP pentru desemnarea Premiilor Patrimoniului Romanesc se afla in pregatire ; continua si nominalizarile , pana acum in numar de peste 120 .Pentru mai multe detalii -cititi mai jos –

„Premiile Patrimoniului Romanesc” , editia a IV-a – 2007 -Nominalizari

PENTRU PREMIANTII EDITIILOR ANTERIOARE – CITITI AICI

„PREMIILE PATRIMONIULUI ROMANESC” – REPERE PENTRU AZI SI PENTRU MAINE

________________________________________________________________________

PRIMIM DE LA DAN GHELASE ACEASTA ADRESA UNDE PUTETI PROTESTA IMPOTRIVA DISTRUGERII „PIETEI OBOR ” , O NOUA INVARTEALA A STAPANIRII DE LA BUCURESTI

http://www.petitieonline.ro/petitie/salvati_piata_obor-p13200036.html
__________________________________________________________________________
UN CENTENAR

Primăria Mun. Beiuş, mai exact primarul acestuia, economistul Silviu Odovasian, a avut lăudabila iniţiativă de a organiza-împreună cu secţia din localitate a Muzeului Ţării Crişurilor, o suită de manifestări memoriale dedicată împlinirii a o sută de ani de la naşterea pictorului şi profesorului bihorean Niculiţă Pop. Au fost prezenţi reprezentanţi ai oamenilor de cultură, cunoscuţi şi foşti elevi ai artistului.

Detalii in numarul de azi al revistei

MONITOR CULTURAL http://monitorcultural.wordpress.com

_____________________________________________________________________________

SCRISORI CATRE ARP

# Vazand ca a aparut studiul meu hermeneutic despre „Hanu Ancutei” – va trimit si un alt capitol al (cu ajutorul lui Dumnezeu!) viitoarei male carti ” Cei trei magi ai prozei romanesti: Sadoveanu, Rebreanu, Mircea Eliade ” – si anume, capitolul in care analizez, din cu totul alta perspectiva decat cea obisnuita pana acum – romanul atat de enigmatic „Baltagul”..
ADRIAN BOTEZ

# Un mesaj de la scriitorul si traducatorul clujean Dan Brudascu. Are in proiect final o antologie de poezie romaneasca tradusa in engleza, cu 140 de autori. Adaug lista de nume din cuprins, pentru ca mesajul se refera la ea.

ADINA UNGUR

Detalii in numarul de azi al revistei LUCEAFARUL ROMANESC http://luceafarul.wordpress.com
_________________________________________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI

07 Iulie 2007 – MARIANA PÂNDARU-BÂRGĂU: „MIC TRATAT DESPRE PĂSĂRI ŞI UMBRĂ: DUPĂ CĂDEREA NOPŢII“, Editura Danimar, Deva, 2007 (comentariu de Adrian Botez)

_____________________________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

Pagina web a buletinului on-line este:

http://monitorimobiliar.wordpress.com / apasati aici pentru lectura

TrackBack Identifier URI

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________