ANALIZE ŞI FAPTE nr. 61

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -19 Mai

ROMANIA CARE NU TACE”

Ma declar fidel atasat intregului sistem initiat de dumneavoastra, de fapt o MUNCA TITANICA, expresie ce nu-mi apartine numai mie. Poate am devenit si mai ATASAT, datorita „CUVANTULUI” – ( probabil introductiv) in cartea ” Marturii literare…”.Iata si ce am initiat eu in ultimele saptamani, ca voluntar :

– am multiplicat notele de prezentare saptamanale in trei randuri, realizand peste 130 de”fluturasi” in scoli si printre studentii facultatilor de filologie si psihologie a Universitatii din Oradea, dar si la majoritatea profesorilor de la Facultatea de Litere a Universitatii amintite. Cu decanul acestei facultati, profesor univ. Dersidan, dealtfel un coleg de-al sotiei urmeaza sa initiem si alte actiuni in acest sens. Am transmis „recomandari” din ultima saptamana ale ARP catre toate liceele si scolile generale din Bihor, care sunt racordate la internet. Domnul profesor Radu Mazilescu, inspector de limba romana de la Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, apreciind activitatea pe care o desfasurati, a supervizat corespondenta catre aceste scoli, iar la proxima sedinta cu profesorii de romana din Bihor propune sa fie discutata mai pe larg utilitatea intregului sistem.

Am transmis faxuri despre programul din ultimele saptamani catre toate ziarele si revistele care apar la Oradea, majoritatea si-au propus ca in zilele urmatoare sa publice note in rubricile culturale, referitoare la aceasta activitate.

Am sensibilizat despre intregul sistem pe inspectorul cu probleme de cultura de la Episcopia Ortodoxa a Oradiei, iar indirect a aflat despre sistem si Preasfintia Sa Episcop Sofronie, despre care s-au publicat in ultima perioada doua reprtaje in revista Epoca. Am distribuit fluturasi si unor preoti greco-catolici pe care ii cunosc.

Prof. Iosif Popa , Oradea

_________________

In MONITORUL IMOBILIAR-o propunere de recastigare a „valorilor traditiei” care merita citita:

19 Mai 2007 – ROMÂNIA TĂCUTĂ:„Sate turistice”, repopulare şi „gospodărism”

______________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -20 Mai

Intre numeroasele scrisori zilnice primite de Reteaua Culturala ARP , exista si cateva care tulbura fara sa trebuiasca sa fie comentate;intre acestea-si aceste ganduri ale scriitorului Aurel Anghel,primite cu catva timp in urma. Am ezitat o vreme sa o dam publicitatii avand in vedere convingerile noastre de ” datorie inainte de toate”si sentimentului ca nu trebuie sa asteptam sau sa cautam laude de nici un fel. Totusi,frumusetea ei literara in sine ar merita sa fie cunoscuta ca un exercitiu de bucurie , atat de rara azi,in zilele noastre atat de nedeslusite.

CITESC ŞI SUNT UIMIT.N-AM CREZUT CĂ POŢI PRIMI CU ATÂTA PROMPTITUDINE RĂSPUNS LA EMOŢIA DE A SCRIE,TRIMITE ŞI PRIMI ÎNAPOI CUVÂNTUL TĂU DEVENIT PERSOANĂ PUBLICĂ. CÂTĂ RĂSPUNDERE IMPLICĂ ACEST FRUMOS JOC AL CUVÂNTULUI CARE FUGE ÎN TAINA LUI DE LA TINE CĂTRE ALTUL ! AM SENZAŢIA CĂ VOM REUŞI, CEI CARE NE JUCĂM CU DOMNIA SA CUVÂNTUL,SĂ IEŞIM DIN STAREA DE PREAMULTĂ AŞTEPTARE ŞI AMORŢEALĂ. NU CREDEAM CĂ VOI TRĂI SĂ ŞTIU CĂ MĂCAR CINEVA PIERDE O CLIPĂ DIN EXISTENŢA LUI SĂ CITEASCĂ UNDELE NEVĂZUTE ALE SUFLETULUI ALTCUIVA. CINE A INVENTAT POSIBILITATEA SE ŞTIE. DAR CINE A PUS-O LA ÎNDEMÂNA UNOR OAMENI CARE DORESC SĂ COMUNICE E DEMN DE TOT RESPECTUL MEU. ŞI DORESC SĂ SE ŢINĂ SEAMĂ CĂ AM O VÂRSTĂ. DAR CE MAI CONTEAZĂ…AŞTEPT RĂSPUNS DE LA REŢEAUA CULTURALĂ CUM AŞTEPTAM SCRISORILE CELEI PE CARE MI-A HARAZIT-O CEL DE SUS CU EXACT 44 DE ANI ÎN URMĂ PE DATA DE 27 APRILIE 1963.

DRAGI CITITORI AI REŢELEI CULTURALE ŞI DRAGI „LUCRĂTORI DIN REŢEA” -VĂ DAU DE ŞTIRE CĂ AM REZISTAT ŞI SUNT FERICIT.SUGEREZ O IDEE, SĂ DESCHIDEŢI O POSIBILITATE CA CITITORII REVISTEI SĂ SE FACĂ MAI CUNOSCUŢI ŞI CA CE SUNT EI ZI DE ZI, CA OAMENI CARE ÎN MODESTA LOR TRECERE PRIN LUME LASĂ ÎN URMĂ doar cuvântul?

AUREL ANGHEL DIN BUZAU cu sufletul în Cocora şi de la o vreme acolo unde cuvântul este ce nu putea fi cu 17 ani în urmă. Un bun al nostru şi nu al lor.Cu bucurie.

P.S.Scrierea cu majuscule e mijloc de exprimare şi transfigurare a momentului.Sunt majusculele solemnităţii.
________________________________________________________________________________

# In revista ECOUL >>citeste aici>>>

ATELIER DE PROZA – Aurel David : ” Grindina “

DINTRE SUTE DE CATARGE – Mariana Tănase : ” Noapte la stână “

___________________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -21 Mai

PUBLICATIILE ARP – SELECTIE DIN TEXTELE APARUTE PANA IERI-apasati aici->>>REVISTELE ARP – aparitiile recente : sumarul selectiv
_____________________________________________________________
SA TRECEM LA ATITUDINI SERIOASE !
In lumea normal evoluata, indicatorii de apreciere sunt capabilitatea unei entitati de a face ceva, respectiv asigurarea calitatii produsului actiunii. Evaluarea se face prin procedura tehnic numita auditare, empiric realizata prin intrebari diverse care iti contureaza o imagine.Paradoxal, politica este numai un accesoriu mai mult sau mai putin eficient de materializare a aspiratiilor generale.
Atata timp cat in aceste aspiratii nu regasesti liniile perene de dezvoltare romaneasca, clarviziunea fauritorilor Romaniei moderne si implicarea tinerilor (aidoma pasoptistilor, aparatorilor fiintei nationale, generatiei Eliade, echipelor regale studentesti), in schimb revelezi intelectuali cu nivel de alfabeti, rezultatul indeamna doar la reconstructie metodica…
Societate civila, implicare, obiective clare – raman doar deziderate, sa continuam sa discutam politica si fleacuri…
DAN GHELASE , presedinte ARTRAD

_____________________________________________________________________________________

# SCRISORI CATRE ARP
# Dragi si stimati prieteni,am citit cu incantare paginile despre „Hiperboreea”, si acolo este precizat la un moment dat ca tema este prezenta si la scriitorii contemporani. Nu am fost nici eu ocolita de fascinatia ei si ma bucur ca i se acorda atentie si spatiu spre publicare. Va trimit trei poeme care poate isi vor gasi locul in aceasta tematica.

ELENA ARMENESCU

# Cu o zi înainte de marea sărbătoare a Sfinţilor Constantin şi Elena, la vremea salcâmilor înfloriţi din care NE făcea mama cea mai bună prăjitură.O cocă uşoară şi dulce în care afunda ciorchinii culeşi de noi şi apoi lăsată câteva clipe în ulei încins, peste care arunca din mâna ei sfântă câteva firicele de praf alb, zahărul mărunţit cu sticla de un litru.Ce sunt toate acestea? Invitaţii ale revistelor ARP de a NE regăsi în propria fiinţă în care am stat pitiţi , noi ,cei din generaţia mea, cea mai mare parte din viaţă.

AUREL ANGHEL
_______________________________________

In MONITORUL IMOBILIAR,un nou eseu din ciclul ” Romania Tacuta”,despre solutiile privind dezastrul vietii la tara

21 Mai 2007 -ROMANIA TACUTA – Marea des-proprietărire • Neo-chiaburimea • Noile latifundii

__________________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -22 Mai

PUBLICATIILE ARP – SELECTIE DIN TEXTELE APARUTE PANA IERI-apasati aici->>>REVISTELE ARP – aparitiile recente : sumarul selectiv
_______________________________________________________________

ALTE TREI REVISTE EDITATE DE ARP SE PREGATESC SA APARA !

Suntem in etapa inaintata cu inca trei reviste on-line,care, pe la inceputul lui iunie, vor incheia ciclul de 20 de publicatii pe care l-am preconizat la inceputul acestui an. Cele ce exista( 15 titluri azi) se vor completa peste cateva zile cu alte doua(CARTI NOI si UNIVERSUL CARTILOR) si, foarte curand, cu „pachetul international”,ce va cuprinde :
-L’ETOILE DU DANUBE-revista de literatura si cultura romana-in limba franceza
-KOGAION REVIEW-revista de literatura si cultura romana-in limba engleza
-UNIVERSUL LITERAR- revista de literatura universala(continand traduceri din creatia unor autori straini,sau comentarii despre opera acestora,facand astfel posibil un dialog cultural mai lamurit si o cunoastere a „foii de temperatura” fidele a „lucrarii”venite dupa Roza Vanturilor).
Pentru cele doua publicatii” de afirmare romaneasca” puteti trimite atat creatii proprii cat si traduceri din opera altor autori;pentru UNIVERSUL LITERAR- versiune romaneasca din literatura scriitorilor straini ce socotiti util a fi cunoscuti cititorului si mai ales mediului cultural de la noi(si, evident, comentarii privind aceste creatii).
Ideea de a le inventa porneste dintr-o necesitate.Noi ne afirmam timid si cu prea putina staruinta productia proprie si de-aceea nu patrundem decat individual si sporadic acolo unde si altii ar putea sa aiba curiozitate intelectuala si buna-voire in a ne citi; insa, deopotriva, ignoram ceea ce insemneaza „literatura” si „idei literare” ce se sustrag canonului global si care , acolo unde apar, afirma „filosofia Locului” si unicitatea lui.Nu avem indoiala ca si in aceasta materie nu gresim si vom cunoaste efect.

Creatiile se pot trimite la adresa de e-mail: arp.contact@gmail.com ___________________________________________

Episcopi greco-catolici şi alţi prelaţi reînhumaţi la Oradea

La Oradea s-au desfăşurat o suită de manifestări prilejuite de împlinirea a 130 ani de la înfiinţarea Episcopiei Greco-Catolice din localitate. Acestea au debutat cu un simpozion internaţional găzduit de aula Facltăţii de Teologie Greco-Catolice, prilej cu care reputaţi specialişti de la Universităţi din Roma, Presso, Niregyhaza (Ungaria), de la cele din Bucureşti, Cluj şi Oradea, au susţinut comunicări. Paralel au fost lansate lucrări de istorie şi prezentând cultul catolic, diferite comunităţi sau personalităţi ale acestei biserici, unii plătind scump pentru credinţa lor; de asemenea pe scena teatrului orădean a fost susţinut un concert simfonic.

Un moment cu totul deosebit s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică la Sighet şi mai apoi la Oradea, când au avut loc ceremonii cu onoruri militare, pentru ca rămăşiţele pământeşti ale unor episcopi greco-catolici să fie reânhumate în cripta Catedralei Sfântul Nicolae din Oradea. Slujba ecumenică prilejuită de acest moment a fost săvârşită de 12 episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi de peste hotare şi a fost urmărită de sute de credincioşi. Au fost aşezate astfel la locul de veci rămăşiţele pământeşti ale episcopilor Valeriu Traian Frenţiu (1922-1952), Episcopul Iuliu Hirţea (1949-1978), Vasile Hossu (1990-1997), Mons Dr. Ioan Dan (1917-1986) – profesor şi decan al Facultăţii de Drept a Universtăţii Catolice din Buenos Aires (Argentina) şi Părintele Canonic Dr. Coriolan Tămâian (ordinarius 1978-1990)

prof. Iosif Popa

_______________________________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR, continua ciclul despre ” Romania Tacuta”

22 Mai 2007 – ROMANIA TACUTA : Schimbari si epiloguri ; sate si asezari ce vor disparea

_________________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -23 Mai

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI -apăsaţi aici->>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv
______________________________________________________________
Fundatia TISMANA -proiecte si intiative
PROIECTUL Portal Maiastra

Dupa participarea noastra la numărul special care a fost distribuit gratuit la Sfânta Mănăstire Tismana în cadrul Simpozionului ROLUL SFÂNTULUI NICODIM ÎN MONAHISMUL ROMÂNESC organizat la 23 septembrie – 2006 vom continua relatia cu fondatorul şi coordonatorul revistei revistei PORTAL MAIASTRA din Târgu Jiu, d-l Zenovie Cârlugea. Constatând că românii noştri din diaspora îşi continuă talentele şi hobbyurile acolo unde sunt, Fundaţia Tismana împreună cu redactorul şef al revistei Portal Măiastra , d-l prof. dr. Zenovie Cârlugea şi-a propus ca să popularizeze preocupările lor literare în această revistă.Contact e-mail:nicu@tomoniu.ro

________________________________________________________
GANDURI SI OPTIUNI
Sa dea Domnul sa existe mai mult ca oricand darul comunicarii pe care uneori il pierdem. De ce oare avem tendinta sa ne inchidem in noi?Daca n-am uita ca dialogul deschide portile sufletului poate totul ar fi mai frumos,am fi mai uniti, am putea avea zilele mai senine.Va urez zile cat mai luminoase,sa vedem mai bine lucrurile,cu totii si mai departe in desfasurarea lor.Eu sunt bucuroasa ca multi romani dinafara granitelor ne sunt mai aproape,comunica si vor binele Romaniei.Doamne ajuta!
ELISABETA IOSIF

_______________________________________________________________________________

# In revista O CARTE PE ZI >>>aici>>>
23 mai 2007 – CORNEL UDREA: “UMORUL SAU FAŢA ADEVĂRATĂ A LUMII”, Editura “Grinta”, Cluj-Napoca, 2005

# In MONITORUL IMOBILIAR-un eseu despre ” loisir” si „traditie”

23 Mai 2007 – ANATOMIA PIEŢEI DE „LOISIR“ – O revoluţie de mentalitate

__________________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -24 Mai

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI -apăsaţi aici->>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv
______________________________________________________________

CONTINUA NOMINALIZARILE PENTRU PREMIILE PATRIMONIULUI ROMANESC,ed. a IV-a, acordate de ARP-Asociatia Romana pentru Patrimoniu

Pe langa nominalizarile anterioare, s-au primit recent si alte propuneri de premii, distinctii si mentiuni dintre care enumeram cateva :VASILE PISTOLEA, pentru vol.” Sarbatori religioase si datini la Romani”,GEORGE COANDA ,pentru volumele ” Geocivilizatie romaneasca” si „Carpatii-spatiu de conservare si continuitate a vetrei etnice romanesti „,ELISABETA IOSIF ,pentru eseurile de istoria culturii , ELISABETA BOGATAN, ca editor „Revista de etnografie, antropologie si folclor”,PETRE OPREA, pentru contributia deosebita la istoricul caselor din Bucuresti.

Premiile vor fi acordate cu ocazia reuniunii anuale ARP , din luna iunie 2007.

_______________________________________________________________

Un portret: Parintele Justin Parvu

„Cred cu tarie ca cel mai mare duhovnic in viata este Parintele Justin Parvu de la Petru Voda. El este si cel mai puternic om duhovnicesc. Chiar daca nu are nici un rang ierarhic, are rangul Duhului, care i s-a dat si care nu se va putea lua de la el. As vrea ca Sfintii Arhangheli si Maica Domnului sa-i pazeasca pe ucenicii sai de ispita mandriei de a-i fi ucenici”.
Parintele Gh.Calciu – Dumitreasa
______________________________________________________________________

NOUTATI

#In revista EPOCA

FOLCLOR INTERNET – Proverbe

VIATA IN EUROPA -o rubrica de Nuşa Ilisie,Spania : “Virgen de los Desamparados”

_______________________________________________________________________________

CARTI NOI
La Bookfest (6‑10 iunie 2007, pavilionul central al Romexpo), editura Vremea vă aşteaptă cu NOUTĂŢI:

În colecţia Planeta Bucureşti, Paul Emil Miclescu, Din Bucureştii trăsurilor cu cai. Povestiri desuete;

În seria Ernest Bernea, Moartea şi înmormântarea în Gorjul de Nord şi Dialectica spiritului modern, ediţii îngrijite de Rodica Palade

În colecţia În jurul lumii (ghiduri turistice): Moldova, Cipru, Croaţia, China Carte pentru copii: Astrid Lindgren, Fraţii Inimă‑de‑Leu, traducere de Carmen Vioreanu.

IOANA MITEA Editor/ Copyright Manager

__________________________________________________________________
SCRISORI CATRE ARP

# Am ramas placut impresionat de sintagma „va rugam sa nu uitati”… Cum as putea sa uit? Va apreciez munca si ma bucur sa pot participa la „masa ” celor ce folosesc cuvintele pentru a ne da prilejul sa intram in lumea fermecata creata de mintile creatoare ale poetilor si prozatorilor romani aflati pe tot globul pamantesc.De aceea, va trimit, inca doua eseuri, care vor face parte din cartea „Ancora Adevarului”: 1. „Exista Dumnezeu cu-adevarat!” 2. „Examenul credintei”In prezent, sunt preocupat sa termin si cartea de poezii intitulata „Fericirea Divina”. Din acest volum va atasez poezia „Cantecul marii”.

Prof.DUMITRU BUHAI,SUA
_____________________________________________________________________

# In revista NEAMUL ROMANESC >>>aici>>>>

“Diversiunea Aromână” – Politicianismul dâmboviţean nu mai are limite!

# In revista O CARTE PE ZI >>>aici>>>

24 mai 2007 – IOSIF ŢIPROC: „VASILE BLIDARU OMUL ŞI LEGENDA“, Editura „Solstiţiu“, Satu Mare, 2006(comentariu de Aurel Pop)

# In MONITORUL IMOBILIAR , un eseu despre ” hazard” si ” potential ” economic
24 Mai 2007- ANATOMIA PIETEI DE LOISIR : Dezvoltarea prin hărţi secrete ?

_____________________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -25 Mai

PUBLICAŢIILE ARP – SELECŢIE DIN TEXTELE APĂRUTE PÂNĂ IERI -apăsaţi aici->>>REVISTELE ARP – apariţiile recente: sumarul selectiv

# O foarte interesanta colectie de poeme si picturi , recomandata de prof. N.N. Tomoniu, animatorul Fundatiei Tismana ;autorul acestora este Anci Dan, din SUA.Cititi aici: http://ancidan.blogspot.com/
_____________________________________________________________________
ROMANIA CARE NU STA CU MAINILE IN SAN

Inscrieti-va ca membru al forumurilor Fundatiei Tismana recent create si veti fi la curent cu ce se intampla acest buletin fiind postat periodic acolo.Adresele forumurilor noastre;
http://fr.groups.yahoo.com/group/fundatiatismana forum în limba româna cu interfata in lb. franceza
http://groups.google.com/group/tismana forum in limbile franceza si romana
Fiti printre primi membri pentru ca veti primi un CD cu filmul Manastirea Tismana si alte info utile!
contact:nicu@tomoniu.ro

___________________________________________________________________________

SCRISORI CATRE ARP

# Anul acesta fiind Anul Haşdeu, lucrez un material închinat savantului.Vă trimit şi dumneavoastră o parte din el.

ELENA CALUGARU-BACIU
_________________

# Colaborarea cu dvs. este deosebit de valoroasa pentru mine.Ma onoreaza.Patru din textele pe care vi le trimit nu le-am publicat nicaieri pana acum.Vroiam sa particip la un concurs de poezie religioasa (avand ca tema Isus) cu ele dar nu am apucat sa le trimit.Vi le trimit cu drag si sincera pretuire.

Lucrez la al treilea volum de poezie si sunt prinsa de el total.Intrebare: Doriti sa va trimit electronic al doilea volum (Cerul ascuns in noi) lansat deja? Mi-ar fi facut placere sa donez ARP cele doua volume publicate nu numai electronic ci mai ales in real. O zi senina va doresc din tot sufletul!

ANNE-MARIE BEJLIU

______________________________
# Cu mare drag va trimit alte cateva poezii de ale mele ,purtand in suflet toata admiratia si recunostinta mea pentru dvs.
MARIANA EFTIMIE KABBOUT
___________________________________________
# Felicitări pentru excelenta promovare a limbii şi culturii româneşti prin intermediul revistelor editate de ARP.Diversitatea temelor abordate, profesionalismul cu care autorii îşi împărtăşesc opiniile tuturor celor care vor să-şi îmbogăţească cunoştinţele în varii domenii, vor crea cu siguranţă un cerc din ce în ce mai larg de cititori.Vă doresc putere de muncă, mergeţi înainte, scopul e nobil!
Dr.MIHAIL MATARINGA ,
Constanţa, 24 mai 2007

__________________________________________________________________________________

ANALIZE SI FAPTE , an.II , nr.19 (61) 2007 , 19-26 Mai 2007 informatii zilnice on-line -26 Mai

DESPRE” SCANDALUL AROMANILOR” -O NOUA ATITUDINE IN ” ROMANIAN GLOBAL NEWS „

http://www.rgnpress.ro/content/view/22274
__________________________________________________________________________________

Primim de la scriitoarea Adina Ungur acest anunt ce subliniaza inca o data ca adevarata cultura inzestrata cu obiective clare si continuitate nu se face ” pe Calea Victoriei”.

In data de 24 mai 2007, la Baisoara, judetul Cluj, a avut loc activitatea demonstrativa, in cadrul Comisiei invatatorilor din judetul Cluj, cu tema „Traditii si obiceiuri de pe plaiuri ardelene”.Elevii claselor a II-a de la Scoala „Ioan Lupas” din Cluj-Napoca si elevii de la Scoala cu clasele I-VIII , Baisoara au prezentat un excelent program artistic ce a cuprins obiceiuri stravechi romanesti, de o mare valoare culturala:”Descantecul cununii”, „Traditiile rromilor”, „Obiceiul nuntii in Ardeal”.

Coordonatoarele activitatii educativ-demonstrative, doamna invatatoare Maria Rosa (Baisoara) si doamna institutor Iulia Chende (Cluj-Napoca) au avut ca prim obiectiv al activitatii modul eficient de integrare a copiilor in societate printr-un proces instructiv educativ de valoare bazat pe imbinarea armonioasa intre traditional si modernism.
Activitatea si-a propus sa intareasca colaborarea dintre elevii claselor a II-a din mediul urban si cei din mediul rural, precum si realizarea unui real schimb de experienta didactica .
La activitate au participat invatatori din judetul Cluj, precum si doamna Luca Minodora Susana, membra in Comisia de Cultura si Educatie, reprezentantul Romaniei in Congresul Puterilor Locale si Regionale ale Consiliului Europei. Acestia au apreciat munca depusa de elevi si cadrele didactice, in scopul promovarii traditiilor si obiceiurilor din Cluj si Baisoara.
Elevii au reusit prin activitatea lor sa demonstreze ca sunt pastratori de traditii, credinta si adevar. Dar toate acestea au fost cu putinta datorita dragostei lor de pamantul si limba stramoseasca!

Institutor Iulia Chende
____________________________________________________________________________________

O frumoasa culegere de ganduri , creatii si insemnari -intre ele, imaginile din Iasi , memorabile:

http://poesis.weblog.ro/
_______________________________________________________________________

AZI ,IN REVISTELE ARP

# In revista O CARTE PE ZI>citeste aici>>

26 Mai 2007 – PAUL EVERAC: „CONSTRUIM CU SUCCES ELITISMUL UNILATERAL DEZVOLTAT“, Editura AGER – Economistul, 2006(comentariu de Victoria Milescu)

# In revista ECOUL> citeste>aici>>>

DINTRE SUTE DE CATARGE ~Ana Moldovan : ” Mov ”-trei poeme in proza

DEZVALUIRI – prof.dr.Viorel Roman, Germania: “Secretele lui Ioan Paul II”

AZI , IN REVISTELE EDITATE DE ARP

# In revista LUCEAFARUL ROMANESC >>> aici >>>

Păr. Justin Pârvu: “Pământul – baza existenţei naţiei”

ALEXANDRU NEMOIANU – Povete şi câteva gânduri despre “Loc”

# In revista EPOCA >>> aici >>>
Titus Filipaş: “Oligarhul şi populistul”

# In revista O CARTE PE ZI >>>aici>>>

VANGHEA MIHANJ STERYU: „OCHIUL SUFLETULUI“, Editura: „Macarie“, Târgovişte, 2005, Postfaţă de Mircea Cotârţă

#In revista EPOCA

FOLCLOR INTERNET – Proverbe

VIATA IN EUROPA -o rubrica de Nuşa Ilisie,Spania : “Virgen de los Desamparados”

# In revista NEAMUL ROMANESC >>>aici>>>>

“Diversiunea Aromână” – Politicianismul dâmboviţean nu mai are limite!

______________________________________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR-

26 Mai 2007- ANATOMIA PIETEI DE LOISIR : Investiţia „micilor proprietari“

_____________________________________________________________________________________

DE CITIT din aparitiile recente

# In revista EPOCA >citeste aici>>

SA LAMURIM -o rubrica de prof.dr.Titus Filipaş: “Ceauşescu – puţin cunoscut”

Ana Moldovan -Maramures: ” Povesti despre ispite, batranete si nemurire”

Mariana Gurza: “Nu-l vom uita pe Nestor Vornicescu” – gânduri la şapte ani de la naşterea în cer a marelui mitropolit si cărturar

# In revista O CARTE PE ZI>citeste>aici>>19 Mai 2007 – N. PORTOCALĂ: “EUROPA, ŢARA TRACILOR”, Ed. OBIECTIV, Craiova, 2007(comentariu de Doina Dragut)

# In revista LUCEAFARUL ROMANESC >>>aici>>>
Mircea Radu Iacoban: “Mistuirea”

# In revista NEAMUL ROMANESC >>>aici>>>>

Constantin Frosin:” Există un caz Mircea Eliade – reflecţii la un centenar”

# In revista MONITOR CULTURAL>>>aici>>>

George Mirea: Cine “strică/urâţeşte” limba?

# In revista EPOCA >>>aici>>>

Pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa: “Despre criza neamului românesc”

# In revista ECOUL >>>aici>>>

Nicolae Rotaru: “Frica”

Simona Frosin: “Centenarul naşterii unui geniu românesc”

# In revista ECOUL >>aici>>>

Mihail Mataringa: „Din trandafirii albi“

# In revista O CARTE PE ZI>citeste>aici>>

22 Mai 2007 – LAURA CEICA: „ZIGGURAT“, ed. Anthropos, Timisoara, 2006

# In revista NEAMUL ROMANESC >>>aici>>>>

CUVINTE DE ÎNŢELEPCIUNE – Onoarea unui neam – cuvinte de folos de la Păr. Justin Pârvu

Constantin Ciopraga : Variaţiuni pe tema limbii (I)

# In revista LUCEAFARUL ROMANESC

” MODELUL BRANCUSI “- Prof. dr Zenovie Cârlugea: “Istoria Coloanei Infinite”

# In revista EPOCA >>>aici>>>>

EPOCA VĂZUTĂ ALTFEL – Prof. Nicolae N. Tomoniu: “Războiul celor trei oligarhii”

Ioan Mugioiu: Despre articolul “Cum creşele pot distruge o naţiune”

# In revista MONITOR CULTURAL

M. Ungheanu : ” Preşedintele Romîniei şi GDS “

Nicolae Georgescu: ” Iarăşi despre a treia limbă română “

Aurel Pop: “Întrucât scrisul mi-a creat suferinţă, ăsta-i motivul major pentru care am scris, scriu şi voi scrie.”

# In revista O CARTE PE ZI>citeste>aici>>

21 Mai 2007 – VASILE PLĂVAN: „BOABE DE LACRIMI“, ediţie îngrijită de Mariana Gurza, Ed. Carpathia Press, 2007(comentariu de Artur Silvestri)

# In revista ECOUL>citeste>aici>>>

ECOUL ZILEI – Marin Toma : “Femeie…”
CAIETE – Titus Filipaş: Împotriva spiritului “Kakaniei” – Modelul “Meder Laszlo Ferencz”

SCRIITORI DESPRE SCRIITORI ~” Cartea lui Costel Bunoaica” citita de Aurel Anghel

DINTRE SUTE DE CATARGE -Constanţa Marcu : Poeme

# In revista NEAMUL ROMANESC, un eminent eseu de actualitate al lui Titus Filipas >>citeste>aici>>>>

Titus Filipaş: “Falşi bobo people, culturnicii GDS”

# In revista MONITOR CULTURAL >citeste>aici>>>

Prof.dr.Francis Dessart, Belgia: ” Rezistenţa intelectuală a unui eseist “

RATIUNEA DE A FI – Doina Drăguţ: “Lucrurile cu adevărat esenţiale sunt lucrurile simple”

Cora Saurer Chioreanu, Elvetia : ” Despre scriitura culturală sau epistolă deschisă spre cărturarii români ”

Ionuţ Ţene: “Tendinţe şi repere istoriografice din Ardeal”

DEZVALUIRI DESPRE CORUPTIA DIN ” CULTURA ” – Iosif Popa: ” Cacialmaua “Excelenţelor ” – interviu consemnat de Mariana Breb

RATIUNEA DE A FI – Anne Marie Bejliu: “Scrisul – un mod de viaţă, un mod de adaptare, un mod de regăsire şi evoluţie spirituală”

# In revista EPOCA>citeste aici>>

Gheorghe Constantin Nistoroiu: “Năframa de curcubeu a Înălţării”

Cezar Adonis Mihalache: “Stârpitura”

# In revista ECOUL >citeste>aici>>>

SCRIITORI DESPRE SCRIITORI – Mariana Gurza despre Adrian Dinu Rachieru

_______________________________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR, continua ciclul despre ” Romania Tacuta”

22 Mai 2007 – ROMANIA TACUTA : Schimbari si epiloguri ; sate si asezari ce vor disparea

________________________________________________________________________________

# In MONITORUL IMOBILIAR

25 Mai 2007- ANATOMIA “PIETEI DE LOISIR” : Opţiunea enigmatică

______________________________________________________________________________________

TrackBack Identifier URI

D. LUCRĂRI COLECTIVE

__________________
  • OPUNE-TE, NU STA CU MAINILE IN SAN !

    ____________________________ O SUTA DE IZVOARE ! _____________________________ O NOUTATE: De la 1 Ianuarie 2008, ARP detine si administreaza 100 de site-uri care formeaza cea mai vasta retea culturala de publicatii , surse documentare si " biblioteci on-line "existenta in limba romana .Cititi toate site-urile >>>>aici>>>>> ========================== ______________________________ _____________________________ Adauga la Favoritii TECHNORATI _____________________________
  • CELEBRA CARTE PENTRU COPII „VULPEA ACADEMICIANĂ“ – GRATUIT, ON-LINE

    UN CADOU PRETIOS PENTRU COPILUL TAU >>descarca gratuit , in versiunea color , celebra carte pentru copii VULPEA ACADEMICIANA, de Mariana Braescu ; O gasesti aici >>>> ________________________________ _________________________ Buletinul de presa INTERMUNDUS MEDIA contine stiri, informatii si bibliografii la zi reflectand aparitiile recente din revistele editate de ARP, propuneri de teme de dezbatere colectiva, volume noi tiparite de ARP - Asociatia Romana pentru Patrimoniu sau aflate in pregatire. Il puteti citi aici>>>>> __________________________